Albérleti gondok


Rexor # 2010.01.25. 10:34

Petii:1. próbáld meg megbeszélni vele a dolgot, kilátásba helyezve ha még egyszer előfordul a jegyzőhöz fordulsz és birtokvédelmet kérsz.

Petiii # 2010.01.25. 10:30

Komolyan mondom kvára elegem van!!! nem igaz, h nincs annál jobb dolga, mint h másokat cseszegetni, vizsgáim vannak, örülök ha néha kitudok kapcsoldni , erre ilyen baromságokkal kell foglalkozni.. ha már unott,és f*s az élete, miért másokra kell hárítani?? nem fogok lábújjjhegyen mászkálni.. az ilyen embereket szibériába deportálnám:@

Petiii # 2010.01.25. 10:21

Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni, biztos nem csak mi járunk ebben a cipőben...:@ 1 hónapja lakunk albérletben, a belvárosban... Az alattunk lévővel van a nagy gond!!! Folyamatosan zaklat minket, hajnalban, délután, mindig feljön, mert őt zavarja, ahogy mi lépkedünk a lakásban.. az is zavarja, ha kihúzom az ágyat.. ezzel nincs is gond, mert le van sz .. a tulajdonost folyamatosan felhívja, még hajnalban is.. 8 v. 9. már nem számolom, h feljött az alattunk lévő, és a tulajdonos már nagyon unja. Fiatalok vagyunk rendben, de nincs se hifi, se tombolás nálunk. Mit lehetne tenni? jut eszembe vmelyik nap összeverekedtem az alattunk lakóval... rendőrséget is kihívtam rá, de nem lett semmi.. ötletek? fontos, bármilyen ötlet! köszi! Üdv!

bebe79 # 2010.01.22. 12:39

Sziasztok!
Most jan.01én elköltöztünk az albérletböl amit korábban írtam hogy bejár valaki és pénzt lop tölünk. Feljelentést is tettük a rendőrségen,persze biztos hogy nem foglalkoznak vele mert azóta még nem is hívtak.
De sajnos a kaukcióval is meg kell küzdenünk a főbérlővel.toti62-höz hasonlóan a mi falunk is bepenészesedett hiába próbáltam kezelni.Valoszinű a rossz szigetelés miatt,de a főbérlő szerint a mi hbánk.Ezért ki kellett meszelni.Ez még nem is probléma, de a főbérlő a megkérdezésünk nélkül kifestettett egy festővel amit a mi kaukciónkból vont le.Holott mi is ki tudtunk volna festeni.Elötte meg is beszéltük hogy felhív hogy mennyit kér a festője aztán eldöntjük hogy mi festünk ki vagy a festő. De ő nem hívott minket hanem eldöntötte nélkülük.Mikor felhívtunk ő már ki is festetett.
Ráadásul a másik bérlő gázszámláját (közös a gázóra) is tőlünk akarja levonni hogy majd mi rendezzük le egymás közt.
Szerintem ez elég tiszteségtelen amit csinál. Joga van ehez?
Van szerződésünk is amiben az van írva hogy kitakaritott,kifestett állapotban kell visszaadni,de az nincs hogy festőnek kell kifesteni.

eSZeM # 2010.01.15. 18:51

Ha kauciót nem kértél, sőt még szerződést sem írtál, akkor jogilag sajnos nem tehetsz semmit.
A bérleti díjat mindenképpen buktad, a közüzemi elmaradást pedig rajtad fogja bevasalni a szolgáltató, mivel nem történt meg a számlafizető átiratása.

Én nem vagyok jogot végzett ember és biztosan nem jogszerű eljárás, de ha nincs szerződés, akkor egyszerűen pakold ki őket a lakásból.
Ha nem tudják bizonyítani (bérleti szerződéssel, a közüzemi díjak fizetését csekkekkel) , hogy jogszerűen laknak ott, akkor mi alapozza meg a benntartózkodásukat?

Persze van itt ez a szóban kötött megállapodás dolog...ezért mindenképpen várd meg szakember válaszát, mielőtt bármit teszel.

toti62 # 2010.01.15. 18:35

Tanácsot szeretnék kérni. Lányomék szeptember óta laknak egy albérletben, utólag kiderült néhány dolog, amiben félretájékoztatta őket a berbeadó, de nem csináltunk belőle különösebb problémát.
A fűtési szezon kezdete után, november közepe táján elkezdett megjelenni a penész a falakon. Bérbeadó azt állítja, hogy a penészt lányomék okozták, mivel nem rendeltetésszerűen használják a lakást. Nem tudom, mire gondol, mivel azon kívül, hogy ott élnek, főznek, mosnak, levegőt vesznek, tanulnak, más tevékenységet nem folytatnak. A lakást naponta szellőztetik, normál esetben, nem hiszem, hogy ezek közül bármi is indokolná a penészesedést.
Ennek ellenére a bérbeadó közölte, hogy a kéthavi kauciót le nem lakhatják, vissza sem kapják, mivel tönkretették a lakás falát. Tehetünk valamit? A segítséget előre is köszönöm.

kökeményjani # 2010.01.15. 06:58

Sziasztok. Arra a kérsésre keresem a választ, hogy albérlők ellen mit tehetek ha, közel 80.000ft közüzemi tartozást halmoztak nekem fel ésmásfél havi albérlettel is el vannak maradva, ami 40.000ft. Én már abba is belemennék, hogy csak a közüzemit fizessék ki és mennyenek, de igéretekből már kezd elegem lenni. Most én jogilag tehetek- e valamit, ha jóhiszeműen se szerződést nem írtunk se kaukciót nem kértem? Esetleg tegyem ki őket a legszükségesebb holmijukkal és a többit visszakapják amint lerótták a tartozást? Ha ez, akkor milyen következményei lehetnek rám nézve? Előre is köszönök minden segítséget.

kadaj01 # 2009.12.28. 19:08

Húú, ez milyen kérdés. :) Nincsen. Persze ha albérlet, akkor a tulaj megmondhatja szerződésben.

tomika55 # 2009.12.28. 18:40

Sziasztok!
Egy rovid kérdésem lenne van e valami torvény vagy bármi ami meghatározza hogy egy 26nm es garzonban hány ember élhet?!

josefk # 2009.11.24. 21:50

Kedves Mona,
köszönöm a választ, logikusnak hangzik.
Josef K.

monalisa1 # 2009.11.23. 22:49

A 70 ezer Ft tartozás miatt fizetési meghagyást adhatsz be ellene a városi/kerületi bíróságon, az ürlap letölthető http://www.birosag.hu honlapról. A beadáskor 3% illetéket kell fizetni, ha a meghagyásnak ellentmond per lesz és akkor további 3%-ot - amit pernyertesség esetén a bíróság valószínűleg megtéríttet vele.

Egy lakásnak van általános bútorzata, amibe a konyhai asztal/székek beletartozik. Ami a többi bútort illeti attól függ miként a bérbeadás: bútorozva vagy bútorok nélkül - ezt te tudhatod. (Egy bútornak avultsági- avult ára van, a tényleges értéket a szomszéd nem fogja tudni megbecsülni...)

A betört ablakokat a lakásbiztosítás alapján...

"Mona"
laikus hozzászóló

clio-moon # 2009.11.23. 22:43

Sziasztok, a segítségeteket szeretném kérni az alábbiakban:

albérlőként élünk egy új építésű lakóparkban. A tulajdonosokkal való megállapodás alapján (sajnos) kézbe fizetünk nekik havonta bérleti díjat+közös költséget, mely tartalmazza, a fűtést, a vizet, a szemétszállítás díját, stb...

Mi csekken a villanyt illetve a kábeltévét fizetjük minden hónapban, eddig sosem volt elmaradásunk.

Nemrég tudomásunkra jutott, hogy a lakás tulajdonosai kb 2-3 éve egyáltalán nem fizetik a közös költséget és ebből jelentős, mintegy 600 000 Ft-os elmaradás keletkezett. Ügyvédi felszólítást már kaptak, ennek a díját is rájuk terhelték, valamint a mai nap érkezett a nevükre 2 db tértivevény a bíróságról...

Az a gyanúm, hogy FMH-t indítottak ellenük, viszont tanácstalan vagyok, hogy így hogy a tél küszöbén állunk mi lesz velünk? Kezdjünk másik albérletet nézni? Lekapcsolhatja a ház üzemeltetője a fűtést/vizet? A kapukódot már törölték, csak kulccsal tudunk bejönni, de rettegek tőle, hogy egyik nap még a zárat is kicserélik. A közgyűlés kilátásba helyezte a szolgáltatások korlátozását. :S

Azt olvastam, hogy a végrehajtó az adós távollétében is bemehet a zárt lakásba és ott lefoglalhatja az ingóságokat...Ebben a lakásban szinte csak a mi holmijaink vannak... Tudom, vissza perelhetem, de ez nem vigasztal...

Az is felháborító, hogy a tulajdonos jelentősen megemelte a bérleti díjat meg a nyáron, arra hivatkozva, hogy neki is emelkedtek a költségei. Mint utóbb megtudtuk azért, mert a nemfizetésből eredően a késedelmi kamatokkal növelt közös költséget kellett volna fizetnie, ám ő ezt továbbra sem teszi...

A kérdéseim tehát összegezve:

  1. Mennyire lehetünk "biztonságban" a jelenlegi helyzetben, március 1-jéig valóban nem lakoltathatnak ki / kapcsolhatják le a vizet, fűtést?
  2. Lecserélhetik-e a távollétünkben a zárakat, illetve beléphet-e tanúk jelenlétében a végrehajtó a lakásba?

Valószínűleg zavarosan fogalmaztam, kérlek nézzétek el, elég ideges vagyok.

Minden segítséget köszönök!

josefk # 2009.11.23. 20:47

Szervusztok!
Az albérlőnknek felmondtunk, mert folyamatosan késve fizettek, és számlatartozást is felhalmoztak (összesen kb. 70k Ft - ami összejön a gázszámla, villany, víz, közös költség). Ők ki is költöztek, viszont meghagyták a számlatartozásokat, hagytak két betört ablakot, valamint a leltárban leírt tárgyakból néhány "véletlenül" eltörött.
Kérdésem: ha a leltár nem stimmel, akkor eséllyel pályázom-e polgári peres eljárás során arra, hogy legalább azokat a dolgokat megtérítse az illető? Egyáltalán mi alapján történik a kármegállapítás? Ő azt mondja, hogy 1000 Ft volt az asztal, én azt mondom 2000, akkor hogy dől ez el?
Másik kérdés: ha az leltárt nem írja alá, akkor a házban lakó két tanúval igazolhatom, hogy mi volt a lakásban, vagy mit tudok akkor tenni?
Előre is köszönöm a választ.

kadaj01 # 2009.11.23. 08:22

De kiteheti, ha nem úgy használja a bérleményt ahogy kellene, és ez benne van a szerződésben. Szívemből kívánom neked, hogy ha majd családos leszel, pont feletted, vagy alattad legyen ilyen "hétvégi bulizós" albérlő.

Stallka # 2009.11.22. 22:03

autonomia.

Nem tehetnek ki az albérletből csak "úgy".
Ha nem költözöl ki,1 napon belül akkor sem tehet semmit a főbérlő,de még a rendör sem.Gondolom valami okostojás nyugdíjasnak nem tetszik 1-2 hétvégi buli amilyen kadaj01 is lehet.Én is albérletben lakom,és nem-nem fogok lábújjhegyen közlekedni,és a barátaim is meglátogatnak.Igaz nem bömböl a zene meg ilyesmi de nagyokat nevetünk,és ezzel senkinek semmi baja.Ilyen az élet. :)

kadaj01 # 2009.11.21. 13:02

Megteheti, és remélem meg is fogja. Az ilyen albérlő mennyen a híd alá, ott hangoskodjatok.

autonomia # 2009.11.21. 11:35

Üdv.

Problémám a következő:

1 hónapja lakom jelenlegi albérletünkben. A felső szomszéddal nem a legjobb a kapcsolatunk.Arra törekszi, hogy minél előbb elmenjünk innen, mert néha előfordult, hogy hangoskodtunk.A tulaj ma szólt, hogy holnap mennünk kell, de szinte lehetetlen kiköltöznünk ennyi idő alatt.Megteheti azt, hogy kipaterol minket?Írtunk szerződést, a pénz bevan fizetve...

Valakinek valami ötelete?

klot # 2009.10.18. 07:46

Pár ötlet, hogy mire kellene figyelni, hogyne a nem fizető albérlőnek álljon feljebb:

  • gyerekest és külföldit ne
  • ne legyenek bejelentve
  • legyen a szerződésben, hogy nem cserélheti le önkéntesen a zárat
  • a visszajáró kaucióból 10 ooo ft takarítási díjat kell levonni, ha szemétdombot hagy maga után
  • ha a lakást a szerződésben foglaltaktól eltérő módon használják azonnali felmondáshoz vezet
  • hányan lakhatnak maximum
  • ha nem fizet a tulaj az ingóságain zálogjogot alapíthat
  • nem fizetés esetén kilakoltatás

Ez csak pár ötlet,sajnos a tapasztalat szülte.

Jó tudni: ne rendőrséget hívjunk, hanem fogadjunk "Profi" kiköltöztetőket"

Zoltanuss # 2009.08.08. 12:31

bebe79 -nek !

Ez kemény állítás, főleg így hogy ők lopnak meg !

Azt bizonyítani kell !
Feljelenteni és bizonyítani !!

Egyébként muszáj neked ott lakni ?

Főleg nem kevés pénzért ?

Van bőven jobbnál jobb kínálat !!

El kell menni, mint a nagy nemzetvezetőnk mondta amikor még boldogította az országot !

A pénzt meg még külön el kell zárni vagy bankban tartani. ( Igaz halkan mondom : azért azok is jópénzt számítanak fel maguknak az örzésért - trezolálnak mint egyszer az egyik bankos kifejtette ) (természetesen mellesleg használják is , másoknak kiadják még jobbpénzért.
Szegény bankosok, mostanában rájuk járt a rúd, de kivágták magukat. Vagy csak a plebsznek a megnyugtatására volt olyan látszat ugra bugara

  • nem tudom !!!
Lhotse # 2009.08.08. 11:49

Zárjad be az ajtót... Ez jogi probléma?

bebe79 # 2009.08.07. 11:11

Sziasztok!
Én egy bérlő vagyok. Egy udvarban lakom a főbérlőm családjával.Felháborító amit csinálnak.Kis gyerekkel lakom náluk nem kevés pénzt fizetek nekik és meglopnak.Van egy kevés megtakarított pénzem amiből már többször eltűnt több tízezer forint. Valószinű a család valamelyik tagja bejár.Mit tehetek hogy visszakapjam a pénzem? Nem tudom hogy tudnám bebizonyítani hogy bejárnak.
Köszönöm előre a segítséget.

raul c. # 2009.05.29. 13:29

köszönöm!

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.05.26. 13:38
  1. igen
  2. kötelezett lakóhelye
  3. magánvádas büntetőeljárást lehet indítani becsületsértés gyanúja miatt, a feljelentő feladata a bizonyítás.

A rágalmazás esetében nem fordul meg a bizonyítási teher.

raul c. # 2009.05.26. 13:35

arra gondoltam küldök neki egy tértivevényes ajánlott levelet, melyben felszólítom a tartozás rendezésére és az általam kifogásolt viselkedésmód ( fenyegetés, hőbölgés és társai) befejezésére.ha ezt nem teszi, FMH kibocsátása + jogi lépések. a rágalmazás következményei viszont roppant idegesítőek, mert az elkövető elhúzott én pedig ott lakom.
kezd elegem lenni belőle.

raul c. # 2009.05.26. 13:30

sziatok!

az alábbi roppant idegesítő problémával fordulok hozzátok.

ez év márciusban kiadtam a lakásomat rezsi fizetése fejében egy egyetemi csoporttársamnak. tudom, hogy meglepő,de nem kértem bérleti díjat. úgy szólt a megegyezés, hogy fizesse a rezsit és kezelje a leveleimet, és lakhat a lakásban.
kb 2 hét után mentem oda, derékig érő mocsok, eszméletlen rendetlenség fogadott. kauciót kértem arra az esetre, ha teljesen lelakná a lakást. 31.500 ftot fizetett. egy hete felmondtam az albérletet, mert nem fizetett rezsit. szinte semmit. 45.000 ft tartozás van a lakáson. az álatala nekem okozott kár kb ugyanennyi. ez az elhasznált és tönkretett dolgok pótlásából, takarításból,egész országon való átutazásból, kiesett szabadnapból, falfirkák eltávolításából és hasonló dolgokból áll össze.
mire lementem, elköltözött.ottfelejtette viszont a porszívóját. visszajött érte hőbölögni, de nem adtam neki vissza.erre megfenyegetett, hogy agyonver és hasonlók, apeh, feljelentés, stb. én tartozok neki, én vertem át-szerinte. erős a gyanúm, hogy nem normális.
a lakásban - mint írtam - jelentős kárt okozott. ezen felül eláztatott a szomszédoknál, hogy én milyen gazember és hasonló vagyok. rágalmazással és jó hírnévhez való megsértésével bőven felér.
kérdésem az alábbiak:

  1. a kb 5.000 ft értékű porszívó visszatartása jogszerű ez esetben?
  2. a fizetési meghagyás kibocsátását az adós lakhelye szerinti bíróságtól vagy az én lakhelyem szerinti bíróságtól kell vagy lehet kérni? a kettő között kb 200 km távolság van.a pénzemet semmiképpen nem akarom veszni hagyni.
  3. rágalmazás ellen mit lehet tenni? úgy tudom, ez esetben megfordul a bizonyítási teher és az elkövetőnek kell bizonyítani, hogy nem rágalmazott.

előre is köszi a választ!

köszi a segítséget!

2.