Albérleti gondok


gerbera317 # 2021.03.20. 17:46

Általánosító E.sz. 2. személy. Még olyannal szemben is használjuk, akit egyébként nem tegezünk.

Zoltanuss # 2021.03.20. 17:51

Holnap lesz 102 éve ,hogy a 'derék' kiválasztottak hatalomra kerültek. Nem telt bele másfél hét és az első dekrétumok között volt az összes lakás ingatlan társadalmasítása. Aztán a gatyák is sorra kerültek.
Ma rablásnak neveznénk.

Meg csináltak egyéb finomságokat is.

Robert8741 # 2021.05.01. 07:21

Jó napot!

Nekem a problémám az albérletemmel van! A fix összeg amit fizetek, az 100E Ft! Nincs normális fűtés, csak elektromos ami miatt a téli hónapokban 175E forintot fizettünk. Csak nyitott ablaknál fűthettünk, ugyanis a penész túlnő rajtunk. Párom a covid helyzet miatt el veszítette a munkahelyét, így egy fizetésből kell megélnünk. Semmilyen enyhítést nem kaptunk a főbérlőtöl csak fenyegetéseket hogy kiraknak minket, ugyanis ő ragaszkodott az 5-i albérletfizetéshez. Én futár vagyok, hajnal 5-tol sokszor este tizig dolgozok 250-ert.... es 12-en utalnak a vallalkozonak aki kifizet minket.... Nem akarom es nem is birom mar ezt fizetni!!! Szivesen kuldok kepeket is!

Tudok valamit tenni? Mert egy fizetesbol koltozni nem tudunk

matthiasi # 2021.05.01. 07:50

Akadnak azért olcsóbb bérletek is.
Kitartóan kell keresni !

drbjozsef # 2021.05.01. 17:48

Robert8741,

Nem sokat. Természetesen joga van felmondani a bérbeadódnak (nem főbérlő), ha nem fizetsz. Ez egy szerződés, ha nem érti meg a problémáitokat, és nem tudtok megegyezni, akkor aszerint járhat el.

Sue4 # 2021.05.01. 18:17

Üdv! Problémám a következő: Két hete megszűnt az áramellátás az általam bérelt lakásban, mert valószínűleg elszakadt a villanyvezeték. Jeleztem a főbérlőnek, aki kérte, hogy egy pár napig bírjam ki áram nélkül, amíg kipakol az albérletemhez közeli, másik lakásából, ahová ideiglenesen beköltözhetek. A pár napból közben két hét lett, jelenleg is az átköltözésre várok. Igyekeztem együttműködni, ezért 4 éjszakát eltöltöttem az áram nélküli albérletben, ezután airbnb lakást vettem ki. Jeleztem a főbérlőnek, hogy az általa biztosítandó lakásba költözésemig máshol fizetek a szállásért, amit szeretnék majd levonni a következő havi albérletemből, de ebbe nem egyezett bele.
Közben kiderült, hogy az általa biztosítandó másik lakásban nem tudok aludni, mert alvóhelyet ott nem tud biztosítani, erre továbbra is az áram nélkül marad albérletben lesz lehetőségem. Valamint a cuccaimat sem tudom átköltöztetni, mert ott nem férnek el. Jeleztem, hogy ilyen körülmények között nem szeretnék lakni, ezért inkább elköltöznék, de ragaszkodik a két hónap felmondási időhöz. Egy havi lakbérnek megfelelő kauciót fizettem, amit nem tud visszafizetni, így csak lelakni tudom.
Továbbá jeleztem, hogy a járványidőszak alatt mindenképpen szükségem van olyan szálláshelyre, ahol ha karanténba kerülök, vagy ágynak esek, élhető körülmények között tudok lenni. Erre nem kaptam választ.
A lakásbérleti szerződésemben nincsen a bérlő jogaira, vagy a főbérlő kötelességeire vonatkozó rész.
Az időnkénti áramszünetet 3 hónappal ezelőtt jeleztem a főbérlőnek, több alkalommal. Kb két hónappal ezelőtt a villanyszerelő jelezte, hogy ki kell cserélni a vezetéket, mert hamarosan végleg el fog szakadni. A főbérlő a cserét azóta halogatta.
A kérdésem az lenne, hogy ebben a helyzetben jogom van-e rendkívüli felmondással kilépni ebből a szituációból? Ha igen, milyen úton érvényesíthetem ezt a jogomat?
Valamint ha a főbérlő minimum két hétig nem biztosított normális szállást és ezért külön szállásért fizettem, követelhetem-e ennek az összegnek a megtérítését, ha igen, milyen módon érvényesíthetem ezt a jogomat?
Ha mindenképpen az összeg lelakására van lehetőség, követelhetem-e, hogy erre az időszakra biztosítson normális szállást és ha igen, milyen módon érvényesíthetem ezt a jogomat?

drbjozsef # 2021.05.01. 20:43

Sue4,

A lakástörvény szerint :

7. § (1) A bérbeadó a lakást a komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel együtt a szerződésben meghatározott feltételekkel és időpontban rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban köteles a bérlőnek átadni.

(2) A lakás rendeltetésszerű használatra akkor alkalmas, ha az épület központi berendezéseinek a lakásban lévő részei és a lakásberendezések üzemképesek.

Ezt köteles biztosítani. Ha nem teszi, felszólításra, ésszerű határidőn belül, akkor rendkívüli felmondással azonnal elköltözhetsz.

Ha a kauciót, és az egyéb költségeidet, károdat nem fizeti meg, akkor fizetési meghagyással követelheted azt tőle.

matthiasi # 2021.05.02. 17:33

T. Sue4 !!
Miért nem a tulajjal tárgyalsz ??

Szegény főbérlő is küzd a tulajdonossal a javíttatással.
Az is makacs akár egy öszvér !

matthiasi # 2021.05.02. 17:39

Su... nak !

A lakásbérleti szerződésemben nincsen a bérlő jogaira, vagy a főbérlő kötelességeire vonatkozó rész

hát mind a ketten egy szar, fércmunkát írtatok alá.
El kell menni.

Egy havi lakbérnek megfelelő kauciót fizettem, amit nem tud visszafizetni, így csak lelakni tudom”.

Az semmi. Pancser a főbérlőnek nevezett tulaj is.
Az az 1 hónap hamar eltelik, az egyenleg nulla lesz és már árkon bokron túl vagyol !

Sue4 # 2021.05.03. 15:34

Ma reggel beszéltem a főbérlővel (a főbérlő alatt a lakás tulajdonosát értettem, lehet, hogy ez rossz megfogalmazás, a továbbiakban tulajként említem) az elmúlt két hétben szállásra költött kiadásaim rendezése ügyében, de az álláspontja az, hogy az áramszakadás vis maior, aminek közösen kell viselnünk a következményeit. Emlékeztettem, hoyg egyedül én viseltem a következményeit, mivel 5 éjszakát töltöttem áram nélkül, nyolcat pedig másik szálláson. Szerinte áram nélkül is tudtam volna lakni.
Egyébként az áram nélküli bérleményem helyett ígért lakás kulcsát is átadta ma reggel, ahonnan semmit nem pakolt ki, 3 egymás mellett lévő asztal teteje üres, plusz a kanapé, ezen kívül sehova nem lehet pakolni, minden polc tele van lommal. Ez egy rémálom.

drbjozsef # 2021.05.03. 15:56

A vis maior az, hogy ha egy repülő zuhant rá a villanyvezetékre, legfeljebb. Vagy ha megfertőzte a koronavírus a vezetéket.

A vezetékek olyanok, hogy elszakadhatnak, meghibásodhatnak. De ha ez történik, hívja a szerelőket, jól megfizeti őket, és akkor másnapra van áram - legfeljebb annyit ki is bírhat bárki (kivéve tél közepén, ha elektromos a fűtés).

Sue4 # 2021.05.03. 16:18

Én is tisztában vagyok azzal, hogy ez nem vis maior (egyébként is 3 hónappal ezelőtt és azóta többször jeleztem, hogy néha elmegy az áram), attól még a tulaj erre a baromságra hivatkozik.
És igen, egy pár napig ki lehet bírni. Én 4 éjszakát töltöttem el így a lakásban, ez után béreltem ki ideiglenes szálláshelyet, ahol 8 éjszakát töltöttem, plusz még egyet az áram nélküliben, mire a tulaj ide adta az ideiglenes szállás kulcsát. Ami szintén alkalmatlan lakhatásra, mivel egy lommal telezsúfolt bunker.
De a kérdésem továbbra is az, hogy ha nem akarja elismerni a felelősségét, hoyg szerezhetek érvényt a követeléseimnek?
Hová fordulhatok?

drbjozsef # 2021.05.03. 17:58

Öööö.... úgy érzed, nem kaptál választ?

Sue4 # 2021.05.03. 18:20

Azt nem tudom továbbra sem, hogy ha a bérbeadó nem hajlandó megtéríteni a szállás használhatatlansága miatt keletkezett anyagi káromat, akkor csak fizetési meghagyást tudok benyújtani? Ha jól tudom, ez minimum 8000 Ft-os illetménnyel jár együtt. Elnézést, ha nagyon értetlen bagyok, csak elkeserít, hogy kizárólag olyan megoldás van, ami megint újabb kiadásokkal jár.
De minden esetre nagyon szépen köszönöm a segítséget. Igazán hálás vagyok a hasznos információkért :)

Szomorú örökös # 2021.05.04. 04:08

Sue4

Azt nem tudom továbbra sem, hogy ha a bérbeadó nem hajlandó megtéríteni a szállás használhatatlansága miatt keletkezett anyagi káromat, akkor csak fizetési meghagyást tudok benyújtani? Ha jól tudom, ez minimum 8000 Ft-os illetménnyel jár együtt.

Jól tudod! Ha anyagi követelésed van a tulaj felé, akkor ez az egyetlen módja és minden költséget te fogsz viselni egészen addig, amíg a bíróság meg nem ítéli neked. Sőt ne feledd, ha ellent mond, akkor perré alakul és akkor még hozzá is kell tenni ahhoz a 8 ezerhez egy kicsit, mert a perköltség valószínűleg ennél magasabb összeg lesz. Biztos megéri? Lehet nem jogi lépéseken kellene gondolkodni, hanem inkább jobb lenne csendben másik albérletet keresni és elhúzni onnan.

Zoltanuss # 2021.05.04. 16:12

Vannak csökönyös emberek.

Nem tudják mi az a józan belátás !!

Sue4 # 2021.05.06. 13:27

Már új albérletbe költöztem, de attól még potyára kifizettem a havi albérletet, amit kb egy hétig tudtam használni, a vezetékszakadásig. Egyszerűen akkora igazságtalanság, hogy a főbérlő egy vállrándítással letudja, hogy hát így járam, mert neki nincs most pénze ilyesmivel foglalkozni. De megértem, hogy más számára ez csökönyösség. Ha mással történt volna ez, lehet, hogy én is ostobának nézném, amiért mindenképpen megpróbál kiállni az igazáért. De valószínűleg inkább támogatnám.

drbjozsef # 2021.05.06. 15:54

Sue,

Elengedheted. Veszel egy nagy levegőt, költse gyógyszerre, te meg nem idegesíted magad tovább, így jártál, veszett már több is Mohácsnál.

Vagy ha úgy érzed megérdemli, neked meg van kedved szuttyogtatni, akkor mehet neki egy fizetési meghagyás. A leírásod alapján nem bukhatsz vele, még ha ellent is mond és pereskedned kell (de hátha még ehhez is hülyes, és akkor egyből mehet a végrehajtás), a leírásod alapján nem veszthetsz. Még akkor sem, ha megosztják a felelősséget, mert valamiben te sem voltált szabályos - annyit nyersz, hogy nullszaldóra kihozd, neki meg ne legyen jó.
(azért előtte pont ezért a egy fizetési felszólítással kezdd, csak utána FMH)

Zoltanuss # 2021.05.07. 02:18

Ha jól tudom, ez minimum 8000 Ft-os illetménnyel jár együtt. Elnézést, ha nagyon értetlen bagyok, csak elkeserít, hogy kizárólag olyan megoldás van, ami megint újabb kiadásokkal jár.

Kizárt hogy 8 eft ért fizetési meghagyást bocsátanának ki. Annyi összegért meg se hallgatják az embert !!
Legalább a 3 x -osa, de inkább a 4x -ese.

Szomorú örökös # 2021.05.07. 03:38

Zoltanuss

Kizárt hogy 8 eft ért fizetési meghagyást bocsátanának ki. Annyi összegért meg se hallgatják az embert !!
Legalább a 3 x -osa, de inkább a 4x -ese.

Akkor olvasgass csak! Ennyi a minimum illetéke és törvényben szabályozott az összeg, nem hasraütéssel megy.

Az eljárás díja

Az eljárás díjköteles, amit a kérelem benyújtásakor köteles megfizetni a jogosult. Mértéke a pénzkövetelés eljárás megindításakor fennálló, járulékok nélkül számított összegének (díjalap) 3%-a, minimum 8.000 forint, illetve annyiszor 1.600 forint, ahány fél az eljárásban részt vesz, de maximum 300.000 forint. Az eljárási díjról további információt A közjegyzői díjszabás A közjegyzői díjszabás (A közjegyzőről > A közjegyzői tevékenység > A közjegyzői díjszabás) menüpont alatt olvashat.

Forrás: https://www.mokk.hu/…jarasrol.php

drbjozsef # 2021.05.07. 05:33

Zoltanuss,

Ha én kérem, a közjegyző 1 forintért is kibocsát fizetési meghagyást. Ez nem egy hivatali kérelem, hogy aztán majd elbírálják. Ha kifizetem az illetéket, annyira állítja ki a közjegyző, amennyire akarom. Semmi köze az összeghez.

Tomi8822 # 2021.06.02. 16:58

Kedves Fórumozók!

Lakást bérlek ( irodaként funkcionál) évek óta, melyet most eladtak.
Az új tulajdonostól továbbra is bérlem az ingatlant, az adásvétellel a bérleti szerződés nem szűnt meg.

A két tulajdonos között az átadás-átvét március 22-én történt meg. Én a márciusi bérleti díjat március elején kifizettem a régi tulajdonosnak. Március 23-31 közötti időszakra jutó (9 nap) bérleti díj visszajárna a régi tulajdonostól, de ezt ő többszöri felszólításom ellenére sem hajlandó megtenni, mondván hogy nekem ahhoz már semmi közöm.
A köztünk lévő bérleti jogviszony március 23-án megszűnt.

Mit javaslatok mit tudok tenni, hogy a pénzemhez jussak?

T.

Grave7 # 2021.06.02. 17:06

Miért kéred vissza a bérleti díj azon részét?
A bérleti szerződés szerint kifizetted a március havi díjat, azzal jogosulttá váltál március hónap egészére az ingatlan használatára.
Te magad írod, hogy a bérleti szerződés nem szűnt meg - tehát csak a bérbeadó személye változott, a díjat ugyanúgy kell fizetned, csak áprilistól már másnak.

Tomi8822 # 2021.06.02. 17:24

Azért kérem vissza mert március 23. óta az új tulajdonossal vagyok bérleti jogviszonyba és neki fizetem a bérleti díjakat.

A régi tulajdonos milyen jogcímen lenne jogosult a bérleti díjra március 23-31 közötti időszakra ha minden joga megszűnt az ingatlannal kapcsolatban március 22-én?

Szomorú örökös # 2021.06.02. 17:36

Tomi8822

A régi tulajdonos milyen jogcímen lenne jogosult a bérleti díjra március 23-31 közötti időszakra ha minden joga megszűnt az ingatlannal kapcsolatban március 22-én?

Ezek szerint március 23-31. közötti időszakra fizettél már az új tulajnak bérleti díjat? Mert ha nem, akkor azt te se gondolhatod komolyan, hogy 9 napi ingyen használod az ingatlant, mert az új tulajjal csak április 01-től lesz szerződésed. Ezt még az én laikus gondolkodásom is megérti.