Albérleti gondok


andibandi02 # 2009.03.18. 04:50

T. matthiasi!

Köszönöm a választ!

matthiasi # 2009.03.17. 17:31

T. antony_ !

Mire mire ?

Hát, hogy biztos egzisztenciával rendelkeznek e !
Természetesen ezt tapintatosan illik megtenni !

matthiasi # 2009.03.17. 17:27

T. andibandi02 !

Az összeg 500 eft nem kis összeg. Így jár aki nem néz a dolgai után !

Természetesen lehet feljelenteni, alapvető állampolgári jog. Viszont ha nincs papír, lehet úgy is értelemezni befogadtad, állod minden költségét.

Azért előtte illik megkeresni és kérni a tartozás megtérítését (ami alig hanem nem fog menni ), de ez a járható/járandó út !

Ja és a szolgáltatók ? Azok nem kérték a pénzüket ?
A számlákat mégha olyan jó szive is van az embernek a saját cimére kéri, ilyenkor hamar kiderül a hátralék. Egyébként ez magyar sajátosság: azok a szolgáltatások amik csővön, dróton jönnek ( áram víz, gáz ), korlátlanul igénybe vehetők. Egyes jogvédők még rá is tesznek erre nehány lapáttal : micsoda dolog a szegény embereket kizárni ebből. Ahelyett, hogy az ilyen jogvédők fizetnék a számlát !!!

Egyébként nem feljelenteni kell : hanem beperelni, a kettő nem ugyanaz.

andibandi02 # 2009.03.16. 11:18

Üdv!

Öt évvel ezelőtt jóhiszeműen befogadtam egy erdélyi asszonyt,örökölt,üresen álló lakásomba.Bérleti díjat nem kértem,mivel nem is tudta volna fizetni.A rezsi megfizetésének fejében lakott a lakásomban.Befogadási nyilatkozatot is tettem,hogy munkát tudjon vállalni,valamint hivatalos ügyeinek intézése sem ütközzön akadályba.Az asszony néhány héttel ezelőtt eltűnt a lakásból,minden szó nélkül,és jelentős -mintegy 500 000 ft-nyi tartozást hagyva maga után.A ház lakói tudták hogy ő ott lakik,és hogy milyen feltételekkel.
Szeretném meg kérdezni,hogy mit tehetek a károm megtérítése érdekében?Élhetek e feljelentéssel?Követett e el az asszony bűncselekményt?
Mit tegyek?Mit tehetek?

Csipke # 2009.03.16. 09:43

Kedves Antony,

mindent leírt. Max. majd ne felejtse el a személyi igazolványukat megnézni. :) Ezen kívül van-e konkrét kérdése?

Üdvözlettel,


Csipke

antony_ # 2009.03.14. 08:14

Sziasztok!

Annyi a kérdésem, hogy amennyiben szeretnék kiadni egy lakást (természetesen bejelentve, alapos szerződés, felmondási határidőkkel, minden hónap 5-ig átutalással fizetni a bérleti díjat, a rezsit óraállás alapján minden hónapban kp, bútor leltár, másfélhavi kaucióval) egy 11 hónapos kisbabával rendelkező párnak, mire figyeljek oda?

A válaszokat előre is köszönöm :)

geva14 # 2008.04.18. 03:20

kadaj01! monalisa!

Köszönom a hozzászólást! Valószínűleg így van!

monalisa1 # 2008.04.17. 09:28

Valóban naív voltál, mert miből is gondoltad, hogy egy háromgyermekes családnak majd még pénze is lesz fizetni az albérletet stb. - tisztelet a kevés kivételnek.

kadaj01 # 2008.04.17. 07:34

geva14!

Egy jó, mindenre kiterjedő szerződéssel ezt el lehetett volna kerülni!

geva14 # 2008.04.17. 06:32

Kedves Fórumlátogatók!

Elolvastam néhány hozzászólást és sajnos a tapasztalataim alapján egyet kell értenem azzal, hogy bűnözőknek áll a világ. Pl. az albérlők büntetlenül csinálhatnak több szászezerforintos tartozást, persze nagy-nagy körmönfontsággal ezt biztos el lehet kerülni. A saját lakásomat, rendőri jelenlétben felfúrták az albérlők, mert merészeltem, önbíráskodó módon(!) a további veszteségeimet csökkenteni egy zárcserével. Mivel a bérleti szerződést a háromgyerekes anyuka írta alá, akinek semmije sincs (és fél évig hazudozott)nem is számíthatok arra, hogy rendezésre kerül bármi is! Persze nyugodtan azt gondolhatják, hogy, egy a másik emberben megbízó naiva vagyok, mert valószínűleg így is van.

Minden lakáskiadónak üzenem, hogy legyenek nagyon kemények az albérlőikkel, hogy ne járjanak úgy, mint én!!!!!

SolnesM # 2008.03.30. 12:23

badzsi-nak és annak akinek albérleti gondjai vannak !
szeretném kiadni a lakásom albérletbe.. de ilyennel ijesztettek rám az ismerősök, hogy ha családosnak adom ki (mondjuk van egy egy éves kisgyerek),

A kisgyerekesek nem rosszbérlők, sokkal inkább problémásak a nagyobb gyerekesek, de esete válogatja.
Viszont a „pizérek” nem nagyon bérelnek nálunk lakást magánszemélytől (ez a mai szóhasználattal az albérlet), részben eleve nem adják ki nekik n + 1 ok miatt, ők meg eleve nem akarnak fizetni.
Ők elfoglalják a kiszemelt lakást.

Münchben a kiadás a következőképpen zajlik : Meghirdetik a kiadandó lakást - megjelölik a "mustra idejét", ekkor minden pályázó egyszerre megtekintheti - bemutatják alaposan, majd aki igényt tartrá az leadja a jelentkezését a kiadó által kért formában és dokumentumokkal és a kiadó választ később.
Először német, másodszor német, harmadszor fehér európai és ha nincs ilyen csak akkor a pizér.

De van más érdekesség is Európában.
Pl. Hollandiában kereset igazolást kérnek a leendő bérlőtől. Nem holmi kíváncsiságból, hanem azért, hogy adott jövedelemhez adott bérű lakást lehet/szabad bérelni.
Tehát egy extra nagy jövedelmű egyén nem bérelhet szerény bérű lakást, az fenn van tartva a szerényebb jövedelműeknek.
Sokat keresel ? Bérelj drága lakást !
( ezt írja elő a törvény !)
Más : a jó jövedelműek a drága lakás lakbérének a kifizetése után is rendelkeznek még elég jövedelemmel más normál és extra igényre.
Ott !
Nem úgy nálunk. Van akinek a szerény bérletidíj kifizetése után alig marad valami más szükségletre.
Ez van, erre szavaztunk !

SolnesM # 2008.03.28. 20:38

kijelenteni őket a lakásból és pl. a villanyt kikapcsoltatni…

Még egyszerűbb - kikapcsolni. A kisautomata utáni vezeték szakasz a tulajé, ki kell kapcsolni, amit természetesen a renitens - nemfizető bérlő orrára nem kötünk - neki azt, hogy a szolgáltató kapcsolta ki.
Amikor elmegy - visszakapcsolni, így nem költséges !

monalisa1 # 2008.03.28. 18:54

A ha a bérleti jog felmondása után mégsem költöznek, bírtokvédelmet kérni az önkormányzatnál. Közben kijelenteni őket a lakásból és pl. a villanyt kikapcsoltatni... (A visszakapcsolás némi pénzbe kerül, de vélem ez legyen a legkisebb gond.)

A dolgait a lakásból kirakni azt lehet, de bárki szabad prédéjának kitenni azt már nem, tehát vagy felvigyázni a nap 24 órájában (...) vagy bérelni egy garázst, raktárt stb.

Goodwitch # 2008.03.28. 16:07

Badzsi!

Nem igaz, hogy nem tehetsz mást.

Ha úgy ahogy az előbb leírtad, figyelmeztetsz, majd felmondasz, mindezt írásban persze, akkor a felmondási idő utsó napján a bérleti jogviszony megszűnik.

Azaz másnap már jogellenesen tartózkodik a lakásodban. Ha még mindig tartozik, akkor a cuccainak egy részét visszatarthatod a bérleti díj kiegyenlítéséig (törvényes zálogjog), a többit pedig kikrakhatod az utcára, majd zárcsere.

Ennyi. Semmilyen védőszabály nincsen, ami a bérlőt ilyen helyzetben megóvná a kiköltöztetéstől, ha a bérbeadó nem az állam, vagy az önkormányzat. De te nem tűnsz önkormányzatnak.


Goodwitch

SolnesM # 2008.03.27. 20:55

Pjotr !

még valami régi szocialista maradvány lehet.

Még régebbi !

Gyakorlatilag az első világháború utántól Mo.-on. a bérleti jog sok anomáliát tartalmaz. Mindig a bérlő javára kedvezett. Ez a szoci időkben érte el a csúcsát !
Hivatkozva, felnagyítva, erősen torzítva a korábbi kirívó eseteket a házi urak a háztulajdonosok voltak a ‘gaz ' kizsákmányolók legembertelenebb mintapéldányai fej - fej mellett a 'még gyalázatosabb' finánctőkésekkel, gyárosokkal stb.
Az 'szép' szoci időkben mindenjog a bérlőé és semmi jog a bérbeadóé - így a magánbérbeadók gyakorlatilag eltűntek - legalábbis az önkéntes bérbeadók. Részben úgy, hogy a többlakásos bérházakat ' társadalmasították ', a maradékot meg kényszer bérletté alakították.
Az az idő volt a bérlők 'aranykora ' Eredmény : 'gyönyörű' városi környezet. Málló vakolatú lerobbant házak, had ne soroljam.
A bérleti jog vetekedett a még korábbi nemesi jogokkal.
Volt egy szépséghibája a rendszernek a már leírtakon kívül: nem jutott mindenkinek ebből az áldásból.
Csak a kiválasztottaknak. A végen már annyira elfajult a dolog, hogy adták vették a bérleti jogot a boldog kiválasztottak. Ez az 'albérleti kifejezés' is ekkortól ered.
Az albérlő természetesen nem tartozott a kiválasztottak közé. Ő lényegesen nagyobb albérleti díjat fizetett a lakás bizonyos, az egésznél kisebb hányadára, mint a főbérlő a szoci időkben - ő gyakorlatilag megfizette a piaci árat. Joga nem sok volt – vigyáztak az erkölcseire, kordában tartották stb.
Még korábban, még normál időkben, ha egy bérlő nagynak érezte a lakását az igényeihez/ pénztárcájához, akkor vagy tovább állt vagy a lakás egy részét kiadta albérletbe /szobabérletbe - természetesen kisebb díjért, mint az egészre, hiszen bolond ember volt az aki egy részért többet fizetett , mint az egészért. Ha volt pénze, bérelt igényeinek megfelelő lakást - kis pénze volt elment albérletbe/ szobabérletbe/hónapos szobába.

kadaj01 # 2008.03.27. 09:10

badzsi, én nem adnám ki nekik.

badzsi # 2008.03.27. 09:06

igen, ezért érdekes a dolog, mert pont egy "félroma" 3 gyerekes család pályázik rá.. és attól félek, túl sok problémám lenne.. fizetéssel is, visszaköltözéssel is.. meg ugye a lakótársak a panelben sem biztos, hogy rajonganának értük..

én szeretek hinni az emberekben, meg adni egy esélyt.. de itt azt hiszem túl kockázatos lenne akkor, sajnos

köszi Nektek!:)

Vicababa # 2008.03.27. 08:56

Hello, nem tudom válszoltak e már, de állandóra, sőt még ideiglenesre is csak a te aláírásoddal tudja bejelenteni magát, a kérvényező lapot kell aláírni, ez tuti így van, mert én is bejelentettem magunkhoz a barinőmet ideiglenesre, mivel ahol albibal laknak ott az ígéret ellenére sem jelentették be őket, pedig a lakószövetség vagy mittomén pontosan mi adta ki a lakást és tök totál hivatalosan laknak ott...bejelentés mégis nuki, szóval szvsz ettől ne félj Harcikutya, bár nem vagyok jogász, ez csak tapasztalat.

Pjotr # 2008.03.27. 08:07

Sajnos jól látod Badzsi, a jog ebben az esetben nem a tulajdonost védi, gondolom, még valami régi szocialista maradvány lehet.

kadaj01 # 2008.03.27. 08:01

"szvsz ennek úgy kellene történnie, hogy „nem fizetsz? jó, akkor holnap mehetsz amerre látsz, cuccod itt lesz az ajtó előtt.."

A albérletek 98%-ánál így van, és nem is igazán van probléma! Meg kell nézni, hogy kinek adod ki! Nem véletlen nincs sok roma, és nagycsaládos család albérletben...

badzsi # 2008.03.26. 23:58

(nem akartam semmit kiemelni, bocs.. az egységek közötti gondolatjeleket értlemezte formázásnak vmiért)

badzsi # 2008.03.26. 23:57

nos úgy látom hiába siettem.. közben átolvastam ezt a topocit.. és erre jutottam:

ha szerződés szerint 1-én kell fizetni, de nem teszi, akkor már 2-án felszólíthatom, hogy 8 napon belül.. ha nem teszi, akkor mondjuk rendíküli felmondással élhetek, és közölhetem vele, hogy következő hónap 15-ig költözzön ki, és adja meg az összes tartozását, azzal együtt, amit 15ig "csinál"?

ellenben ha nem költözik ki, én semmit nem tehetek.. max zárcsere? vagyis nem foghatom az összes cuccát és rakhatom le a ház sarkához akkor sem, ha előtte felhívom rá a figyelmét, hogy köv hó 15én ez fog történni.. ha nem jön érte, akkor az ő baja..
(most hogy tanúk jelenlétében pakolom-e ki, az nyilván mindegy)

jól értem? (ha igen, akkor tényleg elég "rossz" a jogrendszerünk..) -----
szvsz ennek úgy kellene történnie, hogy "nem fizetsz? jó, akkor holnap mehetsz amerre látsz, cuccod itt lesz az ajtó előtt.."mi vagyok, jótékonysági intézmény, hogy lakjon csak továbbra is, szegénykémnek nincs hová mennie?.. vagy még külön azért pereskedjek, hogy saját lakásomban élhessek a saját berendezési tárgyaimmal? ----
  • ha így halad, inkább maradjon üresen:(
badzsi # 2008.03.26. 21:11

Üdv.. bocs, ha már volt, csak most nincs időm végigolvasni az egész fórumot, mert mielőbb kellene a válasz, és bízom benne, hátha vkit még itt találok..

szeretném kiadni a lakásom albérletbe.. de ilyennel ijesztettek rám az ismerősök, hogy ha családonak adom ki (mondjuk van egy egy éves kisgyerek), akkor az 1 hónapos felmondási idő után sem tudom visszavenni a lakást, ha ő nem akar kiköltözni.. mert hivatkozhat arra, hogy nincs hová mennie.. én pedig kisgyerekes anyát nem tehetek ki az utcára..

persze ez nekem elég fura, hogy a saját lakásomba nem költözhetek be, vagy másnak kell átengednem.. de van pár érdekes dolog a világban.. nehogy ez is ilyen legyen:)

előre is köszönöm!

monalisa1 # 2008.03.13. 16:02

Nem.
Az albérleti díjban a lakás bérlete és az annak használata során felmerülő közüzemi rezsiköltségek vannak benne., a közös költséget a tulajdonos akkor is kénytelen (lenne) saját maga állni ha a lakás netán üresen állna.

Az más dolog, hogy a bérbeadók nagy általánosságban "bele értendőnek" tekintik a közös költséget is az albérlet összegébe - miért nem tiltakozott a bérbevevő amikor a szerződést megkötötték...

Vagy lenyeled az emelést és megfizeted, vagy próbáld a fizetendő albérlet díját valamicskét csökkenteni - vagy keress másik- számodra még megfizethető bérleményt találni.

Anami # 2008.03.13. 15:40

Hello!
Nekem az lenne a gondom,hogy albérletben lakom,felemelték a közösköltséget szinte a duplájára tetőfelújítás miatt(hitelt vett fel a társasház) és a főbérlő velem akarja kifizettetni az egészet.Azt mondta a közösköltség a mindenkori lakót terheli.Ez igaz?