Albérleti gondok


monalisa1 # 2008.03.13. 15:23

Majd még kutatgatok az itteni keresőben - helyetted is...-, addig is javaslom olvassad vissza ugyenezen topic 2. oldalán ObudaFan 2006.05.04. 22:50-kor írt hozzászólását.

Hancikutya # 2008.03.13. 14:26

Kedves Lewho,
ezzel azt akarod mondani, hogy az albérlő a szerződéssel a kezében bemehet az okmányirodába és bejelentkezhet? Valóban így van?
Köszi,
Hancikutya

lewho # 2008.03.13. 14:14

Engem meg mindig az érdekelt, hogy a macskába tudja megakadályozni a bérbeadó, hogy a bérlő bejelentse a bérleménybe a lakcímét, ha van írásbeli szerződés?

Hancikutya # 2008.03.13. 14:03

Sziasztok,

Nekem is ugyanaz lenne a kérdésem, ami a lenti hozzászólónak, azaz származhat-e a tulajnak bármi kára abból, ha az albérlői állandó lakcímre jelentkeznek be a lakására (gyermekük fog születni, és ha nem fizetnek vagy a szerződést felmondom, ki tudom-e ettől jelenteni és rakni őket a házamból?).

A másik kérdésem, hogy amennyiben bejelentkeznek, szükséges-e adózni a bevétel után (tudom, hogy akkor is szükséges, ha nem jelentkeznek be, inkább az a kérdés lényege, hogy a "lebukás" veszélye nagyobb-e attól, hogy bejelentkeztek).

Végül: ha bejelentem őket, nagyobb-e a "védettségem" olyan tekintetben, hogy ha bármi negatív dolgot tesznek (nem fizetnek, stb), a törvény mellettem áll, vagy ehhez egy jól megírt albérleti szerződés is elegendő?

Bocs a pongyola fogalmazásért, de azt hiszem, nagyjából érthető, mire gondolok.

Köszönöm előre is.

erus69 # 2008.02.26. 15:52

sziasztok!

Kérdésem: Az albérlőim(hivatalosak) be szeretnének jelentketzni ideiglenesen a lakásomba. Ez milyen előnyöket jelent számukra és nekem származhat -e ebből valamilyen hátrányom?
Köszi
Era

Zoltanuss # 2008.02.26. 15:39

Helló juji007

Azért ne keverd a sima feljelentést meg a sima polgári követelést !

Ha volt szerződés és a tulaj a kiadó követel , annak ellenére, hogy nem volt az Adóhatóságnál bejelentve e - nagy bolond !

Viszont ha adózott annak rendje módja szerint és úgy érzi van követelése - megvan annak a rendje módja , hogyan. Más, hgogy milyen hatékkonysággal lehet ezeket elintézni.

Ja látom Te vagy az Ágnes !

Most mi a probléma ? Sima bosszú ? Irigység ?
Vagy segíteni akarás ?

Egyébként mindenkit mindenhol fel lehet jelenteni !

És panaszt is lehet tenni !
Én pl. az utóbbit gyakorolom rendszeresen - mindig panaszt teszek amikor úgy érzem anomália van valahol.
Legútóbb a híres BKV - nál a menetrend miatt !

juji007 # 2008.02.26. 12:18

Lenne egy problémám!Barátnőmék elköltöztek az albérletből mert sikerült nekik házat venni!A volt tulajdonos feljelentette őket hogy tartoznak neki az albérlet pénzzel!Pedig előre szóltak hogy költözni fognak, a nő beleegyezett!Múlt héten kapták meg a feljelentést!Rendes!Aki tudja hogy kell ilyenkor eljárni kérem jelezze!Nagyon fontos lenne!A szerződés náluk van.Ha nem volt bejelentve hogy albérletbe kiadta a lakást fel lehet jelenteni az a nőszemélyt?A válaszaitokra számítok!Elég ha ide be tudtok írni!Előre is köszönöm a segítségeteket!Tóth Ágnes

Deme # 2007.09.09. 06:30

Időközben megjött a segítség és sikerült békésen lezárni az ügyet pénz visszajött, úgyhogy ügy lezárva.

ObudaFan # 2007.09.08. 13:51

:)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.07. 22:22

:)
Akartam mondani. Csak gondoltam, ma legyen más a rossz fiú.

ObudaFan # 2007.09.07. 16:36

Csalás miatt feljelentést lehet tenni a rendőrségen, de egy kicsit összeszedettebben is elő lehetne ott adni a történetet.

Deme # 2007.09.06. 21:33

Én viszont egy nagyon kellemetlenül ért "derült égből villámcsapás" jellegű dologról szeretnék bejelentést tenni egy budapesti Rácz László u. 80. szám alatti III. emeleti albérlettel kapcsolatban. (ennél többet nem közölhetek egyelőre) Ez kb. olyan jellegű, mint amikor felrakták az internetre a külföldi álláshirdetőt és előre jó sokat kértek és hoppá, becsaptak. Na ez is ilyen volt. Valamelyik nap egy újságban láttuk a hirdetőt még szept. 2-án és szept 3.-án megnéztük és el lett fogadva (később meg is bántuk). Előre elkértek 60ezer ft-ot készpénzben, azért ennyit, mert 30ezer egy hirdetés, erre hivatkozott a kapzsi nyugdíjas hölgy, (nem hiszem hogy ennyi egy apróhirdetés gyanúsan soknak tűnik így már utólag elgondolkozva), ez volt az első becsapás. Az is gyanús volt, hogy mondta, hogy ő kórházba is szokott járni. De! Az internetről is mondta, hogy megoldható és nem volt. A másik dolog meg az, hogy tegnap jött volna egy informatikás emberke, aki nem is jött, ez is gyanús volt. Sőt! Ma közölte velem, hogy kórházba megy és arra hivatkozott, hogy menni kell magamnak is legkésőbb holnapi határidővel. Ebből nem tudom mi igaz, de nagyon gyanús, hogy a kórházra gyűjtötte a pénzt és szerintem nemcsak én járhattam így, úgyhogy ma el kellett menni és vicces mosollyal dölyfösen, öntörvényesen kijelentette, hogy az összes pénz ott marad nála. Ekkor olyan dühbe gurultam, hogy rácsaptam egyet a liftajtóra és elmondtam 1-2 igaz dolgot, ami őt nem érdekli, hát persze. Utána meg 180-as vérnyomásra hivatkozva telefonált le Szarvasra az alig félperces jelenetről. Ki hogyan cselekedett volna, amikor készül a családtagjaihoz haza és összeszedte a cuccait és közli a jó előre eltervezett tényeit. Hát így. Na de 1-2 dolog még ottmaradt, remélem nem fog abból is pénzt csinálni, de valószínű én oda többet nem megyek vissza. Úgyhogy a családom, aki a pénzt adta nekem pár nap alatt meg lett károsítva. Lehet hogy tényleg beteg, de ne így szedje el a látástól vakulásig dolgozó ember pénzét könyörgöm, a másik meg, hogy nyugtát nem adott, ami szintén a hatályos magyar jogszabályok alapján szabályszegésnek minősül. Most megoldást szeretnék keresni, hogy hogyan kaphatnám vissza a pénzt/vagy egy részét és a lehető legjobb, leggyorsabb megoldást szeretnénk mielőtt valahová "rossz" helyre kerülne. A pénzre ráadásul szükség is lenne, mivel hétfőn jönnek a szarvasi lakásba a burkolók és új pesti albérlet után is kell majd nézni. A pénzt persze nem sz@rja az ember. E-mailben: geomet@citromail.hu, vagy telefonon vagyunk elérhetőek: 0666312201 (a telefon a biztosabb)
Előre is köszönjük a segítséget!

Sasfioka # 2007.09.04. 17:33

Előrébb vagy, mert ha a fizetési meghagyásnak ellent mond, akkor érvelhetsz azzal is a perben :)

Ehhez nem kell formula, írja le, hogy elismeri, hogy tartozik neked ennyi és ennyi pénzzel, és legkésőbb rendezi a tartozását eddig és eddig, ebben a formában (kp, bankszámlára utalás, stb...)
Aláírás, két tanú és kész is vagy :) (De ha tanú sincs, akkor is előrébb vagy. Az csak további "jó dolog" :))

SF

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.04. 14:04

Az sose árt.

DonJoker # 2007.09.04. 13:14

És, ha előbb aláiratnék vele egy elismervény félét, hogy elismeri a tartozást?
Mert gondolom, ha elismeri a tartozást, akkor már előrébb vagyok. Vagy nem?
A másik kérdés, hogy mit szokott egy ilyen tartalmazni?
Nincs a neten valami formula erre?
Köszönöm!

tomas64 # 2007.09.04. 07:05

De csak azért, mert össze -vissza gépelek :))

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.04. 07:03

:) Te vagy a gyorsabb.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.04. 07:03

Visszatarthattad volna biztosítékként a lakásban lévő ingóságait. De erről lemaradtál.
Egyébként a szokásos eljárás: felszólító levél tértivevénnyel > fizetési meghagyás (per) > végrehajtás.
Az egyes fokozatokra, persze, csak akkor van szükség, ha az előző nem eredményezte a teljesítést.

tomas64 # 2007.09.04. 07:01

Felhívást akartam írni :))

tomas64 # 2007.09.04. 07:00

Felszólhívás fizetésre,írásban, ha nem fizet,bíróság, fizetési meghagyással.

DonJoker # 2007.09.04. 06:55

Sziasztok!
Lenne egy nagy gondom, amiben tanácsot szeretnék kérni.
3 éve vettem egy lakást amiben az eredeti tulaj bent maradt albérletben.
Kauciót nem kértünk, mert hát eredeti tulaj stb.
Vettek egy másik lakást, kiköltöztek és holnap átadná a kulcsokat, viszont tartozik 3 havi lakbérrel. (Az egyik az augusztusi, ami friss, a másik kéthavi pedig még 2005-ből való.
Mit lehet ilyenkor tenni?
Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2006.06.06. 18:15

Ez független attól, hogy a gyakorlatban ki szokta fizetni. Ugyanis a szerződéses szabadság jegyében a felek megállapodhatnak abban is, hogy a bérlő fizeti a közös költséget. (Annak sincs akadálya, hogy vállalja a tulaj szaunabérletének vagy benzinszámláinak a megfizetését is.) Az általad kiemelt szöveg is csak erről beszél: megállapodás szerint rá háruló költségek

Egyébként pedig öt éven át béreltünk úgy egy lakást, hogy a közös költséget a tulajdonos fizette.

lewho # 2006.06.06. 12:18

hmmm... én a gyakorlatban nem láttam még olyat, hogy a közös költséget a bérbeadó fizeti, és nem a rezsi része, illetve nem építi bele a bérleti díjba...(bár lehet ez az én hibám is:)
nyilván a bérlő ugyanúgy használja a liftet, a lépcsőt, a lépcsőházi világítást stb... én a lakás fenntartásával kapcsolatos költségnek tartom, és szvsz a joggyakorlat is így müxik.pl: 2001/1. Választottbírósági határozat

A felperes keresetében előadta, hogy a felek között 1999. július 26-án az üzlethelyiségre nézve ingatlanbérleti szerződés jött létre. Az alperes a bérleményt birtokba vette, az üzletét megnyitotta. A megállapodás szerint rá háruló költségeket (bérleti díj, közös költség stb.) azonban nem, vagy csak jelentős késedelemmel és részben fizette meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.06.06. 11:49

Így van. Ahogyan a neve is mutatja, a közös költség a társasház közös használatú részeinek - és nem a kizárólagos használatban lévő lakásoknak - a fenntartását szolgálja.

timcsi0 # 2006.06.06. 08:33

Szia lewho!
Igen így van a szerződésben,hogy a lakással kapcsolatos rezsi.A közös költség a házra vonatkozok nem a lakásra.Például a ház felújításait,pl.lépcsőházfestés,liftfelújítás stb is ezekből végzik,nemcsak a szemétszállítás tartozik ide.Természetesen a szemétszállítás a bérlő költsége,de a ház felújításhoz mi közöm?A takarításért külön fizetek.
Tehát nem gondolom,hogy az egész közös költség engem kell hogy terheljen,már csak azért sem mert jogszabály is van erre.