orvosi műhiba?


beteg # 2013.08.30. 10:43

Kedves Mindenki!

Fiam (véleményem szerint) orvosi műhiba áldozata lett. Tudtok valakit, aki mondjuk egy zárójelentésből ki tud indulni, és esetleg alátámasztani vagy eloszlatni a gyanúmat?

Az eset röviden: 2-3 napos rutin"kezelésre" került be a gyerek a kórházba, amiből 17 napos tartózkodás lett, mely során a "rutinkezelést" is többször elvégezték (módosították?), és az egészet megfejelték két mellkassebészeti műtéttel.

Előre is köszönöm a tanácsot, segítséget!

beteg # 2013.09.02. 09:32

???? Senki??????

annamari8 # 2013.09.02. 10:13

Én hozzá tudnék szólni az orvosi részéhez, de ez nem elég információ. Legalább a zárójelentést látnom kéne.

beteg # 2013.09.02. 11:55

Kedves Annamari!

Szívesen átküldöm mélben, ha nem bánod!

annamari8 # 2013.09.02. 19:27

Persze, küldd el e-mail-ben!

beteg # 2013.09.03. 06:03

Annamari, küldtem mélt, de nem tudtam csatolni a zárójelentést. Sima mélben már gondolom menni fog.

Várom mielőbbi válaszod! :)
Üdv

PraetorLXXVI # 2013.09.03. 09:10

Egy objektív meghatalmazott orvosszakértő kellhet, aki az eü. szolgáltatónál betekint a teljes kórlapba /vagy a beteg, ill. törvényes képviselője kikéri a teljes egészségügyi dokumentáció másolatát - ez utóbbi térítési díjas- és átadja a szakértőnek /! Ő nagy valószínűséggel meg tudja mondani, hogy történt e mulasztás a szolgáltató részéről! Ha igen, akkor betegpanasz, egyezkedés a kórházzal, esetleg per.

beteg # 2013.09.03. 09:44

Értem, ilyet keresek én is. :) De konkrét valakit tudsz?

PraetorLXXVI # 2013.09.03. 09:49

A kamaránál pl. találhatsz.
http://miszk.hu/

beteg # 2013.09.03. 10:04

Köszönöm, megnézem.

zkriszti # 2013.10.05. 22:20

Sziasztok!
Egy kis segítséget, tanácsot szeretnék kérni. Hasonlóan jártam, mint az előttem szóló szülő.
Erős hasi görcsökkel vittem a 3 éves lányomat a kórház gyermekosztályára, volt hányása is, de semmi láz és hasonlók. Nálunk is a szokásos rutinvizsgálatok voltak, 4 napig voltunk bent és a 4. nap közölték, hogy nem tudják mi baja a gyereknek, talán valamit valahol valakitől elkapott. Hétfői nap hazamentünk, kedden már a megyei kórházba vittük a kislányt és csütörtökön műtötték, a jobb oldali petefészkét csavarodás, majd elhalás miatt ki kellett venni. A helyi kórházban két uh-t is csináltak, nem vették észre nála, a megyei kórházban cirka 20 perc alatt döntöttek a műtétről, szintén uh vizsgálattal.
Mindenképp kártérítést szeretnénk a kórházzal szemben érvényesíteni.
A kérdésem az lenne, hogy közvetlenül a kórháznak kártérítési igényt adhatunk-e be (ők pedig közvetítőn keresztül járnak el), vagy pereljünk polgári úton? Illetve a véleményetek érdekelne, hogy van-e alapja a kártérítésnek?
Előre is köszi!
Kriszta

gerbera317 # 2013.10.06. 07:30

Ha a gyermekkórházban észreveszik, akkor is ugyanúgy ki kell venni, mert nem valószínű, hogy a csavarodás a gyerekkórház és a műtét közötti időben keletkezett. Úgyhogy kezdj el komolyan gondolkodni azon, ugyan milyen hátrány érte a kislányt, ami miatt kártérítéssel kereskedhetsz a gyerekkórház ellen.

monalisa1 # 2013.10.06. 08:19

A járási kórház osztályos ultrahangja valószínűleg elégé elavult már, ezzel szemben "magasabb" kórházban korszerűbb, pontosabb műszerek vannak.

Nem a feljelentésen kell törni a fejet hanem összefogással pénzt kell gyűjteni, adományozni - egy korszerűbb, modernebb készülék mielőbbi beszerzéséhez.

Ismert az egészségűgy általános helyzete...

zkriszti # 2013.10.08. 06:41

A kórházunk elismerte, hogy hibázott, már jártunk a betegjogi képviselőnél is, és a megyei kórházban is a gyermeksebész azt mondta, hogy ha pénteken, amikor bevittem felismerik a kislány állapotát, akkor korrigáló műtéttel menthető lett volna. Ezt csak a tisztán látás miatt írtam le, és elsősorban érdeklődtem itt a fórumon, nem pedig mindenáron pereskedni akarok. Magam is bíróságon dolgozom, tisztában vagyok azzal, hogy ezek a perek mit jelentenek. Tanácsot szerettem volna kérni, de látom, hogy a támadás középpontja lettem :( Szándékosan nem írtam le, hogy melyik kórházról van szó, mert elég nagy port kavart ez az ügy.

PGabe # 2013.10.08. 07:59

A kórházatok valószínűleg írásban nem ismerte el a hibát, és így nem is nagyon fogják.
Megpróbálom összefoglalni mire számíthatsz:

  • elmész egy normális, tapasztalattal rendelkező ügyvédi irodába, ahol az ügyvéd megnézi a dokumentumokat, beszélgettek, stb... Ha reménytelennek találja az ügyet, azt meg fogja mondani. Ahol én dolgoztam, ezért nem kértek pénzt.
  • ha esélyt lát arra, hogy nyerjetek, akkor megkeresi az orvosszakértőt, aki szintén átnézi, véleményezi a dokumentációt, ez kb. 60-100e közötti összeg és ezt ki kell fizetned. Ekkor még nem indult eljárás és nem biztos, hogy nyerni fogsz
  • megindítjátok az eljárást, perköltség, stb... járkálhatsz bíróságra, kb. 1-2 évig húzódik az ügy. A bíróság is kirendel igazságügyi szakértőt, aki majd megállapít valamit. A ti esetetekben előfordulhat, hogy azt, amit itt is írt valaki - amikor a helyi kórházba vittétek még nem volt egyértelműen megállapítható a dolog, egyébként a protokoll szerint jártak el, stb, stb...
  • két eset lehetséges: elveszted a pert - ki kell fizetned a perköltséget, az ügyvédedet
  • megnyered, kötelezik a kórházat kártérítésre. Ha abból pénzt látsz (előfordulhat, hogy te már a sokadik vagy és egyéb tartozásai is vannak), akkor ha sikerdíjas az ügyvéded, ennyivel kevesebb pénzt kaptok, ha nem, akkor a tiétek, de akkor eddig már rengeteget költöttél ügyvédi költségre, egyebekre.

Ha szerencséd van 3 év alatt lezárul az egész. Nem vagyok szakértő, de azért olyan túl nagy összegre ne számítsatok, mert a kislányodnak a bal oldali petefészke megmaradt, tehát jó eséllyel természetes úton lehet gyermeke a későbbiekben. Tudom, hogy durván hangzik, csak sajnos ez a magyar valóság.
Ha még így is szeretnél belevágni, tudok megbízható ügyvédet ajánlani (ami a sikerre még nem garancia), de tényleg gondoljátok át.

zkriszti # 2013.10.08. 09:54

Köszönöm a segítséget :) Közben találtam ügyvédet, aki ebben járatos, pár nap múlva megyünk hozzá, megbeszéljük a dolgokat! Szép napot!

monalisa1 # 2013.10.08. 14:23

Ahogy lehet egy tüdővel/vesével is élni, úgy egy petevezetékkel is megtörténhet a fogantatás, de a majdani gyermekvállaláshoz a lehetőség jelentősen lecsökkent.

A perben az igazságügyi orvosszakértőt külön is megnyílatkoztatni.

Trixy79 # 2016.04.13. 18:09

Kedves Mindenki!
2016.04.06-án volt egy abortuszom.A műtèt után megkaptam a záró jelentèsemet,melyben szèpen megfogalmazták,hogy minden rendben van.Ehhez kèpest a mai nap folyamán folyamatos rosszullètek ,ájulások miatt vissza kerültem a nőgyógyászatra,ahol kiderült,hogy nem távolították el maradèktalanul a magzatot. Holnap újra műtenek...Szeretnèk perelni,a kèrdèsem az lenne,hogy hol kezdjem az első lèpèst?

végrehajtó1 # 2016.04.13. 18:47

Kell egy orvosszakértői vélemény.
Majd írásban szólítsd fel a kórházat hogy az okozott kárt térítse meg.

Válasz levélben részükről mindent a szakma szabályai szerint ettek.
Ekkor jön a pereskedés...

Lecsoman77 # 2016.04.17. 18:21

Tisztelt fórumozók!

Az alábbi ügyben kérném segítségeteket.

Egyik ismerősöm egy közelmúltbeli családi tragédia folytán súlyosan letargikus állapotba került, ezért felkeresett egy pszichiátert a magánklinikáján aki egy nyugtató szedését javasolta neki. Tévedésből azonban a 0,05%-os koncentráció helyett 0,5%-os koncentrációjú dózisról írt receptet. Az ismerősömnél az első adag bevételét követően légzési és keringési zavar, majd szívleállás következett be. Azonnal mentőt hívtak hozzá, s a kiérkező mentősök sikeresen újraélesztették és beszállították a kórházba. A beavatkozásnak köszönhetően maradandó károsodás nélkül élte túl a szívleállást.

Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben milyen jogviszony alapján milyen kártérítési igénye lehetne az ismerősömnek a gyógyszert felíró orvossal szemben (valamint milyen jogszabály(ok) alapján)?

A válaszokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.17. 22:25

Talán tőle kérdezd meg, hogy milyen kártérítési igénye van.

datamaster # 2017.04.18. 22:00

Tisztelt Fórumozók

A feleségemmel történt a következő, és ebben szeretnék jogi tanácsot kérni .

2006 ban feleségem PIP mell implantétumot tetetett be XY plasztikai sebésszel .
A levelezési címét az adminisztráció a plasztikai sebészeten elrontotta és ezért nem kapta meg 2012 ben azt az értesítést hogy a bele ültetett PIP implantot a gyártó visszavonta egészségkárosító okok miatt utána a cég be is csődőlt.
10 évre rá a feleségemnek a mell oldalában csomók keletkeztek , ő megkeresett egy sebészt aki biopsziával megállapította , hogy az PIP implant kiszakadt és szilikon granuloma, és egyéb káros képződmények keletkezett a mellében. A sebész úr azt mondta mielőbb szükséges a hibás implant és csomók eltávolítása. Utána a XY plasztikai sebészhez fordult aki tudott arról hogy ez a PIP implant hibás és egészségkárosító ezért visszavonták aki ilyet kapott azt azonnali cserére behívták.
Sajnos a feleségem semmilyen értesítést nem kapott mivel azt ők más címre küldték.
A telefonszáma viszont megvolt nekik azon sem keresték.
Édesanyámmal közösen mentek megbeszélni mit is lehet tenni a XY sebész azt mondta hogy ki kell cserélni de ő ezt nem téríti mert nem az ő hibája.
Ezek után megegyeztek hogy kb 100 ft kedvezménnyel amúgy 510 000 ft ért kicseréli az ott megbeszélt 400 as méretűre ( itt az édesanyám tanúskodik az ott elhangzottakról ) a műtéti felépülés után a melle megereszkedett hullámos lett és fájdalmai vannak, később kiderült egy másik plasztikai sebész segítségével hogy a mellből jelentős rész ki lett műtve amiről XY sebész nem is tájékoztatott minket.
Jelenleg úgy néz ki új műtétre lesz szükség amiknek ismét komoly anyagi vonzata lesz.
Abban kérném segítségüket hogy milyen módon lehetne és milyen orvosi illetve egyéb bizonyító
dokumentumok lennének szükségesek ha az ügyest perre szeretnénk vinni kártérítésért.

Előre is köszönöm segítségüket

Immaculata # 2017.04.19. 01:48

Nem jók az esélyek.

Ilyen hibát a médiában is közzétesznek, nyilvánosságra kell hozni, ha a gyártó visszahívja a terméket.

Aki a javító műtétet végezte, az előre szólt, hogy csomókat is ki kell műteni. Orvosi szakkérdés, hogy a műtét közben mit látott az orvos és mennyit tartott szükségesnek eltávolítani.

A harmadik műtét egészségügyi szükségessége megint csak szakkérdés.

Ügyvéd mindenképpen szükséges.

alfateam # 2017.04.19. 06:45

Ügyvéd mindenképpen szükséges.
Meg-egy lélegbuvárra, aki segít feltárni az én-képet, mi szükség van a mell-implantátumra.

ajsaMK # 2017.04.19. 07:53

Az összes orvosi dokumentáció szükséges, főképp a két műtét leletei (műtéti belegyező nyilatkozatokkal) és a kontroll vizsgálatok leletei.