A szomszéd füstje


SolnesM # 2022.12.15. 05:05

Zepp1 !

az itt leírtak jól mutatják, hogy mennyire balkán ez az ország

E lehet menni mondás a nagy.... mostmár senki !

Svédország lényegesen nagyobb és távol van a Balkántól....szabad az út arra.

Majordomus # 2022.12.12. 20:58

Ez utóbbi nyomósabb érvnek tűnik.

drbjozsef # 2022.12.12. 18:37

Zepp1,

Indíts birtokvédelmi eljárást a helyi jegyzőnél.
Emellett a katasztrófavédelemnek bejelentheted a - szerinted - szabálytalan kéményt, azt most ők jogosultak ellenőrizni.

Zepp1 # 2022.12.12. 18:30

Üdv, úgy gondolom az itt leírtak jól mutatják, hogy mennyire balkán ez az ország és mennyire nincs következménye semminek. Nem túl kecsegtetö. Kb. olyan mint a fogyasztóvédelem helyzete.

Az allábiakhoz hasonlóan egy kedves szomszéddal van gondom, aki a portámra füstöl irányadó széljárásban. ùgy gondolom a kéménye se szabályos.

Kérdésem az lenne, hogy mely hatósággal lehet ezt ellenöriztetni? Ill., mivel az ö háza 30 évvel korábban épült az enyémnél, egyáltalán bele tudok ebbe kötni? Felájanlottam, hogy megemeltetem saját költségre, de flegmáznak.

kats # 2022.10.26. 16:33

@rejkov

Üdv, lett erre az esetre valamiféle megoldás? Nagyon hasonló szituációban vagyok, hasonló körülményekkel.

groszfater@gmail.com # 2021.11.08. 13:45

rejkov! Igen jó lenne ez, ha csak a füstöt fújnád vissza!

rejkov # 2021.11.06. 20:54

Tiszteletem!

Nekem is jutott egy ilyen "életforma" a szomszédba, ami folyton teleengedi a portámat füsttel. Gondolom, kvázi senki hivatalos szervet nem fog érdekelni, ha a kéménye be van jegyezve a kéményes hatóságnál. Persze majdnem a mezsgyére építette, a kéményét, később, mint ahogy az én házam készült, és nagyon alacsony is, de bejegyezte a hatóság, mert megfelelt a szabványnak. Annak a követelménynek, hogy ne töltse fel füsttel a szomszéd portáját, viszont már nem felel meg. Ehhez további 2m-el magasabb kellene legyen a kéménye. Persze rendesen megépíteni nem hajlandó. így a füstje szélcsendben, és bármely keleti komponenst tartalmazó szél esetén az én portámat tölti meg. Gyakorlatilag megáll a két ház között a füst.

Mi a jogi álláspont, ha egy 5000 m3/h-s ipari ventillatort felszerelek egy póznára a saját portám szélére, a szomszédkéményétől kb. 2m-re, és viszafújom a füstöt a jóember portájára? Így szécsendben olyan 12m-re vissza tudnám fújni a füstjét. Próbáltam, 10m-en még legalább 10km/h-s szélek felel még meg a kifúvott levegőnyaláb :)

Ventillator adott, pózna adott, jóformán csak össze kellene rakni. Jogilag megállja a helyét egy ilyen védelmi eszköz?

Kezd már nagyon elegem lenni abból hogy a szomszéd haszonszerzési céllal mérgez engem, és a családomat. Lassan már a jogos önvédelem kérdése is felmerülhetne.

Véleményeket előre is közsönöm!

lajcsó # 2018.02.04. 21:34

"akkor nem ugyanoda fogja lenyomni a légáramlat?"
Nem, hanem kb. a harmadik szomszédba, akkor meg ő fog prüszkölni.

nonolet # 2018.02.04. 18:49

"akkor nem ugyanoda fogja lenyomni a légáramlat?"

Bizony nem... higyj a szakiknak.

Mert magasabban mások az áramlatok.

Bea1 # 2018.02.04. 15:59

Ha 2-4 méterrel magasabb lesz, akkor nem ugyanoda fogja lenyomni a légáramlat?

Ha nem ellenőrízteti a saját kéményét, megtíltják neki, hogy fűtsön?

Szerintem a légáramlatról, az uralkodó széljárásról senki nem tehet, igy vette meg a szomszéd nyaralót, nem fog tudni mit tenni, fűteni kell, a biztosító is előírja.

Vadsuhanc # 2018.02.04. 14:53

Kedves nonolet!

Egyet beszélünk. A kérdezőnek a megfelelő hatóság véleményét kell kérnie, hogy a kéménye megfelel-e az előírásoknak.

Amennyiben a hatóság azt írja le neki, hogy igen megfelel, akkor a kérdezőnek nem igen kell tartania semmilyen szankciótól.

Mint ahogyan írtam a kérdező a békés megoldás híve a leírása alapján, így gondolom ezen szakvélemény kérdésének megkérése a saját lelkiismeretét is megnyugtatná.

nonolet # 2018.02.04. 14:35

De nem felel meg ...

Ez már a kezdő hozzászólásból világosan kiderült.

Hisz a saját udvara és a szomszéd udvara is füstös.

Vadsuhanc # 2018.02.04. 14:22

nonolet egyetértek veled...

Én azt írtam, ha ezeknek - az általad leírtak szerinti - kritériumoknak a kémény megfelel akkor nincs mit tennie...

nonolet # 2018.02.04. 14:17

Vadsuhanc

Ehhez képest...

- -
KÉMÉNY

2.3. Telepítés (elhelyezés), magasság, kitorkollás

2.3.1. A kéményt úgy kell telepíteni és kialakítani, a kitorkollás magasságát úgy kell
megválasztani, hogy
a kémény a környezetét szikrával, pernyével, füsttel,
lecsapódással, lerakódással ne veszélyeztesse és a megengedettnél erősebben ne szennyezze.

2.3.2. A kémény tető feletti szakaszának kialakításakor figyelembe kell venni a szél esetén
- a kéménykitorkollás környezetében kialakuló,
- a szomszédos épületek által okozott, és
- az épület körüli domborzati viszonyokból eredő
áramlási zavarokat.

2.3.3. A kémény kitorkollása legalább olyan magasan legyen, hogy a kéményfej fölé
függőleges tengellyel és a kitorkollásra illeszkedő lefelé mutató csúccsal szerkesztett
60 fokos félnyílású kúpot az épület (vagy a szomszédos épület) semmilyen széltorló
felépítménye ne közelítse meg 0,7 m-nél jobban (függőlegesen mért távolsága attól
legalább 0,8 m legyen).
Szélzugot képező tetőgerincek, tetőfelépítmények közelében a kitorkollás azoknál
magasabban legyen.

alfateam # 2018.02.04. 13:18
Vadsuhanc # 2018.02.04. 12:10

Látom a békés megoldás híve vagy, de ennek ellenére ne foglalkozz vele. A kedves szomszéd mondja meg a megoldást, panaszoljon be vagy adjon pénzt a gáz bevezetésére.

Ha szabályos a kémény nem igen tud mit tenni.

A mi kis falunkban a Tisztelendő Úrnál tettek panaszt a Pestről ( nem a pestieket akarom bántani ) ideköltözött polgártársak, hogy zavarja Őket a harangszó.

Olyanról ne is beszéljek, hogy a szintén ideköltözött tisztelt polgártárs a szomszédot azért panaszolta be a jegyzőnél mert a szomszéd kakasa kukorékol.

Nagyon ferde lett ez a világ. Azt mondom ne Te keresd a megoldást, ha kéményed a szabályoknak teljesen megfelel.

nonolet # 2018.02.04. 12:10

Kémény magasítás... az kell neked.

Debra01 # 2018.02.04. 11:57

Tisztelt fórumozók!

Tüzelési szezon van! Fával fűtünk. Szabványosan megvásárol tüzifa. A szomszéd nyaralót megvásárolták. Most panasza van, hogy füstöl a kéményünk, és az udvarára nyomja le a füstöt a légáramlat. Ez igaz. Tudom a szomszédot az nem vígasztalja, hogy a mi udvarunkra is. Olyan helyen élünk, ahol ilyenek a légáramlási viszonyok. Sőt a kéményein száma is lecsökkent, mert központi fűtést csináltattunk, így nincs is szükség a többi kényényra, és nem is használjuk.
Van valakinek ötlete? Gázt bevezetni nem tudunk.
A mi házunk lejjebb van a szomszédétól.Fűtéskor füstöl a kémény...de a kémény már csak ilyen.

nonolet # 2017.09.29. 19:06

A járási hivatalnak is van felettes szerve,
annak pedig vezetője...

Tessék szépen felfelé haladni a létrán.

Aztán pedig, ha a létra elfogyott,
beperelni a hatóságot, mulasztásért.

UnaUna # 2017.09.29. 10:32

...Hogy pontosítsak, tavaly október óta zajlik az ügy. A jegyzővel kezdtem aki először elutasította a panaszom majd elindított egy vizsgálatot és végzést hozott, hogy alaptalan a panaszom. A vizsgálat alatt nem hallgatott meg és nem jött ki a helyszínre. Ezek után fellebbeztem ami a járási hivatalhoz került. Amikor ők is elutasító végzést hoztak ezt megfellebbeztem de párhuzamosan az ANTSZ-t is megkerestem és segítséget kértem a járási hivatal érthetetlen hozzáállása miatt. Közben a járási bíróságnál birtokvédelmi keresetet adtam be látva, hogy csak az idő telik de nem történik érdemi vizsgálat. Az ANTSZ arra hivatkozva, hogy nincs személyzetük helyszini vizsgálathoz, ahhoz a járási hivatalhoz adta le az ügyet akik kifogásolt eljárása miatt kerestem meg őket és amit a panaszomban is mrészletesen kifejtettem. Természetesen elutasító végzés lett a dologból hiszem ha eddig nem történt vizsgálat akkor most miért történt volna! Minden elutasító végzést ugyan az a hivatal adta ki, ugyan az a tisztviselő írta alá beleértve az ANTSZ-hez beadott panaszt is. Ezek után a megyei hivatalhoz fordultam akik szintén elutasították a panaszom azzal, hogy már vizsgálta a jegyző, vizsgálta a járás, vizsgálta az ANTSZ az ügyet és mind alaptalannak találták a panaszom miközben a 11 hónap alatt nem került sor a meghallgatásomra, nem került sor a bejelentett tanúim meghallgatására egyetlen alkalommal sem vizsgálták meg a telkemen, a melléképületeken és a lakóépületen jól látható szennyeződést ami a környéken példátlan! Így hozták meg az elutasító végzéseiket a jegyző, a járási hivatal, az ANTSZ aki ugyan kiadta az ügy vizsgálatát de az ő felelőssége az elutasító végzés érdemi vizsgálat nélkül és a megyei hivatal akik az eddigi semmire alapozták a döntésüket!
Közben érezve, hogy repül az idő és jön az új fűtési idény egyre kétségbeesettebben mail-ben megkerestem az összes elérhető civil szervezetet akik környezetvédelemmel vagy emberi jogokkal foglalkoznak a Levegő Munkacsoporttól kezdve a TASZ-ig és mindegyiküknek részletesen leírtam a történteket. Mindegyiküktől azt a választ kaptam, hogy keressem meg a jegyzőt vagy a járási hivatalt és majd ők segítenek. Köszönöm! A leveleimben leírtam az előzményeket.
Vagy nem hitték el amit írtam vagy nem értelmezték a a válaszukból következtetve de volt szervezet amely alapból elküldött mert nem tartozik a tevékenységi körébe a panaszom.
Így a részleteket kifejtve talán érhetőbb (vagy inkább érthetetlenebb) az ügyem.
Jó egészséget mindenkinek!

UnaUna # 2017.09.26. 16:24

Üdv mindenkinek!
Csak, hogy tudjátok mire lehet számítani füstügyben. 11 hónap alatt 4 végzésben állapították meg a járási hatóságok, hogy nincs füstprobléma miközben egyetlen alkalommal sem jöttek ki megnézni a kormos házam amelyre 4 méterről okádta a füstöt a szomszéd! Bizonyítani tudnám tanúkkal és hangfelvétellel, hogy bútorlap hulladékkal tüzelt (Btk.281/a paragrafus szerint 5 éves börtönbüntetéssel büntethető a podzdorja égetése) ha lett volna alkalmam erre, ugyanis meg sem hallgattak sem engem sem a bejelentett tanúimat. Közben olyan állapotba kerültem, hogy oxigénpalackra vagyok kötve itthon és egy áprilisban megindított eljárásban egy orvosi bizottság indokoltnak találta, hogy kapjak egy folyékony oxigénes berendezést amiről egy kis hordozható berendezésben magammal vihetem az oxigént ha elmegyek otthonról. Múlt szombat este kórházba kerültem miután megnyitotta a szomszéd az idei fűtési idényt.
Tavasszal birtokvédelmi eljárást indítottam a bíróságon. Kértem a rendkívüli helyzetre való tekintettel, hogy még a nyári szünet előtt kezdjék meg az ügy tárgyalását, hogy legyen idő szemlékre és a kémény használatának letiltására. A mai napig sem történt semmi. A korom ma is látható a házon, az ereszen, a gyümölcsfákon amelyek egy kivételével megbetegedtek. Ki kell vágni őket. Az udvarban a nyár folyamán még gyeptrágyás és Voldüngeres locsolásra sem nőtt növényzet néhány helyen. Ott nőtt ahol az autó állt. Most szeptemberre hozott a szél gyommagvakat, most kezdene növényzet kialakulni. Ehhez persze az is kellett, hogy a sok eső kimossa a talajt de én is locsoltam két hónapig napi rendszerességgel mert ha fújt a szél vagy teljes szélcsend volt akkor büdös volt a talaj a lerakódásoktól. Két hónap kellett, hogy enyhüljön de a házat is le kellett mosni nagy nyomású berendezéssel és környezetbarát anyagokkal, hogy szellőztetni lehessen mert büdös volt és fullasztó. Nem lehetett ablakot nyitni még nyáron sem.
Ennyit a magyar hatóságokról!
Nem tudom mire megyek az emberjogi biztossal, most hozzá fordulok és utána az Európai bírósághoz.Addig is albérletbe kényszerülök az otthonomból mert képtelen vagyok megszokni, hogy gázálarcban és alá bekötött oxigéncsővel éljem az életem 8 hónapig.
Egyébként próbálkoztam az RTL TV-vel, V.Tvrtkóval és újságokkal. Szerintem azt hiszik, hogy hülye vagyok. Válaszra sem méltattak. Gondolom el sem hitték, hogy ilyen megtörténhet!
Szombaton a fuldoklástól 240-es vérnyomást mértünk és a kórházban is 195 volt több mint egy óra múlva mire bevittek. Minden lélegzetvételre hasít a mellkasom és felső légúti gyulladást váltott ki ez az egyetlen alkalom.
Erre készüljön aki olyan emberrel akad össze akinek kiterjedt és vezető beosztású ismeretségi köre van. Egy ilyen ember ölhet is ha úgy tartja kedve a jelek szerint.
Normális településeken a jegyző is lerendez egy ilyen ügyet nem még a járási hatóságok de ahol a jegyző korrupt, még a járási hatóságokat is befolyásolni tudja.
Csak egy példa a hatóságok munkájára: Komolyan gondolhatja valaki, hogy ha kiértesítik a szomszédot egy héttel korábban, hogy mikor jönnek ellenőrizni mivel fűt, akkor az a szemle ügydöntő lehet?! Az én esetemben az volt. Megállapították, hogy tüzifát használ és alaptalanul vádaskodom nem beszélve arról amit említettem, hogy velem csak levélben értekeznek amikor elutasító végzéseket kapok a fellebbezéseimre. Kíváncsi vagyok mit kezdenének a rengeteg koromlerakódással ami a telken látható ha egyszer kijönnének?! Ma is kormosak a gyümölcsfák. A repedésekbe bemosta az eső a szennyet. Gondolom ezért nem jönnek ki.
Minden szavamért jót állok. Ha valaki kíváncsi a részletekre vagy kétségbe vonja, hogy ez megtörténhet, keressen meg. Nem csak fotókat és videófelvételeket tudok mutatni az állításaimról.
Jó egészséget kívánok mindenkinek!

drbjozsef # 2017.03.03. 23:22

Erre szerintem érdemesnek nem érdemes.

Ha mégis elfogadnák - amire minimális az esély - legfeljebb megbüntetik, és papíron eltiltják tőle. És? Szerinted mi történne? Szerintem néha eltüzelné ugyanúgy, legfeljebb a normál tüzifával kevereve, néha meg összekarcolná az utcán parkoló autódat. Vagy ilyesmi. Aki úgy jelentkezik be, mint ahogy leírtad, az nem úgy tűnik nekem, hogy jószomszédi viszonyt akar ápolni veled - akkor meg már úgy is mindegy.

Sajnos az ilyen dolgokat szerintem vagy jó szóval, vagy háborúval lehet elintézni, de a hivatallal a gyakorlatban nemigen.

liera # 2017.03.03. 17:37

Panaszkodtam én is korábban a szomszédomra, aki a (maszek) kárpitos munkájából származó hulladékkal fűt télen, ezzel mérgezve a környező embereket. Panaszbejelentést tettem a Kormányhivatal Környezetvédelmi osztályánál, akik ki is mentek ellenőrzésre, de "nem találtak "otthon senkit, ezért beidézték meghallgatásra.
Még aznap a kárpitos felesége cseten üzent, hogy "majd átjön beszélgetni, de nem lesz nyugodt". Nos tegnap megérkezett a levél a hivataltól, hogy megszüntették az eljárást, mert az idézésen a "kárpitos" elmondta, hogy ő nem is dolgozik otthon, meg bemondta a kazán nevét amivel fűt, meg mennyi tüzelőt vett a télre. Állítólag több szomszédot felkerestek a hivatalból, de csak eggyel tudtak beszélni, ő nem érzi a szúró szagot, de ő és a bepanaszolt között nagy a távolság. Egész biztos, hogy otthon dolgozik ( nem érdekel, nem a megélhetését akarom ellehetetleníteni) és szóban elismerte, hogy ha felgyűlik a szemét akkor eltüzeli. Szerintetek érdemes fellebbezni?

efi99 # 2017.02.09. 19:29

Echte magyar történet.
Hozzá nem értő jogalkotó, hozzá nem értő szagértő (szó szerint). Jó, hogy nem decibelmérővel jöttek bűzt vizsgálni. Az önkorik úgy általában tojnak az egészre, hiába látszik már 5 km-ről, hogy valamelyik kéménynél vulkánkitörés van.
Az óbégatás persze megy a szállóporról, meg a szmogriadóval ezerrel és látszatintézkedésként betiltják többek között az egészről legkevésbé tehető benzines autókat. Természetesen utólag, ami természetesen semmit sem ér.

neujob # 2017.02.09. 16:19

Tisztelt Fórumozók!

Mi is hasonló problémával küzdünk kis mikro közösségünkben. Egy renitens szomszéd/cég füstölését mi sem bírtuk tovább és 1 éve megindítottuk a helyi önkormányzat környezetvédelmi hatóságánál az eljárást. A "hatalmas tapasztalatú" Dr. xyz elmondta a xyz paragrafust (természetesen nem fejből), de már elején tájékoztatott, hogy ennek nem lesz sok eredménye, mivel egy cég is érintett a füstölésben, ezért ezt megyei vagy régiós szinten majd egy másik hivatal foglya vizsgálni. Azok is lefolytatták az eljárást, fényképeket készítettek a "füstről" fekete fehér képeken (gondolhatjátok, hogy a képek visszaadták a bűzt mint jelenséget), de gondolom ennek a bonyolult tény megállapítására, hogy a füst a bűzzel jár és nem fényképpel kellene ezt bizonygatni, hogy a panaszos/ok állítása az valós e vagy nem, biztos hogy az adófizetők pénzén elvégzett egyetem, doktori cím az jogosan jár az ügyben érintett vizsgálódóknak. De nálunk még csak nem is vizsgálódnak, csak holmi "szakértői" vélemények alapján próbálják eldönteni, persze jó messziről, hogy ezeknek a hülye szomszédoknak mi is lehet a baja a füstöt eregető kedves szomszéddal. Képzeljétek el az eljárás során egy hatóság, ellenőrző szerv, ki nem jött a hozzánk mint panasztevőkhöz korom mintát venni a házaink párkányáról, tetőiről és azt a problémás kéményben lévő korom mennyiséggel összevetve végre megállapítani, hogy nem hiába zavar minket és károsítja egészségünket a nevezett Vért Lajos Lászlóné/VLL Profi Fűnyíró Kft ( 8800 Nagykanizsa, Ifjúság utca 45.). Természetesen a rendőrség is vizsgálódott, de mint mindig teljesen hiába. Ott is az xyz szakértői véleményt hangoztatják. A nevezett cégnél közben találtak hiányosságokat, melyek bírsággal járnak, de ezek összefüggését a fennálló problémával elfelejtették vizsgálni. Képzeljétek el, hogy a fent nevezett cég és magánszemély kerti kisgépeket forgalmaz, javít. A feljelentésükig 2016-ig nem tudtak elszámolni a veszélyes hulladék és a nagy mennyiségben felhalmozott karton és műanyag hulladék kezelésével. Persze hogy nem, mert nem is szállíttatta el, hanem egy lendülettel eltüzelte, mely tüzelés károsítja a szomszédok egészségét. Hiába szólsz a füstölőnek, vállat vonnak és még ök javasolják, hogy ha a gázszámlájukat szomszédok kifizetik, akkor majd hajlandóak lesznek gázzal fűteni. Addig így fognak ahogy eddig. KOMOLY NEM? Most a rendőrség 6-7 hónap semmittevés után átadja az ügyészségnek, aki majd eldönti, hogy mehet e bíróságra vagy nem. Addig is kénytelenek az idős asztmás szomszédaink is a kellemes "friss" levegőt szívni!!!!!!SZERINTETEK?.......De természetesen van még adu a kezünkben. 2017. 02. 10-én birtokvédelmet kérünk a nagykanizsai jegyzőtől, majd ezt követően bíróságon foglyuk a füstmentes élethez való jogainkat bizonygatni.:)
Esetleg hasonló ügyekkel foglalkozó ügyvéd tanácsait szívesen fogadnánk.

Nagy András