Bankkártya (folyószámla hitel, hitelkártya)


mammamia30 # 2019.12.29. 16:48

Üdvözletem!
Érdeklődöm, hogy férjem nyitott egy takarék bankszámlát, és a bankban aláírásommal, személyi igazolványom adataival kaptam készpénzfelvételi banki lehetőséget számlája használatához. Azonban társkártyám konkrétan még nincs. Amennyiben önként időnként átadja számomra bankkártyáját automatából való készpénzfelvételre ( gyakorta dolgozik 12 órában,nincs ideje vásárolni), az mennyire szabályos? Társkártyát még nem igényeltünk tehát csak a bankban úgy rendelkezett, hogy én mint felesége az ő hozzájárulásával vehetek fel bankban készpénzt
( adataimmal, aláírásommal rögzítve szerződésben, de kártyája csak neki van még. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm."
idézem korábbi tanácsadásból: pappcs#e-mail 2013.12.26. 16:13
Ha te adtad át önként az élettársadnak és úgy használta, az nem bűncselekmény. Továbbá a károd sem fog megtérülni a feljenetéstől.
A törvény csak a jogszerűtlen használatot bünteti, de ha te önként átadtad, akkor jogszerűen, a kártyabirtokos tudtával és engedélyével használta. egyébként meg simán le is tagadhatja, mert az automaták csak 3 hónapig őrzik a felvételeket és nincs bizonyíték.
Azért mert már nem vagytok együtt, nem kell mindjárt a rendőrségre rohanni!"

gerbera317 # 2014.10.13. 06:33

A kérdésedre a választ megkaptad. Ehhez kaptál még egy kiegészítő tanácsot, hogy mire lett volna szüksége az adósnak, illetve mire van szüksége ahhoz, hogy több adósságot már ne csináljon. Ezért inkább hálásnak kellene lenni. És volt még egy tanács: nem érdemes pereskedésben gondolkodni. 50 ezer forintos közüzemi számla pedig nem létezik, csak akkor, ha az már több havi hátralék.

próféta # 2014.10.12. 17:57

Életmód tanácsadó??? Ő mit csinál? Egyébként kíváncsi vagyok, hogy 0 Ft-ból milyen tanácsod ad, hogyan fizessük be a kb. 50 ezer Ft közüzemi számlát, és akkor még nem ettünk...

Sherlock # 2014.10.12. 12:00

Megteheti. Érdemes lenne elmenni életmód tanácsadóhoz édesanyádnak, többre menne vele, mint egy felesleges perrel.

próféta # 2014.10.12. 11:49

Tisztel Fórumozók!

Olyan problémánk lenne, hogy Édesanyám bankkártyájára érkező fizetését a bank teljes egészében hiteltörlesztésre blokkolja.

Ti.: Édesanyám az OTP banknál vezet folyószámlát, ami folyószámla hitel funkcióval is rendelkezik. Azaz a bankkártyájáról hitelbe is tud készpénzt felvenni. Ezt a hitelkeretet a bank tetszőlegesen változtatja a befizetések összege és a törlesztések mértékének függvényében. Sajnos az elmúlt évek során a hitelkeretet a maximális 650-700 ezer forintig merítettük. Miután Édesanyám (leépítés miatt) elvesztette munkahelyét, a befizetések jelentősen csökkentek, és a hitelkeretet szűkíteni kezdték, de ennek ellenére tudott még pénz levenni. A hitelkeret mára 300 ezer forint környékére csökkent, viszont ebben a hónapban Édesanyám teljes havi fizetését "benyelték". Ez azért komoly probléma, mert így gyakorlatilag 0 Ft-ból kéne ezt a hónapot megoldani.

Kérdés: Megteheti e a bank, hogy egyedüli eltartó teljes munkabérét hiteltörlesztésre, és hitelkeret csökkentésre fordítja? Hangsúlyozom, sajnos a kártya (számla) évek óta adósságban van, viszont eddig úgy csökkentett a bank hitelkeretet, hogy a befizetéseknek csak bizonyos százalékát zárolták? Milyen jogi lehetőségeink vannak? Nem szeretnénk hitelt felvenni, hiteltörlesztésre...

Előre is köszönöm!

Próféta