Adás - vételi szerződés


Zoltanuss # 2021.03.18. 06:52

Buta volt a vevő ! Formálisan elveszti, de van méltányosság is a világon.

Pl. az a kettő nap hogyan viszonylik a többi eltelt időhőz.

Pl. a kiszabott határidő 20 nap, vagy 60 nap.
Nyilván lehetett valami technikai csúszás meg sok minden más.
na meg a foglaló nagysága sem mindegy .
Mondjuk egy 30 - 35 % -os foglalót zsebre váni ... pofa, kell, egy 5 - 6 % -osnál pedig lehet tanulópénzként felfogni és nem vissza adni.

Gitta01 # 2021.03.18. 06:05

ingatlan adásvételi előszerződés lett kötve,melybena vevó tudomásul veszi, hogy amennyiben a jelen szerződés 3. pontjában rögzített határidőig nem köti meg a végleges adásvételi szerződést a foglalót elveszti.
A határidő lejárt, majd a határidő után 2 napra jelentkezett a vevő a végleges adásvételi szerződés megkötésére
kérdésem a foglalót egyértelmúen elvesztette, bírősághoz fordulhat a foglaló miatt?
Köszönettel:Kati

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.04. 07:20

Joey2013, nem jól értelmezted.

Joey2013 # 2016.07.18. 14:22

Tisztelt Obudafan!

Köszönöm válaszát! Ezek szerint jelen esetben az eladón (aki a szerzodes valós megkötése elott visszalépett) nem követelhetnek ügyvédi megbízási díjat ha jól értelmeztem?

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2016.07.16. 07:15

Az ügyvédi megbízást - a tanácsadás esetét kivéve - írásba kell foglalni. Az írásba foglalás elmaradása a megbízás érvényességét nem érinti, de ilyen esetben a megbízás tartalmának bizonyítása a megbízottat terheli.
Az e-mail viszont a megállapodást igazolja.
Ha a szerződés a megbízás teljesítése előtt szűnt meg, a megbízott a megbízási díjnak tevékenységével arányos részét követelheti.

Joey2013 # 2016.07.14. 16:19

Tisztelt Fórum!

A történt a következő: Ingatlan adás-vételi szerződésről lenne szó. Vevő megnézte az ingatlant. Szóban létrejött a megállapodás. Vevő email formában megkeresett egy ügyvédet, aki elvállalta a szerződés megírását. Email-ben adott tájékoztatást az ügyvédi munkadíjról. Majd az eladónak is fel kellett venni a kapcsolatot az ügyvéddel akinek személyes adataid elküldte. Később email-ben mind két fél megkapta a szerződés tervezetet! Következő napon jött egy másik vevő aki jóval többet ígért az ingatlanért, amit az eladó jelzett a vevő felé, aki mondta h nem licitál. Így az eladó inkább a nagyobb összegű vevőt választotta. Foglaló nem volt. Írásos megegyezés nem volt.
Az ügyvéd követeli közös megszólítással az ügyvédi munkadíjat mert a munkát elvégezte.
Kérdésem a következő lenne: Számla nincs! Ügyvédi megbízási szerződés nincs! Email-es megkeresés volt-ami elfogadható-e az ügyvédi megbízási szerződésnek? Az elvégzett munka csak egy tervezet. Jogos az ügyvéd követelése? Vagy ha igen jogos, akkor valóban jogos a teljes munkadíj követelésére?
Ebben az esetben köteles az eladó is az ügyvéd felé fizetni?

Segítséget előre is köszönöm!

izsodelo # 2016.05.15. 05:34

Sajnos falakba ütköztem, azt tudtam meg, hogy csak a szerződésben szereplő felek, vagy meghatalmazottjaik kaphatják kézbe a szerződést. Mindenesetre köszönöm a segítséget obudafan!

ObudaFan # 2016.05.11. 14:48

Ha társasház lenne, ennyi jogod sem lenne az ügyben.

izsodelo # 2016.05.11. 08:29

Én beszéltem, bent is voltam a Földhivatalnál, de kimondottan neki, vagy a meghatalmazásával adhatják ki - ezt a választ kaptam. Egyébként a vevő is tulajdonostárs. A tulajdonjogot közben be is jegyezték. Nem lehet itt egy joghézag, mivel ez nem társasház?

ObudaFan # 2016.05.08. 09:52

Bocs, akinek eladta, az is tulajdonostárs? MErt akkor nincs elővásárlási jogod.
Viszont a tulajdonjogodnál fogva akkor is érdekelt vagy szerintem, tehát a szerződést ki kellene, hogy adja a földhivatal.

ObudaFan # 2016.05.08. 09:44

Mivel elővásárlási jogod van, az ajánlatot is jogod lett volna megismerni. Egyébként szerintem a tulajdonjogod alapján is meg kellene kapnod a szerződést a földhivataltól, de a helyedben én bejelenteném a földhivatalnak, hogy az elővásárlási jogod sérelme miatt kéred a bejegyzési kérelem elutasítását.

izsodelo # 2016.05.06. 03:52

Tisztelt Fórum!
Egy osztatlan közös tulajdonban lévő házrész tulajdonosa vagyok fiammal egyenlő arányban. Ő eladta tudtom nélkül a tulajdonrészét egy ugyanide bejegyzett tulajdonostársnak. A Földhivataltól a fiam - aki nem él itt életvitelszerűen - kapott egy értesítő végzést miszerint eljárás indult a tulajdonjog bejegyzésére vevő nevére. Ezt a levelet én vettem át, innen tudom, hogy mi történt, mert egyébként én nem kaptam semmiféle értesítést az adás-vételről. A szerződést én szeretném megnézni, de a Földhivatal azt csak a fiamnak adhatná ki, de ő nem hajlandó velem szóba állni amióta én ezt a tényt megtudtam. Mit tehetnék, hogy ezt a szerződést megnézhessem, mert szeretném tudni, hogy egyáltalán mit várhatok, mivel a vevővel kimondottan rossz a viszonyom, rendelkezik saját lakással, nem lakik itt, neki szerintem nincs szüksége erre a tulajdonra, viszont feltett szándéka, hogy minket innen eltávolítson.
Tisztelettel:
Izsodelo