adás-vétel,vagy ajándékozás?


Hekatee # 2003.04.13. 14:59

Az ügyvéd a valóságának megfelelö és jogcímü szerződéseket foglal írásba. ( az ügyvéd ugyanis nem müködhet közre a jogszabályok kijátszásában ) tehát ha a feleket ajándékozási szándék vezeti, akkor ajándékozási szerzödést kell kötni. Ennek az illetékvonzata kicsit magasabb, mint az adásvételi illeték.
Viszont az ügyvéd  nem hatóság: nem köteles  vizsgálni azt,hogy a felek szándéka mire irányul, ha a felek hozzá határozott szándékkal mennek, mely szerint adásvételi szerzödést akarnak kötni, és azt nyilatkozzák az ügyvédnél, hogy a vételár már korábban megfizetésre került. Nincs olyan szabály ugyanis, mely elöírná, hogy a vételár kifizetésének az ügyvéd elött kell történnie.
Adásvételi szerzödésekben vételárként azonban célszerü a valós összeget feltüntetni, egyrészt, mert az illetékhivatal a forgalmi értéket állapítja meg, és az általa megállapított forgalmi érték alapján szabja ki az illetéket.
Másrészt pedig, ha a szerzödés valamilyen okból meghiusul, akkor az eredeti állapot visszaállítása során a szerzödésben szereplö összeg visszafizetésére kötelezheti csak a bíróság az eladót.

A valós szerzödési akarat  ugyancsak fontos lehet ha pl. az ajándék visszakövetelésének a feltételei bekövetkeznek, de nem ajándékozási szerzödést kötöttek a felek - értelemszerüen nem kaphatja vissza az ajándékba adott ingatlant az ajándékozó bárha mégannyira jogos is lenne az igénye.

A legjobb megoldás tehát: a valóságnak megfelelö jogcímü szerzödés.

sunom5 # 2003.04.04. 19:17

Üdv mindenkinek!
'Kivitelezhető-e' olyan adás-vételi szerződés(ismerősök, családtagok között)amelyben valójában csak a papíron történik meg az eladás bizonyos (a piaci ár alatti) értéken, pénz átadása nélkül. A cél: az ingatlan tulajdonjogának az átruházása.
Az ügyvéd bonyolíthat-e ilyenfajta ügyintézést. Hallottam erről már, de nem tudom mit mutat a gyakorlat. Nem volna- e jobb megoldás az ajándékozás?
köszönöm előre a hozzászólásokat!


M-né M.M.