Kötbér és biztosítás


Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.02. 11:43

Hát annyi, hogy ha végeztek egymással, akkor kérheti e a vállalkozó a biztosítás igazolását ?
Kérheti.

alfateam # 2017.08.02. 10:02

Ja hogy mi a kérdés ,
Miről is beszélsz tulajdonképpen!?

A kivitelezőnek felelősségbiztosítással rendelkeznie kell
ha a kivitelezési szerződés alapján végzett építőipari kivitelezési tevékenység elektronikus építési főnaplójának megnyitására 2017. február 16.-át követően kerül sor.

Zoltanuss # 2017.08.02. 09:48

Ja hogy mi a kérdés ,
Hát annyi, hogy ha végeztek egymással, akkor kérheti e a vállalkozó a biztosítás igazolását ?
Eddig nem kérte, biztosítási esemény nem volt. Nem volt baleset, nem volt anyagi kár.
Van még némi munka , de az építtető is tartozik bizonyos összeggel. Nagyjából a kettő egyensúlyban van. tehát ha az építtető a csúszás miatt kötbért számolna fel, akkor a kivitelező pedig a biztosítás meg nem kötése miatt számolhatna fel nagyjából annyit vagy még többet.
Valahogy így :
Kivitelező tartozik 2 milla értékű munkával + 2 milla kötbérrel,
az építettőnek kellene fizetni a meg nem kötött biztosításért 4 milla kötbért.
tehát nagyjából null szaldó.
Igaz a hátra lévő 2 milla értékü munkát lehet más lényegesen többért végezné.
De hát van tanuló pénz is a világon.
Nem ügyvédhez, műszaki ellenörökhöz meg szakértőkhöz rohangálni.
Volt tervező szaktervező kivitelző egy sereg kettő műszaki ellenőr, 3-4 szakértő és mégis minden szar lett.
A sok példa közül egy. Úgy április elején konstatálják, hogy az egyik falrész fenn jó nedves. a magyarázat rém egyszerű. télen a még fedetlen falak megáztak, majd megfagyott a víz, majd újra megázott. A nedves falra rávakoltak.. persze , hogy idővel a vakolat újra nedves lett a sok falban lévő víztől. Nem akartak senkinek hinni, felkértek egy szakértőt, az meg szabványszöveg alapján nagyjából ugyanezt állapította meg á. 65 eft.
Na annyival több, hogy hol 76 % hol 95 % a fal nedvesség tartalma. Nem mindegy ?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.02. 06:31

Mi a kérdés?

Zoltanuss # 2017.08.01. 20:28

A második példám jó gumicsont az derék ellenzéknek.

Zoltanuss # 2017.08.01. 20:27
A Sidney-i opera a tervezett költség 12 x -ébe került, a mostani vizes projektumok is majd 3 x annyiba mint gondolák.. Mondtam nekik... a cs.tagoknak.. nyeljétek le a túlárazásokat, majd csak kész lesz. Náluk a tervezett 80 ból lesz úgy 90 , az szerény 12 %. kár ezért kötbérezni. Ja állítólag a sidney opera tervezője annyira szívére vett a dolgot, hogy el sem ment a megnyitóra-
  • igaz meg sem hívták.
Zoltanuss # 2017.08.01. 20:18
Üdv. az érdeklődőknek a jogászkodónak ! Egy érdeke esetben kérném ki a véleményeteket. Az egyik családtag építkezett, ami már majdnem kész van. Most vitája van a kivitelezővel. Némi minőségi kifogás és némi késés. Az építtető élve a szerződésében lévő kötbér lehetőségével 2 milla kötbért számolna fel a kivitelezőnek, amire az felkapta a fejét. Közben kiderült hogy az építtetőnek lett volna biztosítási kötelezettsége az az a munka megkezdése után 10 nappal biztosítást kellet volna kötnie. Ha nem őt is kötbér terheli mégpedig napi 15 eft. Kiderült erről elfeledkeztek, azaz nem kötöttek. Szerencsére biztosítási esemény nem történt
  • nem keletkezett kár , nem történt baleset. Ráadásul a kivitelező ezt még nem tudja. Nyilván ezt csak akkor tudta volna meg, ha történik valami. Kár vagy baleset.
Mondtam neki én is más is egyezzetek meg. Lenyelitek a hibákat, a megmaradó rész meg más csinálja. Most még ezen morfondíroznak. a kérdés így utólag, hogy kell e tudni a kivitelezőnek, hogy biztosítás nélkül dolgozott ? Az én felfogásom szerint nem, ami elmúlt az már elmúlt. Jobb a békesség. Más ! Micsoda hülyeség az ,hogy ha nincs biztosítás arra kötbér. Arra azt kellett volna, hogy ha nincs akkor a kivitelező levonul minden szankció nélkül. Legalább is én ilyenbe nem mentem volna bele. mindegy a tanulság egy majd 90 millás építkezésnél, hogy nem szabad bele szerelmesedni mindenfajta igérvénybe. A fiatalember egy számítógépes képbe szerelmesedett bele a házon egy szép üvegkorlátot látott, az megtetszett neki és orránál fogva vezették. a korlát viszont még mindig nincs kész
  • bármikor bárki körheti a nyakát. Eddig csak attól féltem, hogy ők kitörik a nyakukat, de hát más is --- biztosítás meg nuku.
Mint írtam már majdnem kész korlát és biztosítás nélkül. Tanulságul !!!