Megbízási szerződés felmondása


lucilla # 2005.05.15. 10:48

Adott egy határozott időre szóló ügyvédi megbízási szerződés (1 év időtartamra), amelyből még 7 hónap hátra van. Olyan körülmények álltak be, ami miatt ügyvédet kell cserélnünk. Felmondtunk az ügyvédnek, ám őszerinte ezt határozott idejű szerződésnél nem lehet megtenni, mindenképp meg kell várni a szerződés lejártát. A Ptk és az ügyvéd törvény nem különbözteti meg a határozott és a határozatlan időre kötött megbízási szerződést, ellenben rögzíti, hogy a megbízó azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmondhatja a szerződést, bármikor. Az ügyvéd szerint ez határozott idejű szerződésre nem vonatkoztatható. Megjegyzem, a szerződésben nincs korlátozása a felmondási jognak (szintén Ptk: főszabály szerint a felmondási jog korlátozása, kizárása semmis, ám folyamatos megbízás esetén mód van eltérni ettől, ám kizárni ekkor sem lehet).
A másik érve, hogy míg a feltétel bekövetkezése függõben van (tehát itt a lejárati idő bekövetkezése), egyik fél sem tehet semmit, ami a feltétel bekövetkezése, illetõleg meghiúsulása esetére a másik fél jogát csorbítja vagy meghiúsítja. Ez a szabály harmadik személy jóhiszemûen és ellenérték fejében szerzett jogát nem érinti. (Ptk 229 §). Én azt gondolom, hogy a felmondási jog gyakorlása nem jelentheti a másik fél jogának csorbítását.

Nos, szerintem egyértelmű, hogy fel lehet mondani az ügyvédnek, de mivel jöhet még elő az ügyvéd???

pixel # 2005.05.19. 22:04

"a szerződésben nincs korlátozása a felmondási jognak".

Ez mindent kizár.
Ha felvesznek egy melohelyre határozott 3 hónapra és nem vagy alkalmas vagy sűlyosan hibázol KIRUGNAK!

Két Lotti # 2005.05.20. 11:08

Ügyvédi megbízást bármikor fel lehet mondani.

Most mit akar, hogy fizessétek ki még 7 hónapra?


Ügyvéd - Társasági szakjogász

Banyamancs # 2005.05.20. 11:17

Tök jó, tetszik az ötlet! :-))))))

A kamaránál azért megérne egy bejelentést...

Saska # 2005.05.20. 12:06

Szia Lucilla ! Brilliáns az ügyvéd úr érvelése, csak az alapok nem stimmelnek, azokat úgy látom, nagyvonalúan átlépte. El ne hidd, amit mond ! A helyzetedre a Ptk. kommentár a következőket rögzíti:
" A megbízó a saját céljánal elérése végett, a saját érdekeinek szem előtt tartásával ad másnak megbízást meghatározott ügy ellátására...A megbízásnak ebből a jellegéből következik, hogy a tv. megadja a jogot a megbízónak arra, hogy a megbízási szerződést bármikor, bármilyen okból azonnali hatállyal felmondja. " Úgyhogy sok sikert !

lucilla # 2005.06.02. 11:33

Nos, igen, köszönöm mindenkinek a hozzászólást, valóban én is így gondolom, hogy semmiképp sem kell kifizetnünk a hátralévő időt. Elvileg lehetne korlátozni a felmondási jogot, ami annyit jelentene, hogy felmondási időt kötnénk ki, de ebben az esetben ez nem áll fenn, így azonnali hatállyal is fel lehet mondanki a megbízási szerződést.

derill # 2005.06.04. 18:32

Na azért ez nem egészen igy van.

Ugyanis határozott idejü szerződéskötésnél, ha nem a megbizott adott okot a felmondásra, köteles vagy a felmondással okozott kárát megtériteni.

Nézzük ugyanis a megbizott helyzetét. Köt egy határozott idejü szerződést, majd azért, hogy az abban foglaltaknak eleget tudjon tenni, bizonyos más ügyeket nem vállal el, abban a tudatban és reményben, hogy a szerződésben meghatározott ideig fenn áll a megbizása.

Ha nem lenne kártéritési felelősség és bármikor fel lehetne mondani bármilyen indokkal, értelmét vesztené a határozott, illetve határozatlan idejü megbizási szerződés közti megkülönböztetés.

Azzal, hogy határozott időre kötöttél szerződést, vállaltad ugyanis, hogy addig az időpontig foglalkoztatod az ügyvédet.

Az a szabály, hogy "felmondás jogának korlátozása vagy kizárása semmis", csak azt jelenti, hogy érvényesen nem lehet kizárni a felmondás jogát és nem lehet korlátozni sem, tehát nem lehet feltételhez kötni, kivéve folyamatos megbizási jogviszonynál, viszont ez nem jelenti azt, hogy a felmondással okozott kárt sem kell megtériteni.

Ez tehát azt jelenti, hogy ülj le az ügyvéddel, és beszéljétek meg, hogy milyen összeget kell részére megfizetned annak érdekében, hogy közöt megegyezéssel bontsátok fel a megbizási jogviszonyt és az ügyvéd ne forduljon birósághoz kártérités iránt. Amennyiben ugyanis birósághoz fordul, neki kell bizonyitania, hogy kára keletkezett - ami nem biztos, hogy sikerül, de az sem, hogy nem. Ha sikerül, neked sokba fog kerülni.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Ági185 # 2008.04.22. 11:57

Tisztelt Fórumozók!

Megbízási szerződést szeretnék megszüntetni, a megbízó oldaláról. Azt szeretném kérdezni, hogy itt van-e lehetőség a közös megegyezéssel történő megszüntetésre, vagy csak felmondással lehet élni?

Segítségeteket előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.22. 12:04

Közös megegyezésre mindig van mód. Már csak a szerződési szabadság miatt is...

julka # 2009.01.21. 13:45

Kedves Fórumozók!

Szeretném kikérni a véleményeteket! 2007-ben kötöttem egy megbízási szerződést egy pénzügyi tanácsadó céggel. Pár hónapig dolgoztam, ezután passzív státuszban voltam szintén pár hónapig. Tavaly májusban felmondták a megbízási szerződésemet. Most decemberben küldtek egy számlát miszerint be kellene fizetnem x összeget, azért mert a kötött szerződéseimet felmondták. Szerintetek ez jogos követelés?

Rexor # 2009.01.21. 13:49

Mi van a megbízási szerződésben? Van arra valami utalás, ha felmondanak neked, akkor fizetned kell?

Csipke # 2009.01.21. 14:27

Rexor,

szerintem ő arra gondol, hogy a megbízása arra szólt, hogy kössön szerződéseket, és azokat mondták fel, és azt akarják vele kifizettetni. Vagy nem jól értettem?

Nekem inkább az lenne a kérdésem, hogy mikor az elszámolás volt, akkor készült-e dokumentum az elszámolásról? (azaz a felek elszámoltak, egymással szemben nincs követelésük). Ha igen, akkor a válaszom a kérdésre, nem.

Ha nincs ilyen, vagy nem ilyen egyértelmű, akkor meg kell nézni, hogy akár a felmondásban, akár a megbízási szerződésben vállalt-e olyan kötelezettséget, hogy ha köt egy szerződést, és azt a megbízója felmondja, akkor vállalja x összeg megfizetését?

A biztosítási ügynökökkel szemben a biztosítónak szokott általában ilyen kitétele lenni, ha jól emlékszem.


Csipke

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.21. 14:36

Jól emlékszel. És minden más ügyletnél is szokásos, ahol közreműködő megbízottnak kifizetett díj csak később, a szerződés tartós fennállása során térül meg.

Zita() # 2009.06.22. 14:33

Tisztelt fórumozók! Tudna nekem valaki segíteni? Ha lehet gyorsan. Bocsánat a sürgetésért, de ma délutánig feltétlen meg kellene tudnom. Az ügyvédi megbízói szerződésnek van valamiféle formanyomtatványa? És hol érhető el? Vagy milyen formátumban kell megírni? Miket tartalmazzon? Köszönettel: Zita()

ObudaFan # 2009.06.22. 18:16

Nincs. Leginkább az ügyvéd fogja megírni. Ha ügyvéd(jelölt) vagy és mégis sikerült ezt a kérdést feltenned, akkor nem biztos, hogy ez a pálya lesz neked való.

Dr.Attika # 2009.06.22. 18:54

Bizonyosan nem ezt a hivatást kellene választanod. A principálisod is jobban tenné, ha a jogászi hivatás más "szegmensét" célozná meg.

Dr.Attika # 2009.06.22. 19:20

Obudafan! Kedves Zita! Visszakapcsoltam a "gépet". Szerintem igazságtalanok voltunk.
Zita!Te nem ügyvédjelölt vagy, hanem fiatal kollégánk adminisztrátora. A kritikát kollégánk "számlájára írd". Ma már létezik jogi aszisztensi képesítés- főiskolai diploma- amely mellesleg ügyvéd melletti tevékenységre is jogosít. Nyilván az ilyen szakképzett munkavállalót meg kell fizetni. Főnököd ezt vagy nem tudja vagy nem akarja megfizetni. Nyilván lehet ezt a tudást autódidakta módon is megszerezni, de ennek nem jó módja a "jogifórumos tanácskérés".

vacsa # 2009.11.17. 06:18

Hagyatéki eljárás alatti képviseletünkkel bíztunk meg egy ügyvédet.
Előleget és az ügyérték 6%-át kérte (melyből az előleget levonná). Az előleget kifizettük, többszöri kérésemre sem adott átvételi elismervényt, az előleg átadásának tényét rögzítette a tényvázlaton (és mi aláírtuk), de abból sem és a megbízásból sem kaptunk példányt.
A tárgyaláson teljesen felkészületlen volt, kritikán alul végezte a feladatát, egy értelmes kérdést sem tett fel...
Fel akarjuk bontani a megbízási szerződést.

Hogy csináljuk?

Követeljem ki a saját példányt, átvételi elismervényt és mikor a kezemben vannak mondjak fel neki?

Indokolni kell?

Az előlegként átadott összeget elbuktuk, vagy követelhetek vissza belőle?

Ő követelhet tőlünk? Összes munkavégzése annyi volt hogy - totál felkészületlenül - eljött a hagyatékira.

ObudaFan # 2009.11.17. 10:35

Ha a szerződés a megbízás teljesítése előtt szűnt meg, a megbízott a díjnak tevékenységével arányos részét követelheti.
A megbízó a szerződést bármikor azonnali hatállyal felmondhatja indoklás nélkül is, köteles azonban helytállni a megbízott által már elvállalt kötelezettségekért.

Potyka22 # 2010.01.12. 09:13

Tisztelt Fórumozók!

Adott egy határozatlan ideig szóló megbízási szerződés minőségbiztosítási rendszer karbantartására. Ha ezt a megbízó azonnali hatállyal (indoklás nélkül) felbontja, akkor nekem, mint megbízottnak van-e felmondási időm (nincs a szerződésben rögzítve), vagy a felmondás napján megszűnik a munkaviszonyom.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.12. 09:15

Milyen munkaviszony?

Egyébként a megbízó a megbízási szerződést azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmondhatja.

Potyka22 # 2010.01.12. 09:36

Tehát ilyenkor a felmondás napján megszűnik a szerződés, és nincs felmondási idő sem?
Csak a felmondás napjáig időarányosan ki kell fizetnie a megbízónak?

PZ

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.12. 10:34

A megbízási szerződés már csak ilyen.

Potyka22 # 2010.01.12. 10:41

Köszönöm a gyors választ!

PZ

Andesz77 # 2010.03.22. 16:34

Sziasztok!
Szeretném ha segítenétek nekem!
Egyéni vállalkozó vagyok és megbízási szerződésemet felmondtam,és 30 napos felmondási időre hivatkoznak, de viszont nem teszik lehetővé munkavégzésemet, úgymond szóban felmentettek a munkavégzés alól, s így ellehetetlenítették a munkámat, a megélhetésemet veszélyeztetik,(nem engednek be az irodába, elvették a dolgozói kódomat, nincs rálátásom a saját szerzésű szerződéseimre stb.)Mit tehetnék ez ellen, mivel én szeretnék tovább lépni, de ahhoz teljes mértékben azonnali hatállyal függetleníteni kellene magam,mivel egy másik cégnél megbízási szerződés akkor jöhet létre, ha az előzőt lezártnak tekintik.
Előre is köszönöm a segítséget!