Tisztelt Jogi Fórum!
2005. 02.01-én vásároltam egy DLP projektoros televízió készüléket, melynek a képe a kép közepe fele homorodik. A hibát 02.03-án bejelentettem a márkaszervízbe. A szervíz 02.04-re küldte ki a szerelőt, hogy beállítsa a képet, ami nem sikerült. A szerviz kiadott egy hivatalos munkalapot, melyben a hibajelenséget az alábbiak szerint állapítják meg:
DE konvergencia beállítás, szemcsés a kép, befelé homorú. A készülék geometria hibás, jogszabály szerint cserére jogosult. (Három napon belül hibabejelentés.) A készüléket az értékesítést végző üzlet lecseréli.
Kb. 2 hét múlva megérkezett az üzletbe a cserekészülék. Elmentem megtekinteni, hogy nehogy a cserekészüléknél is ez a hiba fennálljon, és így fölöslegesen szállítsák ki az én költségemre. Sajnálattal tapasztaltam, hogy ennél a készüléknél is fennállt az előzőekben leírt hibajelenség. Ezek után felvettem a kapcsolatot a készülék forgalmazójával. Azt ígérték, hogy jelzik a gyárnak a problémát, és amint van megoldás, elszállítják a készüléket, és a hibát kijavítják. 2005.04.06-án a készüléket elszállították javítás céljából, majd 2005.04.12-én visszakaptam azt. Sajnos a visszaszállításnál nem voltam jelen, így nem tudtam a hiba kijavítását akkor leellenőrizni, csak később tudtam jelezni, hogy a hibajelenség továbbra is fennt áll.
A több mint két hónapos huza-vona után jeleztem a cég képviselőjének, hogy mivel többszöri próbálkozás után sem tudták a hibát elhárítani, a vételi szándékomtól elállni kívánok. A cég képviselője kijelentette, hogy nem áll módjukban a vételárat visszafizetni, sem értékcsökkenést elszámolni. Az ő részükről csak a készülékcsere, ill. más típusú plazma készülék cseréjére van lehetőségem a megfelelő értékkülönbözet megfizetése mellett, más megoldás a részükről nem elfogadható. Elmentem megtekinteni a felajánlott készülékeket, de ezeknek a készülékeknek a képi minősége nem éri el az általam vásárolt fent leírt típusú készülék képminőségét.
A két hónapja tartó eredménytelen egyezkedés, valamint a szerviz részéről tapasztalható hozzá nem értés következményeként nem tartok igényt a készülék azonos típúsúra cserélésére, mivel minden ilyen készülék azonos hibával rendelkezik, melyről azonban a vásárláskor engem nem tájékoztattak, a szerelő a készülék megvizsgálásakor azt nem javítható hibának minősítette, ill. a más típusú plazma készülékre sem tartok igényt - különösen nem ráfizetéssel - a rosszabb képminőség miatt. Amennyiben engem erről a hibáról vásárláskor megfelelően tájékoztatnak, a fenti márkájú készüléket nem vásároltam volna meg. A forgalmazó jelenlegi állásfoglalása szerint ez nem hiba, hanem a technológiából adódó jelenség. Az utólagos állásfoglalást nem tartom elfogadhatónak, mert sem a készülék megvásárlásakor, sem a három napon belüli hibabejelentés és készülékvizsgálat, ill. a cég képviselőjével folytatott megbeszélések alkalmával nem derült ki, hogy ez a „jelenség”-en nem lehet változtatni, a készülék tulajdonosának ezt el kell fogadni. Nem győzöm hangsúlyozni, hogyha erről a „jelenség”-ről megfelelően tájékoztattak volna, a készüléket nem vásárolom meg!
Azóta az ügy a Békéltető Testület előtt is járt, ahol a testület azt a határozatot hozta, hogy az értékesítő üzlet a készüléket vegye vissza a vételár megfizetése mellett. Indoklásként elhangzot, hogy az üzlet nem tájékoztatta a vásárlót ezen technológiából adódó jelenségről. Az üzlet a Békéltető Testület ajánlását nem kívánja teljesíteni.
Kérdéseim a következők lennének:
- Milyen úton érhetem el, hogy visszakapjam a készülékem árát?
- Van-e esélyem pert nyerni, ha erre sor kerülne, ill. ez milyen hosszú procedúra?
- A garanciális feltételek között az alábbi rész olvasható:
„Amennyiben a javitószolgálat a hibás termék javítását 15 napon belül nem végzi el, és a fogyasztó részére cserekészüléket nem ajánlott fel, úgy 15 nap elteltével a fogyasztó a termék kicserélésére vagy a vételár visszatérítésére jogosult.”
Ez azt jelent, hogy miután a hibát bejelentettem 2005.02.03-án és a szervíz javítás céljából csak 2005. 04.06-án szállította el a készüléket, ezért túl lépte a garanciális feltételekben foglalt határidőt, melynek következtében jogosult vagyok a vételár visszatérítésére?
4. Amennyiben a pert elvesztem, az milyen költséget jelenthet a részemre?
Üdvözlettel:
1 elégedetlen vásárló
.