Zálogjog - mi is az?


the big cat # 2003.07.10. 04:38

Ingatlanra jelzálogjogot lehetne alapítani, társasház esetén vagy a közös tulajdonrészekből a többiekre eső eszmei hányadra, vagy valamelyik lakásra vagy üzlezhelységre.

Ebből az elsőnek semmi értelme, hiszen a lépcsőházat vagy kukatárolót nem igen tudod elárvereztetni. A másodikhoz szeintem senki nem fog hozzájárulni, de ha van közös tulajdonú üzlethelységetek, az megfelelő jelzálognak látszik. Mellé eligenítési tilamat is be kellene jegyezni.

A földhivatalban be kell jegyeztetni a jelzálogjogot, így ügyvéd közreműködésére szükségetek lesz, és a jelzálogszerződést is jobb ha ő szerkeszti.

whoop # 2003.07.09. 20:23

Sziasztok!

Mint lako, kölcsönt adok a társasháznak, amelyben lakásom is van. A törlesztés a közös költségböl fog menni, tehát elviekben nincs gond, viszont szeretnék azért valami biztositékot is látni a szerzodésben. Én a zálogjog alapítására gondoltam, mert így esetleges tulajdonosváltás esetén sem kell aggodnom az uj lako miatt, de nem tudok rola nehany fontos dolgot, pl azt sem, hogy pontosan mire jogosit fel, es hogy eleg-e hozzá egy ugyvedi kozremukodes nélkül készült kölcsönszerzodes egy pontja. (Sajnos a haznak nincs penze ugyvedre, ezert kenyszerulunk erre a kisse kenyelmetlen ugyvedmentes modszerre :( )

Tudnátok nekem segiteni?

Előre is köszi!
whoop