társasházi közös költség


drbjozsef # 2020.10.17. 07:04

(sőt, nemcsak az albérletbe adást, de, hogy pontosak legyünk, még a bérbe adást sem korlátozhatják érvényesen)

Szomorú örökös # 2020.10.16. 20:00

j.hanna

Felmerült hogy a lakóközösség határozatban írja elő hogy a tulajdonosok nem adhatják ki a lakásokat albérlők számára.

Ez egy halott ötlet, nem fogják megszavazni, de ha mégis, akkor el fog bukni egy törvényességi vizsgálaton.

drbjozsef # 2020.10.16. 18:59

j.hanna,

A tulajdonosi jogokat nem korlátozhatjátok.

(Tht. 16.§ és 17.§(1))

A közös költségről dönthettek az SZMSZ-ben, és eltérhettek a tulajdoni hányad alapú számítástól. De tartok tőle, hogy ilyen alapon, hogy ki adja bérbe a lakását és ki nem, nemigaz lenne méltányos és arányos fizetni. Szerintem nyerés esélyével tudná ezt a határozatot megtámadni a bérbeadó tulajdonostárs.
(Tht. 24.§)

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Sajnos ennek nem ez a megoldása. Jó megoldása nincs, az együttélési szabályokat be nem tartók ellene nehéz a joggal fellépni.

Lehet kérni birtokvédelmet a zajra, lehet kihívni a rendőröket, és a kár okozása esetén a kárt okozóval kell kifizettetni azt.

Sajnos ez lényegében azzal jár, hogy tettenérésen kívül az ilyesmivel nem nagyon tudtok mit kezdeni.

j.hanna # 2020.10.16. 18:36

Kedves Szakértők,

Társasházunkban nagyon sok gondot okoznak az albérlők. Hangoskodás, szemetelés, a költözéskor a lépcsőház falának összeverése stb. A lakók ötlete hogy azok a tulajdonosok akik albérletként jövedelemszerzésre hasznosítják az lakásukat fizessenek több közös költséget (forinban +1500 Ft/hó)
Szeretném megkérdezni hogy erre van lehetőség, határozhat ilyet egy lakóközösség? A rendszeres díjat azzal indokolták hogy nem tudják rábizonyítani a albérlőre hogy ő verte le a falat, ezért egységesen mindenki fizessen.
Felmerült hogy a lakóközösség határozatban írja elő hogy a tulajdonosok nem adhatják ki a lakásokat albérlők számára.
Köszönöm a segítséget.

Hanna

drbjozsef # 2020.09.08. 11:45

íííí, jogos, Tht. az. Máshol járhattam...

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.08. 11:40

Vht.?

drbjozsef # 2020.09.08. 09:36

Röfi,

Vht. 28.§ (3) A közgyűlés a közös képviselőt, az intéző-, illetőleg a számvizsgáló bizottságot bármikor felmentheti. A felmentett közös képviselő - intézőbizottság esetén annak elnöke - a közgyűlés határozata alapján, az abban meghatározott feladatok végzésével és változatlan díjazás ellenében köteles az új közös képviselő (intézőbizottság) megválasztásáig, de legfeljebb felmentésétől számított kilencvenedik nap leteltéig ügyvivőként ellátni a közösség ügyeinek intézését.

Ugyanez irányadó a lemondás esetére, bár implicite nincs benne. Konkrét "felmondási idő" nincs, mint az Mt.-ben.

Segítséget kérni? Miért ne lehetne? Nézheti. Felügyelhet, legfeljebb döntési/utasítási joga nincs.

Röfi # 2020.09.08. 07:18

szeretném tudni, hogy a közös képviselő felmondási ideje mennyi?
ha gy közös képviselő a házban lakik dijazása nincs megbizhat -e egy a lakót, hogy segitségét igénybe vegye pl. a ház hőszogetelési munkáinál felügyelni?

ragyasdezso # 2020.08.01. 21:36

Pakozdig
Nem lehet egyenlő közös ktg. megállapítani. Ha ezt teszik akár az SZMSZ-ben is nyugodtan támadd meg! Aztán kisujj elengedve... várakozás az ítéletre.

Szomorú örökös # 2020.08.01. 18:45

Pakozdig

Én ha laikusan végiggondolom, és megnézem, hogy miből tevődik össze a közös költség, akkor teljesen jogos, hogy ne négyzetméter alapján osszák el, de ez akkor lenne igazán igazságos, ha minden lakásban ugyanannyi személy lakna. Ugyanis a közös költség miből is tevődik össze? Pl. felújítási alap, amiből bizony pl. külső homlokzat javításokat lehet elvégezni, aminek az elosztása nem attól függ, ki hány négyzetméteres lakásban lakik. Vagy pl. liftköltség, ami megint nem négyzetméter függő kérdés, hogy ki hányszor megy vele. Lépcsőházi világítás költsége, amit ugyanúgy nyomogat a 60 négyzetméteres, mikor megy fel a lépcsőn, mint a 120 négyzetméteres lakás lakója. Vagy ott van az a bizonyos vízdíj, ami a mellékmérők és a főmérők különbözete általában, mert a karbantartott udvaron a szép pázsitban mindenki egyformán gyönyörködik, többnyire mindenki használja - aki meg nem, az így járt, a lehetősége neki is adott. És még sorolhatnánk így az idők végezetéig, hogy miért is reális az egyenlő költségviselés.

Szóval én inkább a lakásokban lakó személyek számához igazítanám, az úgy jobban fedné a realitást.

Pakozdig # 2020.08.01. 16:52

Olyan kérdésem lenne, hogy a közös képviselőnk olyat szeretne megszavazatatni a gyűlésen, hogy egységes legyen a közös költség. Azaz ne m2 alapján legyen számolva, hanem mindenkinek x Ft legyen a közös költség. SzMSz-ben nincs szabályozva a közös költség számításának módja.

A gond az, hogy a tásaasházban van 60 m2-től 120 m2-ig nagyságú lakás, így a kicsik járnának rosszabbul a nagyok pedig jobban járnak.

Mik ennek a lépései és meg lehet-e ezt tenni?

MoPet # 2020.04.21. 18:25

Kedves drbjozsef,

Külön helyrajzi számmal rendelkező külön tulajdonok.

Egyébként az lesz, amit mondasz, keresztülviszem, ha tudom. :-o)

üdv
MoPet

drbjozsef # 2020.04.21. 15:47

A közös költséget a külön tulajdonból számítják ki, és abból fedezik a közös tulajdon fenntartását és üzemeltetését.

Ez, mint axióma, NEM igaz. Legfeljebb a szokásjog. De se nem kötelező, se nem kizárólagos, bár elismerem, ez az általános, legegyszerűbb megoldás.

Egyébként : a kérdéses garázsok külön helyrajzi számmal rendelkező különtulajdonok, vagy közös tualjdonok, csak a tulajdonostársak kizárólagos használatával? Az se feltétlen mindegy.

De felesleges tovább rágni ezt a gittet : a közös költsége meghatározása, annak számítási módjának megszabása a közgyűlés feladata, és az SZMSZ-ben kell szabályozni. Eltérhet az eszmei hányadok alapú számítástól tetszőlgesen, természetesen a kisebbség jelentős érdeksérelme nélkül.

Ha a közösségnek úgy tetszik, a garázs nm után feleannyit kell. Ha úgy akarja, akkor a dupláját. Szavaztasd meg a saját ötletedet, aztán meglátod akarja-e a közösség, vagy nem akarja.

MoPet # 2020.04.21. 12:29

Sziasztok,
Szerintem ott van a félreértés, hogy a közös költséget össze szokták keverni a közös tulajdonnal. A közös költséget a külön tulajdonból számítják ki, és abból fedezik a közös tulajdon fenntartását és üzemeltetését. Véleményem szerint is mindegy, hogy a garázstulajdonos használja-e a szemétledobót, vagy a liftet. A garázs a külön tulajdon része mint nem lakáscélú helyiség. A közös költségnél abban szoktak eltérni, hogy pl. hányan laknak egy lakásban, vagy rendeltetéstől eltérő használat esetén, ha boltot üzemeltetek a garázsban, vagy egy rendelőt a lakás helyén és emiatt felárat számíthat fel a közgyűlés. Vagy ahogy MajorDomus írja, hogy a lakás többszöröse az alatta levő garázsnak m2 ár szerint.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.21. 10:21

Igen, általánosan elterjedt, és így általánosan elfogadott megoldás.

drbjozsef # 2020.04.21. 07:00

Igen? Jó. Legyen az. Úgy értem, az azon felüli (mármint a felújítási alapon) költségek azok használat arányosan jogosak, ezért teljesen elfogadható szerintem, ha a garázs nm-re vetített kk. fele annyi.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.21. 06:26

Pedig de.

drbjozsef # 2020.04.21. 04:49

ragyasdezso,

Hanem minek van ahhoz köze? A fal színének, vagy a lakók életkorának?
(ne keverd a közös költséget a felújítási alappal, amit a legtöbben együtt szoktak említeni, egy füst alatt mindkettőt közös költségként, pedig nem az.)

ragyasdezso # 2020.04.20. 20:53

MD
A külsős garázstulajok be sem lépnek a lépcsőházba,nem használnak liftet,lépcsőházvilágitást és nem szemetelnek.
Ennek semmi köze a közös költséghez!

MoPet # 2020.04.20. 18:18

gyorsan kiszámoltam, hogy éves szinten 928 800 Ft esik ki, vagy ennek a fele, ha csak 50% lenne.

MoPet # 2020.04.20. 17:59

ui: a 18 m2 és 24 m2 garázsokra 1800 Ft és 2400 Ft kellene fizetniük, ha rájuk is vonatkoztatjuk a 100 Ft/m2 díjat.

MoPet # 2020.04.20. 17:56

Kedves drbJózsef!
Ez csak írásban menne, mert ahogy írod is, a részvétel elég gyér szokott lenni.

Kedves MajorDomus,

A mostani 250Ft és 350 Ft-hoz képest szerintem nem lenne kevés a bevétel növekedés. Az meg nem igaz, hogy a lakásnál bőven megfizeti, mert a többiek is ugyanannyit fizetnek a lakás után. Lehet, hogy 50% a szokás, de nálunk az is 900Ft, illetve 1200Ft lenne a garázs m2 után. Miért én fizessek azok helyett, akiknek ráadásul még nagyobb is a szavazati joga a garázs miatt, mint nekem?

Én úgy gondolom, a normális emberek belátják, hogy ami most van, az nem etikus a többséggel szemben és nem fognak ezért megharagudni. A törvény világosan fogalmaz, az eltérések nem lehetnek diszkriminatívak. Milyen alapon várnák el, hogy minden maradjon a régiben?

Egy jogászt is megkérdeztem, azt mondta, hogy simán lehet törvényességi felügyeleti eljárást is kezdeményezni.

Azért köszönöm a véleményeket.

Egyé

MajorDomus # 2020.04.19. 19:05

Sok értelme nincs. A garázsok arányát figyelembevéve minimális bevételi többletet jelent,de annál több hátrányotok származik abból,ha 2/3-os vagy 4/5-ös döntéseknél a garázstulajdonosok fognak nektek betartani. Az esetek 80 /-ban a garázsok a közös költség felét fizetik. A külsős garázstulajok be sem lépnek a lépcsőházba,nem használnak liftet,lépcsőházvilágitást és nem szemetelnek. Akkor miért fizessenek annyit mint ti. A belsős garázstulajok pedug fentieket bőven megfizetik a lakásnál.miért fizesse meg mégegyszer??
.
Nem kellene ezen görcsölnöd,mert nem tudod ketesztülvinni!

drbjozsef # 2020.04.19. 17:40

MoPet,

Próbáld meg,
Az SZMSZ módosításához nem kell minősített többség, elég az 50%+1 szavazat.

Közgyűlést most nem lehet tartani, de írásban lehet szavazni azt hiszem. Nagyon nem lesz egyszerű. Nálatok közgyűlésen mindig meg jelenik az összes tulajdonos 80-90%-a ?

MoPet # 2020.04.19. 14:58

Köszönöm a hozzászólásokat.
A felújítási alapra vonatkozó részeket tavaly hozták meg, még nincs 1 éve. A közös költség felosztása viszont évek óta így van.
A válaszaitokból úgy sejtem, hogy törvényességi felülvizsgálat nem kezdeményezhető.
Én úgy gondolom, hogy mivel 165 lakás van és 46 db garázs, így egy rendkívüli közgyűlés keretében újra lehetne gondolni a közös költség felosztását. 1/3 részben vannak a garázstulajdonosok, akiknek jó a mostani állapot és 2/3 részben azok, akiknek csak lakása van. Ha a rendkívüli közgyűlést sikerül tető alá hozni, akkor ennek megváltoztatásához minőségi szavazásra van szükség? Az egyszerű szavazat többség véleményem szerint nem elég, mivel itt az SZMSZ is módosulna. Vagy írásbeli szavazás kellene?
A garázsok ára egyébként pontosan felmenő ágban van, persze mindent figyelembe kell venni, hogy igazságos legyen a dolog. Nálunk nem igaz, hogy a lakás annyival drágább lenne. Nem panelprogramos épületről van szó. A 18 m2 garázs most kb. 4 Milliót ér, az 55 m2 lakás meg kb 12,5-et. Az én logikám szerint, mivel a garázsok az épületben vannak és nem külön, így ugyanazt a m2 árat vonatkoztatnám rájuk.