társasházi közös költség


Kovács Jozsi # 2005.11.04. 19:41

Kedves DÖMDÖDÖM!

Szerintem a megtámadással egy kicsit várni kellene, érdemes lenne körbeárni a gyakorlatot is. (Bh stb...)

Egyébként olyat már láttam SZMSZ-ben, hogy a közös képviselőnek 1 évben 1 szer joga van pótbefizetés elrendelésére.

Szmsz.-ben mi van? Az egy dolog, ha Thtv. nem rendezi ezt a kérdést, de az csak egy csontváz...

Üdv:


bausan

ObudaFan # 2005.11.04. 15:16

És ez mennyivel rosszabb, mintha a hátralékot elosztják még a május utáni hónapokra, és azokat növelik meg vele? A Thtv. ezt a kérdést egyébként nem igazán rendezi, úgyhogy meg lehet próbálni megtámadni.

Dömdödöm # 2005.11.04. 11:03

A közös költség összegének emelésével kapcsolatban kérdeznék.
Szerintetek lehetséges-e a közös költség megemelése visszamenő hatállyal?
Mert szerintem ez erősen ellenkezik a „visszamenő hatály tilalmával”, miszerint ilyenmódon terhet róni senkire nem lehet. Persze lehet hogy rosszul gondolom...
A példa : a Társasház rendszeres májusi közgyűlésén a közös képviselő állítása szerint a nem vízórás lakások közös ktg-ét a tárgy évre vonatkozóan, januártól visszamenőleg emelik meg. Ami véleményem szerint aggályos, hiszen erről legkésőbb a Határozta kivonat kézhezvételekor értesülnek a lakók, ami kb. május végére tehető.

Zoli úr # 2005.07.14. 07:15

Köszönöm a válaszotokat. Én is így gondoltam, de fontos volt a megerősítés.

TomSecret! # 2005.07.13. 12:46

A közös költségből való részesedés mértéke mindig a tulajdoni hányadhoz kell, hogy igazodjon. Namármost, az ott lakók szempontjából semleges, hogy hány lakást értékesített eddig a beruházó, hiszen addig az ő (vagy más, de semmiképpen sem az ott lakók) tulajdonát képezik a még üres lakások. Az pedig általános szabály, hogy a tulajdonos viseli azokat a terheket, amelyek megtérítésére mást nem lehet kötelezni, így az esetlegesen felmerülő közös költséget is.


jogvédö

Megas # 2005.07.13. 07:20

Én úgy tudom, a közös költség tulajdonosi jogokhoz kapcsolódik; és attól függetlenül köteles a tulajdonos fizetni, hogy milyen célra használják, illetve nem használják az adott lakást.
Minderről bővebben a Társasházi Törvényben olvashastz.

Zoli úr # 2005.07.11. 12:11

Közös költséggel kapcsolatban volna egy kérdésem. Van-e valamilyen előírás (jogszabály, bírósági állásfoglalás stb.) arra vonatkozóan, hogy egy lakóparkban az el nem adott lakások után a beruházónak közös költséget kell fizetnie? Az ott lakókkal fizettetni akar, de maga a beruházónak nem fűlik ehhez a foga.