szivesen
perbizományosi pozíció
gittus: köszi a weboldalt, tetszik:)
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
derill:
Köszönöm szépen! Hétfore terveztem, hogy felhívom a Pázmányt vagy az ELTE-t (a miskolci jogon már meg fogja kérdezni egy barátom, mihelyst lesz benn valaki), de gittus hozzászólásával tiszta az egész.
gittus: Köszönöm szépen, hogy utánanéztél!
Ez nagyon sokat segített.
Üdv:
Roni
. A volt ingatlankezelő vállalatokból alakult gazdasági társaságokat az ingatlan kezelési joga már nem illeti meg, ezért a jelenleg önkormányzat tulajdonban álló, - korábban állami tulajdonban és tanácsi kezelésben volt - ingatlanok tekintetében az önkormányzat helyett, erre irányuló megbízási szerződés ellenére, a perbizomány tilalma miatt a perben önállóan félként nem léphetnek fel alappal. (FB. Gf.75.586/2000/4.)Idézet a :
http://www.fovarosi.birosag.hu/…oll_1_13.htm
Szladits: Magyar magánjog vázlata szerint amikor valaki saját nevében , de másnak a részére köt üzletet bizományról beszélünk.
Ha valaki a peres eljárás során más személy követelését saját nevében, saját részre perli - előzetes meghatalmazás alapján - valószínűleg ez a bizomány sajátos esete vagyis perbizomány.
A corpus juris hungariciban találtam a szerzői jogból eredő követelés érvényesítésével kapcsolatosan.
"Az álnév alatt, vagy a szerző nevének kitétele nélkül megjelent műveknél, ha a kiadó megnevezve nincsen, a művön kijelölt bizományos van jogositva a szerzőt illető jogok érvényesitésére. A művön megnevezett kiadó, illetve bizományos, az ellenkező tényállás igazolásáig, az álnevü, vagy a meg nem nevezett szerző jogutódának tekintetik."
Megnéztem, ugy sincs. Igen ott, de csak régim van - bár most épp olyan is jó. Szerintem marad a jogi egyetem római jogi tanszéke. Bár ilyenkor tanárt nem sokat találsz bent.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Karika: köszi az ötletet!
derill: meg tudnád nézni úgy is, hogy per + bizományos, esetleg permegbízott? (Egyébként a complex.hu-n keresel ilyenkor? Ott néztem, s persze nem volt eredmény.)
Köszönöm:
Roni
A szöveg szerint a Pp-ben régen ismert kifejezés volt. Ezek szerint mégsem. Megjelenésétől számitva 75-ször módosították a Pp-t. Megnéztem, de sehol nem szerepel ez a szó (igaz, a kereső nem mindig tuti). Valószinünek tartom én is, hogy azt jelenti, amit irtatok.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Egy tipp (de nem biztos, hogy jó):
Perbizományos: Aki más jogát saját nevében akarja érvényesíteni.
Rendben.
"Egyrészt, a felperesek nem állítják, hogy e
követelését a Bank rájuk vagy egyikôjükre engedményezte volna, ennek
hiányában - úgy tûnik, legalábbis egyrészt úgy tûnik - a felperesek (a
Pp-ben már nem ismert) perbizományosi pozícióból kísérelnek meg követelést
érvényesíteni."
A gondolatmenetem nagyjabol annyi, hogy mivel a mondatból az derül ki, hogy a bank a felperesekre nem ruházta át (nem engedményezte) a követelést, tehát nem adta át nekik az adott követelés jogát teljesen, azzal esetleg megbízhatta oket, hogy próbálják érvényesíteni a követelést
(esetleg jutalékért cserébe stb.). Habár ez csak tipp. Mindenesetre a perbizományos szóban a "bizományos" régies "megbízott" jelentésére koncentrálva talán ez tunik a legkézenfekvobbnek.
Ezen kívül a mondat "Pp-ben mar _nem_ ismert" részérol azt a következtetést vontam le, hogy a perbizományosi kifejezés, mint jogintézmény már elavult idoközben a Pp. módosításai során, de ennek ellenére lehet, hogy adott bírói gyakorlat, eljárásjogi törvény vagy más ennek a "perbizományi pozíció"-nak az érvényesítésére mégis lehetoséget ad.
De pontosabbra nincs ötletem, szóval ez csak tipp.
Így a szövegkörnyezettel, s a magyarázattal együtt, Te mit gondolsz derill?
Köszönöm, hogy foglalkozol a témával! :)
Ami a tanszékes ötletet illeti: egyik az ME-n dolgozó barátomnál már rákérdeztem. Egyelore nem volt senki benn, aki tudta volna.
Üdv:
Roni
Másold be a szöveget, hátha az segit. Talán idősebb ügyvédek tudják mi az. Vagy esetleg hivd fel valamelyik jogi egyetem római jogi tanszékét, ott biztosan tudják. Engem is érdekelne.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Sziasztok!
Tudna valaki abban segíteni, hogy ez a Pp. -ben már nem szereplo (de régebben lehet, hogy igen?) kifejezés pontosabban mit jelenthet?
A kifejezés egy periratban szerepel.
Köszönöm szépen elore is mindenkinek az ötletét.
Üdv:
Roni
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02