Lakáshitel..Jogi kérdések


farkaskazmer # 2007.01.17. 21:50

Tisztelt szakértők!

Tegnapelőtt kaptam egy banki értesítést lakáscélú hitel törlesztőrészletének változásáról.

Előzmények: 2003-ban 5 éves fix kamatozással vettük fel a hitelt, vagyis jövő januárig elvileg nem változhatna a havi törlesztőrészlet. Most azonban változott, nem is keveset. A szerződés szerint a kamat ugyan fix, a kezelési költség azonban változó, értékét a mindenkori hirdetmény tartalmazza.

A bank ügyfélszolgálatán kapott tájékoztatás szerint, a kezelési költség értéke eddig 2% maximum 9.000 Ft volt, ez utóbbi korlátot azonban most eltörölték, ami esetemben azt jelenti, hogy a törlesztőrészlet 7.637 Ft-tal lesz több havonta.

Elkértem az ügyintézőtől az aktuális hirdetményt. Amit átadott, az 2006. dec. 1-től érvényes és abban valóban 2% szerepel.
Interneten is megnéztem azonban a bank aktuális hirdetményét, ami viszont 2007. jan. 1.-től érvényes és abban továbbra is az szerepel, hogy a kezelési költség évi 2%, max havi 9000 Ft.

Kérdéseim:

  • Panasz esetén hivatkozhatok-e a számomra kedvezőbb hirdetményre (mint pl. a kereskedelemben többes árazás esetén a kedvezőbb árat kell figyelembe venni) ?
  • Lehet és érdemes-e hitelesítettnem az Internetről letölthető hirdetményt és ezt mellékelve élni panasszal a PSZÁF-nál ?
  • Elegendő tanúkkal hitelesíteni, vagy ügyvéd segítségét kell igénybe venni ?

Köszönettel: Farkas Kázmér

Leiaa # 2007.01.13. 21:51

köszönöm a válaszokat... megoldódott a dolog, és úgy ahogy "amatőr" írta:
új rendszer van állítólag a takszövnél és a gép automatikusan felmondja a szerződést egy bizonyos ideig tartó tartozás után..kiegyenlítés ide vagy oda...:(
így felmondott szerződésre ugyanúgy havonta fizetjük a normál törlesztőt.. nem értem, de ez van.
szóval, a felmondáson kívül semmivel sem jár (sem fizetési meghagyás sem bíróság..), fizetni kell mintha mi sem történt volna. érdekes..

minden jót!

amatőr # 2007.01.11. 19:47

Elég jól ismerem ezeket a tak.szöv-i kölcsönszerződéseket, ebből adódóan kizártnak tartom, hogy közjegyzői okiratba lenne foglalva a kölcsönszerződés. Én azt javasolnám, felmondás ide vagy oda, megkaptátok vagy nem, fizesd tovább a havi törlesztő részleteket. Ha közben bíróságra adták az ügyet - és pl. kapni fogtok egy fizetési meghagyást -, a bírósági eljárásban is lehet hivatkozni a felmondás szabályszerűtlenségére, és ott is lehet részletfizetést kérni, és újra vállalni, hogy fizetitek a kölcsönszerződés szerinti összegű törlesztőrészleteket. Csak akkor nem felmondás terhe mellett fogjátok fizetni a részleteket, hanem azonnali végrehajtás terhe mellett.

Egyébként a tak.szöv.-ek a részletfizetéshez általában az esetek 95 %-ában hozzá is járulnak.

ObudaFan # 2007.01.11. 18:59

Mivel nem ismerjük ugye az iratokat, általánosságban azt lehet mondani, hogy mivel igen valószínű, hogy közjegyzői okiratban van ez a kölcsönszerződés, így leginkább azt lehet tenni, hogy ha megindul a végrehajtás, akkor egy végrehajtás megszüntetési pert indítasz a végrehajtást elrendelő bíróságon, ahol mindezt előterjeszted.

Leiaa # 2007.01.11. 10:57

kedves Béla..vagy Sándor!:)

nekem is zavaros, mivel dolgoztam hitelcégnél és hát nálunk ilyen nem volt.. mert mi van ha teszem azt Karakószörcsögön voltam abban az időpontban?
Sajnos a férjem nevén van a hitel és csak ő intézkedhet, így holnap tudunk csak bemenni ketten és akkor megpróbáljuk tisztázni..de sztem nem lehet hitelt csak úgy felmondani, pláne, ha három héttel előtte bent voltam és kifizettem a tartozásom...egyszerűen nem értem!
majd azért leírom,hogy mi lett a dolog vége..mert kifizetni ekkora összeget egyszerre nem tudok:(

szép napot!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.11. 10:51

Zavaros.
A tértivevénnyel küldött levélre valóban beáll a kézbesítési vélelem akkor is, ha "nem vette át" vagy "nem kereste" jelzéssel érkezik vissza.

Leiaa # 2007.01.11. 10:41

Az én problémám a következőből áll:
van egy 5 éves TakSzöv. hitelem jelenlegi házunkra, amiből még hátravan öt év.
Utóbbi hónapokban nemigazán tudtam mindig pontosan törleszteni, így dec-ben figyelmezetettek, ha nem fizetem be az elmaradt két részletet, felmondják a hitel. Másnap bementünk és kifizettük..azt mondták ezzel oké minden és nem mondták fel a hitel.
Most megyek hogy befizessem a havi törlesztőt,elvették apénzt stb., és utána közölték, hogy felmondták a szerződést és ki kell fizetnünk a fennmaradó400 ezret.
Semmi értesítést nem kaptam és mivel múlt hóban a fentiek történtek nem értettem a dolgot.
Azt mondták, hogy küldtek tértivevényes levelet, amiben a felmondás votl, de mi nem kaptunk ilyesmit... szerintük megkaptukaz értesítést, csak nem mentünk be a postára érte és ez ugyanolyan, mintha átvettem volna.
Mai napon kértem, hogy akkor mutassák meg a felmondó levelet, mert még nem láttam azt sem... nem mutatták..kérdeztem meddig kell kifizetni a 400 ezret...azt mondták majd..minél előbb...
Párom ezek után felhívta őket, neki pedig azt mondták, hogy fizessük havonta tovább a törlesztést..
akkor most mi van? ha lezárt /felmondott a szerződés, akkor nem a havi törlesztőt kérik,hanem a teljes fennmaradó összeget, másrészt pedig ha nem vettem át a felmondó levelet (sztem előtte azért kellene vmi figyelmeztető is..), akkor mi alapján gondolják, hogy én azt tudomásul vettem??

szeretnék kérni egy kis infót, hogy ez így a részükről mennyire korrekt...

előre is köszönöm

Cola (törölt felhasználó) # 2006.03.11. 16:32

megkaptam a választ, az OTP hozzájárult a támogatott hitel "átviteléhez" egy másik ingatlanra (szerződésmódosítás, értékbecslés stb.), de így kienegdi a kötelemből a támogatott hitellel megvásárolt lakást...

istvanlor # 2006.03.11. 13:47

És polgári perben lehet végrehajtási jog egy ilyen ingatlanra, amin a banknak elidegenítési és terhelési tilalma van?

ObudaFan # 2006.02.18. 17:03

Minden kamattámogatás az szerintem, és ha az összes kamattámogatást megfizetted, akkor a bankkal egyezkedhetsz, hogy ő lemond-e az elidegenítésiről.

Cola (törölt felhasználó) # 2006.02.18. 16:39

szocpol kapcsán obudafannak igaza van, a hitel kapcsán az OTP pl. három-négy hete nem tud válaszolni egy eldöntendő kérdésemre: LEHET vagy NEM LEHET?

istvanlor # 2006.02.18. 15:17

és ha a szocpolt visszafizetem, akkor már eladható a lakás (a tulajdonrészem), úgy ha vállalom a hitel törlesztését havonta mint adós továbbra is?

Tehát csak a szocpol a kizáró ok? Az állami kam. támog. hitel az nem?

ObudaFan # 2006.02.18. 10:41

Nálam itthon elég régi szocpol rendelet van, de sztem ez nem változott. Eszerint ha a kedvezmény igénybevételével épített, vásárolt lakást - építés esetén a használatbavételi engedély megadását, vásárlás esetén az adásvételi szerzôdés megkötését követô - 10 éven belül lebontják, a lakásigény kielégítésétôl eltérô célra hasznosítják, illetôleg elidegenítik, akkor a lakás tulajdonosa köteles a kedvezmény folyósított összegét visszafizetni. E szabályt a fiatalok otthonteremtési támogatása körében is alkalmazni kell azzal az eltéréssel, hogy a bontási, eltérô célra hasznosítási, valamint elidegenítési tilalom idôtartama 5 év.

istvanlor # 2006.02.18. 10:21

nem eladni akarom, hanem a tulajdonrészemet átadni a feleségemnek, édesapámnak, de úgy hogy megmaradok én az adós.

A bank szerint elbírálás után ez lehetséges...szerinted jogilag?

ObudaFan # 2006.02.17. 21:10

Ha ennek a lakásnak a vásárlására vettétek fel a szocpolt, akkor ezt nem adhatjátok el.

istvanlor # 2006.02.17. 19:03

szerintem azok is be vannak jegyezve, amiket te írtal. A bankot megkérdeztem és azt mondják hogy elvileg van lehetőség a tulajdonrész átadására bárkinek.

De szerinted egy állami kam. tám.os lakáshitelt tovább lehet vinni hogy én maradok az adós?

Nem ütközik jogszabályba? Hisz az állami kamattámogatás feltétele az volt, egy fiatal párok legyünk...ha ezt én átadom valakinek a családból, akkor megbomlik a rendszer amire ez ki van találva..véleményed?

ObudaFan # 2006.02.17. 17:17

Biztos, hogy elővásárlási joga? Nem lehet, hogy vételi jog? És elidegenítési és terhelési tilalom nincs bejegyezve? Mert szoktak, és amiatt nem lehet értékesíteni az ingatlant.

istvanlor # 2006.02.17. 14:47

bocs a topicért. Megtaláltam az ingatlajog részt és inkább ott megkérdem..

Bocs a duplázásért:(

istvanlor # 2006.02.17. 14:44

sziasztok.Lenne egy jogi kérdésem

Van egy kb. 15 milliót érő lakásom, pontosabban a feleségemmel 50-50 százalékos a tulajdonrészünk. Állami kamattámogatású jelzáloghitelt vettünk fel rá, melynek összege 7 millió forint, van rajta emellett 2.4 millió forint megelőlegező kölcsön, tehát szocpol, amivel két gyereket felvállaltunk.

Ha én a tulajdonrészemet át akarom,vagy el akarom adni valamelyik családtagomnak, feleségemnek,barátomnak, tehát bárkinek, mi a módja? Ehhez ki kell fizetni a teljes banki tartozást és a szocpolt is? (a banknak elővásárlási joga, jelzálogjova van...Ha segít nektek, akkor idézni fogom az adás-vételi szerződés erre vonatkozó sorait).