bankok inkasszó?


dusan85 # 2010.06.08. 18:55

Köszönöm a válaszát, most már teljesen tanácstalan vagyok, mert mindenki más információt mondd, a bankban azt mondtál, hogy a mindenkori minimálbért meg kell hagyniuk, valaki pedig, hogy csak egy minimális összeget hagynak a számlámon majd vagy a munkabérem 33%át vonják majd le. Ezt most akkor már minden hónapban le fogják vonni folyamatosan amíg tartozásim van?

ObudaFan # 2010.06.08. 16:45

Nem, több, mint a fele rajta fog maradni.

dusan85 # 2010.06.08. 14:23

Tisztelt Fórumozó,

Az lenne a kérdésem, hogy zárolták a bankszámlámat június 12-ig egy régi hiteltartozás miatt. Holnap érkezik rá a fizetésem / 70.000 Ft / az egészet levonhatják vagy csak valahány %-át?

Köszönöm

pazs # 2010.05.05. 12:57

Értem én, de a gyerektartás a gyerekeké, ezért nem lehet beszámítani a te tartozásodba a gyerektartás fizető személy felé. A banknak meg csak bankszámlapénz, különben mindenki minden utalást "gyerektartás" közleménnyel utalna át. És ha már bankszámlapénz, akkor nem vizsgálják az eredetét. Ez akkor is így lenne, ha valaki mondjuk tévedésből utalna neked - te köteles vagy visszautalni a pénzt, de ehhez a bank nem fog pénzt adni, mert beszámította a tartozásodba. Kérd a másik bankszámládra, ha konkrétan ehhez a pénzhez szeretnél hozzáférni.

margaréta*** # 2010.05.05. 12:32

Akkor elárulom, miért is olyan furcsa ez nekem. Végrehajtónál megegyezés szerint kértem, hogy exnek a tartozásom miatt számítsák be a gyerektartást (másik topikban írtam, 110e Ft - négy hónap alatt törlesztve), természetesen papíron ügyvéd előtt, hivatalosan. Nem lehet, mondván nem beszámítható a gyerektartás, meg gyámügy felé jelenteni, stb. A bank mégis megteheti, hogy ami a gyerekeknek járna, "elnéz felette", hogy az a pénz, amit tulajdonképpen lefoglal, miből is származik. Ezért érdekes. Tudom, hogy a bankok sokmindent megtehetnek, megtesznek, én meg tartozom rendesen - ez sem kétséges - de kicsit egyoldalúak a játékszabályok.

Enteki # 2010.05.05. 12:18

Halkan hozzáteszem hogy az A hitel szerződésnek része, hogy a fizetésednek arra a számlára kell érkeznie amihez igényelted. Így azzal hogy más számlára utaltattad a munkabéredet a bank jogosan érzi, hogy megszegted a szerződést. Ráadásul nem egyoldalúan felmondta a szerződést és kezdett végrehajtási eljárást ellened "csupán" a beérkezett pénzösszegeknek megfelelően csökkentette a hitelkeretedet (és egyben a tartozásod).

pazs # 2010.05.05. 12:08

margaréta, tényleg furcsa a kérdésed. Amikor pénz érkezik a bankszámládra (mindegy, hogy csp, gyerektartás vagy bármi), az onnantól bankszámlapénz, a bank nem vizsgálja, hogy mi az és mentes-e. Másrészt az, hogy hiteled van, az azt jelenti, hogy vissza is kell fizetni és ismét, a bank nem vizsgálja, hogy miből. Fogadni merek, hogy az A-hitelkeretszerződésed szerint jogszerű, amit tesznek, érdemes lenne elolvasnod. Ez nem inkasszó.

margaréta*** # 2010.05.05. 12:01

Nem várom, és bocsánat, ha úgy érzi bárki is, hogy direkt kérdezek hülyeséget, azért álljon meg a világ!
Nekem egyedül az "fáj", hogy ha én mínuszban vagyok, akkor természetesen beszámítják, levonják, nem hozzáférhetővé teszik, vagyis beszámítható! ha azonban hitel vagy egyéb okból kifolyólag felmutatom, akkor már az ellenkezője van, hogy mintha nem is lenne! Ellentmondásos, engem csak ez zavar. Egyébként pedig nem azért kérdezek, mert "direkt hülye" vagyok, hanem feltételezem, hogy van, aki tudja a választ és segítséget kérek. Nem hiszem, hogy bárkinek is jogában állna itt bárkit minősíteni.

kadaj01 # 2010.05.05. 11:53

Mellesleg, egyszer olvastam egy jó hsz-t kbs-től; a bank nem teheti rá a kezét, mert nincs neki olyan. :)

kadaj01 # 2010.05.05. 11:52

margaréta, szerintem dikrekt kérdezel hülyeségeket. Ha A hiteled van az OTP-nél, és minuszban van, akkor bárki is utal rá, fizet be, az addig minuszban lesz, amig el nem éri a nullát. Amúgy megint nem értem a logikád, ha a folyószámlád -400.000 és érkezik rá 40.000 gyerektartás, miként várod, hogy ne -360.000, hanem +40.000 legyen az egyenleg??!

margaréta*** # 2010.05.05. 11:36

Kedves Fórumozók!

Több témában is jár az agyam, elnézést azoktól, akikkel összefutok és már sok belőlem...
Következő lenne a kérdésem:
Nagymúltú banknál volt folyószámla-hitelem, amit 400e-rel ki is merítettem. Addig rendben volt, amíg oda ment a fizetésem, de mivel exemmel közös számla volt egy korábbi kölcsön miatt, a fizetésemet más banknál nyitott számlára utaltatom. De! Mivel már nem oda megy a fizetésem, így megvonták (folyamatosan csökkentve) az A-hitelt.Ex viszont a mai napig oda fizeti be a gyerektartást, amihez nem férek hozzá, mondván még így is jócskán mínuszban vagyok. Ez most inkasszónak számít, vagy hogy van ez? Elvileg a csp, gyerektartás nem beszámítható, akkor miért teheti rá a bank a kezét?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.26. 08:30

Sehogy. Fake.

végrehajtó1 # 2010.04.25. 18:06

egyszerüen nem leemelte,hanem letíltotta a számlát.

Nem értem, hogyan?

marcselló # 2010.04.23. 13:18

Kedves jogi tudósok.
Nagy tisztelettel kérném,hogy egy kis felvilágosítást adjanak az "inkasszó" ügyben.
Tőrtént.hogy az önkormányzat a kommunális,és a gépjármű súlyadó öszzegét a bankszámlámra rátett inkasszóval,ohajtotta kiegyenlíteni.
A féléves befizetési határidő egy honapos elmaradása után,letíltotta a számlám pénzmozgását.
Az az hiába volt a számlámon 5x annyi összeg mely fedezte volna az inkasszó összegét,egyszerüen nem leemelte,hanem letíltotta a számlát.
Úgy,hogy sem én sem az OTP nem tudta kiegyenlíteni az inkasszót,mert nem fért hozzá.
Pontosabban egy nyilatkozatot kellett személyesen a bankba aláírni,miszerint vonják le az összeget,majd talán 3-4 nap múlva a levonás után élni fog a számlám!!!!!!
Na akkor elsőre: ki volt az az agyatlan aki minden előzetes felszólítás nélkül letílthat egy folyószámlát,méghozzá úgy,hogy a számlán van fedezet,de nem levonja az összeget,hanem egy hétre letíltja a aszámlát.
Ha esetleg valaki meg tudná mondani ki-mikor-milyen redeletben találta ezt ki.Milyen hatállyal,miért nem kell értesíteni,miért letiltani kell és nem levonni?
Egyszóval ha ma egy önkormányzat ezt megteheti,akkor úgy érzem nagyon hatásos változtatásokat kell foganasítani.
Én 36 éve becsületesen állami cégnél rendesen adózom illetéket fizetek stb.
De ezt valahogy nem tudom megemészteni,főleg azért nem,mert látom,hogy a "minimálbéren" élő és bahamákra járó kollegáknak nincs inkasszó,és azok milliós tartozásokkal röhögnek a markukba.

végrehajtó1 # 2010.03.28. 17:10

Hogyan lehet egyaltelán észrevenni, hogy inkasszó van a számlán?

Nos az nagyon egyszerü:0 ft az egyenleg:)
Valamint a bank küld értesítést.

ha inkasszót tesznek egy számlára és kb. 9000 ft a fedezet akkor azt le is nulláza a végrehajtó a számlát?

igen

tudomany # 2010.03.28. 05:05

engem is érdekelne egy másik topicból eredően, hogy vajon ha inkasszót tesznek egy számlára és kb. 9000 ft a fedezet akkor azt le is nulláza a végrehajtó a számlát?Hogyan lehet egyaltelán észrevenni, hogy inkasszó van a számlán?

Pöttyi # 2010.02.14. 19:28

Olyan kérdésem lenne, hogy anyósomék elmentek kezesnek egyik családtagjuknak, akik nem fizetnek és félő hogy inkasszó alá vonják közös számlájukat.
A kezes csak apósom és az ő nevén van a számlájuk, anyósom pedig meghatalmazással él a számla felett. A kérdésem az lenne, ha anyósom nevére nyitnak számlát és apósom nyugdíja is erre a számlára megy akkor ezt a számlát le inkasszózhatják?

edica # 2010.02.05. 14:54

Kedves KBS!
Köszönöm a választ igazából én is így sejtem ,hogy nem szüntethetik meg egyoldalúan.Kíváncsi voltam tud-e valaki valamit,hogy mi lesz március után amikor végképp le akarják zárni ezt a terméket.Nem tudom,hogy hallgassak az ügyintézőre és legyek hátralékos vagy fizessem a részletet és "majd meglátjuk" alapon kivárok.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.05. 09:37

Nem ismerjük a részletes feltételeket (neked kellene ismerned), de valósínűnek tartom, hogy nem szüntethetik meg egyoldalúan a szerződést, ha nem szeged meg a kötelezettségeidet.

edica # 2010.02.05. 09:29

Tisztelt Fórumozók!
C-hitellel kapcsolatban szeretnék segítséget,tájékoztatást kérni!
Kb.6 éve vettem fel az OTP Banknál C-hitelt(250000ft),a havi törlesztőt mindig befizettem rendesen(15000ft/hó),de sajna nem állok jól anyagilag,így rendszeresen vissza is vettem az összeg felét,mert a többit kamatként levonták.Magyarul ugyanúgy 250000ft tartozásom van.Tavaly novemberben szóltak a banknál,hogy idén márciusba megszűnik véglegesen ez a hitel forma és rendeznem kellene a tartozást.(Előtte semmi értesítést nem kaptam se szóba se írásban.)Felajánlották,hogy ne fizessek be 1 részletet,így hátrálékossá válok és igényelhetek tartozásrendező hitelt.Szerintem ennek magas a thm-je és nem szeretnék belefolyni.A kérdésem az,ha tovább befizetem a havi törlesztőt mit tudnak velem csinálni?Felrúghatják a szerződést,ajánlanak másik hitelt,végrehajtanak...stb.?Sajnos Gyesen vagyok így korlátozottak a lehetőségeim hitel ügyben!
Tisztelettel:Edica

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.05. 07:49

Ha a fizetési meghagyás 2009. október 31-e után emelkedett jogerőre, akkor valóban nincs mód a közvetlen inkasszóra. A bíróságtól kell kérni úgynevezett átutalási végzést. (De ha valószínűsíthető, hogy nem lesz fedezet a számlán, akkor időkímélő rögtön végrehajtási lap kibocsátását kérni.)

kisordog21 # 2010.02.05. 07:39

Üdvözletem!
Segítséget szeretnék kérni! Szeretnénk beadni bankunkhoz inkasszó kérelmet. Van hozzá fizetési meghagyás, Bíró által aláírt, pecsételt, és a záradéka szerint jogerős. A bankunk szerint ezt így nem lehet beadni. Kérdésem az lenne, hogy mi szükséges egy ilyen fajta inkasszóhoz?
Köszönettel: Anita

nandy # 2010.01.16. 13:13

A fizetést meg kérhetné készpénzben.

eSZeM # 2010.01.16. 10:21

Csakhogy munkabért általában abban az esetben utal a munkahely más bankszámlára, ha a bankszámlán "társtulajdonosként" a munkavállaló is szerepel.
Ez meg tudjuk mit jelent a kötelezettségek tekintetében.
Viszont a családtámogatási ellátásokat kérheted postai úton. Például a csalái pótlékot kérhetnéd a Te nevedre az Kincstártól.

De tényleg...onnantól, hogy bankszámlára utalódik a jövedelem/ellátás, már nem élvez semmilyen letiltási védelmet?

végrehajtó1 # 2010.01.16. 08:29

Utaltasd más számlájára (pl: feleség szülő barát stb..)
így nem fér hozzá a vh-tó.