bankok inkasszó?


elobernadett # 2006.07.09. 10:19

inkasszóan szereplő számlát ha rajta van az inkaszó akkor azt meg lehet szüntetni?

elobernadett # 2006.07.09. 10:18

és ah több banknál van folszámla de csak az egyiken van pénz? Akkor mi történik? A többit azt békénhagyják?

Cola # 2006.07.08. 17:09

az egészet levonják (inkasszálják), hiszen nincs felpántlikázva a pénz, hogy az megélhetésre kell ... egy esetben nem fogják megterhelni a számlát, ha az inkasszáló nem kér részteljesítést, bár ezt nem is mindegyik bank teljesíti...

tehát alapvetően a pénz - nagyságrendtől függetlenül - az inkasszó áldozatává válik...

egyébként a munkabérből származó pénz is megélhetésre kell, nem ? vagy legalábbis arra is fordítható ...

elobernadett # 2006.07.08. 16:52

ha van egy számlán pénz, de nem munkabér hanme sak pár 1000 ft, akkor is leemelhetik ha nem munkabérből származik hanem az a megélhetésre kell? Akkor az egészet levonják, vagy csak az egy részét?

Sasfioka # 2006.07.08. 12:56

Az inkasszót indokolni kell az inkasszót indítónak. Jogszabályt, vagy bírósági jogerős határozatot kell bemutatni az inkasszó indításakor (EREDETIBEN!)
Tehát "csak úgy" nem kerülhet rá inkasszó. Inkasszót nem kell a kötelezettnek jóváhagyni. Pont az a lényege, hogy értesítése nélkül férhetnek hozzá a számlájához - megalapozott esetben.
A vállalkozás nem kapott fizetési meghagyást bíróságtól? Mert az alapján szoktak inkaszálni. Vagy nem volt folyamatban per, amely már jogerős ítélettel lezárult, és kötelezte a szüleidet pénz megfizetésére??
Amennyiben a vállalkozásban a szülőd egyetemlegesen felel (bt. beltag, egyéni vállalkozó pl.) akkor előfordulhat, hogy magánszemélyként is megterhelik majd a számláját, de az majd csak a végrehajtó fogja megtenni, ha nem térül a - jogosan - követelt összeg, és végrehajtásra kerül az ügy.

SF

überzsú # 2006.07.08. 11:57

jó napot!
inkasszó problémánk lenne. egyik szülőm vállalkozói számlára kapott inkasszót magánszemélytől. ez jogilag rendben van? további kérdés: másik szülőmnek van ugyanannál a banknál folyószámlája, arra is rátehetik az inkasszót? előzetes értesítést nem kaptunk, csak a bankszámla kivonaton láttuk meg. azonnali inkasszót tudtommal csak a kötelezett belegyezésével lehet alkalmazni! vagy nem? egyátalán magánszemély válalkozói számlára hogyan tehet inkasszót? ennek a szülőmnek csak ez a számlája van, folyoszámlája nincs. és még egy: a két szülőmnek közösen is van ennél a banknál folyószámlája, amire nyugdíj meg ilyesmi jön.erre a számlára is alkalmazhtanak inkasszót, hogyha az ügyben csak az egyik szülőm felé folyik eljárás?

ObudaFan # 2006.05.30. 21:16

A munkabérnek pedig csak 33%-át tiltják, abba azért nem biztos, hogy bele kell rokkanni.

2003. évi C. törvény
az elektronikus hírközlésrôl
143. § (2) Az elôfizetôi szerzôdésekbôl eredô igények egy év alatt évülnek el.

Sasfioka # 2006.05.30. 20:56

De itt még nincs végrehajtáson egyik ügy sem, én úgy sejtem...
Azt mondta Bernadett, hogy követeléskezelőnél van egy telefonos tartozás. Az meg még messze áll a bírósági végrehajtástól...

Amennyiben még egyik helyről sem kaptál fizetési meghagyást, illetve sehol nincs jogerős fizetési meghagyás, addig a végrehajtást, mint jogi eszközt nem fogják eszközölni. Max arra van lehetőséged, hogy amennyiben olyan banki hitelt vettél fel, amelyben a bank nyilatkoztatott arról, hogy hozzájárulsz, hogy a béred 33%-át megterhelje esetleges nemfizetésed esetén, úgy a bank az általad megadott (...) munkahelyet megkeresve ezt kérheti.

Viszont Bernadett azért el kell gondolkodni azon is, hogy amennyiben te tudatában voltál annak a hitelek felvételekor, illetve a mobilszolgáltatóval való szerződéskötéskor, hogy megpattansz hazánkból és nem fogod fizetni ezeket a dolgokat, akkor lehet, hogy büntetőjogi oldalon is megáll a csalás gyanúja...

Még mindig azt mondom, mint amit mondtam anno valahol: ha végrehajtóhoz kerül az ügy, keresd meg a végrehajtót, jelentsd be a munkahelyed neki, és ő intézkedni fog a fizetésed letiltásáról. (Bár hozzá kell tenni, hogy nem feltétlen szerencsés úgy indítani egy munkahelyen, hogy a béren végrehajtói letiltás van...)

SF

Kovács_Béla_Sándor # 2006.05.30. 15:14

Az ügyvédnek viszont azt javaslom, előre kérje a honoráriumot:)

Cola # 2006.05.30. 11:37

felmerült az már korábban is, de nem barnadettben...

neki egyébként javasolnám, h a rendelkezésére álló iratanyaggal keressen fel egy ügyvédet, aki majd "megszakérti" az elévülés kérdését... az a plusz néhány ezer forint nagyon megérné...

lovasi # 2006.05.30. 08:05

az egyetlen egyszer se merült fel, hogy talán azért fizetni is kéne? Megállapodni mondjuk a végrehajtóval? És legalább apránként, de törleszteni? Ez megint nem jogi, hanem erkölcsi/etikai kérdés talán, de csak kibúvót keresel, megoldást nem...

pocak # 2006.05.30. 07:37

Biztos, hogy 1 év az elévülésük, mármint a mobilszolgáltató felé való tartozásoknak. De ha az internetszolgáltatás is a Hírközlési törvény hatálya alá tartozik, akkor annak is.
(Bankok felé fennálló tartozásra ez nem vonatkozik).
A Ptk. ugyanis az 5 év elévülést a követelésekre általában írja elő, ha jogszabály másként nem rendelkezik. (Ptk. 324. § (1))
Itt viszont pontosan jogszabály másként rendelkezik, a Hírközlési törvény rendelkezik arról, hogy a szolgáltatói előfizetői szerződésekből eredő követelések 1 év alatt elévülnek.
Az elévült követelést pedig nem lehet bírósági úton érvényesíttetni, vagyis nem vonható végrehajtás alá.

Azt kellene ehhez tudni, hogy kaptál-e már fizetési meghagyást (ez tulajdonképpen egy bíróság által közvetített fizetési felszólítás.) Ha még nem, akkor majd ha kapsz, attól az időponttól visszamenőleges 1 évet kell megvizsgálni, hogy a szolgáltató (vagy követeléskezelő, behajtó cég) tett-e feléd intézkedést (felszólítás) a követelés érvényesítésére. Ha nem volt ilyen, akkor a fizetési meghagyás kézhezvételétől fogva 15 napod van arra, hogy ellentmondjál (azaz pert indítasz elévülésre hivatkozva).
Ha már kaptál fizetési meghagyást, és nem mondtál ellen, és 15 nap múlva jogerős lett, akkor a tartozásod átkerült a végrehajtási szakaszba, és ekkor már a Vht. hatálya alá esik. Ekkor is 1 év az elévülés, de ezt már holmi felszólítgatások nem szakítják meg, csak a bírósági végrehajtó intézkedései (végrehajtási lap kiállítása,
letiltás, foglalás, inkasszálás elrendelése). Ha a fiz. meghagyás jogerőre válása után a végrehajtó 1 évig nem intézkedik, vagy két intézkedése között több mint egy év eltelt, akkor szintén elévült a követelés végrehajthatósága.

Tehát a vízválasztó a fizetési meghagyás. Kaptál-e ilyet, és mikor?
(Csak azok az időpontok lényegesek ez ügyben, amikor maga a tartozás keletkezett, illetve amikor a behajtásra történt intézkedés. Az lényegtelen, hogy ekkor milyen további határidőket tettek számodra lehetővé a fizetésre.)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.05.30. 07:18

A munkabér letiltása a behajtásnak az egyik legegyszerűbb módja.

bootmaker # 2006.05.30. 07:02

Üdv.
Ha jól tudom a munkáltató a munkabért nem csak bankszálmára utalhatja, hanem ha a dolgozó kéri akkor postáznia kell neki.
Ebben az esetben ki van kerülve a benkszektor azaz az esetleges inkasszó is.

B

elobernadett # 2006.05.30. 05:09

ObudaFan! Az is jólenne de dolgozni viszont pénzért muszáj lenne.

elobernadett # 2006.05.30. 05:08

én 5 évről tudok hogy ennyi az elévülési ideje.

pl.: Vodafone átadott egy tartozást a Sigma követeléskezelőnek, decemberben kelett volna kifizetnem azóta siri csend. senki nem jelentkezett.

hol tudom érvényesiteni azt hogy 1 év után elévülnek?

pocak # 2006.05.30. 05:05

Elobernadett,
Azt írod, mobil- és internetszolgáltatók felé van tartozásod, meg hogy jó ideig külföldön éltél, ezért halmozódott fel.
A tartozásaid esetleges elévülésének lehetőségét számba vetted már? Ugyanis ezek a tartozások 1 év alatt elévülnek. Mikor keletkeztek ezek a tartozások pontosan és mikor, milyen módon próbálta a szolgáltató ezt behajtani rajtad?

ObudaFan # 2006.05.29. 20:50

Persze mindenki maga dönti el, kire hallgat, és maga viseli a következményeit. :)

ObudaFan # 2006.05.29. 20:50

Ennél sokkal több értelme van a végrehajtást elrendelő bíróságtól a végrehajtás felfüggesztését kérni.

elobernadett # 2006.05.29. 20:46

pénzem mint emlitettem nincsen, de nem akarom hoyg a számlámra inkasszot tegyeneek. Mert ha elkezdek dolgozni akkor nem tudok semmi pénzt felvenni ha a telljes összegre teszik rá az inkasszót.
Ezt akarom valahoygan kikerülni ha más nem mint ahogy dulifuli is irta, fogom magam és mindig megyek más-más bankokhoz.

ObudaFan # 2006.05.29. 20:34

Na várj, azt írod, nincs erre pénzed, aztán meg arra keresed a választ, hogy ezt a nem létező pénzt hová lehet rejteni.

elobernadett # 2006.05.29. 20:14

nagyon sok hiteltartozásom van több bank felé illetve hitelkártya és mobilszolgáltatók illetve internet sszolgáltató felé.

Sajnos jó darabifg nem tartozkodtam Magyarországon de tudom hoyg ez nem érdekel senkit sem. Pénzem nincsen hoyg ezt kifizessem, jelenleg nem dolgozom, sem vagyonom sem ingó és ingatlanom sincs.

Cola # 2006.05.29. 20:08

Obudafannak teljesen igaza van, ez már egy másik szint...

Bernadett, annyit azért megkérdeznék, hogy kinek-miért-mennyivel tartozol... csak azért érdekelne, hogy találjak valami olyan körülményt, ami ezt az egész próbálkozássorozatot elfogadhatóvá teszi a szememben...

ObudaFan # 2006.05.29. 19:25

Hála a jó Istennek, hogy ilyen okos tanácsadók is megjelennek itt, ennek a következményeiből aztán majd megint megélhet egy-két jogász kolléga. A leírt módszer kitűnően alkalmas a baj fokozására.

dulifuli # 2006.05.27. 08:20

Elobernadett!

Ha annyira kell egy számla és azt akarod hogy ne legyne rajta inkasszó, akkor ha az egyik számládon inkasszót alkalmaznak, akkor keress fel egy másik bankot, mert biznyo amig rájönnek az uj számládra, addigra eltellik egy jó pár hónap is, vagy esetleg rá sem jönnek, ha olyan helyre viszed a számládat.

Ha meg megtalálják akkor menyj át egy másik bankhoz és ott nyiss számlát. :) Jó kis játék de többek között ezt is csinálhatod.
Egyébként zha inkasszót nyomnak egyik számládra, akkor menyj be a bankba és szüntesd meg a számládat, majd egy kis idö mulva nyiss ott egy másik számlát ugyis más lesz a számlaszámod, ezt csak akkor alkalmazd ha mindenféleképpen annál a banknál akarsz maradni.
Javaslom egyébként a takarékszövetkezetet, azon belül is a Zircit, tapasztalatból tudom hogy nem lesz semmi baja a számládnak ha ott nyitsz. Csak arra vigyázz, hogy NE ESZPRÉMI KIRENDELTSÉGNÉL nyiss ! ! !