bankok inkasszó?


domdodom1234 # 2012.04.15. 17:54

Már megint inkasszó probléma! A számlámra inkasszót tettek. A fizetésem 50%-a lemegy gyerektartásra ezért a maradék 50 e. Ft körüli összeghez nem férnek hozzá. De! Hamarosan átutalják a ruhapénzt. Annak összege 50 e. Ft. Más összeg nem lesz a számlámon. Ezt le tudják-e emelni. (jelenleg nincs pénz a számlán, ha a ruhapénzt nem tudják leemelni, hanem én leveszem, utána a fizetést vajon elveszik-e?)Köszönöm a segítséget.

gerbera317 # 2012.04.13. 20:30

A végrehajtási törvény inkasszóról szóló fejezete az adóst megillető pénzösszegről beszél. A természetes személy adósokra vonatokozó mentességi szabály nem hivatkozik jogcímre, csakis az öregségi nyugdíminimumot alapul vevő matamatikai képletre.

Egyszerűbben fogalmazva: A bankszámlán nem baleseti járadék van, hanem PÉNZ, annak pedig se szaga, se színe, se jogcíme.

turbo71 # 2012.04.13. 20:24

annyiszor leirtuk hogy nem kell megvárni mig inkasszálnak! valaki más nevére kell folyoszámlát nyitni és arra kell kérni a juttatást! lényeg az hogy te ne szerpelj semmilyen formában sem aláirási társtulajdonosi stb egyéb formában sem !

nepg # 2012.04.13. 18:43

Sziasztok.
Nekem baleseti járadékot utalnak a bankszámlámra, amire a végrehajtó rendelt el inkasszót. Kérdésem, hogy baleseti járadékból vonhatnak-e le bármilyen összeget?
Ebben a hónapban az 50%-át levonták, jogos volt-e?
Köszönöm.

merdeskaf # 2012.04.05. 13:52

Köszönöm a választ.
Már leszedték a számlámon levö maradék 70ezret, holnap kapok fizetést
Elvileg akkor ha leszedik mind a különbözet kivételével vissza kénne kapnom igaz?

A másik amit irtunk szerzödést akkor most érvényét veszti vagy csapjak asztalra hogy ejnye
S mi lesz azzal hogy határidös fizetéseim vannak amikkel eddig még soha nem késtem
Most igen
De mindegy

ObudaFan # 2012.04.05. 13:27

Az öregségi nyugdíjminimum feletti rész 33%-át vehetik el.

merdeskaf # 2012.04.05. 11:17

Üdvözletem

Egyik ismerösömnek mentem el kezesnek aki nem fizette a z összeget s igy végreahjtóhoz került az ügy.
Én bent voltam 03.14-én ahol vállaltam hogy a teljes öszeget megfizettem de csak részletkebe.
Meg is állapodtunk havi 125.ezer forintba aminek a fizetési határideje 04.15-én esedékes
Jeleztem hogy a bankszámlámról fogom fizetni amire csak a fizetésem érkezik.
Mai nappal be akkartam állitanni utalás mivel az ünennepek miatt a fizetés holnap várható
S akorr ért a meglepetés a bankszámlámon inkasszo van 1.3 milló értékbe.
Na most ez felmerit egy két gondott

  1. Igy nehéz lesz fizetni ha elszedik a pénzt
  2. Teljes fizetésem nem veheteik el ha jól tudom

3 Miböl fogok élni?

Nilana # 2012.03.18. 01:12

Kedves yxcv,

a bankszámláról történő végrehajtásnál a hatósági átutalási megbízás(inkasszó)sorban állása alatt a mentes összeget a banknak a rendelkezésére kell bocsáltania.
Nem tudom mekkora a rehab.járadéka, de az biztos, hogy, ha csak ez kerül a számlájára, akkor a 28.500,-forint mentes, valamint ennek 4x-es közötti rész 50%-a. A 4X-es rész felett korlátlanul végrehajtják.
Ha kártyával nem tudja felvenni, akkor a pénztárból vegye fel.

A 33% a munkabérből történtő letiltásra vonatkozik, de ott az 1994.évi LIII.tv.74.§.d) pontja alapján a letiltás alól mentes a rehab.járadék. Ez Önre nem vonatkozhat jelen esetben.

Üdv.

yxcv # 2012.03.10. 20:00

Tisztelt fórumozók!

Olyan kérdésem lenne,hogy a végrehajtó 35 napra leinkasszózta a számlám amire semmilyen más jövedelem nem érkezik csak a rehab járadékom,egyéb jövedelmem nincs. 35 napig nem tudok a számlámhoz nyúlni,viszont a január 1-ével kaptam egy levelet a nyugdíj folyósítótól,hogy a rehab járadékot nem terhelheti levonás,viszont akkor a 35nap elteltével,ha a végrehajtó leveszi az inkasszót az egész számláról akkor én hozzáférhetek a pénzemhez ami addig beérkezett? Van egy 9éves fiam,és a rehab járadékom az össz bevételem. Vagy ez nem számít és ami eddig rehab járadék a számlámra érkezik azt el is viszik? Ráadásul nem csak a 33%-át,hanem az egészet!!Ezek szerint mégis terhelhető a rehab járadék?
Köszönöm választ!

ObudaFan # 2012.03.01. 07:18

Korábbi végrehajtásból 600000ft a bér 33%-os levonásával megtérült,miért nem így próbálkoztak?

Mert a tartozás két nagyságrenddel nagyobb ennél.

Mi van ha az én számlámra utaltatja a munkabért,hozzá nyúlhatnak-e?

A 33% felett szerintem a munkabérből így sem, úgy sem kellene, de a joggyakorlat nem egységes.

Bár házasok vagyunk a nevét nem vettem fel.Inkasszózhatja az én számlám is?

Ha a házasságkötést megelőző szerződésről van szó, semmiképp.

adósmilliomos # 2012.03.01. 00:28

Sziasztok!
Segítséget kérnék ma 10millát akartak levenni a férjem számlájáról jött az sms.Bement a bankba ott azt mondták
inkasszó,mindent söpörnek.Nem ment sokra a -4000ft-al.
Korábbi végrehajtásból 600000ft a bér 33%-os levonásával
megtérült,miért nem így próbálkoztak? A férjem nyitott másik számlát más banknál,arra kérné a fizut mert nem fizet a cége kp-ban,ezt sem értem. Mi van ha az én számlámra utaltatja a munkabért,hozzá nyúlhatnak-e?A számlámra gyed és családi is jön.
Bár házasok vagyunk a nevét nem vettem fel.Inkasszózhatja az én számlám is? Ha telefonon felhívja és beajánlja a fizetés 33%-át figyelembe veszik-e a pozitív hozzáállást a végrehajtók akik már a 600000 is vonták? Nekem közöm sincs a tartozásához,akkor még nem is ismertem.Hova utaltassa a fizetést? Kérem gyors válaszotokat mert a munkaügyön le kell adni a számlaszámot,mindjárt itt a fizetés.

Atis77 # 2012.02.20. 08:48

Tehát

Hítam a bankot aztán, kiderült hogy egy régi parkolási fizetési meghagyás végett van a dolog, DE ezt már 2008-2009-bent végrehajtották fiz letiltással.. Megjött a vh lap, a könyvelő kiszámolt mit hová, lement a letiltás és ennyi. Majd 2010-ben jött egy levél ettől a végrehajtótól, hog nem lett minden kifizetve, dehogy kinek, és mennyi atrról nem irt semmit,ekkor a főnököm hívta őket majd utánanének stb. Majd ez félévente-évent ismétlődőtt, de nem mondtak semmit. 37e ft a követelése a végrahjtónak még, a parkolási társaság nem tud semmit, a jogi képviselőjük szernit még 20e ft. Ilyenkor mivan?: Várom a Végrehajtási lapot, ha ott az összegek stimmelnek a levolntakkal akkor mit lehet tenni? Nyalja be a végrehajó a difit? Mert Ő hibázott nem mi! Bocs a hibákért csak idegbeteg lettem hogy 2003as ügyel még foglalkozni ráadásul már nem is az enyém volt a kocsi(nem én parkoltam csak cseszték átirni a mai napig a nevem van pedig jrelentettem az okmányirodában is)

ObudaFan # 2012.02.20. 06:37

A banktól tudod megkérdezni. A végrehajtásról nem kell előzetesen értesíteni.

Atis77 # 2012.02.20. 05:47

Sziasztok

Ma reggel benéztem a net bankomba és -81000ft az egyenlegem, 14e ft volt rajta még pénteken, inkasszót tettek rá, de kicsoda? Semmilyen fizetési felszólítást és fmh-t nem kaptam. Egyedül az eos szekál, de ott más az összeg is. Hogy lehet kideríteni hogy ki kérte ezt az inkasszót? Nem kellett volna valami levelet kapnom hogy vérgehajtást kértek ellenem? Fizum 50% a tiltva van így is(tartásdíj+végrehajtó) rendben pontosan fizetve.

ObudaFan # 2012.02.14. 07:03

Ha ő nem adós, az ő számlájáról nem lehet tiltani.

A végrehajtás során a munkabérből történő levonásnál azt az összeget kell alapul venni, amely a munkabért terhelő, abból levonással teljesítendő adónak (adóelőlegnek), egészségbiztosítási és nyugdíjjáruléknak, magánnyugdíj-pénztári tagdíjnak, továbbá egyéb járuléknak a levonása után fennmarad.

A munkaviszony alapján kapott munkabérből (a továbbiakban: munkavállalói munkabér) legfeljebb 33%-ot lehet levonni.

A levonás a munkavállalói munkabérnek legfeljebb 50%-áig terjedhet az alábbi követelések fejében:

  1. tartásdíj,
  2. az adóssal szemben fennálló munkavállalói munkabér követelés,
  3. jogalap nélkül felvett munkavállalói munkabér és társadalombiztosítási ellátás.

Több letiltás esetén a levonás a munkavállalói munkabérnek legfeljebb 50%-áig terjedhet.

Mentes a végrehajtás alól a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely megfelel az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének. Ez a mentesség nem áll fenn a gyermektartásdíj és a szüléssel járó költség (a továbbiakban: gyermektartásdíj) végrehajtása esetén.

Korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely meghaladja az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének ötszörösét.

doublr # 2012.02.13. 22:21

Üdvözlöm!

Az volna Önhöz a kérdésem lenne, hogy ha már nem rendelkezem egyik banknál sem bankszámlával, de a fizetésem a kedvesem nevén lévő számlára érkezik,(akivel semmilyen regisztrált párkapcsolati viszonyom nincs), akkor milyen módon inkasszózhatnak? Inkasszózhatják Kedvesem számláját is? Vagy csak a munkabéremből vonnának? Mekkora %-ban vehetnek le a fizetésemből? Illetve még annyit kérdeznék, hogy a bruttó összegből, vagy már a nettóból vonnák a tartozást?
Előre is köszönöm a válaszát!

Mónika8508 # 2012.02.06. 11:55

Sziasztok!
Van egy kedves ismerősöm, akinek van az Apeh felé fennálló köztartozása, neki szeretnék segíteni. Igazából jogi végzettségem van, de nem vagyok gyakorló jogász. A kedves ismerősömnek van az Apeh felé-most már tudom NAVH- egy lejárt köztartozása, a bírósági végrehajtás szabályai szerint ennek vonják a 33 %-át.
Ez ment is így kb 1 évig, nem volt semmi baj. Újabban a NAVH azonban hatósági átutalási megbízást nyújt be, így a munkabérének a végrehajtás után fennmaradó részével sem tud rendelkezni. A végrehajtásnak és a hatósági átutalásnak a viszonya érdekelne engem. Már mindenhol kerestem (törvény, rendelet), de sehol nem találom. Bár ahogy így olvasgatom a hozzászólásokat ebben a témában, eléggé "változó" a gyakorlat.

gerbera317 # 2012.01.02. 20:49

A behajtó sehogy. A végrehajtó, az már más. A bankot törvény kötelezi, hogy - megkeresésre - közölje a végrehajtóval a bankszámlá(i)d számlaszámát, valamint az esetleges társtulajdonos nevét és elérhetőségét.

És hogyan tudja meg? Hát egyszerűen végigkérdezi a bankokat - nem házalva, hanem elektronikus úton -, és már megy is az inkasszó. A számlán pedig már nem ilyen-olyan jogcímen folyósított ellátás meg segély van, hanem pénz, aminek se szaga, se jogcíme, s mint ilyen, - a mentességi szabályokat betartva - szabadon inkasszálható.

kiszacsek # 2012.01.01. 22:37

Tisztelt Fórumozók! Az lenne a kérdésem,hogy egy behajtó mi alapján találhatja meg a bankszámlaszámomat?A bank kiadhatja az adataimat?Munkabérem nincs,csak családi pótlékot,és Aktiv koruak ellátását kapom! Ez érkezik a számlámra! Még nem inkasszózták,de nagyon tartok ettől!Most nyitottam egy uj számlát egy másik banknál! Ha erre az uj bankszámlaszámomra nem megy pénz,igy is megtalálják? Mi alapján találhatják meg a bankszámlaimat? A bank köteles értesiteni,mielőtt inkasszót tesznek a számlámra? Válaszukat előre is köszönöm!

végrehajtó1 # 2011.12.07. 17:13

Ez hogyan lehet? Felcsináltad az önkormányzatot?

:)

Lehet hogy megelőlegezték.És nem volt jogos.

gerbera317 # 2011.12.07. 16:43

szabi04

Van egy gyermektartásdíj elmaradásom az önkormányzat felé

  1. Ez hogyan lehet? Felcsináltad az önkormányzatot?
  2. Az "elmaradás" állandó határozója egészen véletlenül nem "vkivel szemben"?

Hagyjuk, csak költői kérdés volt mind a kettő...

A bankszámlán található pénzösszegnek nincs jogcíme, az csak pénz, és a mentességi szabályok betartásával inkasszózható. Addig add be a vh-kifogásodat, amíg illetékmentes, mert onnantól aztán bukta lesz. De sok jóra így se számíts!

SZABi04 # 2011.12.07. 13:01

Köszönöm,,

a bank inkasszózott a letiltás összege 6800 ft volt

azt mondák a 28500ft felett pénz felét elvihetik,,

most megyek és végrehajtási kifogással élek és kérem
vissza a pénzt:)

végrehajtó1 # 2011.12.07. 10:34

Írásban jelezd nekik (becsatolva a régebbi bankszámla kivonatokat) hogy erre csak a bérpótló és a családi megy.
Ha ennek ellenére kiadja az "inkassót" akkor adj be vh kifogást és kérd a pénzt vissza.

SZABi04 # 2011.12.07. 10:00

üdv

Kérdésem lenne olvasgattam sokat de valahogy nem találom az én ügyemre a választ

Inkasszó

folyószámlára kapom a családi pótlékot 13700ft valamint bérpótló juttatást 28500 ft

Van egy gyermektartásdíj elmaradásom az önkormányzat felé

Inkasszózhatják a számlámat ?? ha igen milyen mértékben?

Ha nem akkor milyen jogszabály alapján??

köszönöm a választ!

Maybe # 2011.11.22. 16:09

Már megoldódott a problémám. A Bankban levették az inkasszót, mert jogtalanul volt a számlámon, így Hála Istennek minden rendben van!