Arra vonatkozóan szeretném kikérni a Tisztelt jogász kollégák véleményét, hogy egy egyoldalú nyilatkozatban a hamarosan teljesítés időhatározó szerepel, akkor a jogosult hány órán, napon, héten, hónapon, éven belül követelhet teljesítést?
A válaszokat előre megköszönöm.
Hamarosan időhatározó szó órákban, napokban mennyit jelent?
Te jó ég!
A Ptk. 207-re tekintettel szerintem a szolgáltatás tárgya (fajtája, mennyisége, minősége stb.) és a felek viszonyai alapján meghatározható, lehető legrövidebb teljesítési határidő.
Egyébként komolytalan, aki ilyet ír annak fogalma sincs arról, hogy mikor tud teljesíteni, vagy ami még rosszabb, nem is akar teljesíteni. Részvétem....
Ha viszont ezt igéri, akkor bízhatom benne, hogy teljesíti is. Nem? Ha meg nem teljesít, akkor teljesítésre kötelezhetem a bíróság által. A kérdés továbbra is az, hogy milyen idővallum a hamarosan? Részvétet nem kell nyilvánítani, mert nem tragikus, hanem rendkívül kellemetlen a nem teljesítés kapcsán létrejött helyzet.
szvsz erősen függ a szolgáltatástól. pl: hamarosan felépülnek a falak, hamarosan kivágják a fát, hamarosan kihúzom a fogát. lehet 3 nap 1 nap 1 óra stb... nem írod le mi a szolgáltatás?
Ha vki, úgy nyilatkozik, hogy hamarosan teljesíteni fog, akkor ez tartozáselismerésnek minősül. Az, hogy egy holnap beadott, teljesítésre kötelezésre irányuló kereset idő előtti-e vagy sem, csak a szolgáltatás tárgyának pontos ismeretében dönthető el.
Továbbá, amennyiben nem állapítható meg a teljesítési határidő, akkor a főszabály szerint - pl. adásvétel esetén - a teljesítés egyidejű. (Szolgáltatás-ellenszolgáltatás.) De szvsz azért a konkrét eset körülményein múlik, mi az a hamarosan...
Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a Ptk. 199. § szerint egyoldalú nyilatkozatból csak a jogszabályban megállapított esetekben keletkezik jogosultság a szolgáltatás követelésére.
Köszönöm a válaszokat. Azt a következtetést vontam le, hogy a hamarosan időhatározó szóként kerülendő teljesítés ígéretekor, mert erre alapozni nem nagyon lehet.
Hogy miről van szó?
Erről:
Tisztelt dr. Szilágyi Károly Úr!
A publikációt az Önök utasítása szerint töltöttem fel. A rendszer fogadta is és most is ott olvasható, hogy Önök rendszerében megtalálható. Az utolsó mondatával kapcsolatban annyit megjegyeznék, hogy a hamarosan megjelenítjük kitétel Önöktől származik. ( Töltsön fel kérem valamilyen szöveget és egyből látja is ezt a vállalást.) A tartalmi minősítésre vonatkozó kitételével kapcsolatban csak annyit szeretnék megkérdezni, hogy ki(k) végzik ezeket? Van erre Önnek szakjogász gárdája? Egy ilyen publikáció közzétételének az ad értelmet, hogy a jogi tudományokon, szakkérdéseken belül valaki valamilyen kérdésben jobban elmerült az átlaghoz képest és ezen elmerülése kapcsán olyan következtetésre jutott amit megosztani kíván szakmája, tudománya művelőivel.
Az általam feltöltött publikációval kapcsolatban csak annyit jegyeznék meg, hogy a CÉG ÉS JOG szakmai folyóirtaban több évvel ezelőtt megjelent értekezésemre, doktori szakdolgozatomra több mint hét éves igazságügyi vámszakértői tapasztalataimra alapozott. Ön vagy Önnek valamelyik munkatársa bír olyan kvalitással, hogy tartalmilag minősíthetné ezt a munkát? Nem hiszem. Úgyhogy kérem vagy a szakmai cenzorációt vagy a hamarosan megjelenítjük kitételt mellőzze a publikációk megjelenítése során.
Tisztelettel:
Dr. Béres-Deák Attila
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02