Mit kell tennem?


Donnie # 2007.06.16. 06:35

Kedves Guba,

köszi az értelmes magyarázatot, adtál egy új nézőpontot.
A leszállított eszközöket magánszemélyek nem szokták rendelni, mert ezek egyedi gép építéséhez szükséges, méretre gyártott alkatrészek (ezt eddig nem írtam).
A jogtalan haszonszerzést még végig kell gondolnunk (lehetőleg ügyvéddel, élőben). Ennek ellenére fennáll a kérdés, hogy hogyan lehet fizetésre bírni a jóembert? A polgári per évekre is elhúzódhat...

Köszi!

Donnie

guba # 2007.06.16. 05:04

A csalás szándékos és célzatos bcs. A megtévesztésnek, ill. tévedésben tartásnak a jogtalan haszonszerzés érdekében kell történnie. A más cél érdekében történő megtévesztés nem minősíthető csalásnak , még akkor sem, ha ennek következtében a megtévesztett személyt vagy mást kár éri.
Esetünkben elég világosan látszik, hogy nem jogtalan haszonszerzés céljából tartotta tévedésben az illető a kérdezőnket a cég bejegyzésével kapcsolatban, egyébként pedig feltételezem, hogy ugyanilyen termékeket nem kizárólag bejegyzett cégek, hanem természetes személyek számára is értékesítenek..
Az, hogy nem fizet és miért nem fizet, jogos-e a hibás teljesítés, stb. egyenlőre polgári jogi vita tárgyát képezhetik.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.15. 18:05

Nu, nem is önmagában. Hanem a károkozással együtt. Tovább megyek: a cég, amelynek a nevében rendelgetsz, és nem fizetsz, akár be is lehet jegyezve - attól még a csalás megállhat.

guba # 2007.06.15. 15:41

Fletó azért egy jóideig elprosperált egy olyan céggel amely nem volt bejegyezve, és mi lett belőle: semmi.
De ettől függetlenül is szerintem ez még önmagában nem alapozza meg a csalás alapos gyanúját.

Donnie # 2007.06.15. 13:46

És ha felszólítanánk, hogy valahogyan rendezze a kárt, különben feljelentés, stb...
Akkor a károkozás lába nem áll meg a csalásnak, megmenekül a hercehurcától. Ez szokott segíteni?
Hátha megijed, mert a presztizséért sokat remeg, és egy ilyen vizsgálatot nehéz véka alá rejteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.15. 13:40

Igen, alapos a csalás gyanúja. De attól, hogy eljárás indul ellene, még nem lesztek pénzeteknél.

Donnie # 2007.06.15. 13:37

Kedves Kovács Béla Sándor!

Nem vagyok jogász, de sejtésem szerint egyfelől csalás áldozatai lettünk: nem létező cég nevében megrendelés, ráadásul egy nem létező cég nem is lehet fizetőképes. Felmerült bennem még az ötforintos kérdés: a rosszhiszeműségnek van szerepe az ügyben? Hiszen ellenfelünk tudta, hogy nincs cég, és ennek ellenére fokozta kiadásainkat, elhallgatta a valóságot, károkat okozott...
Emellett természetesen van polgri peres vetülete is az ügynek.

Üdv:

Donnie

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.15. 13:01

A büntető feljelentés nem a legjobb módszer, ha az embernek tulajdonképpen polgári jogi vitája van.
Fel kellene pakolni az összes iratot, aztán elvinni egy ügyvédhez. Ha nincsenek iratok, akkor kérni tőle egy időpontot, aztán megpróbálni tisztába hozni az üggyel.
Túl bonyolult ez a fórumra.

Donnie # 2007.06.15. 12:51

Kedves Hozzáértők!

Dilemmában vagyunk cégtársammal. Az eset dióhéjban: frissen alakult kft-nk első megrendelése egy szintén frissen alakult 30% külföldi magántulajdonú, 70% magyar magántulajdonú cégtől érkezett. A magyar embert kb. 2 éve ismerem, eddig normális volt, egyéb vállakozásai úgy látszottak, hogy működnek (többször láttam is dolgozni a gépeivel). Az ominózus üzletének beindításához kért 650 eFt-t technikai kiadásokra, amíg a cég alaptőkéjéhez hozzáfér. Erről a régi ismeretség miatt csak egy banki kamera tanúskodik. Később még 220eFt-re volt szüksége, amiről a működő bt-je számlát állított ki (cégarculat tervezés, amit még nem szállított le.) Aztán jöttek a bajok: a megrendelt árúkat legyártottuk, leszállítottuk, de kifogás kifogást ért, kiderült, hogy a megrendeléskor rossz paramétereket adott le, emiatt utólag, az idővel versenyt futva kellett átalakítani fontos részeket. Mondtam, hogy itt most megállunk, és bár 300eFt alattiak az egyes eszközök, írásban szerződünk. Erre a jóember előzetes értesítésünk és engedélyünk nélkül a fiával saját elképzelése alapján átalakította a cuccokat, majd közölte, hogy szakértővel fogja bebizonyíttatni, hogy alkalmatlan a feladata ellátására.
Innentől áll a bál: nekiállt fenyegetőzni, hogy a kölcsönt nem adja vissza, és az új cégét én "felelőtlen hozzá nem értésemmel csődbe vittem" (???). Hangsúlyozta kártérítési igényét, ami véletlenül éppen a tartozásával egyezik meg.
Utánajártam, és kiderült, hogy a cége meg sem alakult, a külföldieknek "kamuzott" (ezt emilben is leírta nekem). A nála levő eszközeinket nem akarja visszaadni, számlát kibocsátani nem tudok, mert nincs megrendelő cég. Szembesítettem az infóval, és elismerte, hogy még nem adták be a társasági szerződést, de a cég nevében folyamatosan nyilatkozott felénk. Az ingatlanjait nagyösszegű jelzálog terheli (forgalmi érték közelében, vagy felette).
A külföldiek legalább 5-6 MFt értékű árút halmoztak fel a leendő telephelyen, tehát az üzletének a kialakulása bizonyított volt.
Nekem és a cégünknek összesen kb. 1,5 MFt-vel tartozik, összegszerűen azonban csak kb. 600 eFt bizonyítható. A kapkodó e-mailjei tele vannak egymást cáfoló kijelentésekkel és nyilvánvaló, bizonyítható hazugságokkal.
A dilemmánk: ha megtesszük a feljelentést csalás, esetleg sikkasztás miatt (kérdés: a nála tárolt, de ki nem fizetett eszközöket önhatalmúlag átalakította, tehát rendelkezett vele, illetve az ott maradt szerszámainkhoz nem enged hozzáférni. Ez sikkasztás?), akkor a külföldiek biztosan kihátrálnak a boltból, a bank elviszi mindenét, nem kapjuk meg a pénzünket. (Osztrák bank, a törlesztés havi 4-500eFt, és már két hónap elmaradása van). Ha nem jelentjük fel, akkor meg nem reagál semmire.
Mit tehetünk?

Köszi előre is az agyalást!

Donnie

Főlökött # 2007.06.14. 15:42

Tisztelettel

Feljelentést teszek ismeretlen tettes ellen, az alábbi tényállás alapján................Ekkor, itt, ezen személy, adott segédeszközzel, ilyen módon, ezt tette, mely cselekménye során, x.-Ft kárt okozott. Erre független, elfogultságmentes tanúim : ........................
Kérem a cselekmény kivizsgálását, elkövető felderítését, polgárjogi igényemet fenntartom. stb. stb.

Ennyi.

----------------------
  • Löki
Abacs # 2007.06.07. 12:13

A hamis vád bűncselekmény, ez evidens.De ha a bűncselekmény megvalósult, bizonyítékok is vannak rá a nyomozóknál, és ha a nyomozók mégsem tennék meg a feljelentést,hanem nekem kell sajnos, akkor "ismeretlen tettes" ellen kell. Jól tudom? Ebben az esetben is lehet hamis vád?

ObudaFan # 2007.06.06. 16:56

Feljelentést bárki tehet, egy korlátja van: a hamis vád bűncselekmény.

Abacs # 2007.06.06. 15:03

Nálam ugyanez a helyzet,de még valószínűleg nyomozási szakaszban van az ügy. Szintén kiderült valami a nyomozás során. De az én esetemben jobban örülnék,ha a nyomozók tennék a feljelentést.

Abacs # 2007.06.06. 14:57

Köszönöm.

Ha mégsem tesz, akkor tehetek? Ez a védekezésemhez szükséges körülmény lenne.

ObudaFan # 2007.06.06. 13:01

Elég szűk körben bűncselekmény a feljelentés elmulasztása. De ha egészen biztosan tud mindent a nyomozó hatóság, amit te is tudsz az ügyről, akkor nem kell külön feljelentést tenned még ebben a szűk körben sem.

Big Joe # 2007.06.06. 08:38

Valaki feljelentett becsületsértésért és a nyomozás során kiderült,hogy a feljelentő szabálysértést vagy bcs.-t követett el egy másik ügyben. Ezt a nyomozók is látják. A nyomozást lezárták és átkerült az ügyem az ügyészségre. Ilyen esetben nekem szükséges magánindítványra feljelentést tennem? Mert úgy tudom, hogy van olyan eset is, amikor a feljelentés elmulasztása is bcs. Lehet, hogy ők hivatalból megtették, csak én nem tudhatok róla?Mi van akkor,ha hivatalból ők nem teszik meg a feljelentést?