Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


bolti lopás? mit tehetek?

jack # e-mail 2010.10.26. 17:52

Szeretném megtudni, hogy ha 2009. december 10-én a Budapesti Kerületi Bíróság határozata szerint lopás vétsége miatt 3 évre terjedő próbára bocsátást kaptam, akkor lehet e tiszta az erkölcsi bizonyítványom, melyet a munkáltatóm kérésére kell kikérnem.
Ha nem tiszta, akkor mi szerepel benne, ha kérem a kiadását.
Várom mielőbbi válaszukat. Köszönettel.

végrehajtó1 # e-mail 2010.10.25. 18:09

Az Eurósboltban csak 580ft.Máskor oda menj:)

magyarz1111 # e-mail 2010.10.25. 17:33

Sziasztok azért fordulok hozzátok mert minap elkövettem egy nagyon-nagy hüly.... elmentem vásárolni egy ismert üzletbe és zsebre raktam egy oldspice shift-et a mágneses kapu elkezdett sípolni. Nem ellenkeztem visszaadtam az árút ami 999 Ft-volt felvették a jegyző könyvet aláírtamn és eljöttem hozzáteszem kárt nem okoztam mert visszaadtam és az árúcikk sem sérült! Mire számíthatok fizetnem kell valamit vagy mi lesz . Sűrgös lenne a válaszotok mert még soha nem csinálta ilyet hogy mire számíthatok ?!?
Előre is köszönöm !!!!

kulfoldi # e-mail 2010.09.04. 14:38

Sziasztok,
milyen az eljarast folytatnak a magyar hatosagok kulfoldi EU allampolgar ellen akit lopason ertek (5000 HUF), az aruhaz biztonsagi emberei jegyzokonyvet keszitettek vele ahol elismerte a lopast. Rendorseget nem hivtak ki. A kulfoldi Magyarorszagon dolgozik, lakcimkartyaval rendelkezik, viszont csak a kulfoldi szemelyi igazolvanyaval igazoltatta magat es a kulfoldi lakhelyet adta meg. Kiutasithatjak ezert Magyarorszagrol? Tudatjak ezt a munkaltatojaval?
Koszonom valaszotokat!
Kulfoldi

ECHO40 # e-mail 2010.08.27. 15:23

Tisztelt Válaszoló!
Nagy szégyenemre a minap egy nagyobb üzlethálózat egyik boltjából valamilyen soha meg nem ismétlendő kósza ötlettől vezérelve megkíséreltem ellopni néhány apróbb dolgot. Amikor aztán vissza akartam tenni a polcra, még mielőtt a pénztárhoz értem volna,észrevették, és a biztonsági őr egy irodába vezetett, ahol jegyzőkönyvet vettek fel, 3500HUF az érték. Mivel semmilyen információt nem adtak, másolatot sem kaptam abból, amit aláírtam, kérdezném, mire számíthatok. Minthogy soha ilyen elő nem fordult velem, és soha semmilyen ügyem nem volt, fogalmam sincs mi fog történni ezután és eléggé meg is vagyok ijedve, hogy ilyen hülyeséget próbáltam csinálni. Nem tudom, van-e jelentősége annak, hogy nem hagytam el az üzletet, tehát, ténylegesen nem vittem ki semmmit sem a boltból - bár a jegyzőkönyvre akármit írhattak.... Köszönöm a választ előre is!

kovacsz # e-mail 2010.08.06. 08:12

Számít a lopási kár is. Megúszni nemigen lehet, tanulni kellene már az esetekből.

prilu79 # e-mail 2010.08.05. 22:58

üdvözletem! azt szertném kérdezni,hogy ittasan a kocsmában belenyultam egy kabátba és kivettem egy kocsi kulcsot és egy telefont ezt kivittem az udvara és eldobtam. haragosom volt azért tettem jöttek értem a zsaruk elvittek lopásért persze meglett minden a teló használhatatlan de kifizettem a kárt.próba idő alatt vagyok 5 hónapja szabadultam jövedéki orgazdaságért ültem.most ezért kaphatok ismét börit?őszinte beismerő va. tettem kártérítettem.megúszhatom ezt?várom a válaszát köszönöm.

LLL78 # e-mail 2010.07.26. 19:33

Köszi a tanácsokat.

Beszéltem a jegyzővel. Azt mondta, hogy megnézi a felvételt, és ha úgy látja, hogy nincs ellentmondásban a storymmal, és ő is látja a kocsi alján az elemet, akkor megszünteti ellenem az eljárást, mert nem bizonyítható a szándékosság.
Mellesleg nagyon korrekt és tárgyilagos volt, le a kalappal előtte; igazából sokkal rosszindulatúbb hozzáállásra számítottam.
A Tesco alkalmazottja szerint látszik a felvételen a kosár alján az elem (legalábbis nekem ezt mondta), igaz elég nehezen. Remélem a jegyző is úgy látja a felvételt, ahogy a Tescos, mert akkor végre tisztázhatom magamat.

Mégyegyszer köszi a hozzászólásokat.

Addig is marad az idegeskedés...

vacsi # e-mail 2010.07.26. 09:41

_limbo_!

Akármi is történt, lefényképezni biztosan nem volt joguk! Én feljelentést tennék a rendőrségen, már csak azért is, hogy kiderítsék, mi lett a felvett adatok és a fénykép sorsa! Én rosszat sejtek...

vacsi # e-mail 2010.07.26. 09:36

LLL78!

A "bolti lopás" szerencsére a TESCO-ban történt, így egyszerű az eseted: a TESCO egész területe be van kamerázva, egyszerűen kérned kell, hogy játsszák vissza a belépésedtől a kimeneteledig eltelt időt! Igy tudod bizonyítani, hogy nem Te loptál, hanem az elem már a kocsiban volt!

Sherlock # e-mail 2010.07.25. 22:33

Még ha nem is tudod bizonyítani, hogy nem szándékos volt, ez akkor is csak szabálysértés. Nem hinném, hogy brutális bírságot kapsz, a jegyző is ember, a fizud alapján pedig ő is el fogja hinni amit állítasz. Az erkölcsibe nem kerül bele, mivel szabálysértés. A munkáltatót sem értesítik. Ügyvédet sem érdemes fogadni szerintem.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

kovacsz # e-mail 2010.07.25. 22:13

Lopás csak szándékosan követhető el, ez pedig nem áll meg ezen esetben.

LLL78 # e-mail 2010.07.25. 21:24

A Tescoban vásároltam, és nem vettem észre, hogy a kocsi alján maradt egy doboz ceruzaelem lopásgátló kazettában. A kijáratnál jelzett a riasztó, jegyzőkönyv, stb, az elem értéke kb. 800 HUF volt.
Kaptam egy levelet, hogy feljelentettek lopásért, hiába mondtam, hogy nem állt szándékomban ellopni semmit.
A kérdéseim: van esélyem arra, hogy az önkormányzati tanácsos elhiszi, hogy nem állt szándékomban lopni, hanem egyszerűen gondatlan voltam?
Mekkora bírságra számíthatok?
Rákérdeztek a fizumra, ami nem kicsi (700e HUF). Erről elhiszik, hogy nem szorultam annak az elemnek az ellopására, vagy inkább vérszemet kapnak, és vmi brutális bírságot kapok?
Az erkölcsibe belekerül az ügy?
Az első összeütközésem a törvénnyel (32 éves vagyok), még csak soha nem is blicceltem a villamoson... :o(
Értesíthetik a munkáltatót?

Tud vki segíeni?

Érdemes ügyvédet fogadnom?

Atezz # e-mail 2010.07.07. 00:53

Én fél éve követtem el bolti lopást. Kérdésem az, hogy mikor jön a levél a büntetésről?! :D Mert igen csak fellebezhetek már. Jegyzőkönyv készült, azóta sincs semmi és boldogan élek. Nem hinném, hogy fél éve kell az ügyintézéshez.

nixxike89 # e-mail 2010.05.19. 22:07

sziasztok!

egyetlen kérdésem lenne. kérem aki tud választ, írjon mielőbb
szóval: ha valaki Tesco-s lopást követ el, jegyzőkönyvbe veszik stb…rendőrt nem hívnak, akkor a feljelentést kinek teszik meg?
az elkövetés helyén illetékes önkormányzatnál vagy a lakóhely szerint illetékes önkormányzatnál???
fontos lenne
köszönöm a segítséget

_limbo_ # e-mail 2010.05.15. 14:50

Segítségre, tanácsra, véleményre lenne szükségem.

A minap várásroltam egy ruha üzletben, egy ismert áruházban Budapesten. Először bevittem, majd felpróbáltam 3 ruhát, amit ki is hoztam, majd még egyszer 3 ruhát, majd miután kijöttem és visszaraktam az említett 3 ruhadarabot, hozzámlépett a biztonsági őr, majd azzal vádolt, hogy 2 ruhával mentem be, de 3mal jöttem ki.

Nem értettem a helyzetet. Kinyitatta velem a táskámat, nem volt benne semmi, majd egyfolytában azt magyarázta, hogy valljam be, hogy lopni akartam,majd meggondoltam magamat, ezért mentem be 2 ruhával és jöttem ki 3mal...
Abszurd volt a helyzet.

2 biztonsági őr hátravitt a biztonsági szobába, azzal, hogy majd megnézzük mi is történt. Majd lefényképzeztek, felvették az adataimat (lakcím és személyi igazolványról) egy írólap méretet sem megközelítő lapra. Nem érettem mit akarnak, miért írják fel, vagy fényképeznek le.

Természetesen nem írtam alá semmit, nem ismertem el semmit, mivel nem is tettem semmit.

Majd azzal engedtek el, hogy ne legyek úgy vérig sértve.

Az lenne a kérdésem, hogy mire írták fel ezeket az adatokat? Most fel fognak jelenteni? Mégis mit tehetnék?

Kérem segítsenek!

monalisa1 #   2010.05.12. 15:52

Azt nem tudom hogy tekintettel az elkövetők máshol lakására az esetet összevonják-e és ha igen akkor melyikőjük lakhelye lesz illetékes az ügyben eljárni. Szerintem külön-külön lesz a vizsgálat.

Az önkormányzat szabálysértési előadója fog küldeni "behívó" levelet meghallgatásra, az hogy közben eljár-e a szája - elvileg hivatali titokként kellene kezelni a dolgot.

Ha hallgat mint a csuka (...) akkor "csak" egy levél az önkormányzattól, azt csakis a címzett bonthatja fel - a tartalmára vonatkozóan azt talál ki ami "elmegy" otthon...

Jobb lenne a szülők elé állni és őszintén elmondani a dolgokat, ezzel elejét venni a családi viharnak - valamint kellemetlen helyzetbe hozni őket az egész falu előtt.

"Botlás" volt, remélve az egy életre való tanulság bevésődik a fejekbe.

"Lisa"
laikus hozzászóló

MolnárPeti # e-mail 2010.05.12. 15:05

Helló!

Segítségre lenne szükségem.Egy barátom és én loptunk a tescoból.Első eset.Elkaptak,kb 10 ezer értékben fejenként(egyikünk felette,másikunk alatta)Nagyon normálisak voltak velünk,együttműködtünk,azt mondták majd küldenek egy levelet,max pénzbírság,esetleg egy kis ejnye bejnye,mivel első eset.Megnyugodtunk.(mindketten nagykorúak vagyunk)Most elkezdtünk olvasgatni neten,és olyasmiket találtunk,h az önkormányzattól jön a levél,meg behívhatnak valami elbeszélgetésre :S na itt kicsit beszartunk mindketten.Külön helyen lakunk,egyikünk egy kisebb faluban.Na most ha ott megtudják az önkormányzaton,h mit csináltunk,akkor mindenki meg fogja tudni,és biztos h szülők is...Vagy csak én értelmezem félre a dolgokat?Vagy sajnos jól látom...? :S
Más megyébe történt a lopás ,mint ahol lakunk...Nem tudom ez mennyit számít.Help plíz!

knockout # e-mail 2010.04.06. 19:16

Kedves Szikkó!

Akár figyelmeztetés akár pénzbírság mindenképpen levélben fogsz kapni a jegyzőtől egy határozatot.Ha az elkövetéskor felvett lopási jegyzőkönyvben mindent elismertél és a jegyző számára nincs vitatható dolog akkor lehet hogy meg sem fog hallgatni.Természetesen a szabálysértési hatóság határozatával szemben lehet kifogással élni.

airis # e-mail 2010.04.06. 14:54

Tiszteletem minden kedves fórumozónak!

Az lenne a kérdésem a bírósági tárgyalás után mennyi időn belül küldik meg a csekket a bírósági költségekről? Vagy esetlegesen hol tudok érdeklődni hogy kiküldték e már vagy hol tudom befizetni?

Segítségüket előre is köszönöm.

szikkó # e-mail 2010.04.06. 12:26

Kedves knockout!
Köszönöm a válaszod, még egy kérdésem lenne ami az, hogy ez a figyelmeztetésről milyen formában kapok tájékoztatást? Mivel még nemvolt ilyen ügyem és nem ismerem az eljárást.

knockout # e-mail 2010.04.05. 16:37

Kedves Szikkó és Smaller!

Mindketten szabálysértési értékre követtek el lopást.Ha nem volt eddig ilyen ügyük akkor jobb esetben megússzák egy figyelmeztetéssel.

Smaller! megtagadhatja a személyigazolvány és lakcímkártya átadását de abban az esetben az áruház rendőrséget fog hívni.Az aláírást is megtagadhatja, de abban a helyzetben amikor az embert rajtakapják egy bolti lopáson nem érdemes súlyosbítani a helyzetet.Az eljárást így is úgy is le fogják folytatni.

knockout # e-mail 2010.04.05. 16:27

Kedves Airis!

Ahhoz, hogy segíteni tudjak, több információra lenne szükségem. Mennyi idős a fiú? Az elkövetéskor érték tetten, vagy másnap derült ki amikor visszament a boltba kifizetni? Mert ezt nem egészen értem.

knockout # e-mail 2010.04.05. 16:22

Kedves Atezz!

Valószínű,hogy több időbe telik míg a jegyzőtől megkapja a határozatot.Amennyiben az áruház vett fel jegyzőkönyvet, azt köteles továbbítani az illetékes hatóságnak.Olyan nem lehet, hogy elfelejtik.

szikkó # e-mail 2010.03.31. 20:16

Sziasztok az a kérdésem lenne, hogy 18éves vagyok és rajtakaptak egy kb 500Ft értékű lopáson, ahol jegyzőkönyv készült, és továbbítják a jegyzőnek. Kérdés a következő:Milyen mértékű büntetésre számíthatok,vagy egyáltalán lesz-e ebből valamilyen ügy?