bolti lopás? mit tehetek?


Jázminhercegnő # 2012.05.25. 14:35

Kedves fórumozók!

Ma az egyik barátnőm lopott a Tescoban 2000Ft értékben de mindent bevallott megírták a jegyzőkönyvet kihívták a rendőröket kifizette az ellopott dolgot megkapta a helyszíni bírságot... már csak azt szeretnénk tudni, hogy ezzel lezárult az ügy? nem kell bíróságra menni nem fog erről tudni senki nem küldenek az önkormányzatnak erről valami papírt? mert nem szeretnénk ha ez kiderülne
Előre is köszönöm válaszukat .

Duruka # 2012.05.22. 11:39

Ezen az oldalon olvastam több olyan bejegyzést, miszerint a bolti lopást miután elkövették, kb. fél év múlva kaptak értesítést bírósági idézésre. A törvény előírja, hogy a biztonsági szolgálat 72 órán belül ha átadja a jegyzőkönyvet, akkor a rendőrségnek 30+30 (azaz 2 hónapja) van arra, hogy az eljárást megindítsa és erről tájékoztassa az érintettet. Ezek az emberek miért nem kaphattak erről semmit, "mindössze" fél év eltelte után bírósági idézést? Az eljárás megindításának ideje ezek szerint egy figyelmen kívűl hagyható momentum? Ezt törvény írja elő. Ha nem teljesül a két hónapon belüli tájékoztatás hogy megindította a rendőrség az eljárást, ezek után kapnak bírósági idézést? Ezek után hogy nem teljesítettek egy törvényileg szigorúan előírt dolgot, miszerint két hónap van rá..?!?!

Gabicsek # 2012.04.04. 09:05

rongálás nincs, de bűntettnek minősül, és nem a (2) bekezdésben, hanem a (4) bekezdésben foglaltak miatt:

(4) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha

  1. a lopást nagyobb értékre,
  2. a kisebb értékre elkövetett lopást

1. a (2) bekezdés a)-d) pontjában meghatározott módon,

a d.) pont, mint véleményem is írta, mert dolog elleni erőszakkal követted el a kisebb értékű lopást.

Gabicsek # 2012.04.04. 09:01

Ha a végén pénzbüntetésre ítélnek, az ítélet jogerőre emelkedése után megkapod az erkölcsit.

Véleményem # 2012.04.04. 06:38

Lopás

316. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.
(2)A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha a lopást kisebb értékre, vagy a szabálysértési értékre elkövetett lopást

  1. bűnszövetségben,
  2. közveszély színhelyén,
  3. üzletszerűen,
  4. dolog elleni erőszakkal - ideértve azt is, ha a dolog eltulajdonításának megakadályozására szolgáló eszközt állagsérelem okozása nélkül eltávolítják, vagy a dolog eltulajdonításának megakadályozására alkalmatlanná teszik -,

Ha lopás ahogy írtad akkor ez várható ez a maximum amit kiszabhatnak.

Esetleg még ez is szóba jöhet, nem tudom:
Rongálás

324. § (1) Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el.
(2)A büntetés vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés, ha

  1. a rongálás kisebb kárt okoz,

Valószínű, hogy bent lesz az erkölcsiben.

Marv # 2012.04.03. 15:50

Bolti lopáson értek. 40.000 ft értékű a lopás. Bűncselekményt állapítottak meg, dolog elenni erőszak miatt, mivel eltávolítottam a csipogót a ruhákból,így kárt is tettem bennük! Ez volt az első alkalom, hogy loptam életemben. Elismertem a tettet. Gyorsított eljárásban fog lefolyni az ügy. Várom az időpontot,hogy mikor kell mennem a bíróságra. Még azt szeretném kérdezni,hogy ha bűncselekményről van szó,akkor szerepelni fog-e az erkölcsi bizonyítványban?
Milyen büntetésre számíthatok?

Előre is köszönöm!

davidgale # 2012.03.22. 21:16

Kedves fórumozók!
Segítségeteket szeretném kérni! Kedden este elkövettem életem egyik legnagyobb hibáját, életemben még nem tettem ilyet szóval teljesen tiszta vagyok... Matchból 4047 forint értékben próbáltam lopni, persze a biztonsági őr észrevette ezután bekísért a hátsó szobába, teljesen együttműködő voltam az árut kiraktam valamint az adataimat is felvették jegyzőkönyvezték. Ám miután utána olvastam az esetnek meglepődve láttam hogy erről én nem kaptam jegyzőkönyvet és amíg ott voltam egy tanúval se iratták alá a jegyzőkönyvet pedig minimum kettő tanúnak jelen kell lenni, a három példányból 1 a gyanúsítotté ha jól tudom egy az üzleté egy pedig a rendőrségé, persze ma rá két napra mentem csak vissza érdekes, hogy még mindig nem kezdtek semmit a jegyzőkönyvekkel és még most sem volt rajta egy tanúnak az aláírása sem. Ezért megkérdeztem a biztonsági őrt aki illedelmesen válaszolt a kérdéseimre, hogy én erről miért nem kaptam jegyzőkönyvet valamint hogy így szabályos e az eljárás ellenem, valamint arról se tájékoztattak ott helyben hogy ennek mi lehet a következménye. Erre a biztonsági őr kihozott egy jegyzőkönyv másolatot amit átolvashattam kedden meg se tettem akkora szégyenérzetem volt, hogy miután aláírtam nem kérdeztem semmit erre kikísért a hátsó ajtón. Erre látom, hogy a jegyzőkönyvben a nevemet elírták furcsa német eredetű nevem van az okmányirodában is mindig elírják még ha betűzöm akkor is, ezt furcsának találtam, hogy mivel a papírjaimat odaadtam nem tudják arról lemásolni a nevem egyből feltettem a kérdést, hogy ebből nem lesz e probléma, mivel tudtommal egy jegyzőkönyv okiratnak minősül... a biztonsági őr egyből, mondta hogy ebből nem lesz semmiféle probléma sőt abból se hogy én nem kaptam a jegyzőkönyvből egy példányt se, és megnyugtatott hogy egy ejnyebejnyével elintézik ezt az egészet a rendőrségen és maximum szembesítenek az üzletvezetővel ott mivel ő is a rendőrségtől szerelt le. Én csak néztem rá és mondtam hogy én ezt nem így tudom hogy ennyivel megúsznám, de ő hajtotta az igazát. Azt szeretném megkérdezni, hogy mire számíthatok? 20 éves vagyok éppen főiskolára járok valamint munkahelyem is van szüleimtől 260 kilométerre lakom külön albérletben. A pénzbírságot kitudnám fizetni még ha 150 ezer forint is az, de ha elzárnak akár 30 napra az nem lenne jó mivel a felfüggesztenék a félévemet szerintem valamint a munkahelyemről is kirúgnának? Ilyenkor ezeket figyelembe veszik?
Válaszokat előre is köszönöm!

kriszta84 # 2012.03.21. 18:28

Kedves vatoloco!
Ha figyelnél észre vetted volna,hogy nem egyes szám első személyben írtam. De, hogy tisztában legyünk a dolgokkal még egyszer leírom az esetet:

  • bolti lopás
  • jegyzőkönyvet nem vettek fel
  • feljelentés
  • rendőrt hívtak
  • rendőrségen kihallgatás
  • két hét múlva újra rendőrségi kihallgatás ahol az elkövető kérte az eltulajdonított termékekről a jegyzőkönyvet, persze a rendőr fél órás keresés után sem tudta megmutatni.

Tehát NINCS jegyzőkönyv. A lopást ennek ellenére elismerte. A rendőrségen kérte, hogy mivel nem a lakhelyén él, ezért tartózkodási címére kéri a bírósági idézést. Ezt a rendőrségen le is írták. Mégsem így történt. Beszélt ügyvéddel is Ő azt mondta, hogy a bíróságon kell kérnie, hogy a tartózkodási hely szerint illetékes ÖNKORMÁNYZAT járjon el. Ez nekem is furcsa,mivel nem értem, ha egyszer a bíróság jár el akkor miért kerülne az ügy a jegyzőhöz. Ezért kérdezgetek annyit és ezért nem tudom, hogy mit lehet elhinni és mit nem. Köszönöm megértésed, hogy nem értem az egészet.

vatoloco # 2012.03.17. 14:31

kedves kriszta84!

Nem értem,hogy miért kell így reagálnod,ha valaki segít neked.
Először leírtam neked mindent részletesen, de azt sem fogadtad el, hiszen kételkedtél benne (-holott én a saját magam sztoriját írtam le), ha nem hiszed el, amit leírunk neked, akkor javaslom egy ügyvéd felkeresését.
Nem támadni kéne, hanem megköszönni,hogy egyáltalán segítenek neked.
És nem utolsó sorban: ha már egyszer megtettél valamit, akkor vállalni érte a felelősséget, DE AZT TUDD : MEGÚSZNI NEM FOGOD! Még ha ezt nem is hiszed el!
DE MÉGEGYSZER LEÍROM NEKED A MENETÉT A DOLGOKNAK (ÁLTALÁBANI ELJÁRÁS)
1- lopás
2- elkapás
3- jegyzőkönyvfelvétel+ rendőr helyszínre hívása
4- rendőrségi eljárás megindítása
5- a rendőrség átadja a dolgot a lopás helyszínének területileg illetékes bíróságának - PL BUDAPESTEN loptál,DE!!! PÉCSI VAGY akkor Pesten lesz a tárgyalás!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
6- a bíróságon a szabálysértési előadó megnézi a felvételt, a jegyzőkönyvet
7- megküldik az idézést a tárgyalásra
8- bemész: büntetés, elzárás, közmunka - ezek közül választhatsz
ÉS ÁMEN

AZT VISZONT NYOMATÉKOSAN KÖZÖLNÉM, HOGY A LAKHELYEDEN LÉVŐ JEGYZŐ NEM FOG TUDOMÁST SZEREZNI A TE KIS AKCIÓDRÓL.... DE ezt is leírtam már egyszer, keress után a a neten, illetve itt is!

Gabicsek # 2012.03.15. 20:32

Remélem, jól érzed magad:) Az a szerencse, nem én fogok bíróság elé állni.
Ezennel befejeztem a témát.

kriszta84 # 2012.03.15. 20:31

gabicsek!
Légy büszke arra, hogy legalább ITT kibontakozhatsz!

kriszta84 # 2012.03.15. 20:30

gabicsek!
Légy büszke arra, hegy legalább ITT kibontakozhatsz!

R.csilla # 2012.03.14. 21:50

Én a másik oldalon vagyok érintett,nem jogilag szólok hozzá,de nem tudom megállni,bocsánat!
Engem , a kollegáimat minden egyes lopás borzasztóan felháborít. Azzal nem számol senki,hogy az általa okozott kárt családos anyukák fogják megfizetni,mert a bolt annyit ugye nem bír el.Utána pedig képes egy fórumon segítséget kérni,hogy most mi lesz?
Időben kéne gondolkodni,mielőtt cselekszik.
Évek óta vannak visszajáró tolvajok. Miután kijön a börtönből,már mutogatja magát,és újságolja, nem lopok.
Aztán nap mint nap megjelenik többedmagával, zavarja a munkánkat, leköt 2-3 embert,mert roppantul észnél kell ám lenni.Közben hallgatjuk,ahogy szitkozódik,legfőképp,ha nem sikerül lopnia.
És nincs mit tenni ellene.
Igen,elmegy a feljelentés,tessék vállalni a következményeit!!

Gabicsek # 2012.03.14. 21:28

És ha figyelnél, a törvény szövegét is odatettem neked, mikor jár el a bíróság. Ha olyan szabálysértést követtél el - pl. lopás szabálysértése - amely elzárással is büntethető, abban az esetben bíróság jár el. De remélem, többet nem kell leírnom.

Gabicsek # 2012.03.14. 21:27

Miután én még nem loptam - mert az asztal másik oldalán ülök -, így nincs saját tapasztalatom.
Az nem az én hibám, ha nem tudod értelmezni, amit írok.

kriszta84 # 2012.03.14. 21:19

Kedves GABICSEK!
Jack4-re hivatkozva Te magad adtál kétféle választ.
Igen a kérdésem az, hogy az ügy kerül-e a lakhely szerint illetékes önkormányzathoz vagy nem? Amennyiben egyértelmű választ nem tudsz adni akkor inkább ne írj és másra ne hivatkozz. Írd le a saját tapasztalatod!!! Köszike

Gabicsek # 2012.03.14. 19:30

Mivel sokan azt mondják, hogy a jegyző jár el szabálysértési ügyben. Mi igaz?

Ez is benne volt a kérdésedben. A választ megkaptad, már az első hozzászólásomnál.

Jack4 pedig megválaszolta azt, hogy ha a bíróság pénzbírságra ítél, utána mi a helyzet. Akkor nem értem, mi még a problémád?

Gabicsek # 2012.03.14. 19:28

A bíró meghozza az ítélete és ennyi, vagy továbbküldik a lakhely szerint illetékes önkormányzathoz?

Ez volt a kérdés tehát. Értelmezésem szerint azt kérdezted, hogy a bíró meghozza az ítéletet és ennyi, VAGY továbbküldik....

Én ezt úgy értelmezem, azt kérdezed, hogy a bíróság, vagy az önkormányzat dönt a szabálysértésben. Ha ez a kérdés, akkor az a válasz, hogy a bíróság.

kriszta84 # 2012.03.14. 16:18

Két, egymástól eltérő választ kaptam. Kérem, csak az írjon aki biztosan tudja. Köszönöm

jack4 # 2012.03.14. 15:32

Amennyiben pénzbírságot szab ki a bíróság, a jogerős végzést megküldi a jegyzőnek, tekintettel arra, hogy a jogerőtől számított 30 napon belül a jegyző felhívására kell megfizetni a bírságot.

Gabicsek # 2012.03.13. 20:48

Bíró meghozza az ítéletet. Miért adná a jegyzőnek tovább?

Szabálysértési törvény:

36. §
(2)56 Elzárással is sújtható szabálysértés miatt első fokon a helyi bíróság jár el.

Ha abban a szabálysértésben, amit elkövettél, elzárást is ki lehet szabni, eljárni a bíróság illetékes.

kriszta84 # 2012.03.13. 20:43

Helló!
A kérdésem az lenne, hogy a bírósági tárnyalás után mi következik? A bíró meghozza az ítélete és ennyi, vagy továbbküldik a lakhely szerint illetékes önkormányzathoz?
Mivel sokan azt mondják, hogy a jegyző jár el szabálysértési ügyben. Mi igaz? Kösz a választ!

Gabicsek # 2012.03.09. 21:17

Az ott készült jegyzőkönyv közokirat, mivel annak alapja a feljelentés és a rendőrhatósági eljárás (akár szabálysértési, akár büntetőeljárás).
Ha szerencséd van, nem foglalkoznak vele és marad a lopás szabálysértése. Ha nincs szerencséd, büntetőeljárás lesz, közokirat-hamisítással. Egyelőre ne izgulj, ha megjön az idézés a rendőrségről, rögtön fogod tudni, mert szabálysértés esetén az idézésen ügyszám és évszám után szabs. szó szerepel, büntetőeljárás esetében pedig bü.

madi # 2012.03.09. 07:37

Véleményem

Teljesen igazad van, hogy a tény megtörtén és bár bánom de a következményt viselem.
Köszönöm az eddigi válaszokat is.

Nézegettem több helyen, hogy a közokirat fogalma mit foglal magába. Azt hámoztam ki csak , hogy ügyvédi vagy közjegyzői szerződések, vagy igazolványok , iskolai bizonyítványok amik ebbe a fogalomba tartoznak. Vagy rosszul értelmezem? Nagyon kérem, hogy aki tud mondjon róla véleményt.

Véleményem # 2012.03.08. 14:56

Az a baj hogy az elkövetés megtörtént. A lopást elkövetted. Az hogy utána kifizetted már nem számít. A szabálysértés szempontjából lényegtelen az hogy te kifizetted.

Ne parázz, nyugodj meg, a bíró eldönti hogy mi lesz veled.