bolti lopás? mit tehetek?


kriszta84 # 2012.03.15. 20:31

gabicsek!
Légy büszke arra, hogy legalább ITT kibontakozhatsz!

kriszta84 # 2012.03.15. 20:30

gabicsek!
Légy büszke arra, hegy legalább ITT kibontakozhatsz!

R.csilla # 2012.03.14. 21:50

Én a másik oldalon vagyok érintett,nem jogilag szólok hozzá,de nem tudom megállni,bocsánat!
Engem , a kollegáimat minden egyes lopás borzasztóan felháborít. Azzal nem számol senki,hogy az általa okozott kárt családos anyukák fogják megfizetni,mert a bolt annyit ugye nem bír el.Utána pedig képes egy fórumon segítséget kérni,hogy most mi lesz?
Időben kéne gondolkodni,mielőtt cselekszik.
Évek óta vannak visszajáró tolvajok. Miután kijön a börtönből,már mutogatja magát,és újságolja, nem lopok.
Aztán nap mint nap megjelenik többedmagával, zavarja a munkánkat, leköt 2-3 embert,mert roppantul észnél kell ám lenni.Közben hallgatjuk,ahogy szitkozódik,legfőképp,ha nem sikerül lopnia.
És nincs mit tenni ellene.
Igen,elmegy a feljelentés,tessék vállalni a következményeit!!

Gabicsek # 2012.03.14. 21:28

És ha figyelnél, a törvény szövegét is odatettem neked, mikor jár el a bíróság. Ha olyan szabálysértést követtél el - pl. lopás szabálysértése - amely elzárással is büntethető, abban az esetben bíróság jár el. De remélem, többet nem kell leírnom.

Gabicsek # 2012.03.14. 21:27

Miután én még nem loptam - mert az asztal másik oldalán ülök -, így nincs saját tapasztalatom.
Az nem az én hibám, ha nem tudod értelmezni, amit írok.

kriszta84 # 2012.03.14. 21:19

Kedves GABICSEK!
Jack4-re hivatkozva Te magad adtál kétféle választ.
Igen a kérdésem az, hogy az ügy kerül-e a lakhely szerint illetékes önkormányzathoz vagy nem? Amennyiben egyértelmű választ nem tudsz adni akkor inkább ne írj és másra ne hivatkozz. Írd le a saját tapasztalatod!!! Köszike

Gabicsek # 2012.03.14. 19:30

Mivel sokan azt mondják, hogy a jegyző jár el szabálysértési ügyben. Mi igaz?

Ez is benne volt a kérdésedben. A választ megkaptad, már az első hozzászólásomnál.

Jack4 pedig megválaszolta azt, hogy ha a bíróság pénzbírságra ítél, utána mi a helyzet. Akkor nem értem, mi még a problémád?

Gabicsek # 2012.03.14. 19:28

A bíró meghozza az ítélete és ennyi, vagy továbbküldik a lakhely szerint illetékes önkormányzathoz?

Ez volt a kérdés tehát. Értelmezésem szerint azt kérdezted, hogy a bíró meghozza az ítéletet és ennyi, VAGY továbbküldik....

Én ezt úgy értelmezem, azt kérdezed, hogy a bíróság, vagy az önkormányzat dönt a szabálysértésben. Ha ez a kérdés, akkor az a válasz, hogy a bíróság.

kriszta84 # 2012.03.14. 16:18

Két, egymástól eltérő választ kaptam. Kérem, csak az írjon aki biztosan tudja. Köszönöm

jack4 # 2012.03.14. 15:32

Amennyiben pénzbírságot szab ki a bíróság, a jogerős végzést megküldi a jegyzőnek, tekintettel arra, hogy a jogerőtől számított 30 napon belül a jegyző felhívására kell megfizetni a bírságot.

Gabicsek # 2012.03.13. 20:48

Bíró meghozza az ítéletet. Miért adná a jegyzőnek tovább?

Szabálysértési törvény:

36. §
(2)56 Elzárással is sújtható szabálysértés miatt első fokon a helyi bíróság jár el.

Ha abban a szabálysértésben, amit elkövettél, elzárást is ki lehet szabni, eljárni a bíróság illetékes.

kriszta84 # 2012.03.13. 20:43

Helló!
A kérdésem az lenne, hogy a bírósági tárnyalás után mi következik? A bíró meghozza az ítélete és ennyi, vagy továbbküldik a lakhely szerint illetékes önkormányzathoz?
Mivel sokan azt mondják, hogy a jegyző jár el szabálysértési ügyben. Mi igaz? Kösz a választ!

Gabicsek # 2012.03.09. 21:17

Az ott készült jegyzőkönyv közokirat, mivel annak alapja a feljelentés és a rendőrhatósági eljárás (akár szabálysértési, akár büntetőeljárás).
Ha szerencséd van, nem foglalkoznak vele és marad a lopás szabálysértése. Ha nincs szerencséd, büntetőeljárás lesz, közokirat-hamisítással. Egyelőre ne izgulj, ha megjön az idézés a rendőrségről, rögtön fogod tudni, mert szabálysértés esetén az idézésen ügyszám és évszám után szabs. szó szerepel, büntetőeljárás esetében pedig bü.

madi # 2012.03.09. 07:37

Véleményem

Teljesen igazad van, hogy a tény megtörtén és bár bánom de a következményt viselem.
Köszönöm az eddigi válaszokat is.

Nézegettem több helyen, hogy a közokirat fogalma mit foglal magába. Azt hámoztam ki csak , hogy ügyvédi vagy közjegyzői szerződések, vagy igazolványok , iskolai bizonyítványok amik ebbe a fogalomba tartoznak. Vagy rosszul értelmezem? Nagyon kérem, hogy aki tud mondjon róla véleményt.

Véleményem # 2012.03.08. 14:56

Az a baj hogy az elkövetés megtörtént. A lopást elkövetted. Az hogy utána kifizetted már nem számít. A szabálysértés szempontjából lényegtelen az hogy te kifizetted.

Ne parázz, nyugodj meg, a bíró eldönti hogy mi lesz veled.

madi # 2012.03.08. 14:34

Véleményem
Az árut én utána kifizettem 2260Ft értékű volt.Azt mondta a biztonsági őr, hogy mivel kifizetem a boltot nem érte károsodás nem lesz semmi következménye. Bár mint mondtam rettenetesen megbántam és nem is tudom miért tettem, de még a boltok tájékát is elkerülöm ha egy mód van rá. Viszont az, hogy esetleg ilyen súlyos következménye lehet attól nagyon bepánikoltam.Természetesen mindenben együttműködő kívánok lenni. Ha tudom hogy feljelentés akkor dehogy próbálom eltitkolni magam. Csak a nagy szégyen miatt, hogy ne olvassa a bolti dolgozók közül a nevem senki, meg ne legyen pletyka belőle. De a hatóságot meg a törvényt mindig is tiszteltem, egy egyszerű nő vagyok aki megbotlott. Elzárnak pár napra?? Egy közokirat az ami akkor ott a biztonsági ember készített? Csak szeretném tudni mi vár rám.

Véleményem # 2012.03.08. 13:04

madi

Nem lesz börtön szerintem. Ez a legrosszabb lehetőség csak. Lehet hogy az egész pénzbírság lesz csak, lehet elzárnak pár napra, lehet hogy felfüggesztett. Az ügyvéd az pénzkidobás, de a te döntésed.

Írod hogy nem volt szó feljelentésről. Többen bele esnek ebbe a csapdába. Látszik hogy nem gondolkodtok. Egy lopást egy biztonsági őr nem tud eltusolni. Azt az árut ki kell fizetnie valakinek, ha meg volt a tetten érés egyértelmű az egész. Kötelessége a biztonsági őrnek eljárni, egyik se fogja a hátát tartani, senki kedvéért.

figyeljen oda mindenki hogy ne lopjon. tényleg sok kellemetlenségtől mentesül akkor.

kláraancsa

A Tesco lopás topicban kaptál választ.

madi # 2012.03.08. 10:26

Csak szégyelltem magam és nem akartam hogy a családom megtudja meg nem volt szó feljelentésről, és nem akartam ebből anyagi javakhoz jutni. Három év börtön? Jobb volna ügyvédet fogadnom?

madi # 2012.03.08. 08:39

Még soha életemben semmilyen szabályt nem szegtem meg, most megdöbbenve olvasom hogy mi lesz. Nagyon megbántam és el sem tudom ezt a helyzetet képzelni, hogy kerültem bele.Ez komoly? Egy ilyen jegyzőkönyv közokiratnak minősül?

Véleményem # 2012.03.07. 20:53

Közokirat-hamisítás

274. § (1)746 Aki

  1. hamis közokiratot készít vagy közokirat tartalmát meghamisítja,
  2. hamis vagy hamisított, illetőleg más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál,
  3. közreműködik abban, hogy jog vagy kötelezettség létezésére, megváltozására vagy megszűnésére vonatkozó valótlan adatot, tényt vagy nyilatkozatot foglaljanak közokiratba,

bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

madi # 2012.03.07. 18:26

És az milyen büntetést von maga után?

Gabicsek # 2012.03.07. 12:01

Tanúból leszel gyanúsított. Ha más nevet mondtál és úgy is írtad alá a jegyzőkönyvet, elképzelhető, hogy még egy közokirat-hamisításod is lesz. Mindenesetre nem árt egy beismerő vallomás és egy megbánó magatartás.

madi # 2012.03.07. 08:15

Sziasztok! Egy hete már kérdeztem itt bolti lopással kapcsolatban. Most még lenne kérdésem, mégpedig az, hogy milyen plusz büntetésnek számít ha a jegyzőkönyv felvételekor nem a valói adatomat mondtam, mivel azt mondta a biztonsági őr hogy nem lesz semmi feljelentés az eset után. Most megkaptam a rendőrségről az idézést abban az ügyben, tanúként kihallgatásra. Nagyon megbántam, nem gondoltam hogy ennek ilyen következménye lesz, de tudom hogy ez nem mentség. Legyen szíves mondja el valaki aki többet tud erről, hogy mire számíthatok?

Gabicsek # 2012.03.06. 21:30

2.500.-Ft-os kárérték szabálysértés.Pénzbírságra számíthatsz. Olvasgasd kicsit a "tesco lopás" topicot.

Véleményem # 2012.03.06. 15:40

Fergie

Pénzbírság az tuti, ha szabálysértés.
Ha egyedi azonosító jelnek számít a vonalkód akkor sokkal súlyosabb következményi lesznek.

Bűncselekmény is lehet:
Lopás

316. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.
(2)947 A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha a lopást kisebb értékre, vagy a szabálysértési értékre elkövetett lopást
dolog elleni erőszakkal - ideértve azt is, ha a dolog eltulajdonításának megakadályozására szolgáló eszközt állagsérelem okozása nélkül eltávolítják, vagy a dolog eltulajdonításának megakadályozására alkalmatlanná teszik . ( áruvédelmi eszköz, az a kis műanyag ami becsipog ha nem veszik le )

Az, hogy pontosan miben megy az ügy, mivel vádolnak, azt te tudod....

fabrik

Az Auchan feljelentett a jegyzőkönyv és adataid alapján. Kötelessége ezt megtenni, ezért tett feljelentést. Most ezért kaptál papírt hogy mehetsz bíróságra. Ott a bíró kimondja hogy mi lesz a büntetésed. ügyvéd nem szükséges ehhez.