Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


bolti lopás? mit tehetek?

profectuscat # e-mail 2012.12.10. 22:37

Üdvözletem,

Segítséget, tanácsot, útbaigazítást szeretnék kérni/kapni!
2006-ban történt egy bolti lopás, akkor 15 éves voltam. Rávett volt párom édesanyja, aki súlyos kleptomániában szenvedett, hogy lopjunk a lányának:krémeket, egyéb kozmetikumokat. 3-an voltunk, összesen 40.000 ft értékben történt a lopás. Jegyzőkönyv, rendőrség, kihallgatás... Másnap elhunyt az édesanya(öngyilkos lett), a tárgyalás elmaradt, én pártfogót kaptam, "szorgalmasan", rendszeresen eljártam, mindent megbeszéltünk, még utána is jártam egy keveset - az előírt időn kívül-.
Priuszt nem kaptam, de nem vagyok tisztában azzal, hogy az ügyet "megsemmisítették", vagy ennek valahol nyoma maradt-e? Tehát ez szerepelni fog a rendőrség adatbázisában, hogy lopásban részt vettem kiskorúként?

A másik történetben viszont én voltam a hibás. Loptam, összesen 6800 ft értékben - Tesco-ból.
Jegyzőkönyvezték, aláírtam, aztán elengedtek, rendőr nem jött ki.
Azt mondta a biztonságis, hogy 10.000-50.000 ft közötti összegre számítsak, de tárgyalásról, bíróságról nem volt szó.
Ezt a fórumot illetve mást is átolvastam, és ahogy látom az esetek 90%-ban köteles bemenni a tettes és beismerővallomást kell tennie.

Több kérdésem lenne az üggyel kapcsolatban:
A korábbi lopásban való részvételt(még kiskorúként) figyelembe veszik? ilyen esetben súlyosbodik a vád, vagy hogy intézkednek?
Ügyvéd kell ilyen esetben?

Mikkel kell számolnom ezek után?
Visszaesőnek számítok, ha nincs priuszom, kiskorú voltam, és konkrétan rám a bíróság nem akart semmilyen terhet hárítani, mivel beismertem a kihallgatáson, hogy nem önszántamból tettem.

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) #   2012.11.13. 08:49

Ha nem követte el, forduljon munkaügyi bírósághoz.

Bodnár Ügyvédi iroda
www.bodnarugyvediiroda.hu

hugi.69 # e-mail 2012.11.11. 19:54

Sziasztok.2000ft-os munkahelyi lopást akarnak rám kenni a (kollaganőm),volt rendőrség,jegyzőkönyv.Szabálysértés indul ellenem.Rágalmazásért feljelenthetem?A munkahelyemen felmondtak ez miatt,holott még nem fejeződött be az eljárás.Bár azt nem tudom kijelentett fel,a rendőrség vagy a kolléganőm,ezt nem mondták nekem. Nagyon elvagyok keseredve, mert elvesztettem a munkám olyan dolog miatt,amit nem követtem el.Mennyi idő alatt zajlik le az egész?Mit tegyek?

Véleményem #   2012.11.01. 16:10
  1. Képtelenség a tescoban egy ilyen drága nadrág! Létezik ennyiért nadrág, de azt nem tescoban veszi az ember. Ha egy tescos blokkot mutatsz nekem ilyen értékű nadrágról akkor talán elhiszem, de addig ez egy nagy butaság.
  2. Hajlamos az ember mindent félre érteni, főleg ha egy idősebb néniről van szó aki régi módi és abszolút nincs tisztában a fogalmakkal.
  3. Jobb esetben, közlik hogy kicsodák illetve a jelvény vagy igazolványuk látható helyen van. Mindenki saját maga dönti el, hogy behívja a rendőrt vagy sem, semmi nem tiltja ezt...
Véleményem #   2012.10.30. 21:57

nagytestvér

Több probléma is van itt.

  1. 80 ezer forintos nadrág nem kapható a tescoban.
  2. Ha van házkutatási parancs akkor így is úgy bemennek.
  3. A nyomozók nem hordanak egyenruhát illetve civil autót használnak.
  4. Ki tudja mit írt alá, az emberek mindent jegyzőkönyvnek hisznek már, amit a rendőr az orruk elé rak, hogy írjon alá.

Ha van bizonyító kamera felvétel akkor nincs mit kidumálni egyértelmű a lopás...

Az általad leírtak alapján sok minden nem tiszta itt.

nagytestvér # e-mail 2012.10.30. 09:09

A segítségüket szeretném kérni!
A testvéremet meggyanusították bolti lopással, 80 ezer forint értékben közel 4 hónapra visszamenőleg (július), a TESCO-ban állítólag ellopott egy férfi nadrágot (lánytestvérem van). A rendőrség a tegnapi napon megkísérelt házkutatást tartani nálunk, mivel azonban egyedül édesanyám volt otthon, nem engedte be a rendőröket (akik nem rendőrautóval, nem egyenruhában voltak), majd aláírattak vele egy jegyzőkönyvet, hogy ott jártak. Állítólag egy áruházi felvétel alapján állítják azt, hogy a testvérem tette, aki még arra sem emlékszik, hogy egyáltalán járt az üzletben aznap. Azt szeretném megkérdezni, hogy mire számíthatunk, hogyan érdemes bizonyítani, hogy nem ő tette, mit mondhat ilyenkor a rendőrség, mivel fognak érvelni, és hogy kb. mekkora esélyünk van ebből kikerülni? Segítségüket előre is köszönöm!

kiss.v # e-mail 2012.10.28. 21:40

Üdvözletem!!

A segítségükre lenne szükségem.Szabálysértési érték alatt dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétségével vagyok jelen pillanatban alaposan gyanúsítható. Az érték 39900 ft a kár 3500 ft.A gyomozó tovább küldte az ügyészségre ha bebizonyosodik a bűnösségem-ami elég kétséges-Az lenne a kérdésem ilyen esetben mi a gyakorlat ???? Maximum mennyi pénzbüntetést kaphatok, és milyen elmarasztalást???Soha nem voltam büntetve.A választ előre is köszönöm,és nagyon várom!!Mert a nyomozó arra az alkura akar rábeszélni ,hogy egyezzek meg az áruházzal és fizessem ki a kárukat-mivel a tárgy nem került elő.

Véleményem #   2012.10.27. 13:16

Természetesen látni fogják ezt. Egy nagyon jó kizáró ok lehet. Ezzel az esélyeid nagyon sokat romlottak...

bius24 # e-mail 2012.10.26. 22:22

Sziasztok!

Lenne egy fontos kérdésem,tettem valamit amit írtóra szégyellek:bolti lopás másfél éve történt!kaptam 30000ft-os büntetést amit azonnal be is fizettem ez másfél évvel ezelőtt történt!Előtte soha nem tettem semmi törvénybe ütközőt és azóta sem!Azonban most úgy alakult hogy szeretnék jelentkezni a rendőrséghez dolgozni ez akadály lehet!Ezt még látni fogják ha utánam néznek!???Kérlek segítsetek van értelme jelentkeznem vagy inkább hagyjam a fenébe!Sürgős lenne a válasz!Nem tudom hogy ez elévült már vajon?Vagy még nem?

moko # e-mail 2012.10.15. 19:44

Tiszteletem!

A kérdésem a következő lenne az Auchan-ba történt az esett.Bevásárlás közben 3 db apróbb műszaki cikket is vásárolni szerettünk volna,de végül is egyet vettünk meg ,a többit menet közben kiraktuk a polcokra .A távozáskor a biztonságiőrők meg állítottak és felszólítottak hogy menjünk velük a feleségemmel,én mondtam hogy itt vagyok ellenőrizzenek amit akarnak de nekik ez nem volt elég.Mivel kiskorú gyerekünk otthon volt mondtam én akkor bemegyek velük de a feleségem haza megy a gyerekhez,ez így is történt. Ott közölték velem hogy furcsán viselkedtünk és az egyik kirakott áru védődobozát üresen találták így azt mi loptuk el mert ott sokat időztünk az egyik sorban.Ezt én tagadtam.Majd megérkezett a rendőrség is aki megnézte a felvételt és azt mondta , hogy nem visznek be a rendőrségre mert a felvételen nincs egyértelmű jele az elkövetésnek-közben a feleségem is visszaért őt is megnézték,majd minden papír nélkül elengedtek-semmilyen jegyzőkönyvet nem kaptunk miért is voltunk ott másfél órát-.Most a rendőrség azzal vádol mivel az áruház feljelentett, hogy megalapozottan gyanúsíthatóak vagyunk a lopás elkövetésével amit a ruhánkban vittünk ki.Ez vicces mert erről ott szó sem volt és nem is raktam semmit el az indok hogy az öltözőben ruhát próbáltunk biztos ott raktuk el.A keresett áru nem került elő .Ez manapság elég ahhoz hogy megvádoljanak lopás vétségével.

cukorborsó45852 # e-mail 2012.10.04. 19:01

Sziasztok!
Ha a feljelentés óta eltelt a 6hónap és ezen idő alatt nem érkezett semmi hivatalos levél, akkor elévült a szabálysértés? Ha ezen idő után érkezik vmi, akkor hivatkozhatok arra, hogy nem vonhatnak felelősségre mert elévült az ügy?
Köszike a választ.

ciryc # e-mail 2012.09.20. 17:15

Vissza olvastam de az én helyzetemet az is bonyolítja hogy katona vagyok.Ebben az esetben értesíteni fogják a honvédséget? Soha életemben nem loptam el semmit igazából magam sem tudom megmondani miért tettem,bár ez nyilván senkit nem érdekel.Aki tud kérem válaszoljon.Köszönöm.

Véleményem #   2012.09.20. 11:45

temla

Csak a bíróság ítélkezik ebben az ügyben. Figyelmeztetés, pénzbírság, elzárás. Ezek lehetnek, nálad valószínű a figyelmeztetés illetve a pénzbírság, de innét nem tudja eldönteni senki. Nem tudni milyen az elő életed, a magatartásod a hozzá állásod stb. millió tényező.

ciryc

Na most már tényleg olvasson vissza valaki! Rád értem!

ciryc # e-mail 2012.09.20. 08:28

Sziasztok. Bolti lopáson kaptak az értéke kb 300 ft.Jegyzőkönyvet vettek fel de a rendőrség nem jött ki.A kérdésem az lenne hogy ha lezajlik a büntetés eljárás arról értesítik e a munkahelyemet vagy megkérdezik e egyáltalán hogy hol dolgozom? Kérem aki tud segítsen.

temla # e-mail 2012.09.19. 19:47

visszaolvastam, és elég kaotikus, mindenki mást ír, pont ezért kérdeztem rá. bírósági idézést is mindenki kap, és ott is megszabhatnak fizetési bírságot? köszi a választ

Gabicsek #   2012.09.19. 10:36

olvass vissza.

temla # e-mail 2012.09.18. 12:02

sziasztok!
bolti lopás történt még januárban, azóta most szeptemberben kaptam először erről levelet, amiben megidéztek a biróságra. 2 kérdésem lenne, az egyik, hogy nem kellett volna elévülnie, vagy a fél év alatt valamilyen iratot kapnom? a másik, hogy mi a maximális büntetés, amit kiróhatnak(figyelmeztetés, pénzbírság, vagy ennél több is)? köszi

Misimokus76 # e-mail 2012.09.16. 16:01

Sziasztok! Nekem picit összetettebb lenne a problémám. Páromat bolti lopáson kapták (1500 ft értékben). Bírósági ügy lett belőle, amiből kapott 10 nap elzárást. Viszont ha befizet 25000 ft-ot, akkor nincs elzárás. Viszont ő jelenleg is börtönbüntetését tölti (nem emiatt), és az áprilisi másodfokú tárgyalás után most kapott egy újabb büntetést, amely 70ezer ft, a tárgyaláson tanúsított viselkedése miatt. Kérdésem az lenne, hogy azt a 25000 ft-ot csak ő fizetheti be, mert ha nem lesz befizetve, akkor a novemberi szabadulása után azonnal jön a 10 nap elzárás, vagy nélküle befizethetem én is, vagy ehhez kell-e valami meghatalmazás tőle, illetve ugyanez a kérdés vonatkozik a 70ezres bírságra. Illetve, ha ezt nem fizeti be, akkor benntarthatják-e emiatt? Valamint van a perköltség, amire lehet-e kérni részletfizetést, mert sajnos nem kevés összegről van szó, és ezt hol/kinél kell kérni? A válaszokat előre is köszönöm!

Gabicsek #   2012.09.14. 21:48

Nem értesítik a munkahelyet. Ere a kérdésre nem is vagy köteles válaszolni, hogy van, vagy nincs.

Véleményem #   2012.09.14. 18:15

Rekuska25

Valószínű hogy feljelentett annak a helynek az egyik embere ahol loptál. Most került az ügy bíróság elé, ezért idéztek be.
A tulajdon elleni szabálysértés és a közúti szabálysértés teljesen más, ne keverd a szezont a fazonnal....
Én nem tudom, hogy a munkahelyet miért értesítik, erről én nem tudok. Szerintem nem fogják...

Rekuska25 # e-mail 2012.09.14. 16:55

És ehhez mit szóltok? 6 hónap és 2 hét után érkezett a bíróságtól egy levél, hogy októberben tárgyalás. Rendőrségi jegyzőkönyv annak idején nem volt. 3.000 Ftért loptam, a bizti boyok elkaptak, kifizettem, zsarukat nem hívtak és 6 hónap után jött a levél. El fogok menni nyilván, de olvasom itt, hogy valakinek a munkahelyébe került. Értesíteni fogják a munkahelyet?! Ha valaki közúti szabálysértést követ el, arról miért nem tud senkit, azokat miért nem citálják bíróság elé? Most őszintén, készüljek hogy munkahelyemet értesítik és ki fognak rúgni?

Gabicsek #   2012.09.12. 21:17

barkoba10!
Ha fél éven belül nem tettek volna feljelentést, akkor évülne el. Most még bőven benne vagytok a határidőben. Ne aggódj, nem fogják elfelejteni.

Véleményem #   2012.09.12. 17:59

bori2012

Olvass vissza! Pénzbírság valószínű, de millió esetet találsz bővebb hozzászólásokat is.

bori2012 # e-mail 2012.09.12. 00:47

Sziasztok! 3-hónapja történt,hogy a munkahelyemről kirugtak lopás miatt.Akkor azt mondták nem tesznek feljelentést,mindent beismertem.A héten ennek ellenére a rendőrség megkeresett,és beidézek,Azóta már van munkám.A kérdésem az lenne mire számithatok:20000-forint volt az értéke.(Tescorol van szó) Segitségeteket előre is köszönöm!

barkoba10 # e-mail 2012.09.04. 18:36

Sziasztok!
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy tulajdon elleni szabálysértésnél (bolti lopás) az elévülési idő az mennyi?
Ha június 26-án követték el a szabálysértést a rendőrség megtette a feljelentést meg van minden szükséges papír az ügyhöz, az illető kifizette az okozott kárt. Itt is érvényes a 60napos ügyintézési határidő? Mert az elkövetés óta nem kapott semmit se a rendőrségtől se a bíróságtól és már eltelt a 60 nap? A rendőrség dönt ebben vagy a bíróság? 60 nap után hivatkozhatunk elévülésre, vagy itt a 6hónap a mérvadó?
Előre is köszönöm a válaszokat!