szembesítés


ObudaFan # 2009.04.01. 09:16

Ügyszámra hivatkozva az eljáró bíróságnak lehet írni egy levelet.

kyrabp # 2009.04.01. 09:17

Köszönöm.


Kyra

ObudaFan # 2009.04.01. 11:55

Nincs mit.

feljelentett # 2009.04.01. 14:11

Kérem mihamarabbi segítségüket, mert 1-2 napon belül lesz a tárgyalásom.
Arról van szó, hogy rágalmazásért feljelentett egy 14évig tartó barátság után egy lány. Egy éve vesztünk össze, a barátommal számot kellett cserélnünk, mert állandóan hivogattak, hogy így megkapjuk a magunkét meg úgy. Ezután egy internetes portálon a saját adatlapjához az állataihoz minket nevezett meg, pontosabban így: "az állatok hamarosan elköltöznek jó messzire, nem bírták a kiképzést" Ezután nagyon sok ismerősünktől azt hallottam vissza, hogy ez a lány azt hireszteli, hogy mi elköltöztünk. Később kiírtam ugyanerre az oldalra az üzenőfalra, hogy az "aztékkos pultoslányok lopnak". (egyébként ezért jelentett fel) De mivel név szerint nem írtam ki senkit, és utána néztem interneten, rengeteg olyan hely,ékszerész, étterem van aminek az a neve hogy azték. Rá pár hónapra megint elkezdtek hivogatni minket, kinyomozták a párom telefonszámát, és a vonalas telefonon is telefonáltak. Pluszba még pár ismerősömnek mondták, hogy azon gondolkodnak hogy hogyan lopják el a párom autóját. Múlthéten pedig lementem erre a helyre, mert a szomszéd üzletben volt dolgom,elkezdtek velem kötekedni, és a halott édesapámat is becsmérelték, meg a lány apja megfenyegetett, hogy mindjárt pofánver.
Szóval igazából az a kérdésem lenne, hogy van e mitől félni valóm, vagy pedig ő bukja az egészet.

Köszönettel

user9 # 2009.04.01. 16:10

hát, én ezt nem értem. ha valaki nem tesz vallomást, mi alapján kéne neki szembesítésre menni? hogy az ő nulla karaktere a lapon eltér a másik fél 1000-étől?

zzttmm01 # 2009.05.14. 12:42

Üdv!
Egy bűncselekmény elkövetése után mint sértettek tettünk vallomást. Az elkövető persze nem tett beismerő vallomást és a vallomása nem fedi a miénket.
Ebből kifolyólag szembesítésre akarnak bennünket behívni. Az elkövető az elkövetés során totál zavart és beszámíthatatlan volt (véres kéz stb.) ebből adódóan nem emlékszik a mi arcunkra, nem ismerne fel minket. Mi ettől az embertől félünk, illetve attól, hogy mi lesz ha később találkozunk vele és bosszúból újra bántalmazna minket vagy családtagjainkat.
Ezért nem akarunk megjelenni a szembesítésen, ahol láthat bennünket. Írtunk is egy kérvényt, hogy a fenti nyomós okok miatt nem kívánunk megjelenni a szembesítésen.
Kérdésem az lenne, hogy ennek ellenére kötelezhetnek minket a szembesítésen történő megjelenésre?
Milyen megoldás van arra, hogy el lehessen kerülni a szembesítést ill. találkozást az elkövetővel?

Köszönöm,
zz

jack4 # 2009.05.14. 13:31

A szembesítés is egyfajta tanúvallomás a részetekről, és - ha az ügyész elutasítja a kérvényeteket - kötelesek vagytok rész venni rajta. Lehetőségetek van azonban kérni adataitok zárt kezelését, melyet így a terhelt nem ismerhet meg. Sajnos az arcotokat vállalni kell. Egyébként a bíróságra is beidézhetnek és ott is közösen lesztek jelen.

misso # 2010.04.19. 09:15

Sziasztok,

1.) beidéztek szembesítésre,mint gyanúsítottat. A kérdésem, hogy betekinthetek-e az iratokba előtte való napokban? Vagy az csak vádemelés után lehetséges?

2. )Ha ellentmondás van a sértett és az én tanúvallomásom között, akkor azt az ellentmondást miért nem oldják fel más módon? Úgy értem, hogy ez jelentheti azt, hogy az ellentmondás igazának vagy valótlanságának bizonyítására nem tudtak egyéb bizonyítékot szerezni?

3.)Ez egy 1 rb. közvádas úgy (egyszeri belépés egy emailfiókba), ilyenkor is a sértettel szembesítenek?

4.) Ha közvádas akkor tuti a vádemelés vagy megúszható (büntetlen vagyok, és sztem méltányolható volt a belépés oka).

Köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.19. 10:28
  1. Az általános szabályok szerint igen.
  2. Mert valószínűleg nem lehet másképp feloldani.
  3. Azzal szembesítenek, akinek a vallomásával a tiéd ellentmondásban van. Az lehet a sértett vagy tanú. (Lehetne más terhelt is, de gondolom, az itt nincs.)
  4. Lehet megrovás szvsz.
misso # 2010.04.19. 10:55

Köszi kbs! Még egyet elfelejtettem: ügyvédet érdemes vinnem (ez idáig nem volt, nem láttam értelmét, bevallottam tettemet, nem tagadtam, ez az egyszeri belépésem volt, halkan megjegyzem, ezzel egy másik bcs-t lepleztem le amit a sértett követett volna el velem szemben, szóval akár komikusnak is mondható a szitu)? A sértett hozhat közvádas ügyben szembesítéskor? Ilyenkor van beleszólási joga az ügyvédnek, vagy ez olyan mint a tanú kihallagatás?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.19. 11:08

A szembesítés is egyfajta kihallgatás, a védő (vagy a sértett jogi képviselője) jelen lehet, de természetesen a "szemedbe mondom, hogy..." szöveget mindenki maga mondja. Ha mondja. Erre is vonatkoznak a vallomástétel megtagadásának szabályai.

Csak kíváncsiságból: teljes beismerés mellett mi lehet az az ellentmondás, amit fel kell oldani? Esetleg a rendbeliség?

misso # 2010.04.19. 12:31

Köszi az ismételt választ! Azt nem tudom én sem, hogy mi lehet az ellentmondás, amit fel kell oldani. Engem eddig 2x meghallgattak, azon kívül amit én elmondtam, mást nem tudok. Gondolom, hogy a sértett több belépéssel akarja növelni az "ázsiómat". Egyébként a jelszó részemről való ismerete vagy nem ismerete is lehet ellentmondás, gondolom én. Az első ellentmondást - tehát az egyszeri belépést - könnyű bizonyítani (IP cím), és én egyetlen egyszer léptem csak be, tehát mást nem is bizonyíthat. A jelszó ismerete, no igen, ezzel nem tudom mit kezdhetnék, hogy bizonyítsam? Amúgy, laikusként felvetődött bennem, mi van ha jogos védelemre hivatkozok. Tudom, hogy az inkább fizikai támadásra stb-re vonatkozik, de jelen esetben, bizonyítható módon elvesztettem volna egy polgári pert, ezt a bíró is megmondta, ha nincs nálam az az email, amivel bizonyítani tudtam, hogy az ellenfelem "lepapírozta" a szakvélemény tartalmát... Így, viszont, igaz, pár tárgyalással később, de megnyertem a pert. Nem lehet ez jogos védelem? Én tudtam miért lépek be a fiókba, és mit keresek ott... Másképp nem tudtam volna bizonyítani a szakvélemény valótlanságát! Kiváncsi lennék véleményedre! Szép napot Neked!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.19. 12:35

Nem. A jogos védelem nem inkább, hanem kifejezetten az élet és testi épség elleni támadás elhárítására vonatkozik. Egyéb jogos érdek nem jön számításba - legfeljebb a büntetés kiszabásakor.

De ez már igen messze van a szembesítéstől.

misso # 2010.04.19. 13:02

Értem. Akkor így jártam. Csak kicsit idegesítő, hogy nem volt más választásom vagy bukom a pert, vagy jogot sértek, annak érdekében, hogy egy másik jogsértés folytán létrejött bizonyíték, hamisságát bizonyítani tudjam, és most még én szívhatok... Persze értem én, hogy ez így is, úgy is bcs, csak jogilag fura, hogy az ellenfelem és a szakvélemény kiadója meg sem üti a bokáját, én meg már egy éve rohangászok tanú, gyanúsítotti kihallgatásokra stb. (én az ő helyükben lapítottam volna, nem hogy feljelentgettek). Igazából annyi a problémám, hogy olyan helyen dolgozom, ahol NBH-s vizsgálaton essünk át x évente, így lehet, hogy egy megrovás is az állásomba kerülhet (na, bocs, ez aztán már tényleg az én problémám, csak szaladgál a kezem a billentyűn, olyan pipa tudok lenni a szitu miatt). További jó munkát és mégegyszer kösz a segítséget!

henianyu75 # 2010.06.14. 07:44

sziasztok. segitenétek nekem?gyanusitottként kihallgattak a rendörségen nem tettem vallomást lezárta a rendörség az ügyet és az ügyészségre küldte tovább.megtudná mondani valaki mi fog következni ezután???elöre is köszi

kovacsz # 2010.06.14. 10:57

Az a gyanúsított, aki a vallomástételt megtagadja a védekezésének ezen formájáról lemond.
Erre biztosdan figyelmeztetve is lettél, ill. valószínbűleg volt egyéb bizonyíték is.

henianyu75 # 2010.06.14. 12:56

köszi a válaszod.én azt hallottam aki vallomást tesz, az egyenlő a beismerő vallomással.nálunk nincsenek bizonyitékok,mivel én azt nem követtem el amivel gyanusitanak.De ujjlenyomatot is vettek és lefényképeztek. most átadták az ügyészségnek az ügyet.Ezt nem tudom mi lesz ezután.Megtudná mondani valaki???Köszi.

kovacsz # 2010.06.14. 13:08

A vallomásod a te verziód az ügyről, ha nem követtel el semmit akkor azt kell mondani... Furcsa logika.
Pontosabban mit jelent szerinted, hogy átadták az ügyészségnek az ügyet.
Átadhatták a nyomozás határidejének meghosszabbítására, vádemelési javaslattal (iratismertetés után), ügyésznek bemutatásra, stb.
Melyik után mi lesz?
Minden gyanúsítottként kihallgatott személyről minden új ügyben kötelező fényképet készíteni, ujj-tenyérlenyomatot venni. (rabosítani)

henianyu75 # 2010.06.14. 19:13

köszi,hogy válaszoltál!Végül is az érdekelne,hogy az ügyészség mit fog tenni tehát lesz-e még kihallgatás vagy valami ilyesmi. Arendörség lezárta az ügyet,nincs semmi bizonyiték,csak tanukrol beszéltek nekünk, azokis kiskoruak.Aki feljelentést tett az hazudott,mert egyáltalán ott sem volt,csak a gyereke.Remélem ezzel befejeződik az ügy ,mert a tököm tele van már vele,hogy a semmiért hurcolásznak bennünket.

Dark # 2010.07.02. 21:08

sziasztok

nem tudnátok megmondani h milyen jogaim vannak a szembesitésen én vagyok a sértett fél és mos kell hamarosan bemennem és még kiskorunak számitok
kérlek segitsetek

üdv:TNC

ObudaFan # 2010.07.03. 11:31

Mire vagy kíváncsi?

Dark # 2010.07.03. 16:57

hogy szokott ez menni ?
pd hogy szemtől szembe mondjuk egymásnak?és csak ennyi?
és hogy az ügynek a vallomásait megnézhetem-e vagy nem

végrehajtó1 # 2010.07.04. 05:42

Szembe állsz vele.Kérdeznek valamit és a választ a másik szemébe názve mondod el.Ugyan így ő is neked.
Szerintem semmi jelentősége nincs.Ha valaki hazudni akar akkor szem rebbenés nélkül teszi.

Sz.Márton # 2010.07.04. 08:42

Ugyanez akár tárgyaláson:

lányka20 # 2010.07.12. 23:14

Nemrég voltam egy rendezvényen ahol késelés történt. Nem láttam mi történt meg hogy mi okbol.De a munkatársam haverja volt a tettes aki mindenáron azt akarta h m mondjam el hogy volt.de én nem tudom.odahivott egy szorakozohelyre h a tettes családjának mondjam el mi történt. Akik nem voltak ott se a barátja se a család a baleset helyszinén. Családjának elmondtam h mit halottam de mondtam h nem tudok semmi konkrétumot. Behivtak tanunak. elmondtam nem láttamsemmmit, majd a rendőr bután meggyanusitott hogy de láttam és ne hazudjak mert lecsuknak meg ilyenek. Majd közölte h szembesitésre kell mennem küldenek levelet.Ez az ügy kb fél éve történt márciusba voltam bennt tanuként.Kérdésem : szembesithetnek-e olyannal aki ott sem volt csak azt állitja hogy én azt mondtam? és mennyi idő mulva küldik ki ezt aszembesitő levelet?
Válaszukat előre is köszönöm