polgári jogi igény

mézga19 # 2007.11.28. 21:30

Kedves jogászok!
Mi a módja annak, hogy egy büntető eljárásba bekapcsolódhassak mint károsult polgári jogi igényt támasztva?
A büntető eljárás egy közlekedési balesetből kifolyólag van folyamatban, melyben sérülés nem történt, de az autóm totálkáros lett. Jelenleg az ügy ott áll, hogy az ügyész most adja át vádemelési javaslattal a bíróságra.
Kérdésem, hogy mikor lehet bekapcsolódni, és azt milyen módon kell tenni, vagyis kb. mit írjak a levélbe, valamint illetéket kell-e fizetni?

A problémám az, hogy a biztosító a kárrendezéshez rendőrségi határozatot kért tőlem. Én megírtam nekik, hogy ilyet nem tudok produkálni, mert a baleset nem szabálysértésnek, hanem bűncselekménynek minősül, és ezért az ügyészséghez fog kerülni, onnan pedig bíróságra. Tájékoztattam őket, hogy melyik rendőrkapitányságon milyen ügyszám alatt fut a büntető eljárás. Ez egy hónappal ezelőtt volt.
Most kaptam egy levelet a biztosítótól, hogy lezárták a kárügyemet és nem fizetnek semmit, mert az eddig beküldött iratok alapján a járművezető felelőssége, elkövetői minősége nem bizonyítható.
(Szerintem a biztosító utána sem nézett, hogy valóban folyamatban van-e ez a büntetőügy, hanem azt gondolta, hogy csak blöfföltem ezt a büntetőeljárást.)
Nos, szerencsére már van a kezemben egy ügyészségi határozat (a közvetítői eljárásra való utalás elutasításáról), melyben az is szerepel, hogy a gyanúsított járművezető a rendőrségi kihallgatáson elismerte a bűncselekmény elkövetését, és azt is tartalmazza, hogy az ügyészség vádemelési javaslatot tesz a bírósághoz. Ezt elküldöm a biztosítónak, remélem ettől jobb belátásra térnek. De ha nem, akkor nem marad más hátra, perelnem kell.
Polgári per indítása elég tetemes illetéket követel tőlem, ezért gondolkodom azon, hogy be lehet-e esetleg kapcsolódni a büntetőügybe és ott követelni a károm kifizetését a károkozótól vagy a biztosítójától.
Csak nem tudom, ez hogyan működik.
A segítségeket előre is köszönöm.

zzzzz (törölt felhasználó) # 2007.12.08. 15:38

Én nem vagyok jogász, de nekem is világos, hogy nem kell nagyon erőlködnöd, hogy ebbe az ügybe bekapcsolódj.
Írásod alapján nyakig benne vagy!
Már csak várnod kell a Bírósági idézőt. Hónapok kérdése, s kitűzik az első (szerencsés esetben egyben utólsó) tárgyalás napját. Ott kitálalhatsz!
Ha a továbbiakban is "elismerő" a másik fél, zökkenő mentes lesz a per folyamata, pár év mulva megtérül a károd!

monalisa1 # 2007.12.08. 20:43

Mézga19,

a másik topicban a problémád néhány napja már kivesézett lett, jogásztól kaptál is tanácsot, javaslatot.

Légy türelemmel (...), valamint az isten malmai lassan őrölnek...

Hidasiné # 2007.12.09. 08:42

Rossz helyre irtam levelemet, elnézést, ide tartozna, de az okirathamisitás még mindig-hez sikerült elküldenem!

ObudaFan # 2007.12.09. 09:41

Polgári jogi igényt a vádemelés előtt az ügyésznél, az után az eljáró bíróságon bármikor előterjeszthetsz. Más kérdés, hogy közlekedési ügyekben általában nem érdemes, mert a büntetőeljárás során a biztosítót nem lehet kártérítésre kötelezni, ezért külön polgári pert kell indítani.

zzzzz (törölt felhasználó) # 2007.12.09. 23:38

Az én tudomásom szerint a "külön polgári pert kell indítani" nem olyan egyszerű. Alapfeltétele a büntető eljárás lezárásáról szóló okirat, egy jogerős végzés.

Ha ez a sorrend, akkor nem árthat hangsúlyozni, bírósági végzés nélkül indíthat "külön polgári pert"???

zzzzz (törölt felhasználó) # 2007.12.09. 23:48

Egy szó mint száz, kérdésére a válasz: Nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.10. 08:47

Már megint csacskaságot mondtál. Természetesen nem feltétele a kértérítés iránti per megindításának a büntető eljárásban hozott jogerős marasztaló ítélet. Még akkor sem, ha a kárt bűncselekménnyel okozták.

csak egy állampolgár # 2007.12.10. 09:03

Ugyan semmi közöm ehhez, de nagyon érdekesnek találom, mert annyi mégis van, hogy nekem is lenen ilyen ügyem, csak pont ezért nem indítottam polgári pert. Ezek szerint alaposan félreértett mindenki mindent.

Szóval azt mondod, hogy ha a bíróság akár fel is menti az adott mopndjuk rongálási bcs alól a delikvenst, én azért indíthatok ellene polgári pert?
Hű, ez magas nekem, mert ha egyszer bünmtetőeljárásban megállapították, hogy ártatlan,akkor mégis hogyan indítsam ellene a követelésemet?

ObudaFan # 2007.12.10. 09:34
  1. Attól, hogy valaki nem követett el bűncselekménytt, még okozhatott kárt jogellenesen, mert nem minden jogellenes károkozás egyben bűncselekmény is.
  2. A polgári bíróságot nem köti a felmentő ítéletben megállapított tényállás, ellenbizonyításnak helye van.
Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.10. 09:42

Arról nem is beszélve, hogy egyelőre csak a kártérítés iránti per megindtásáról beszélünk. Hol van még oda az esetleges marasztaló ítélet?

csak egy állampolgár # 2007.12.10. 09:45

Oké, köszi, ezt jó tudni, mert én is emiatt nem indítottam kártérítési pert valakiellen ...
kössszszzs: eá

mézga19 # 2008.03.05. 06:27

Köszönöm mindenkinek az eddigi hozzászólásait.
Megszületett a büntetőügyben a jogerős marasztaló ítélet.

Az eset egyébként nagy vonalakban a következő volt:
Főúton közlekedett egy teherautó, amely a rakterében 60-70 literes hordókban használt étolajat szállított.
A jogerős tényállás szerint elindulás előtt a sofőr rosszul rögzített 2 db hordót, amik menet közben felborultak és az étolaj belőlük az útra folyt. Én pár perccel jöhettem az úton utána, a kocsim megcsúszott az olajon, jobbra sodródtam és felborultam. Meg nem sérültem, de az autóm totálkáros lett. (A kár egyébként 1,3 millió + kamat + kb. 100ezer Ft járulékos költség).
A jogerős végzés foglalkoztatás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében találta bűnösnek a teherautó sofőrét. Szerepel a végzésben, hogy " a baleset során személyi sérülés nem történt, azonban a ... típusú személygépkocsiban jelentős anyagi kár keletkezett. ... Vádlott a rá vonatkozó foglalkozási szabályokat megsértette, s ezen szabályszegésével XY életét, testi épségét, egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek tette ki."

A kérdésem az, hogy ez az eset belefér-e a kgfb körébe, azaz gépjármű üzemeltetése során okozott kár kategóriájába, és így a teherautó kgfb biztosítója (mellesleg, sajnos MÁV Bizt.) köteles fizetni, vagy inkább a sofőr munkáltatóját érdemes perelni kártérítésért.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.05. 07:43

Szerintem vonatkozik rá a biztosító kockázatvállalása.

mézga19 # 2008.03.07. 07:32

És ha a munkáltatónak is van kártérítési felelőssége, meg a kgfb biztosító is helyt állni köteles, akkor lehet egyszerre, egy perben perelni a kettőt?

mézga19 # 2008.03.07. 07:37

(beteszem a polgári jogi topikok közé is, mert most látom, hogy a büntetőben van, de attól már ez eléggé elkanyarodott.)

Pné FA # 2008.03.21. 08:44

Tisztelt Fórumtársak, Szakértők és Olvtársak!
Milyen lehetőségeink vannak még?
Azért mert megvannak egy működéshez az engedélyek, még okozhatok mások számára büntetésbe, szab.sértésbe ütköző cselekedetet...lásd:
Néhány napja tanulmányozgatom a beírtakat, s próbálom beazonosítani, hová is tudnám beilleszteni azt a sorozatos sérelmet, melyet mi lakók elviselünk!!
Birtokháborítás, személy-és alkotmányos jogsérelem..környezetvédelem. stb
Okulásképpen, s hátha tud valaki valóban segíteni ÉRDEMBEN, úm. Profi, leinformálható, az igazságért küzdő ügyvéd!!személyében, vagy egyéb tanáccsal, ötlettel.Lehet e élni egy működő lőtér –lövészklub szomszédságában??kérdezem.
Valamikor MHSz épület és zárt részen kispuskás lövészegyesület is működött! Nem volt gond! (most magán működtetésű )
A lakóterület, mely kertes házas övezet, 5. éve egy körültekintés nélkül kiadott engedéllyel!! fedetlen nyílt udvaron való nagykaliberű bérlövészet folyik!!parabellum, 38-s speciál, és 22 sportpisztoly. A lakóházaktól 70-m-re! Versenyek, edzés és igény szerint bármikor hétvégeken versenyek..munka után edzéssek..kvázi a nap bármely szakában. Igény szerint.
Jogos igazunknak 4. éve próbálunk érvényt szerezni, sikertelenül. Voltak zaj mérések, melyek a lakók panaszát igazolták! Eredmény:.ilyen olyan megrovások, büntetések..a lövészklub magatartása miatt.
De a lövészet folytatódott. A lakók nem hagyták! Majd, mivel a város rendőrkapitánya (ők felügyelik a lőtereket) elfogultságot jelentett, az ügy átkerült Szolnokról, Jászberénybe, ahol megszületett I fokú határozat, mely kitiltotta a nagykeliberű fegyverek használatát a Szolnoki Véső úti lőtérről. Majd a lőtér fellebbezésére II fokon,a Megyei rendőrkapitány megdöbbentő, de némi módosítással, és időben korlátlanul, újra engedélyezte.
Jegyző..Közig hiv,.-OBH,-Ügyészség!!.Kvázi az .államigazgatási utat 2x bejárva, az ügy 2007. őszén a bíróságon landolt, 13 felperes lakóval, mert hittük ott majd győz az igazság... PTk100§ minden benne van!. Egyébként a zaj a petárdázáshoz hasonlít, melyet BM rendelet tilt! Betilt a jegyző egy famegmunkáló gépet, mert zavarja a szomszédot!!
Megj.:Esetünkben a Jegyző az 1 éven túlisággal rázta le az intézkedést..persze ha addig húzták!?? Egy lőtér meg üzemelhet,…mert kik is akik üzemeltetik a háttérből??
Az ügy pikantériája , hogy az ügyet elvállaló ügyvéd menet közben igen csak furcsa dolgokat produkált..pl.nem készült fel a tárgyalásra kéréseinknek nem tett eleget!!!majd a 2. tárgy-ra nem adott be bizonyítási inditványt!! Mondják behúztak bennünket a csőbe..ki-ki ítélje meg maga. A bírónőtől kaptunk fél év haladékot.
Jön a jó idő a kinti lövöldözésre…a kertes ingatlanjainkat nem tudjuk rendeltetésszerűen használni, értékét vesztik, pici babák megrettennek. s, az érzékenyebb kutyák vonyítanak, a munka-vadász kutyát ingerli. Akkor miről is szól a Birtokvédelem? Birtokháborítás,? a Zaj és csendrendelet? az Alkotmányos jog,..ha ügyünk itt tart! Hol az igazság a jog—a törvény melyben bízni kellene, és hol van hozzá a jog embere!!?
Kérdésem még: elég egy "köszönő" levél az ügyvédnek?
Kérném ha tud valaki segíteni jelezze!!
Elnézést, de több helyre felrakom hátha...

-praetor- # 2008.03.21. 09:01

Ha már folyik a bírósági eljárás: indítványozni kell tanúbizonyítást, esetleg szakértő kirendelését a zajkibocsátás tekintetében, helyszíni szemlét. A bíróság pedig mérlegelni fogja a lőtér üzemeltetőjének és a tulajdonosoknak ez érdekeit.
Fontos: attól, hogy hatóságilag rendben találták a lőteret, polgári jogi felelősség még terhelheti.

Pné FA # 2008.03.25. 12:02

Köszönöm!
Lenne még kérdésem.
Felperes/jelenleg 11 fő van/ lehet e tanú?Ha nem újakat kell beidéztetni?

Védhetjük e ügyünket -jogi képviselő nélkül? vagy a gyakorlat az, jobb ha van..eljárási jogokat, gyakorlat.. jobban ismeri egy ügyvéd..

A 2. tárgyalásra be sem hívták a felpereseket, az elsőn közölték nem fontos bejönniük..Ez számomra érthetetlen !
Vannak fotók, hang és video stb anyag bizonyítéknak, de az ügyvédünk azt mondta úgy sem fogadják el.
Igaz ez?

Mi mégis elvittük a 2. tárgyalásra, de mivel nem is adott be bizonyítási indítványt illetve semmit az ügyvédünk!
a bírónő nem nézte meg! megnézte volna ha az ügyvédünk szakszerűen járt volna el.. így azonban jó szándéka ellenére nem!

Mit kell, illetve célszerű tartalmazni egy bizonyítási inditványnak-beadványnak?

Tervezzük pl. Megírjuk jogi szakember segítségével, majd beadva a bíróságra magunk védjük ügyünket..lehet ilyet??

Mit tanácsol??

Köszönöm a leendő válaszokat

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.25. 12:11

Fél nem lehet tanú. Laikus fél jogi képviselő nélkül - pláne 11! - nagyon fel tudja ingerelni a bírót. De a polgári peres eljárásban a kérelemhez kötöttség miatt sok múlik az ügyvédeken.

Olyan nincs, hogy a felet nem idézik a tárgyalásra - jegyzőkönyvi idézés viszont van.
A bíróság szabad belátása szerint ad helyt bizonyítási indítványnak, de nem túl gyakori, hogy indítványt elutasítanának - mert az ok lehet másodfokon az új eljárásra kötelezésre.
Az is igaz, hogy ha a félnek ügyvédje van, attól még maga is tehet eljárási cselekményeket, például pótolhatja az elmulasztott bizonyítási indítványt. Persze, egy promt előkerült időigényes bizonyítást nem fog azonnal lefolytatni a bíró, ha mondjuk, fél vagy háromnegyedórás tárgyalási időközöket állított be aznapra.

Azért a hatályos perrendtartás alapvetően szóbeli pervitelre épül.

Pné FA # 2008.03.25. 14:25

Köszönöm, köszönöm!
Nyugodtan mondhatni most már tuti!többszörösen behúzták a lakókat a csőbe:

1. Tehát nem kellett volna csak 1 felp., és a többiek tanúként mögötte. Akkor minek is az ügyvéd, ha ilyen hibák adódnak?
(sajnos!! jogkövető emberek, ha nem azok lennének már lerendezték volna ezt a lehetetlen helyzetet)

Hogy kell érteni hogy a fel-k ügyvéd nélkül felingerelhetik a bírót?
A bíró kérdez ők felelnek!!ahhoz már régi ügy hoyg tudják tömören beszéljenek.

2. Az ügyvéd felkészületlensége! bizonyítékok tudatos távol tartása, ennek ellenére
jobb ha van, de normális jogi képviselő..
Mondjuk nem helybeli!!

a bizalom megingott, a nem képviselet miatt!!

Így már kutya nehéz.

Hát ez az átka, ha az ember nem pereskedik, nem jár bíróságra (magam életembe nem voltam)

De mindenképpen úgy tisztességes, -ahogy ő anno tisztességesen meg lett bízva, és ha már keserű a méz!-közölje a fel-kel hogy nem vállalja.
De így ez nagyon etikátlan húzás! a jog emberétől

mert pl. olyan ez mintha egy orvos nem látná el a betegét! Nem? Ez viszont mintha bűn lenne!!

Pjotr # 2008.03.25. 14:42

Elvileg az illetékes környezetvédelmi hatóság is bezárathatja a helyet, ha túl nagy a zajkibocsátása.
Ha még nem jelentettétek fel őket náluk, akkor meg kéne tenni.
Ők elvileg per nélkül, lakossági bejelentésre kijönnek, mérnek és intézkednek, ha kell.
Persze ha már megvolt ez a kör...

v e s z p r é m i # 2008.03.25. 20:12

Nem gondolom, hogy feltétlenül az ügyvéd lett volna, aki rászolgált a kritikára. Az ehhez hasonló ügyeket nem elsősorban tanúvallomások, hanem precíz méréseken alapuló szakértői vélemény alapján dönti el a bíróság. A felajánlott bizonyítékok szerintem sem nyomtak volna szinte semmit a latban, és az sem hogy hány lakó vallja tanúként, hogy igen, valóban hangos a lőtér.

Pjotr # 2008.03.26. 08:18

Általában el sem juta bíróságig.
Elvileg az engedély kiadása előtt mérniük kellett volna a legközelebbi lakóház telekhatáránál.

Pné FA # 2008.03.26. 08:49

Köszönöm mindenkinek aki véleményt nyilvánít, ezzel is segít

Kedves V e s z p r é m i!
Jogos a megjegyzés,… módosítanám, hogy esetünkben nem csak! az ügyvéd szorul kritikára.
A bizonyítékokról:Mi akkor kivagyunk szolgáltatva, milyen lehetőség marad??

Kedves Pjotr!
Zaj szintmérés 2 ízben is volt. Az értékek magasabbak, a megengedettnél. Ezt a lőtér is elismeri.

Azzal is tisztába vagyok-unk hogy nem egyforma az emberek toleranciája, de engedtessék már meg hogy ne szeressük, hogy ott lövöldöznek a lakó környezetembe, mert egyesek törvényen kívüliek.. mikor van hely lakott területen kívül, ami fel is lett ajánlva.

Egyébként tapasztalat, hogy több településen okoz ez gondot, csak mivel fegyverről (félelem és félelem keltés eszköze..)ill. fegyvert viselőkről van szó félnek,- tartanak az emberek, ....

Köztudottan magasabb zajban éli a ma embere az életét, de ha még a saját privát környezetben sincs nyugi, s a lehetetlenség az ingatlan eladhatatlanságából. Ez feszíti nap mint nap az embert ami hová vezet??

Mikor munkából arra ér haza a polgár, hogy ropognak a fegyverek több állásból, az azért nem közlekedés zaj, nem zene-bona, veszekedés...stb. vagy ha pl. asztalos vállalkozást akar nyitni valaki, mivel zajjal jár gondoskodni kell annak megfelelő szigeteléséről..stb mert ha feljelentik, a jegyző hatáskörénél fogva akár azonnal beszüntetheti.

Nem beszélve arról, nem csak az a zaj lehet zavaró, mely magas decibelben mérhető!
Lsd. anno kakaskukorékolás-harangszó országos hírrel..

Nem célunk a lőteret bezáratni, ha fontos nekik a sport és nem csak a bérlövészet anyagi hasznát élvezni! tegyék a dolgukat, épületen belül, vagy éljenek a pályázati lehetőséggel, mely akár 90 % -s állami támogatás is jelenthet a szigetelésre.!!!
Hosszú távú és békés megoldást ez jelentené!! de a törvény betartatása minden állampolgár kötelessége!!illetve lenne!!!, de ők nem ferrek a lakókkal.

Mi is lenne, ha pl. petárdáznék a saját ingatlanunk udvarán, mert nekem úgy tetszik…

A jogi képviselet azért úgy érzem kifogásolható.(főleg ha ő önként jelentkezik ezen ügy képviseletére…)

Hiszen az emberek azért fordulnak jogi szakemberhez, hogy minimum bízzanak benne, s keressen megoldást a jogi útvesztőben. Tiszteletem azé ki ezt teszi!

A tanácsot megfogadjuk: keresünk ügyvédet. Ha ebben tud valaki, kérném segítsen