Közlekedési szabálysértés


Szilke* # 2008.08.04. 17:45

Ehh, az anyósom valahogy félreolvasta, polgármesteri hiv., v önkormányzatba kell menni...:)))
Így azért már más, de még mindig nem értem, h miért nem volt semmi előjele...

Szilke* # 2008.08.04. 15:15

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy nomális e ez az eljárás így?
Júniusban megálltam a Kútvölgyi úton, pontosabban a kórház mellett vmi füves fás helyen, semmi táblát nem láttam, több autó is volt ott. Anyósom kocsijával. Ma jött egy idézés, h jelenjen meg a bíróságon, közhasznú területen való parkolás miatt, különben előállíttatják. Se piroscsomag, se semmi nem volt a kocsin, egy csekket, felszólítást se kapott, semmit. Ez így normális? És kb mekkora büntetésre számíthatok vajon? Ilyenkor lefényképeztek valószínüleg, vagy mi a szösz??

Előre is köszi!

Traffic # 2008.07.30. 21:34

T. tpanka!

Amennyiben zárt parkolóról van szó (közforgalom elől elzárt magánút), úgy valóban nem büntethetnek ott, mert arra a parkolóra nem terjed ki a KRESZ hatálya.

tpanka # 2008.07.30. 07:49

Kedves Traffic!Köszönöm a választ. Azt hiszem, miránk a d pont második része érvényesül, amit ha jól értelmezek, akkor a tilalom nem vonatkozik ránk, remélem.Néhány éve a közterület felügyelet azt mondta, hogy nem büntethetnek a parkolóban, mert nem vonatkozik rá semmilyen jogszabály, mivel nem kifejezetten közútról, hanem egy zárt parkolóról van szó.Üdvözlettel:
tpanka

Traffic # 2008.07.29. 13:36

T. tpanka!

A parkolóra is kiterjed a KRESZ hatálya. Amire hivatkoztak a cédulán:

KRESZ

40. §
(5) Tilos megállni:

  1. körforgalmú úton, útkereszteződésben és az úttestek széleinek metszéspontjától számított 5 méter távolságon belül, ha a közúti jelzésből más nem következik; az útkereszteződésben az úttorkolattal vagy útelágazással szemben megálló járműre - ha ez a többi jármű bekanyarodását nem akadályozza - a tilalom nem vonatkozik;

A helyszínt látni kéne...

tpanka # 2008.07.29. 11:27

Üdvözlet mindenkinek!A páromat megbüntette a közterület felügyelet, mert egy fizetős parkolóban nem felfestett helyen parkolt, ahol egyébként tábla sem jelzi, hogy ez tilos lenne. Az út padka mellett parkolt egy kanyarban, ahol több gépjármű is állt és egyik sem akadályozta a parkolóbeli forgalmat. A büntető cédulán a 40/5/d jogszabályra hivatkoztak A kérdésem tehát az lenne, hogy ebben az estben egyáltalán büntethető e, mivel tudomásom szerint a parkolókra nem vonatkozik külön jogszabály és ha tábla sem tiltja a megállást, akkor mi alapján büntetnek?

monalisa1 # 2008.07.24. 14:12

Pót-, pót- pót díj lehet hogy már rárakódott az eredeti összegre, de nem okvetlenül. Lehet majd részletfizetésre lehetőséget kérni.

Jegreg # 2008.07.24. 13:16

Koszonom a gyors valaszt!
Tehat ha az eredeti osszeg 8000 forintrol szolt, akkor most is egy ugyanilyen osszegu csekket fogok kapni?

monalisa1 # 2008.07.24. 13:07

Továbbra sem vagy köteles megmondani ki parkolt rossz helyen az autóval, sem magadra vállalni az ügyet az idézésen történő megjelenéskor. Azonban aki a gépkocsi üzembentartója, ha nincs meg a "hunyó", végső soron ő lesz köteles a csekket befizetni.

A csiki-csukinak mindenképpen vége.

Jegreg # 2008.07.24. 12:57

En egy marcius 4.-i parkolasi szabalysertes miatt erdeklodnek. Amire jott is a csekk, de nem fizettem ki, ma pedig kaptam egy idezest tanukent az ugyben. Kerdesem: Tudom azt mondani, hogy nem en parkoltam a kocsimmal es nem is tudom ki volt? Mert regebben ezt meg lehetett csinalni peldaul gyorshajtasnal. Csak nem tudom mennyire valtozott ez meg a majus elsejei szabaly-modositasokkal...

bewiched # 2008.03.20. 15:51

T. Traffic!

Köszönöm a segítséget.

Traffic # 2008.03.19. 19:35

T. bewitched!

Jó tudnod, hogy a KRESZ szerint nem várakoztál (parkoltál), hanem megálltál. A maximum 5 percig történő egy helyben tartózkodás, amennyiben a vezető a járművénél marad, megállásnak minősül. Ettől függetlenül természetesen megállni sem szabad az útkereszteződés metszéspontjától számított 5 méteren belül.
Tanúként idéztek, ez bíztató. Ha szabálysértőnek gondolták volna a cselekményedet, akkor eljárás alá vontként jött volna az idézés. Mondj el mindent, úgy, ahogy volt. Nem vagy köteles magad szabálysértés elkövetésével vádolni, azaz nem kell azt bevallanod, ha esetleg 5 méteren belül voltál. Arra gondolok, hogy ha nagy ívben kanyardoik az út, akkor lehet, hogy nem is voltál 5 méteren belül. Gondolatban hosszabbítsd meg az utak szélét, ezen vonalak metszéspontjától kell számítani az 5 métert. Ha biztos, hogy ezen kívül voltál, akkor nincs félni valód.

bewiched # 2008.03.19. 17:31

T. Traffic!

Légyszíves segíts!
Januárban megálltam egy "kereszteződésnél". Az utasom kiszállt, két-három perc múlva éppen indulni akartam, de jött a közterületfelügyelő. Igazoltatni akart, forgalmit és jogosítványt kért. Azt állította, hogy rossz helyen parkoltam.
[A kereszteződést azért írtam idézőjelben, mert az út nagy ívben kanyarodó, tehát a saroktól való 5 méteres távolságot igen nehéz meghatározni.]
Ezen aztán egy ideig huzakodtunk, lefényképezett, aztán elment.
Ma jött idézés a szabálysértési hatóságtól, kitűzött tárgyalásra, tanúkénti meghallgatásra.
Mire kell készülnöm, mivel fog gyanúsítani?
Előre is köszönöm.

Traffic # 2008.03.18. 18:58

Jut eszembe: a vörös fény megjelenésétől a sorompó teljes záródásáig általában 30 másodperc körüli idő telik el. Nem emlékszem pontosan a pontos időkre, de létezik olyan előírás, amely megszabja, hogy mennyi ideig kell adni a vörös jelzést és mennyi idő alatt kell lecsukódnia a csapórúdnak.

Traffic # 2008.03.18. 18:55

T. istvan567!

Igen.

Tilos az átjáróba haladni, ha:

  • felváltva villogó vörös jelzést ad a fénysorompó

vagy

  • a fél- vagy teljes sorompó csapórúdja mozgásban van

vagy

  • a teljes sorompó mellett elhelyezett készülék hangjelzést ad (berregés, csengetés, stb.)

vagy

  • a jelzőőr tárcsával vagy lámpával "Állj!" jelzést ad.

Vélem, hogy lakott területen belül történt az eset, ott pedig vasúti átjárót megközelítve a megengedett legnagyobb haladási sebesség 30 km/h. Ezen haladási sebességhez tartozó féktávolság (7 m/s2 lassulással számolva) 13,3 méter. Ergo, amikor 10 méterre voltál az átjárótól és akkor még villogó fehér volt a jelzés, akkor már féktávolságon belül voltál az átjáróhoz képest, ha akartál volna, sem tudtál volna megállni.
Ha feljelentettek, akkor a szabálysértési hatóság előtt ezt nem lenne rossz előadni.

istvan567 # 2008.03.14. 11:42

Sziasztok,

Egy félsorompóval biztosított vasúti átjárónál az átjáró előtt 10 méterrel néztem meg utoljára a fényjelzést, ami akkor még fehér volt. Az áthaladás után közvetlenül megállítottak a rendőrök, hogy a piros fényjelzés ellenére hajtottam át az átjárón. Miután megáltam és visszafordultam, már le voltak eresztve a félsorompók is.

A kérdésem az, hogy félsorompóval és fényjelzéssel biztosított vasúti átjárónál lehet e értelmezni a piros fényjezésnél történő áthaladási szabálysértést?

Köszönöm.

Traffic # 2008.03.13. 18:56

T. donirita!

Ha bizonyítást nyert, hogy kétszer kanyarodtál jobbra (természetesen mindig az első lehetőségnél) és eközben vetted igénybe a buszsávot, az nem szabálysértés, mivel a KRESZ ezt megengedi. Utcaneveket írtál, az pedig nekem nem mond semmit.
Ami tehát megengedett: parkolás után kikanyarodsz jobbra kis ívben a "főútra" -ahol nem engedtek besorolni-, majd az első útkereszteződésnél ismét jobbra kanyarodsz.

KRESZ 36. § (8) bekezdés
(...) Más jármű erre a forgalmi sávra - a sáv keresztezését és a bekanyarodásra felkészülést kivéve - nem hajthat rá. (...)

A helyedben én erre hivatkoznék...

Krisztián2006 # 2008.03.12. 12:45

T. donirita!

Több megoldás is van:

  1. Megnevezed önnmagad és leírod a körülményt, hogy mi oknál fogva haladtál a buszsávban. Ebben az esetben véleményem szerint kapsz 10-20 ezer pénzbírságot. A jogsid emiatt biztosan nem kerül veszélybe, sztem még büntető pontot sem kapsz.
  2. Arra hivatkozol, hogy kölcsönadtad az autódat egy közeli hozzátartozódnak akit nem vagy hajlandó megnevezni. Ebben az esetben kapsz egy magas pénzbírságot, mint üzembentartó és ennyi. Ekkor sem a jogsi-sem a büntetőpont nem jöhet szóba.

Sok sikert!

donirita # 2008.03.12. 12:12

Sziasztok!
Kaptam egy szabálysértési eljárás kezdeményezést,kérték, írjam le, ki vezette a kocsit, márc.3-án,az árpád Fejedelem útján, ahol lefotóztak, hogy a buszsávban mentem.
Az a vicces, hogy ott parkoltam az Odfi előtt, onnan kanyarodtam ki és mivel a nem engedtek besorolni, kénytelen voltam a buszsávban haladni, hogy ne akadályozzam a forgalmat.50 méter múlva az Üstökös utcába akartam bekanyarodni.
Kérdésem, mire számíthatok? Mennyit kell fizetnem?
Elvehetik a jogsimat is?
Mit tehetek?
Én 35 éve vezetek, de még soha, semilyen szabálysértésem se volt, és semmilyen komolyabb balesetet se okoztam senkinek.
üdv
donirita

Traffic # 2008.02.20. 17:11

T. Hortenzia!

30.000 forint.

Hortenzia # 2008.02.19. 19:13

Hello!

Kérdésem az lenne, hogy mekkora a legnagyobb kiszabható büntetés abban az esetben, ha rendőri ellenőrzéskor nincs nálam a jogosítványom és a "rend őre" feljelent engem emiatt?
Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2008.02.18. 20:17

Nincs mit.

Krisztián2006 # 2008.02.17. 09:53

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2008.02.17. 08:36

A leírtak alapján nem valószínű.

Krisztián2006 # 2008.02.16. 13:25

T. ObudaFan!

S véleményed szerint a jogsim veszélybe kerülhet?

Köszönettel