kulfoldi kiutasitasa


évi # 2003.09.17. 18:51

A segitsegeteket kernem. Szerintetek ha egy kulfoldit 1999-ben elkaptak tiltott hataratlepesert es jogellenes belfoldi tartozkodasert,hozhattak kiutasito hatarozatot es az ervenyes lehet e meg.Az illeto nem varta meg ezekre a valaszt, hanem tovabbment, de most szeretne ujra bejonni. Hany evre szokott szolni egy ilyen kiutasitas elso alkalommal?

Nick Name # 2003.09.17. 19:19

Ha jogellenes belföldi tartózkodásért kapták el, akkor már előtte is kiutasítottnak kellett lennie.

A kiutasítás tartama 1-10 évig terjedhet, vagy lehet végleges is. Pontosabbat a kiutasítás okának ismerete nélkül még becsülni sem lehet, konkrétumot mondani meg a határozat ismerete nélkül nem lehetséges.


Nick Name

évi # 2003.09.18. 17:58

Nem, nem volt mar elotte is kiutasitva, csak nem volt utlevele, es igy jogellenesen tartozkodott belfoldon. A kiutasitas oka (ha egyaltalan kiutasitottak) pedig pontosan ez, hogy a zoldhataron jott at es nem volt utlevele.
Nyugat-Europaban tudom hogy van egy kialakult biroi gyakorlat, hogy a torvenyi hatarokon belul hany evre szoktak a kulfoldit kiutasitani. Magyarorszagon tud valaki ilyenrol?

Nick Name # 2003.09.21. 18:27

Az, amit lent írtam.

Btk 61. § (1) Azt a nem magyar állampolgár elkövetőt, akinek az országban tartózkodása nem kívánatos, a Magyar Köztársaság területéről ki kell utasítani. A kiutasított köteles az ország területét elhagyni, és a kiutasítás tartama alatt nem térhet vissza.
(2) Nem utasítható ki az, akit a külön törvényben meghatározottak szerint menekültként ismertek el.
(3) A kiutasítás végleges hatályú, vagy határozott ideig tart. Végleges hatállyal az utasítható ki, akinek az országban való tartózkodása - figyelemmel az elkövetés jellegére, az elkövető kapcsolataira - a közbiztonságot jelentősen veszélyeztetné. A határozott ideig tartó kiutasítás legrövidebb tartama egy év, leghosszabb tartama tíz év.
(4) A kiutasítás tartama az ítélet jogerőre emelkedésével kezdődik. A kiutasítás tartamába nem számít bele az az idő, amely alatt az elítélt a szabadságvesztés büntetését tölti.
(5) A végleges hatályú kiutasítás alól a bíróság a kiutasítottat, kérelmére mentesítheti, ha arra érdemes és a kiutasítás óta tíz év eltelt.


Nick Name

évi # 2003.09.22. 11:28

Köszi a választ!

pazs # 2011.12.12. 15:31

Te milyen állampolgár vagy? És meg tudtok élni az EU területén (a feleségednek van/lesz állása és/vagy te el tudod tartani)?

akopasz # 2011.12.15. 20:37

Magyar állampolgár vagyok, a feleségemnek lesz állása. eltudom tartani az nem gond. a gond a vizummal van...ha megkapja és visszatudunk menni onnantól már minden simán megy...najó azért simán nem, de menni fog.