Határidök


rigoz # 2019.01.06. 09:47

Tisztelt Endrosz81!

A rendőrség csak a gyanúsítás esetén "értesíti" a terheltet, amikor kihallgatása céljából idézi az elleni indult büntetőeljárásról.

Egyébként - ha gyanúsítottként nem idézik meg - arról nem fog értesülni és a terhelti jogok sem illetik meg, illetve azzal kapcsolatban teendője sincs.

Az ügy "akkor fordul komolyra", ha idézik gyanúsítottként, addig nincs miért aggódnia komolyabban.

Egyébként jogos érdeke igazolásával a Be. 110. §-a alapján bárki tájékoztatást kérhet az ügy állásáról, melyet indokoltság esetén az illetékességgel és hatáskörrel rendelkező ügyészség általi engedélyezését követően ad meg a nyomozó hatóság a tájékoztatást kérőnek.

A becsületsértés bűncselekményi alakzata miatt pedig az eljárás bírósági hatáskörbe tartozik, amely személyes meghallgatásra fogja idézni vagy végzéssel az eljárást megszünteti.

Előbbi esetben megküldi az idézéssel együtt feljelentés - amennyiben a feljelentő/sértett/magánvádló adatai zártan kezelését kérte, akkor anoniman - másolatát, utóbbi esetben a végzését közli Önnel, amelynek kizárólag az indoklása ellen élhet fellebbezéssel, a kézbesítést követő 8 napon belül.

Utóbbi vonatkozásában a határidő a eljárás-megszüntetést illetően a feljelentés megérkezésétől vagy az utolsó érdemi intézkedéstől számított 1 hónap, előbbi esetben a feljelentés megérkezésétől vagy az utolsó érdemi intézkedéstől (pl. nyomozás lezárulta) számított 4 hónap.

A becsületsértés szabálysértési alakzata vonatkozásában az eljárás járási (fővárosi kerületi) kormányhivatal hatáskörébe tartozik, amely az eljárást legfeljebb a feljelentés hozzáérkezésétől számított 60 napon belül köteles lefolytatni.

Ez esetben akként értesül az eljárásról, hogy az eljáró hatóság - a feljelentővel/sértettel - közösen személyes meghallgatásra idézi, egyébként pedig az eljárást megszüntető határozatát a terhelttel is közli.

Utóbbival szemben a kézbesítésétől számított 8 napon belül az illetékességgel rendelkező megyeszékhely szerinti járási (Budapesten a Budapesti Közérdekvédelmi Ügyészség, Pest megyében a Budakörnyéki Járási Ügyészség) ügyészséghez panasszal lehet élni.

Határidő túllépés esetén előbbi két eljárásban eljárás elhúzódása miatti kifogással élhet a terhelt/vádlott/gyanúsított, utóbbi tekintetében pedig szintén panasszal.

A fenti határidők az iratkézbesítésről intézkedésekre (postára adás) is irányadóak.

Endrosz81 # 2019.01.05. 22:41

Tavaly október végén állítólag fel lettem jelentve interneten elkövetett becsületsértés, valamint személyes adat nyilvánossá tétele miatt. Eddig nem kaptam értesítést sem rendőrségtől, sem pedig bíróságtól.
Kb mennyi időbe telik mire kipostázzák? Ilyen esetben mi a határidő?

Drszedlak # 2018.12.23. 23:13

30 nap van a vàdirat kipostazasara a vadlott részére. Az elökészítöülesen akkor van jelen a vadlott, ha idézik pl.kenyszerintézkedés miatt. Nem minden esetben kell jelen lennie.
Egyèbkent ezek a határidök semmit nem jelentenek. Valószínüleg ahogy rigoz irta, túlterhelt a biró.

rigoz # 2018.12.23. 17:52

De, a bíróságnak 3 hónapon belül postáznia kellett volna a vádiratot és a vádirat megérkezésétől számított 6 hónapon belül előkészítő ülést kellett volna tartania.

Másik ügy alakulása nincs kihatással jelen ügyére.

Kifogásolhatja egyébként az eljárás elhúzódását és soronkívüliség elrendelését is kérheti a bíróság elnökétől, de a legjobb az, amit vádlottként tehet, ha kivár.

Ezen ügye tárgyalás előkészítése szakaszban van egyelőre, egyébként a kényszerintézkedés elrendelése tárgyában a bíróság "tanakodása" nem befolyásolja, befolyásolhatja az ügy érdemi tárgyalását, elhúzódásra nem ad és nem is adhat okot.

Valószínűleg túlterhelt az ügyében eljáró bíró.

Hadrianus1978 # 2018.12.01. 23:16

Tisztelt Hozzáértök!
Ügyemben kérnék segítséget, az illetékes szervtöl ugyanis nem kapok.
2018.03.08-án megkaptam az ügyésztöl a levelet ,miszerint megküldte a vádiratot a Járásbírósàghoz. Azóta se kép ,se hang... Hiába kérdezem az ügyészséger,vag6 a bíróságot, vagy nem veszik fel,vagy ha igen, nincs érdemi válasz.
A bíróságnak már nem ki kellett volna postáznia a vádiratot? Volt közben egy másik targyalásom,ahol a felfüggesztett börtönbüntetésemet átváltották letöltendöre, mert végrehajtandószabadságvesztést kaptam,ami egyyelöre nem jogerös. Nem tudom,hogy ez befolyásolhatja-e ,hogy meg mindig nincs a másik ügyemben kikézbesítve a vàdirat.
Évekkel ezelött követtem el a büncselekményeket, azóta tiszta vagyok. Gondoltam arra is,hogy a bíró vagy az ügyész tanakodik,hogy elözetesbe rakjon-e a màsik nem jogerös ítélet miatt, e nem èrtem,hogy akkor mire várnak.