Üzletszerű vagy sima pénzmosás?


ObudaFan # 2019.02.06. 14:46

Üzletszerűen követi el a bűncselekményt, aki ugyanolyan vagy hasonló jellegű bűncselekmények elkövetése révén rendszeres haszonszerzésre törekszik.
Tehát leginkább a rendszeres haszon létén vagy nem létén múlik.

3. Könnyen lehet.

gapino # 2019.02.02. 13:24

Adott egy cselekémny amiből egy személynek származott egy nem tisztázott eredetű összeg. Ezt az eredeti cselekmény végrehajtója tisztára mosta 2 éven keresztül több ugyan olyan tranzakcióban. A pénzmosást az illető maga követte el, segítség nélkül, banki csatornákon keresztül, társai nem voltak. A két évig tartó pénzmosás után az illető két évvel vette észre számlazárás során, hogy egy pár ezer forintos összeg még a külföldi számlán maradt és azt ugyan olyan módon tisztára mosta.

  1. A két éven át tartó fő pénzmosási cselekmény üzletszerű vagy sima?
  2. Ha az 1) pont üzletszerő, akkor a két évvel a fő cselekmény után tisztára mosott pár ezer forintos összeg is üzletszerű vagy a két éves kihagyás és/vagy az összeg jelentéktelensége miatt az már nem az?
  3. Az illető egy kb. fél millió forintos összeget nem mosott tisztára. Ezt egy direkt utalással a külföldi értékpapír számlájáról utalta a saját számlájára és azóta különböző módon befektette, de meg sem próbálta tisztára mosni. Az összeg azóta is minden más számlájától és pénzügyétől elszeparáltan mozog és más összeggel soha semmilyen módon nem keveredett. Megvalósul-e a mai napig a pénzmosás bűntette azzal, hogy az illető ezt az összeget folyamatosan befekteti?