adatszolgáltatás


oligaliga # 2019.02.11. 11:28

PraetorLXXVI

Milyen adatot kezelsz? Ettől függ a válasz.

rigoz # 2019.02.11. 11:07

Tisztelt PraetorLXXVI!

Szerintem ez csak írásban lehetséges legitimáltan.

Azonban az írásbeliség nem feltétlen a tértivevényes levélben való kézbesítését jelenti, arra sor kerülhet a határozat személyes átadással történő kézbesítésével, illetve a címzett Ügyfélkapujára/Hivatali Kapujára/Cégkapujára kézbesítéssel is.

És azt gondolom igen, nyugodtan kérheti az adatkérés céljának közlését, hiszen az adatszolgáltatásra kötelezésnek az kötelező tartalmi eleme, a Be. 261. § (5) bek. a) pontja értelmében.

A Be. 261. § (1) bek.-e, de e § bármely más rendelkezése sem tartalmaz a kézbesítés (130. § (1) bek.) általános szabályaitól eltérő rendelkezést, így azok megfelelően irányadók.

Nyomozás során azonban azt is tudni kell, hogy az ügyészség előzetes engedélye az általános körbe sorolható adatszolgáltatáshoz - így például annak tisztázása érdekében való adatszolgáltatáshoz, hogy valaki, valamikor járt-e adott helyen vagy személynél - nem kell.

wers # 2019.02.11. 09:06

Az adatszolgáltatás lenne? Legyen.

Én úgy értettem, bemegy a bankba, és megkérdezi, mennyi lóvé van a szomszédasszony számláján, vagy a mobilostól hogy kivel cseveg a legtöbbet. Csak úgy, mert kíváncsi.

Remélem nem.

Szerintem még a saját rendőrségi adatik között sem kotorászhat csak úgy. Még azt jegyzi a rendszer, ki mit mikor néz meg.

gerbera317 # 2019.02.11. 08:45

Azt kérdezi, hogy a nyomozó hatóság felkeresheti-e csak úgy, az utcáról bejőve a gyanúsított szeretőjét a gyanúsított alibijének ellenőrzése végett, vagy pedig csak tértivevényes levélben teheti-e ezt meg, mellékelve hozzá az ügyészség engedélyét. Mert az, hogy a kérdéses időpontban éppen k*efélt-e a gyanúsított, az is adat, sok-sok terabájtnyi, a szerető pedig adatkezelő, ugyebár... ;-)

wers # 2019.02.11. 07:49

??
Konkrétan milyen adatra gondolsz?

(pl. személyesen megjelenik az adatkezelőnél, igazolja, hogy ő rendőr, de nem tud konkrét ügyre/ügyszámra hivatkozni, illetve erről papír alapú dokumentumot bemutatni (pl. határozat, végzés, bármi)

Viccelsz?

PraetorLXXVI # 2019.02.11. 07:44

Szia! Az alábbi kérdésem volna: az új Be. vagy egyéb eljárásjogi jogszabály szerint a nyomozóhatóság kérhet-e adatszolgáltatást anélkül, hogy erre vonatkozó írásos dokumentumot (kérelmet) bemutatna? (pl. személyesen megjelenik az adatkezelőnél, igazolja, hogy ő rendőr, de nem tud konkrét ügyre/ügyszámra hivatkozni, illetve erről papír alapú dokumentumot bemutatni (pl. határozat, végzés, bármi). Köteles vagyok-e adatokat kiadni, vagy kérhetem, hogy az adatszolgáltatás előtt juttasson el hozzám erre vonatkozó írásos megkeresést. Én egyértelműen az utóbbira hajazok (Be.261.§(5)). Köszi.