Vezetés közben telefonálás, felvétel felhasználása


PBalazs # 2019.03.24. 07:17

A teljes kép érdekében: időközben megérkezett az újabb válasz a cég által indított "munkajogi eljárás" eredményéről:

"A külön munkajogi eljárásban a munkáltató mérlegelése alapján felhasználható az utas által készített felvétel az érintett autóbuszvezető tiltakozása ellenére is, mert a vonatkozó bírósági gyakorlat szerint nem minősül visszaélésnek a képmás vagy hangfelvétel felhasználása, amennyiben arra közvetlenül fenyegető vagy már bekövetkezett jogsértés bizonyítása érdekében közérdekből kerül sor, feltéve, hogy a képmás vagy hangfelvétel felhasználása a bizonyítani kívánt jogsértéshez képest nem okoz aránytalan sérelmet."

"[...] a megindított külön munkajogi eljárásban az érintett autóbuszvezető munkaviszonya azonnali hatályú felmondással megszüntetésre került a panaszkivizsgálási eljárást követően [...]"

Bandika81 # 2019.03.10. 17:26

Hát , hogy engedély nélkül felveszi valaki, attól még elkövette és láttunk már olyat, hogy a rendőrség fel is használta.... Én, mint egyszerű ember, hoznék olyan szabály, hogy szabálysértés, vagy bűncselekmény esetén ne legyen jogtalan azt rögzíteni. Valahogy hasonlitanám ahoz, hogy ha bűncselekményen kapok valakit, akkor visszatarthatom, ha tudom, amig a yard kiér.

efi99 # 2019.02.13. 18:32

Ó, ezt nem így kell, ha már egyszer ilyen ostoba szabályok vannak.
A felvétel készítőjét be nem azonosítható módon fel kell tölteni a videót ide-oda, aztán, ha felkapja a média, lépéskényszerbe kerülnek. (Van rá példa bőven)
Mégis hogy a francba lehetne másképp bizonyítani egyébként a szabálytalanságot? A sofőr menet közben élményfürdőt is vehet, majd szundíthat egy fél órát, mi meg csesszük meg, mert sérül a kis érzékeny lelke, ha felvesszük?
A nagyobb szabálytalanság üti a kisebbet, úgyhogy szerintem meg kell tenni a feljelentést. A Közlekedési Központ meg nyilvánvalóan mondjon le, látták a felvételen mi történik, aztán még nekik áll feljebb?!

Cabron_ # 2019.02.13. 14:37

Előrebocsátom, hogy nem vagyok jogász, csak bizonyos dolgokban tájékozott, de szerintem igen, helyesen járt el.

Abból, hogy hozzájárulás nélkül fotót és videofelvételt készítettél a sofőrről és azt továbbítottad, még bajod is lehet.

PBalazs # 2019.02.13. 13:45

Tisztelt Szakértők!

2019. januárjában egy távolsági, menetrend szerinti autóbusz vezetője kb. 20-25 percen keresztül mobiltelefonját kezében tartva folytatott telefonbeszélgetést, mely megítélésem szerint veszélyeztette a közlekedés aktív, passzív és egyéni résztvevőit, valamint az autóbuszon tartózkodókat, hiszen lakott területen haladáskor, illetve a megállóhelyre történő behaladás során számos esetben a vezető (a telefon kézben tartása miatt) a kormány másodpercekig történő elengedésére kényszerült a manuális sebességváltó működtetéséből adódóan.
Ezen túl, több esetben is "zsebre dolgozott", a felszálló utasnak menetjegyet nem állított ki, a pénzt elrakta.

A fentiekben leírtakról fénykép, illetve videofelvételt készítettem, azokat az illetékes közlekedési központ részére megküldtem.

Az említett szolgáltató válasza a mai napon megérkezett, mely ide vonatkozó legfontosabb része az alábbi:
"-Az autóbuszvezető azt, hogy nem tartotta be az 1/1975. (II. 5) KPM-BM együttes
rendeletben foglaltakat, azaz menet közben a mobiltelefont kezében tartva telefonált,
nem cáfolta, de nem is ismerte el.

  • Az autóbuszvezető határozottan tagadta azt, hogy nem szolgáltatott ki menetjegyet az átvett viteldíj ellenében.
  • Az autóbuszvezető azt is nyilatkozta, hogy nem kértek tőle hozzájárulást ahhoz, hogy munkavégzése közben fotózzák vagy videofelvétel készüljön róla. Nyilatkozta továbbá, hogy nem járul hozzá ahhoz, hogy a bejelentéséhez csatolt, róla készült

fotó és videofelvétel felhasználásra kerüljön a vizsgálat során."

"A fentiek alapján tájékoztatjuk, hogy panaszbejelentése kivizsgálása során nem tudtuk
felhasználni az autóbuszvezetőről készített fotót és videofelvételt."

Ezt követően hivatkoztak még a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.)
2:42-54. §-aira. Mely alapján - álláspontjuk szerint -, "az autóbuszvezető hozzájárulása nélkül készített felvételek
felhasználása a panasz kivizsgálása iránti eljárásban jogsértést valósítana meg."

A fentiekben leírtakról kérném a Szakértő Urak véleményét, illetve, hogy Önök szerint helyesen járt-e el a közlekedési központ.

Köszönettel!