Tanácsülés - másodfok


rigoz # 2019.03.20. 02:58
rigoz # 2019.03.20. 02:46

Tisztelt tszaboma!

Igen, újratárgyalják, de figyelembe veszik a korábban helytállóan végzett xseleknlbyek tartalmát, nem szó szerint kell az ismétlést minden részletre kiterjedően érteni.

A bíróságok honlapj

A sróban forgó adatváltozást az elsőfokú bíróság felé kell bejelenteni és szerintem a tárgyaláson elegendő les

De amúgy írásban kellene.

tszaboma # 2019.03.19. 15:08

Kedves rigoz!
Új eljárásra utaltak az ügyet. Ilyenkor az egészet újra tárgyaljàk,tehát minden döntés semmis?
Ma vettem át a levelet a Törvényszékröl,viszont most láttam,hogy 3 hónapja lejárt a személyim,megyek a héten meg is csináltatom. A levelem tértivevényes,kerte a postás a személyim is. Betelefonáljak emiatt a Törvényszékre,higy ugyan átvettem,de lejárt a személyim? Nem tudom,lehet ebbôl bajom?

rigoz # 2019.02.20. 08:23

Az ügyészségi fellebbezésre - tekintettel arra is, hogy a különböző bírósági szinteken más ügyészségi szervezetbéli szerv képviseli a vádat - speciális szabályok vonatkoznak.

tszaboma # 2019.02.20. 07:00

Köszönöm rigoz, megfontolom, eddig az ügyészség többet tett értem,mint az ügyvédem. Értem én, hogy kirendelt, ráadásul én kértem,de akkor mondja azt,hogy nem tud vállalni. Azt hittem egyébkènt,hogy a tárgyalás utáni 3. napon kell mindenkinek beadni legkésobb a fellebbezését,nem tudtam,hogy a föügyészi inditványt késöbb is meg lehet tenni. Oktoberben volt a tárgyalàsom ,januárban tett inditványt a föügyész.

rigoz # 2019.02.19. 10:13

A határozat leírásáig, írásba foglalásáig az ügy iratai nem betekinthetők, telefonon a határozat tartalmáról felvilágosítást semmilyen formában nem adható.

A lerítak alapján - ha az ügyészségi hivatkozás alapos - jó eséllyel az ügyészségi fellebbezésnek megfelelően hatályon kívül helyezésre lehet számítani.

Ismételten csak azt tudom javasolni, hogy a leírtak alapján kezdeményezze az ügyvéd felmentését és

  • meghatalmazott ügyvéd esetén hatalmazzon meg mást
  • kirendelt esetén kérje más védő kirendelését a bíróságtól
tszaboma # 2019.02.19. 09:19

en ugye enyhitesert fellebbeztem, ezt javasolta a védöm. Ö semmit nem adott be, csak én. Itt azonban az ügyész eljàràsi szabálysértésekre is hivatkozik, amellett, hogy indokoltnak tartja az igazságügyi pszichiater bevinását. Ha a védöm nem hivatkozik eljárási szabálysértésre, az ügyészi inditványra akkor is megvizsgálják ezt a kèrdést? Ön szerint felhivhatom 7-én a bíróságot hogy hogyan döntöttek, vagy várjam meg a határozatot? Köszönöm szépen!

rigoz # 2019.02.17. 16:45

Mindkét fellebbezést el fogják egyúttal bírálni.

A már csatolt iratok ismételt csatolása teljesen felesleges.

A másodfokú bíróság - amennyiben ez indítványozásra került - jogosult, de nem köteles lefolytatni az elsőfokú bíróság által mellőzött bizonyítást, a kirekesztett, illetve mellőzött bizonyítékot figyelembe venni, illetve értékelni.

tszaboma # 2019.02.17. 07:33

Az Ügyvédem nem is vette eszre az eljárási hibákat,amiket a föügyeszseg igen, es szerintem nenemmsi fog emellett kiallni.

tszaboma # 2019.02.17. 07:26

Vagy én èrtem felre es csak az ügyészi inditvány felol hataroznak? En anno a fellebbezesemhez csatoltam az pszichiatriai szakvelemenyt is, amifelol szinten most dontenek, az ügyész ugyanis mellette érvel. A bíróság elsöfokon figyelmen kivul hgyta. Ugy ezeket nem kell ismét elkuldenem? Az Ügyvédem egyebkent nem tudja hova rakta ezeket a papirjaimt...

tszaboma # 2019.02.17. 07:15

Tehát akkor most akar targyalas nélkül is eldolhet,hogy helyben hagyjak az elsöfokú ítéletet...lenyegeben még rosszabbul is jartam, mert 7-en jogerös is lesz. Köszönöm a segito valaszait!

rigoz # 2019.02.17. 07:07

Tisztelt tszaboma!

Tanácsülésből rendszerint egy van, azt kivételesen szokták elnapolni, de indoklás és értesítés nélkül megtehetik.

Ha a védő nem tesz eleget indoklási kötelezettségének, akkor meg fogják Őt bírságolni.

A főügyészség indítványát illetően az alább írtakra tudok visszautalni, ha határidőben terjesztette elő az arra jogosult, akkor figyelembe kell venni, legfeljebb nem értenek vele egyet.

Amúgy úgy tudom, hogy három hónapon belül ki sem küldik a behívót jószerivel, de kérni kérhet halasztást, viszont célszerű megindokolni kellően alaposan.

Az ítéletet - tudtommal - 30 napon belül kell leírni és kézbesítése felől intézkedni, ha nem elektronikus kapcsolattartó, erre számoljon még rá 15 napot.

tszaboma # 2019.02.16. 22:12

Bocsánat,hogy ennyit kerdezek, de mas honnan nem kapok vvalszt. Tehat : ha a védöm most nem csinál semmit, akkor is figyelembe veszik a föügyészségi inditványt ,ergo hatàlyon kivül helyezhetik az elsöfokú bírósági döntést? A fellebbezest en adtam be, enyhitest kertem, almomban sem gondoltam,hogy esetleg uj eljarasra utaljak az ugyet. Ha a Tanacsulesen helyben hagyjak az elsöfokú bírósági döntést, attol tudok majd 3 honap haladekot kerni a bevonullas miatt.? Mennyi ido letelte utan tuudom meg,hogy 7-en hogyan dontenek?

tszaboma # 2019.02.16. 22:06

Köszönöm! Sajnos van egy okyan érzesem,hogy a vedom semmit nem fog indokolni. Tehát mar most a Tanacsulesen is helyben hagyhatjak azz elsöfokú bírósági dontest, es onnantol érvényes,hogy barmikor be kell vonulnom?

rigoz # 2019.02.16. 19:51

Tisztelt K. Sz.!

Ahogy Ön is idézi, a védőnek - hasonlóan az ügyészhez - meg kell írásban indokolnia a fellebbezését, azaz elő kell adnia részletesen azt, hogy miért tartja jogszabálysértőnek az elsőfokú döntést, ítéletet, illetve az elsőfokú bíróság mérlegelését okszerűtlennek.

A rendbírsággal sújtás lényegében azt jelenti, hogy a mulasztó védőnek pénzbüntetést kell fizetnie, ez azonban a védő terhén marad, nem háríthatja át.

Semmilyen további jogkövetkezménye ennek Önre, mint vádlottra nézve nincs.

Ez a figyelmeztetés a tanácsüléssel összefüggésben annyiban van, hogy az indoklás előterjeszétésére vonatkozó határidő ahhoz képest indokolt.

A bíróság azért küld egyébként arról értesítést, hogy addig az ügyész, a vádlott és a védő esetleges további észrevételeiket előadhassák, azok már annak kezdetén rendelkezésre állhassanak és az eljáró tanács megalapozott döntést hozhasson, a tisztességes eljáráshoz való jog megtartása mellett.

A főügyészségi indítványt nem hagyhatják figyelmen kívül, ha a fellebbezés előterjesztésére határidőben került sor, azt érdemben elbírálják, azonban jól lehet, hogy esetleg nem értenek vele egyet, alaptalannak tartják, így ahogy Ön is írja, az elsőfokú ítéletet helybenhagyják.

Joga van egyébként a védője helyett másik védőt meghatalmazni, kirendelt védő esetén indokoltan másik védő kirendelését kérni fontos okból.

Utóbbi esetben az eljáró bírói tanács elnöke dönt a felmentési és más védő kirendelése körében nem fellebbezhető végzéssel.

tszaboma # 2019.02.16. 11:33

Tisztelt Rigoz! Köszönöm válaszát!
Itt azt irja, “Mik az on kötelességei: “Es ott van, hogy a védö fellebbezeset irasban koteles inokoln a másodfokú tanacsules elott 15 nappal , ha elmulasztja, rendbirsaggal sujthatja.
Es ezt nem ertem.
Nem fuzok nagy remenyeket, hogy valoban uj eljarasra kerulne sor, szerintem figyelmen kivul haggyak a föügyészi inditványt. Viszont ez azt jelenti,hogy egyuttal az elsöfokú bírósági iteletet helyben is hagyhatjak mar a Tanacsülésen?

rigoz # 2019.02.16. 07:09

Tisztelt tszaboma!

Nem, nem kell ott lenni.

A felhívás arra vonatkozik, hogy az ügyészségi fellebbezésre lehet 15 napon belül észrevételt lehet tenni, de nem kötelező.

Az Ön fellebbezését még az ítélet kihirdetését követő 3 napon belül kellett előterjeszteni, most már csak a mulasztás vétlenségének igazolása mellett lehet, ha nem telt el még az ítélet kihirdetésétől 45 nap vagy az akadályoztatás megszűnésétől 15 nap (előbbi határidő jogvesztő).

Egyébként a vádlotti fellebbezés nem lesz semmis (helyesen hatálytalan) a nem kötelező védős eljárásban - abban pedig hivatalból rendelik ki szükség szerint a védőt - a védő mulasztása folytán.

Tanácsülésen (másodfokú eljárásban a vádlottnak személyes megjelenés terhével idézés kivételével a tárgyaláson és a nyilvános ülésen sem) nem kell ott lenni és nem is lehet.

tszaboma # 2019.02.15. 18:58

Egyebkent én csak enyhitesert fellebbeztem.

tszaboma # 2019.02.15. 18:42

Tisztelt Jogi Fórum!
Elore elnézèst kérek,nem mindig kapcsol az ékeezetem.
Tegnap kaptam a Törvenyszektol egy vegzest,miszerint Tanacsulest tartanak masodfokon 03.07-en.
A föügyészség ugyanis uj eljarasra akarja elsofokon rendelni az ügyemet, és hatályo kivül helyezni az itéletet.. Az eljárasi hibakon kivul a beszamithatosagomat is vizsgáltatni szeretné,amit kertem az elsöfokú tárgyalason, de a bíróság visszautasitotta.
Kérdésem: nekem jelen kell-e lennem?
Az Ügyvédemnek van valami feladata? Ugyanis az egyik lap hatuljan az all, hogy el kell küldenie a fellebbezest a Tanacsulést megelozo 15.napig, de semmire nem reagál.... Ha nem teszi meg, akkor teljesen semmis lesz a fellebbezèsem, es esélyem sem lesz az eljárás ujbóli lefolytatására?
Köszönöm!