Levéltitoksértés felelőssége alóli felmentés okai


rigoz # 2019.09.13. 21:27

A levéltitok és a magántitok megsértése pedig oly büntetőjogi cselekmények, tényállások, melyek körében az eljárás csak a sértettnek a bűncselekmény elkövetéséről való tudomásszerzésétől számított 30 napon belül előterjesztet, az elkövető megbüntetésére irányuló kifejezett kívánatára indul(hat) eljárás, mely határidő jogvesztő, kimentésére nincs mód.

Ha 30 napon belül az eljárás kezdeményezésére nem került sor, akkor az ügyben eljárás nem fog indulni vagy azt végzéssel a bíróság büntethetőséget kizáró ok, a hatályos magánindítvány hiánya miatt meg fogja szüntetni, mely tárgyban hozott végzés megküldésével Önt - ha a feljelentésben azonosíthatóan szerepel - értesítik.

Az Ön csalás miatt tett feljelentését az elkövetés helye vagy annak nem ismert volta esetén az Ön lakhelye szerint illetékes rendőrkapitányság vizsgálja meg és bírálja el majd.

rigoz # 2019.09.13. 21:24

Tisztelt CsillagKicsi!

A magántitok megsértése vétség, mint bütetőjogi tényállás csak munkakör ellátásával vagy azzal (közvetlen) összefüggésben való elkövetés esetén valósulhat meg, az elkövető részéről értve ezt.

Jelen esetben ilyenről szó sincs.

A levéltitok megsértése pedig szerintem a leírtak alapján több okból sem foghat helyt.

Egyrészt a cselekmény - függetlenül attól, hogy amúgy az lenne - nem bűncselekmény, ha társadalomra veszélyességének foka oly csekély, hogy az a bűncselekménykénti üldözést nem indokolja, különösen pedig akkor nem, ha az a társadalom számára még hasznot is hoz.

Jelen esetben kifejezetten olyan cselekményről beszélünk, ami a társadalomra nézve - a büntetőjog gyakorlása ugyanis többescélú, amellett, hogy elégtételt nyújtani is hivatott a sértettnek, elrettentési motivációja is van, sőt főképpen az hangsúlyos - egyáltalán nem veszélyes, így nincs ok miért üldözni sem azt.

Mivel a cselekmény tehát a társadalomra egyáltalán nem veszélyes, bűncselekmény sem lehet, minden további nélkül.

Bár megjegyzem, jogos védelem csak a személyt, illetve a vagyont ért közvetlen (fizikai) támadás elhárítására nézve merülhet fel, jelen esetben olyan cselekmény nem merült fel, mellyel hathatósan lehetett volna védekezni büntető eljárásjogi szempontból legalábbis.

A történtek mélyebbre ható büntető anyagi jogi értékelése teljességgel felesleges, bár a leírtak alapján nem dönthető kétséget kizáróan amúgy ettől eltekintve el

Ugyanis nem vonható le a szükséges következtetés a leírtakból arra nézve, hogy a levelezés címzettje, mint sértett azonosítható-e a beszélgetés alapján vagy sem, mert amennyiben nem, akkor a levelezésrészletek nem rendelhetők személyhez sem, így nem is következhetett ez esetben be a törvényi tényállás megvalósulása sem értelemszerűen.

Az általános prevenció nem meríti ki a jogos védelem büntetőjogi fogalmát.

CsillagKicsi # 2019.08.26. 13:05

Tisztelt Szakértők,

Alábbiakban szeretnék szakértői véleményt kérni:
Netes csalás áldozata lettem. Utalás után az illető nem küldte a kifizetett árut (játékot). Miután többször kértem, hogy a pénzt megkapta, küldje át a csomagszámot a feladásról, letiltott. Ezután kitettem egy Facebook-os csoportba egy posztot, amiben leírtam a történteket, és további károsultakat kerestem (mivel nagyon sok hirdetése van az illetőnek). A poszthoz csatoltam a beszélgetés azon részét is, melyben látszik, hogy utaltam - erről az utalási igazolást is, természetesen a kényes adatokat, mint tranzakciószám és bankszámlaszámok kitakarva –, valamint azt is, amin látható, hogy letiltott, majd miután feloldotta a tiltást, újra írtam Neki, hogy mivel nem kaptam semmit, küldje vissza a pénzt. Erre minősíthetetlen hangnemben kaptam választ Tőle, majd ismét letiltott.
A posztban nem használtam a „csaló” szót, hanem tényszerűen leírtam a történteket.

A kérdésem arra vonatkozik, hogy a magántitok/levéltitok megszegése ebben az esetben felmerül-e?
Amennyire én tudom, az alapos ok nélküli felfedés a nem megengedett. Alapos ok lehet a jogos magánérdek vagy a közérdek (jelen esetben, hogy ne verjen át másokat, ill. ha átvert, akkor közösen tudjunk fellépni ellene). Érvényes erre az esetre a btk. szerinti jogos védelem, miszerint nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más/mások javai elleni közvetlen fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges?
Sajnos nagyon vegyesek az ezzel kapcsolatos vélemények, ezért is szeretném Szakértő segítségét kérni ennek a tisztázásához.

Az illető ellen természetesen a feljelentés is megtörtént a csalás miatt.