Fejkamera használata


drbjozsef # 2019.09.23. 18:23

Sz.ö.,

Mutass ezek után rá szabályt, hogy szabályosan áttekerhetsz rajta! Ha nem tudsz, akkor nyilván nem lehetséges.

Te fordítva ülsz a lovon (mint általában). Kinyilatkoztatsz, de nem támasztod alá jogszabállyal. Ugyanis el kell keserítselek : a jog úgy működik, hogy amit nem tilos, azt szabad. Így működik az egész jogrendszer, tiltások és korlátozásokkal, nem azt írja le, mit szabad. Az eléggé hosszú lenne...

Neked kellene passzust mutatnod, ami tiltja a zebrán való áttekerést.

Várom.

Addig nem mondom meg a megoldást, mert tényleg tetszik a vergődésed. :)

Szomorú örökös # 2019.09.23. 15:57

wers

nyugtassatok meg, hogy ti ezt élvezitek :)

Én is nagyon élvezem, ahogy ezt a két kétkerekű „agymenőt” bebuktatom a KRESZ-tudásukból. Ők csak annyiban különböznek azoktól, akik mindenféle aktivista szervezetekben ténykednek, hogy azoknak legalább fontos a többi közlekedő is és partnerként tekintenek rájuk. :-D

Szomorú örökös # 2019.09.23. 15:48

drbjozsef, bermuda háromszög

Azért azt megsúgom, hogy az összes szabályos kerékpároshoz pont úgy viszonyulok, mint a szintén szabályos autósokhoz vagy gyalogosokhoz. Nem vagyok betojva egyetlen rendőri helyszíneléstől sem, ha tudatában vagyok, hogy én voltam a szabályos. Inkább meghagyom az izgulást azoknak, akiknek van miért. Szerintem nektek ilyen közlekedési morál mellett bőséggel lenne. ;-)

Szomorú örökös # 2019.09.23. 15:38

bermuda háromszög

Ha jobbra indexelsz is, elmehet melletted jobbról ha pl a pirosnál álldogálsz. Beáll eléd és előtted elfordul, vagy megy egyenesen, te meg tűröd, mert a KRESZ engedi.

Hatalmas hazugság és ne vezesd félre a fórumozókat! A KRESZ pontosan erre tesz utalást az általam idézett jogszabályban. És ha az az autó special épp a kereszteződésben a vonalnál áll, akkor te előretolt kerékpáros felállóhely híján nem állhatsz elé kerékpárral. Ha mellé állsz, akkor viszont máris megsértetted a jogszabályt, mert az irányjelzést használó autóst nem zavarhatod a jobbra kanyarodásban.

Néha azt érzem, hogy ti szándékosan kerékpárosként felsőbbrendűnek érzitek magatokat, pedig egyrészt erre semmilyen szabály nem létezik, másrészt meg szimplán egyenrangú közlekedőtársként kellene kezelni a többi közlekedőt is, legyen az gyalogos vagy autós egyaránt. Így viszont ne csodálkozzatok azon, amit kaptok ezért a viselkedésért az utakon. Csak azért, mert te környezetbarát közeledési eszközt választasz, még nem vagy semennyivel másabb ember. Ha viszont így viselkedsz a többi közlekedővel, ahogy a leírásodból eddig lejött, akkor kifejezetten egy agresszív szar ember benyomását mutatod.

Szomorú örökös # 2019.09.23. 15:30

drbjozsef

Alig pár milliméter magas a festés, gond nélkül megy.

A kérdés nyilván a szabályosságra vonatkozott.
A kiegészítő tábla nélküli behajtani tilos táblánál sem akadályozza semmi, hogy betekerj, és sajnos az ilyen renitens hibbantak, mint te, meg is teszik rendre. De ettől még ha valaki négy keréken szemből jön és téged elgázol, akkor még csak meg se fogják érte hurcolni, megnyugodhatsz. :-O

hány zebra mellett van kerékpáros átvezetés, és hány mellett nincsen?

Pontosan az utóbbiakon nem tekerhetsz át szabályosan. ;-)

fogadok rá, hogy legalább a 70% átvezetésen a kerékpárosnak van elsőbbsége. De inkább több.

Ne tedd, mert elbukod! Itt nálunk minimum az általam ismert átvezetések 40-45 %-án tekerhetsz csak át elsőbbségadás nélkül. A többinél kutya kötelességed elsőbbséget adni az úton haladók számára.

Sajnos a legtöbb kerékpáros csak az úttestet nézi, de hogy van-e tábla, az rohadtul nem érdekli.

De maradjunk a gyalogos átkelőhelynél - engedelmeddel a funkciójára vonatkozó leglényegesebb részt kiemeltem. Mutass ezek után rá szabályt, hogy szabályosan áttekerhetsz rajta! Ha nem tudsz, akkor nyilván nem lehetséges. Hogy a rendőrség töketlen és eddig a környékben egyedül Hódmezővásárhelyen büntetett következetesen érte, az az ő szegénységi bizonyítványuk. Azóta ott érdekes módon mindenki leszál a zebránál a kerékpárjáról és ők csinálják jól. :-D

drbjozsef # 2019.09.23. 11:51

wers,

Juj, én nagyon. :)

drbjozsef # 2019.09.23. 11:50

Sz.ö.,

Kedves polihisztor fórumtárs,

Ha szerinted a zebrán át lehet tekerni,
Persze hogy lehet. Alig pár milliméter magas a festés, gond nélkül megy. Állítólag még a gyalogosok is képesek rá.

akkor miért tesznek mellé kerékpáros átvezetést?
Mit saccolnál : hány zebra mellett van kerékpáros átvezetés, és hány mellett nincsen? Szerintem 0,001% körül, vagy inkább kevesebb mellett van.

azon elsőbbsége van, mert legtöbb esetben azon sincs.
Na ez viszont szinte biztosan tévedés, fogadok rá, hogy legalább a 70% átvezetésen a kerékpárosnak van elsőbbsége. De inkább több.

Szomorú örökös # 2019.09.23. 08:20

drbjozsef

Kedves dilettans fórumtárs! Ha szerinted a zebrán át lehet tekerni, akkor miért tesznek mellé kerékpáros átvezetést? Rossz válasz, hogy azon elsőbbsége van, mert legtöbb esetben azon sincs. Táblával is szokták jelezni.

Inkább jogászkodj, láthatóan ahhoz jobban értesz, mint a KRESZ-hez. :-D

wers # 2019.09.23. 07:00

nyugtassatok meg, hogy ti ezt élvezitek :)

drbjozsef # 2019.09.23. 06:59

Sz.ö.,

Azt hiszem viszont, hogy egyre jobban elmegyünk a fejkamera használattól. Maradjunk inkább a témánál. Köszi!

Valóban? Én írtam le ezt?: „Többnyire mostanában szinte mindig felmennek a járdára és a zebrán tekernek át, ami még szabálytalanabb.

drbjozsef # 2019.09.23. 06:58

Sz.ö.,

Aha, értem. Szóval ha keresztezek egy úttestet, akkor az út széléhez kell húzódjak. Értem. Illetve nem. Te hogy csinálod?

Vegyük például ezt :

21. § (3) * Ha a gyalogosok az úttesten közlekednek, az úttest szélén, egysorban

  1. lakott területen lehetőleg a menetirány szerint a bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben,
  2. * a segédmotoros kerékpárt vagy kerékpárt toló, továbbá a kerekes székkel közlekedő mozgáskorlátozott gyalogosok mindig a menetirány szerint a jobb oldalon haladhatnak.

Amikor átmennek a zebrán a gyalogosok, akkor az úttesten közlekednek. Ők hogyan menjenek egy sorban az úttest szélén?

Szomorú örökös # 2019.09.23. 06:31

drbjozsef

Azt hiszem viszont, hogy egyre jobban elmegyünk a fejkamera használattól. Maradjunk inkább a témánál. Köszi!

Szomorú örökös # 2019.09.23. 06:29

drbjozsef

Lennél szíves az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet
a közúti közlekedés szabályaiból idézni az erre vonatkozó konkrét passzust?

Ahogy csak szeretnéd! Engedelmeddel kiemeltem a lényeget:

54. § (1) * Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.

Leszel szíves megkeresni, hogy a járda vagy a gyalogos átkelőhely hol szerepel ebben a jogszabályban?

És még egy fontos dolog a járdázással kapcsolatban, amit sok kerékpáros kicsit furcsán értelmez:

(2) * Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, továbbá ahol a (7) bekezdés a) pontja szerint tilos, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni.

Amit sokan nem akarnak tudomásul venni, a kerékpáros közlekedésre alkalmatlanság nem kizárólag a te személyes egyéni elbírálásod alapján történik. Leginkább pl. ha tilos az úttesten tekerni, az nem tartozik ezen körbe. a (7)-es pont pedig arról szól, hogy főútvonalon és 12 év alatt, tehát az sem opció.

drbjozsef # 2019.09.23. 06:02

Többnyire mostanában szinte mindig felmennek a járdára és a zebrán tekernek át, ami még szabálytalanabb.

Lennél szíves az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet
a közúti közlekedés szabályaiból idézni az erre vonatkozó konkrét passzust?

drbjozsef # 2019.09.23. 06:01

Hát nem is úgy működik, hogy felülsz a biciklire és a kamera automatikusan bekapcsol, majd elkezd rögzíteni, és automatikusan leáll, ha leszállsz róla. Ennyire azért ne nézd már hülyének az embereket.

De hát nem ezt mondtam? Hogy mindent jobban tudsz? Minek magyarázkodsz megint?

Szomorú örökös # 2019.09.23. 04:24

bermuda háromszög

És arról már ne is beszéljünk, hogy ha épp jobbra akarok kanyarodni, ráadásul az irányjelzőmmel ezt folyamatosan jelzem, akkor is bejön mellém és még ő morog, amikor bekanyarodok elé - teljesen szabályosan - mert ugyebár ezt előre jeleztem neki. Pedig a KRESZ erről is egészen pontosan rendelkezik:

(12) * Ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állnia, - előre sorolás céljából........kétkerekű kerékpárral az úttest szélén, az álló járművek mellett jobbról szabad előrehaladni, ha

  1. az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre, és
  2. az irányváltoztatási szándékot jelző járműveket az irányváltoztatásban nem akadályozzák.

Engedelmeddel mindkét lényeges feltételt kiemeltem. Ha bármelyik feltétel nem áll rendelkezésre, az nem tahóság, hanem szimplán nem haladhat előre a kerékpáros.

Egyébként meg úgyis letojják ezeket a feltételeket. Többnyire mostanában szinte mindig felmennek a járdára és a zebrán tekernek át, ami még szabálytalanabb.

Szomorú örökös # 2019.09.23. 04:13

drbjozsef

Nem mesélem el, hogy hogyan működik, mert te úgyis jobban tudsz mindent is.

Hát nem is úgy működik, hogy felülsz a biciklire és a kamera automatikusan bekapcsol, majd elkezd rögzíteni, és automatikusan leáll, ha leszállsz róla. Ennyire azért ne nézd már hülyének az embereket.

Szomorú örökös # 2019.09.23. 04:11

bermuda háromszög

Ha megpróbálod ellehetetleníteni hogy az egyik oldalon elmenjen, akkor egyrészt beskatulyázod magad, másrészt elmegy a másik oldalon. De az kockázatosabb, te provokálod azzal hogy nem hagysz neki helyet. Úgyis elmegy, mert az egyik oldalon biztosan elfér.

Érdekes, hogy már lassan én leszek a szemedben a felelős, mert csakis baloldalon engedem neki, hogy elhaladjon. Tudod ott kevesebb kárt okoz a kocsiban, mert tud megfelelő oldaltávolságot tartani. Az, hogy „jaj, csak a pedál ért hozzá”, az nekem épp 30 ezres elem újrafestése akciót igényel és köszönöm, nem kívánok egyetlen bringással sem ezen vitatkozni, hogy kifizeti vagy nem. Őszinte legyek, az legyen az ő gondja, hogy hol megy előre. A KRESZ akkor engedi neki, ha van elég hely, de ők ezt letojják, mert csakis azt jegyezték meg a szabályból, hogy ők előremehetnek a lámpánál. Érdekes, motorosoknak eszébe nem jut jobbról elmenni a kocsisor mellett. :-)

Persze tahó módon lehet akadályozni, hogy más haladhasson, ha egyébként haladni tudna.

Tehát szerinted az a tahóság, ha én a járdaszegély mellé állok a lámpánál - mellesleg a KRESZ sem azt írja, hogy nekem sávközépen kell megállni - nem pedig az, hogy valaki akkor is bedúródik mellém, ha éppen nem férne el lazán. Nem is értem, mint ha arra lennél bekódolva, hogy velem örökké ellenkezz. Nem kell ezt a vonalat követned, lehet értelmes hozzászólásokat is írogatni. :-)

Láttál mát bicajost menet közben fejkamerát kapcsolgatni?

Bizony láttam és nem véletlen írtam! És ez kifejezetten elvonja a figyelmét a vezetésről, ami balesetveszélyt okozhat. Nyilván azok teszik ezt, akik tudják, hogy már az akksi nem bírja végig, ezért gondolják, hogy takarékoskodnak vele. Pedig a saját biztonságuk érdekében esetleg az akksit kéne kicserélni a kamerában, hogy bírja végig. ;-)

drbjozsef # 2019.09.22. 20:57

Sz.ö.

Nem vagyok jogász, de kamerával biciklizem.
Nem mesélem el, hogy hogyan működik, mert te úgyis jobban tudsz mindent is.

Szomorú örökös # 2019.09.22. 18:13

drbjozsef

Ha ennyi volt az összes érved, akkor inkább ne szólj máskor hozzá. Kijött belőled az ügyvéd, próbáltál egy (nagyon szar) kifogást keresni, hogy ellehetetlenítsd az indoklásomat. Őszinte leszek, most ez nem sikerült. Remélem azért a bíróságon több sikered szokott lenni. :-D

Szomorú örökös # 2019.09.22. 18:11

drbjozsef

Nem lenne ezzel baj, ha nem 4 sorban magyarázkodnál utána.

Magyarázkodott a tököm! Egyszerűen azt nem vagy képes felfogni, hogy esetleg valaki tisztában van a fejkamerák működésével. Az ugyanis nem automatikusan indul és áll le, mint az autós kamera. Ennyi! :-)

Szomorú örökös # 2019.09.22. 14:43

drbjozsef

Pontosan hány kilométert tekertél bicajos kamerával?

Ha kerékpározom, akkor én tekerek és nem felvételeket készítek. A kerékpáros kamera másként működik, mint az autós, ezt már leírtam. Autós kamerám viszont van és nem sok dolgom van vele, simán a vezetésre koncentrálok. Sőt, ha kell róla egy felvétel, akkor azt is wifivel szedem le róla. :-)

drbjozsef # 2019.09.22. 14:14

Sz.ö.,

Pontosan hány kilométert tekertél bicajos kamerával?

Szomorú örökös # 2019.09.22. 09:38

bermuda háromszög

De bicajos azért nem autóban ül, hogy gyorsabban haladhasson ott ahol autóval nem lehet

Akkor kerékpározzon, haladjon és ne operatőrködjön. Azt hagyja meg azoknak, akiknek ez a szakmája. Ennyi! Főleg az a probléma, hogy ezt ő kapcsolja ki-be, ráadásul ha valami olyan szitut vesz észre, akkor máris nem saját magára vigyáz-figyel, hanem elkezdi a szitut nézni, hogy a kamera mindent rögzítsen és ezzel pont saját maga számára is veszélyt okozhat.

Ezzel szemben egy autós kamerához hozzá sem kell nyúlni, automatikusan indul-leáll, és csakis azt rögzíti, ami a kocsi előtt vagy mögött történik, függve attól, hogy hány kamerás a rögzítő. Ergo a vezető kizárólag a vezetésre koncentrál, nem vonja el a figyelmét ennek a kamerának a működtetése

Aki csak az autóból nézi a világot, az persze nem mind érti hogy úgy is lehet élni, hogy a másikat ne szívassuk, hanem engedjük haladni.

És hidd el, a legtöbb esetben hagyom is azokat, akik valóban CSAK kerékpároznak. De azt legtöbb esetben inkább nem hagyom, hogy mellém jöjjön egy lámpánál, mert ott igen nagy az esélye az autó oldala meghúzásának, amire persze nyilván hümmögne csak, de fizetni nem akarna. Ezért inkább eleve bele sem megyek ilyen szituációba. És ahogy az autós társaimat hallottam, ezzel nem vagyok egyedül.

Ugyanis ez esetben a KRESZ azt teszi lehetővé, hogy amennyiben van elég helye, akkor előresorolhat, ergo ez nem kötelező adottság. Ehhez képest a mindennapokban ezt sok esetben akkor is megpróbálják, amikor nem adott rá a lehetőség. Ezért legjobb szorosan a járdaszegély mellett leállni.

Szomorú örökös # 2019.09.21. 18:08

alfateam

Jó volt a cikkben ezt olvasni:

A cikk megjelenése utána figyelmeztetett egy olvasónk, hogy ezen a helyen kerékpáros nyom is található a zebra mellett, ami tovább árnyalja a képet.

Azt már a tisztelt olvasó nem figyelte meg, hogy a helyszínen az átkelő bringások számára elsőbbségadás kötelező tábla van, ami nagy valószínűséggel a rolleresre is vonatkozott, csak hát ő figyelmen kívül hagyta. Így eléggé egyértelmű, hogy nem a taxis hibázott. Én kicsit körbenéztem az adott helyszínt a google segítségével, ha már így betették a cikkbe. Az olvasó csak az átevezetést emelte ki, holott sokkal fontosabb az a mackósajt a két végén.