Vagyonelkobzás költségvetési csalás esetén.


mitévő # 2019.10.11. 01:33

Sziasztok!

Szakértő segítségeteket szeretném kérni az alábbi ügyben!:

Tételezzük fel a legrosszabbakat, amikor is és a bíróság kimondja, hogy bűnszervezetben elkövetett adócsalás történt, aminek tehát több elkövetője is van.
Nem a várható ítélettel, hanem a lehetséges vagyonelkobzással kapcsolatban szeretnélek kérdezni benneteket.
Az elkövetési érték 100 milliós nagyságrendű.
Elkobozható vagyona csak egyiküknek, az ügyvezetőnek van. A többieknek nincs semmijük - legalábbis a nevükön nincs semmi - így ők ebből a szempontból megnyugodhatnak.
Az ügyvezetőnek viszont van egy törvényesen szerzett lakása, amit még jóval az (esetleges) adócsalás előtt szerzett.
A kérdés, hogy elkobozhatják-e az ügyvezető törvényes úton szerzett lakását?
Utánaolvasva és utánagondolva a dolgoknak, eddig 3 lehetséges válasz találtam a kérdésre. (Persze lehet egyik sem jó.)

  1. NEM KOBOZHATJÁK EL, mert a 74-es paragrafus is kimondja, hogy (a lényegét kiemelve) csak a bűncselekménnyel kapcsolatban szerzett vagyon kobozható el. (A lakás bizonyíthatóan nem ilyen.)
  2. ELKOBOZHATJÁK, mert (létezik egy paragrafus, nem tudom melyik, de amely szerint) kb: - egy gazdasági társaság vagyona növekszik akkor is, ha az illegális adóvisszaigénylés miatt vagyona ténylegesen növekszik és akkor is, ha a befizetési kötelezettségeinek nem tesz eleget és ezáltal a vagyona ténylegesen nem csökken. - Ezen gondolatmenet mentén továbbhaladva: mivel a (most már) vagyongyarapodás bűncselekménnyel kapcsolatban keletkezett, így az a vagyon már ezek szerint elkobozható. Mivel ez a vagyon sehol nem fellelhető, de az államnak adóhiánya keletkezett, így az állam a fellelhető törvényes vagyontárgyat is elkobozhatja. - avagy az árát behajthatja...? stb....
  3. ELKOBOZHATJÁK az ügyvezetőnek az adócsalás ideje alatti JÖVEDELMÉT, amely nagyjából annyi volt, mint egy átlag magyar dolgozó jövedelme. Ez volt az ügyvezetőnek az üggyel kapcsolatos egyetlen vagyongyarapodása - már ha ez annak nevezhető, hiszen azt időközben már fel is élte.

Mindehhez hozzáfűzném még azt, hogy az ügyvezető ügyvédje a lakás gyors eladását javasolta, amíg nem késő.
Egy másik jogász ismerőse viszont első körben óva intette ettől a lépéstől azzal a megjegyzéssel, hogy még utánanéz a dolognak.

Kérdésem hozzátok: - Ti mit gondoltok, van-e félnivalója az ügyvezetőnek? - Elvehetik-e a lakását?
Mit javasolnátok neki, mit tegyen?

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!