Elévülés utáni szabálysértési feljelentés


Gulyás Tibor # 2020.04.09. 21:56

Tisztelt Fórumosok!

Szabálysértési feljelentést tettem, de utólag tudtam meg, hogy az ügy elévült.

Ilyenkor mi történik?

Köszönettel

Gulyás Tibor

Traffic # 2020.04.10. 13:34

T. Gulyás Tibor!

A szabálysértési eljárást megszüntetik, de erről a feljelentőt nem értesítik.
A határozatot kapja az eljárás alá vont személy (ha nem ismeretlen személy ellen van folyamatban az eljárás), a sértett (ha van), illetve az ügyészség.

Gulyás Tibor # 2020.04.10. 14:21

Kedves Traffic!

Nagyon szépen köszönöm a választ!

Most jönnek a leghülyébb kérdések.

1.) Honnan fogja tudni a szabálysértési hatóság, hogy elévült az eset? Sejtésem szerint onnan, hogy majd én és a tanuk elmondjuk nekik. Ehhez kapcsolódik a második kérdésem.

2.) Én mondjam el nekik, hogy a bejelentés után tudomásomra jutott, hogy eset elévült, vagy azt mondjam el, hogy az eset 2019. szeptemberben volt, és majd ők rájönnek ebből, hogy elévült?

Azért vagyok ilyen akkurátus, mert nem szeretnék rágalmazás/hamis vádba beleesni.

Köszönettel

Gulyás Tibor

Traffic # 2020.04.10. 14:37

T. Gulyás Tibor!

1.) A bizonyítékok értékelésekor. Hogy mi áll a hatóság rendelkezésére, azt nem tudom.

2.) Ha tanúként hallgatják meg, mondja el az igazat és válaszoljon a feltett kérdésekre. Megjegyezheti, hogy tud az elévülésről.

Ha a feljelentésből kiderül a cselekmény elkövetésének napja (beleírta?), akkor ez alapján meg tudják szüntetni az eljárást és nem folytatnak le bizonyítást. (Vagy rögtön el is utasíthatják a feljelentést.)

A cselekmény elkövetése és a feljelentés hatósághoz érkezése között eltelt 6 hónap?

Gulyás Tibor # 2020.04.10. 15:03

Kedves Traffic!

A második választ is köszönöm!

Kicsit konkretizálva, hogy érthető legyen a dolog. Van egy idős néni, akit én pártolok, segítek bármi nemű anyagi vagy nem anyagi ellenszolgáltatástól mentesen. Ő egy ideje már panaszkodik nekem, hogy az egyik szomszédja a hálószoba ablaka feletti erkélyen dajdajozik, hangoskodik éjszakába nyúlóan, és ez őt zavarja. Ha szól nekik, akkor szemtelenek vele, és fenyegetik. Most megint panaszkodott, hogy fenyegetik és hogy hangosak is, ezért tettem egy fejlenetést csendháborítás és veszélyes fenyegetés miatt ismeretlen személy ellen. De közben a néni meg bevallotta, hogy hát az erkélyen hangoskodás, üvöltözés az szeptember óta nincs (gondolom az időjárás miatt), hanem ő hangoskodás alatt azt értette, hogy trappolnak felette, bútorokat huzigatnak, fatalpú papucsban rohangálnak, stb, a szokásos, gondolom Te is millió ilyen panaszt olvastál már.

Na most ha én ezt tudtam volna, akkor biztosan nem teszek feljelentést, mert ez bár kellemetlen és zavaró, nem gondolom csendháborításnak. Egy kicsit úgy érzem, hogy meg lettem vezetve a néni által. Előtte egy másik, nála is idősebb néni lakott felette, hozzá volt szokva, hogy az keveset mozog, és gondolom az új, fiatal lakó szokatlan számára, és érzékenyebb.

Tehát a kérdésre válaszolva igen, a cselekmény elkövetése és a feljelentés hatósághoz érkezése között minden bizonnyal eltelt hat hónap.

Köszönöm!

Gulyás Tibor

Traffic # 2020.04.10. 15:35

Tehát a kérdésre válaszolva igen, a cselekmény elkövetése és a feljelentés hatósághoz érkezése között minden bizonnyal eltelt hat hónap.

Ha a feljelentésben benne volt az elkövetés pontos dátuma, és 6 hónap eltelt a hatósághoz érkezése között, a szabálysértési hatóság meg fogja szüntetni az eljárást, elévülés miatt. (Választhatja a feljelentés elutasítását is, a végeredmény ugyanaz.)

Gulyás Tibor # 2020.04.10. 15:59

Kedves Traffic!

Köszönöm az eddigi türelmet. Figyelmetlen voltam, és az egyik kérdésedre nem feleltem. Nem, nem volt semmilyen konkrét dátum beleírva a feljelentésbe. Még csak hónap sem, annyit írtam le, hogy az új lakó megjelenése óta, vagyis hozzávetőlegesen 2019. eleje óta megkezdődtek ezek a cselekedetek, „és azóta is folyamatosak” (Ez a mondat szó szerint így volt benne, jól sejtem, hogy ennek lehet jelentősége?).

Köszönettel és tisztelettel!

Gulyás Tibor

Traffic # 2020.04.11. 12:34

T. Gulyás Tibor!

2019. eleje óta megkezdődtek ezek a cselekedetek, „és azóta is folyamatosak”

A több rendbeli csendháborítás nem évült el, az "azóta is folyamatosak" időpont miatt. Minden alkalmat vizsgálni kell. Azok, amelyek 6 hónapnál korábban történtek, azok elévültek, a többi viszont nem.
A szabálysértési hatóság nem fogja megszüntetni az eljárás elévülés miatt, a bizonyítási eljárást le kell folytatnia.

Mivel Ön megtudta, hogy a normál életvitellel járó zajokat értékelte csendháborításként az ismerőse, úgy mihamarabb jelezni kéne ezt annál a hatóságnál, ahol a feljelentést tette. Egyrészt azért, hogy a hatóság kapacitását ne kösse le olyan cselekmény vizsgálata, amely nyilvánvalóan nem szabálysértés, másrészt Ön is megnyugszik, hogy tisztázhatja a történteket.

A járvány miatt elektronikus úton is megteheti a feljelentésének kiegészítését és ezt erősen javaslom is. Csak írja le, hogy miről szerzett tudomást a feljelentés megtételét követően.

Ha van ügyfélkapuja, itt tájékozódhat a beküldési módokról: https://ugyintezes.police.hu/home (2020.03.01-jétől a rendőrség az általános szabálysértési hatóság, azaz a csendháborítás is rendőrségi hatáskörű szabálysértés lett.)
Ha nincs, írja le (1. kézzel vagy 2. géppel: nyomtassa ki, írja alá kézzel) szkennelje be és küldje el annak a hatóságnak a mail címére, ahol a feljelentést tette.

A fenti javaslataim csak akkor érvényesek, ha mindent megosztott itt a fórumon és nincs más új információ.

Traffic # 2020.04.11. 12:47

Kiegészítés: A veszélyes fenyegetés szabálysértés nem magánindítványra üldözendő. :)

Gulyás Tibor # 2020.04.11. 14:29

Kedves Traffic!

Újfent tisztelettel köszönöm a választ!

Ha kiegészítem a feljelentést, és megcáfolom az új adatokkal mindazt, amit korábban leírtam, akkor nem követem el a rágalmazás, és főként a hamis vádat? Vagy teljesen mindegy, mert már el is követtem azzal, hogy nem pontos leírást adtam az ügyről?

Tisztelettel

Gulyás Tibor

Traffic # 2020.04.14. 08:15

T. Gulyás Tibor!

Nem, nem, nem.

Remélem, sikerül az ügyet elrendeznie.

laciaz # 2020.04.15. 12:27

S.O.S
Üdv.
azzal a kéréssel fordulok önökhöz, hogy egy 2014-es tartozás akarnak behajtani rajtam.(Intrum Justitia.Zrt)
Mit tudok tenni? honnan tudom meg,hogy elévült?

A válaszokat előre is köszönőm.

gerbera317 # 2020.04.16. 08:07

Még egyáltalán nem biztos, hogy menthetetlen a helyzet, de ahhoz az kell, hogy ne elsunnyogj egy másik topikba azzal, hogy "köszi a választ", hanem hogy ugyanott, ahol először kérdeztél, válaszolsz két igen egyszerű kérdésre.