Ügyészség


alsovonal # 2020.06.02. 21:41

Tisztelt Ügyvédi Iroda,

Megtisztelő válaszát köszönöm.

Azt hiszem ilyen mulasztás nem történt részéről. (idézésen megjelent, kihallgatásán/kutatáskor/lefoglaláskor együttműködött).

Azt viszont nem tudom, hogy a Be. kimondottan milyen gyanúsítotti magatartás esetén írja elő, hogy bűnösség megállapítása nélkül is a gyanúsított fizesse akár csak a bünügyi költség egy részét is. Tudna erről tájékoztatni?

Hálás köszönet!

Lőrik Ügyvédi Iroda # 2020.06.02. 09:15

Tisztelt alsovonal,

Abban az esetben is, ha van olyan bűnügyi költség, amely a gyanúsított mulasztása folytán keletkezett, abban az esetben azt neki kell majd viselnie.

https://lorik.hu/…gyi-koltseg/

alsovonal # 2020.05.25. 17:15

Sziasztok!

Kötelezhető-e a gyanúsított bűnügyi költség fizetésére, ha a Be. 398. §. (2) a, pontja alapján szünteti meg az ügyész a nyomozást?

Ezt olvastam:

A vádlott felmentése vagy az eljárás megszüntetése esetén is kötelezni kell a vádlottat annak a költségnek a viselésére, amely az ő mulasztása folytán merült fel.

Előzmény, hogy a nyomozóhatóság a korábban az ügyben lefoglalt informatikai eszközöket kiadta és a vádhatóságnak megszüntetési javaslattal küldte meg az iratokat. A vizsgálótiszt arról tájékoztatta unokaöcsémet, hogy az ügyész a fenti paragrafusra hivatkozással fogja megszüntetni a nyomozást.

Köszi a választ!

gyadar # 2020.05.15. 07:40

Esetleg nem marad más, mint beperelni az ügyészséget a tisztességes eljáráshoz való jog (jogorvoslathoz való jog) megsértése miatt és sérelem díjat kérni?

Vagy egyáltalán nincs mit tenni és bele kell nyugodni, hogy Mo-n az ügyészség fittyet hányhat a tv-i rendelkezésekre?

gyadar # 2020.05.13. 09:03

Be.

369. § (1) A gyanúsított, a védő, a sértett, a vagyoni érdekelt és az egyéb érdekelt az ügyészség vagy a nyomozó hatóság vele közölt határozata ellen - ha e törvény kivételt nem tesz - a közléstől számított nyolc napon belül a határozatot hozó ügyészségnél, illetve nyomozó hatóságnál panaszt terjeszthet elő.    
(2) A feljelentő kizárólag a feljelentés elutasítása miatt, a vagyoni érdekelt és az egyéb érdekelt a határozat közvetlenül rá vonatkozó rendelkezésével kapcsolatban terjeszthet elő panaszt.

gyadar # 2020.05.13. 09:02

Elnézést, rosszul adtam meg a jogszabályi hivatkozást. Helyesen: Be. 369. § 1) bekezdés

Egyébként az ügyészség a 369. § 2) bekezdés alapján utasította el a panaszt. A sértetti státuszomat teljesen figyelmen kívül hagyta.

gyadar # 2020.05.13. 08:51

T. Fórumozók!

A nyomozóhatóság elleni panaszt az ügyészség elutasította azzal, hogy nem az arra jogosulttól származik, ezért a panaszban foglaltakat érdemben nem is vizsgálta. Az elutasító határozat ellen további fellebbezésnek nincs helye - ugyanakkor teljesen nyilvánvaló, hogy az elutasító határozat jogsértő, ugyanis a Be. 361. § 1) bekezdés szerint sértettként jogosult vagyok a nyomozóhatóság döntése ellen panaszt benyújtani. Az ügyészség határozata sérti az Alaptörvény XXVIII. cikk 7) bekezdésben foglalt jogot is. Ezúton érdeklődöm, hogy ügyészség határozata ellen fordulhatok-e vmilyen (közigazgatási v. polgári) bírósághoz, amiben kérhetem az ügyészség határozatának megsemmisítését és az ügyészség arra kötelezését, hogy a panaszt érdemben vizsgálja meg.

A segítséget előre is köszönöm.