Zaklatás (?)


aser # 2020.10.13. 08:08

Üdvözletem!
Masszőr e.v.-ként dolgozom. Időnként vannak olyan emberek, akik a bejelentkezéskor szexuális szolgáltatást akarnak kérni. Vannak, akik csak egyszer írnak és vannak, akik többször. Időnként elmondom, összekeverik a masszázst a prostituált szolgáltatással és ha bemennek pl. egy boltba, ott sem kérdezik meg az eladót, hogy a kiszolgálás végén vállalnak el kielégítést is. Tudom, vannak olyan prostituáltak, akik erotikus masszázzsal hirdetik magukat, de akkor sem szabadna összekeverni a két szolgáltatást, ami pl. egy weboldalból / megnevezésből teljesen egyértelműen kitűnik. Az én weboldalam is kizárólag és egyértelműen a hivatalos masszázsról szó és semmilyen utalás nincs arra vonatkozóan, hogy kielégítést is vállalnék. Megszokni a szexuális kéréseket, utalásokat nem lehet és igen zavaró. Bárki elképzelheti, szeretné a munkáját nyugodtan végezni és időnként folyamatosan a tiltásokkal foglalkozna vagy rövid magyarázatokkal vagy akár pár másodperc erejéig hallgathatja a szexuális kéréseket stb.
Szeretném megkérdezni, van-e valamilyen olyan válasz, amiben hivatkozhatnánk valamilyen jogra, amit sablonként elmondhatnánk vagy leírhatunk? Itt nem a feljelentésről szólna ez a helyzet (mert nem mindenki zaklat hosszabb ideig és a tiltások is segíthetnek), hanem arról, mindig ugyanazt a sablont mondjuk / elküldjük, de esetleg tartalmaz valamilyen jogszabályt, ami után elmegy a kedvük attól, hogy újra bombázzanak bennünket / másokat a szexuális kéréseikkel? Az nem mindendig segít, hogy jelezzünk, nálunk nincs erotikus szolgáltatást, mert többen tovább próbálkoznak még. Köszönöm szépen.

alfateam # 2020.10.13. 09:26
drbjozsef # 2020.10.13. 09:36

aser,

Ez jogilag nem zaklatás. Annak része a "rendszeres ésvagy tartós" háborítás.

Ha ez mindig más személy, akkor ez fel se merül.

Nincs ilyen jogi sablon.

A hirdetésbe beleírod, hogy ez normál masszázs, nincs hepi finis. Ennél többet nem tehetsz. Aki ennek ellenére is kérdezősködik, azt leteszed. Sajnos ez ilyen.

(egyébként, ha van ilyen hülye, aki a világos jelzés ellenére is erősködik, akkor mit nyernél azzal, hogy egy fél oldalas sablonszöveget (ha lenne) olvasol be neki, ahelyett, hogy kinyomnád a rákba?)

aser # 2020.10.13. 13:35

Köszönöm.
Akkor ez a téma jogilag nem megfogható.
A hirdetésemben egyértelműen ott van, hogy kizárt az ilyen szolgáltatás. Sajnos ennek ellenére sokan bepróbálkoznak és a kollégáimnál is.
Letehetem a telefont, de ha nem mondok semmit, újra hív / ír.
Nem féloldalasra gondoltam, hanem egyszerűbb jogi megfogalmazású vagy arra hasonlító pár mondatos szövegre.
Ha jogi vagy arra hasonlító rövid szöveget mondok el / másolok be neki, akkor engem sem terhel le újabb hívásokkal és nem kell hallgatnom a lihegős szövegeket vagy "nyálas" írásaikat. Én elhadarom felé a szöveget, majd letszem / tiltom (de másik névvel/telefonnal újra próbálkozhat). Ha pl. egy ügyvédet hívnának fel heti szinten többször és erotikus kérést fogalmaznának meg, ugyanazok + mások is, akkor rövid időn belül megunná az ügyvéd is a telefon lerakásokat. Valószínűleg az anyázásokon kívül mondana valami eredményesebb mondatot is. Egy sablonszöveg sokat segítene.

drbjozsef # 2020.10.13. 13:42

aser,

Aha, értem.

Jogi szempontból ez semmi. De végülis igazad van. egy, legfeljebb két mondatos jogi bikkfanyelven hangzó valamit lehetne szerkeszteni, hátha az hat. Még igaznak sem kell lennie... bele lehet szőni a zaklatást, meg Btk-t, meg feljelentést, meg bármit. Röviden, tömören, semlegesen.

Jogi relevanciája nincs, de ha ettől kevesebben hívnak újra, akkor már megérheti.

Jó ötletem nincs így hirtelen mondjuk.

aser # 2020.10.13. 20:03

Értem!
Azért köszönöm. :)