Feltételes szabadságra bocsátás


jnancya # 2020.10.31. 13:01

Tisztelt Válaszadó!

2020. október 20.-án megjelent egy hír, miszerint szigorítják a feltételes szabadságra bocsátás feltételeit.

A párom rablás kísérlet elkövetésével jelenleg is börtönbüntetését tölti, és 2021 nyarán lenne esedékes a feltételes szabadlábra helyezése.

Érdeklődnék, hogy ez a módosítás - bár hozzáteszem, a Magyar Közlönyben nem találtam a parlamentben tárgyalás napjával - fogja-e módosítani a hazajövetelét?

Továbbá, amennyiben a bv.trv. szerint minden feltételnek megfelelt a büntetése letöltése alatt (jó magaviselet, rendezett család várja stb.) elképzelhetőnek tartja-e, hogy a bv.bíró szubjektív megítélésére hagyatkozva, esetlegesen nem fogják hazaengedni?

ILyen büntetési ügyben mennyire gyakori avagy sem, a hazaengedések korlátozása?

Tisztelettel,
"JNancyA"

Slainte # 2020.10.31. 14:37

A feltételes szabadság kizárása egyes bűncselekmények esetén csak a törvénymódosítás hatályba lépése után elkövetett cselekmények miatt elítélteket érinti, úgyhogy az az Ön párjára bizonyosan nem vonatkozik.

Az más kérdés, hogy általános tendencia, hogy a bv. bírók a tavaszi győri eset óta nehezebben engedélyezik a feltételes szabadságot. Tényleg jól kell viselkedni a bv.-ben, és mindent meg kell tenni, hogy már a feltételes tárgyalás idejére biztosítsák és be is tudják mutatni a szabadulás utáni rendezett életvitel feltételeinek megteremtését.

Hftxgg5fztfzfzv # 2020.11.03. 22:23

Az lenne a kérdésem hogy páromat majusi kedvezmény tárgyaláson 6 hónappal kitolta a bv bíró ami novemberben esedékes. Azóta 2 db jutalmat is szerzett, de így félek hogy kitoljak. Így is kitolhatja meg a bíró?

Slainte # 2020.11.05. 10:24

Kitolhatja, elutasíthatja és engedélyezheti is. A bíró mérlegelési jogkörébe tartozik.