Büntetett előélet - jogerő vagy kitöltés a mérvadó?


Chanel21 # 2020.11.15. 10:11

Köszönöm válaszát, Isten ments, hogy vitatkozzak csak furcsa nekem az egész és méltatlan, igazságtalan helyzet ha ez valóban így lenne.

Mert ugye úgy szól a törvényi mentesítés kapcsán, hogy:

  • jogerőre emelkedéskor mentesül automatikusan ( pénzbünti, közmunka esetén)
  • 1 évet nem meghaladó ítlet esetében a KITÖLTÉST VAGY VÉGREHAJTHATÓSÁGOT követő 3 év.

Értem én, hogy a jogerő most volt DE a kitöltés, azaz a végrehajtása nem 2020 hanem 2014 volt. Tehát itt a kitöltés dátuma aggályos nekem ebben az esetben. Egy 10 évig húzódó ügyben, még ezt követően 3 évig priusszal súlytani valakit nekem méltánytalannak tűnik.

Mert ugye az is más, ha kapott volna még +1 évet amit le kell ülnie, az tiszta sor... leüli és onnantól kezdve 3 év.

De vicc, hogy a kitöltésre nem találok semmit sem a neten. :((

Slainte # 2020.11.15. 06:28

A szabályozás teljesen egyértelmű. A büntetés kitöltése nem eshet a jogerő előttre, lévén, hogy akkor még büntetés sincs. Tehát a mentesüléshez szükséges idő a jogerőtől számítódik.

Chanel21 # 2020.11.14. 13:34

Tisztelt / Kedves Fórumozók!

Kérném szépen segítségüket egy számomra nem egyértelmű szabályozás kapcsán.

2020.11.13-án a bíróság 1 év börtönbüntetésre ítélt, és 1 évig eltiltott a közügyektől, a börtönbüntetés teljesen kitöltött, ugyanis az előzetes letartóztásban töltött idő pontosan ennyi volt. Azzal tisztában vagyok, hogy az 1 év közügy az most indul el és addig nem mentesülök.

A kérdésem az lenne, hogy a törvényben meghatározott büntetett előéletre vonatkozó 3 év az a jogerőtől indul, vagy a kitöltéstől? (tehát ha az 1 év közügyektől eltiltás lejár, akkor büntetlen előéletű leszek-e?)

Az előzetes letartóztatás 2014-ben történt meg,az a 3 év a 2014-től indul - azaz már büntetlen előéletűnek számítok, hiszen lejárt a 3 év-, vagy innentől számolják a 3 évet?

Ugye a törvény szövege így néz ki amit találtam:

Törvényi mentesítés:

  1. szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, egy évet meg nem haladó tartamú szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését vagy végrehajthatóságának megszűnését követő három év elteltével,

Nagyon szépen köszönöm ha időt szán rám!