Munkahelyi pénz


Csuklósbusz # 2021.03.16. 18:29

Üdv!

Húgom egy irodában dolgozik, ügyfeleznek, tőlük pénzt vesznek át. Ezekről mind e-számla is készül így a bevételek világosak, a kiadásokról viszont gyakran nincs számla, sem feljegyzés, vagy ha van is sokkal később beírva egy excelbe.
Eltűnt fél misi, és van 8 dolgozó.
A húgom a gyanúsított mert ő ér be legelőbb és ő a legújabb ( 2 éve) ott dolgozó.
Mondanom sem kell hogy nem Ő volt, sőt a pénz számolása, könyvelése nem is az Ő feladata volt.
Azt sem tudják pontosan mikor tűnt el.

Volt meeting, egyenkénti kihallgatás, majd így kettesben kerek-perec szemrehányás hogy csak ő lehetett.
Sőt a főnök férje is bejött átnézni a könyvelést, Ő szintén ugyanez, kerek- perec Ő volt és kész. Húgomat kétszer hívták be így a többieknek is egyértelművé téve ki a gyanúsított.
Feljelentéssel fenyegetőzött de nem tudom megteszi-e.

A kérdésem mit tegyünk?
Tisztázni szeretnénk magunkat tehát szeretnék ha tényleg lenne belőle ügy.
Becsületsértésért vagy hasonlóért lehet feljelentést tenni Ő maga mint alkalmazott? Vagy pusztán a tényért hogy eltűnt a pénzt? Becsületsértés ha a főnök és férje négyszemközt megvádol bizonyíték nélkül?
Saját véleményünk hogy könyvelési hiba, jobban átkéne azt nézni hozzáértőnek ( az irodában nincs könyvelő, laikusok viszik a pénzt) tehát legjobb esetben el se vitték azt a pénzt, a legrosszabban meg elvitték, persze akkor sem a húgom.
De ha el is vitték hónapokon keresztül apránként, ezt is a fejéhez vágták, hónapokon át sikkasztott.

A kassza úgy volt bezárva hogy benn evolt a kulcs... tehát aki lopni akart bárki bármikor hozzáférhetett. De mivelhogy a kiadásokról nincs számla, max hiányos excel tábla így egyáltalán a rendőrség is mit tud ezzel kezdeni? Mindenki 10+ éves dolgozó, húgom aki a legújabb és legelőbb ér be, ez az egyetlen ok hogy biztos Ő volt, holott a kassza non-stop hozzáférhető bárkinek.

Egy a fő lényeg, tisztázódjon a becsület, ilyenkor mit kell tenni?

groszfater@gmail.com # 2021.03.17. 06:31
Csuklósbusz # 2021.03.17. 11:42

Ilyen szabályzat nem volt, kb becsületkasszáztak amíg hiány nem lett lett. A vicc az hogy az se biztos hogy van egyáltalán tolvaj..

Feljelentés lesz téve a lopás miatt ismeretlen tettes ellen, megelőzve a munkaadót ha egyáltalán Ők megteszik, aztán húgom visszamegy dolgozni, rúgják ki ha akarják, az Ő lelkiismerete tiszta.

Rexor # 2021.03.24. 09:36

Szerintem kezdjük ott, hogy a munkáltatónak semmi joga nincs gyanúsítani és nyomozni. Tegyen feljelentést. Másodsorban, ahol így kezelik a kiadásokat ott a könyvelésben is valószínűleg nagy kupleráj lehet.

JoanneClarr # 2021.07.06. 08:23

Fontos, hogy a nyilvánosságra hozatal tényét rögzítsék annak a munkavállalónak a feljegyzésében, aki felfedezte. Ennek alapján bizottságot hoznak létre hivatalos vizsgálat lefolytatására.
Ha kiderül, hogy az elbocsátott alkalmazott lemásolta az adatbázist, és egy másik munkahelyen használja, akkor a volt munkáltatónak okozott kár nem tűnik illuzórikusnak. Ebben az esetben jelentős összeg gyűjthető be a munkavállalótól.

JoanneClarr # 2021.07.08. 12:24

Szerintem se tudnak ezzel nagyon mit kezdeni, hiszen semmi bizonyíték nincs, meg hát nem igazán szervezetten ment a kiadások regisztrációja, ahogy nézem. Mi van ha valaki mondjuk euróban vett valamit? Milyen árfolyam ( https://www.robomarkets.com/…harts/forex/ ) alapján dolgoztak? Kb. így bármilyen összeget ki lehetett találni. Velem hasonló akkor esett meg, amikor elvesztettem a céges autó kulcsát. Azt mondták, hogy biztos valakinek eladtam, hogy lemásolhassák. Persze nem volt belőle végül semmi ügy, de hát akkor is nagyon kell az embernek az ilyesmivel vigyáznia. Plusz végső esetben be kell vonni a különféle szerveket is.