Jogtalan szoftverhasználat


kovacslevente98 # 2021.04.07. 09:03

Kedves Tundra!

Értem, köszönöm. Közben utánanéztem, és azt találtam, hogy a magyar jog vagyon elleni bűncselekmények esetén ismeri a "tevékeny megbánás" fogalmát is, vagyis ha a sértett (jelen esetben a szoftvergyártó) által elfogadható módon megtérítésre kerül az okozott kár, akkor ez korlátlanul enyhítő, vagy bizonyos feltételek esetén kizáró okká válik a bűntethetőségggel kapcsolatban (egy ilyen egyezséghez persze kell a hatóság jóváhagyása is). Vagyis, ha maga a bűntény meg is valósult már, a bűntethetőségre így vagy úgy szerintem azért jelentős befolyással lehet egy utólagos "kompenzáció".

Tundra # 2021.04.04. 13:07

Kedves Levente,

így van, nincs gondatlan alakzata.

Az orgazdaság járulékos bűncselekmény (ún. bűnkapcsolati alakzat), amely egy megelőző, más által elkövetett vagyon elleni bűncselekményt feltételez. Az elkövető tudatának át kell fognia, hogy a dolog, amelyre nézve a cselekményt kifejti, valamilyen vagyon elleni bűncselekményből származik.

Bár a Magyar jogrendszer részben a Németre alapszik, mégis más.

Ami az említett kocsis példát illeti: Ez mindig az adott esettől függ. Joggal és alappal feltételezhető, hogy egy “sikátorban” fillérekért és számla nélkül vásárolt luxusautó nem legális úton-módon került az eladó tulajdonába.

Szoftvereknél, mint szellemi termék, sokkal nehezebb egy ilyen árat belőni. Hacsak nem informatikus, úgy nem feltételezhető, hogy Ön az ilyen immateriális javaknak az értékeit jól be tudná saccolni.

Az orgazdaság jogi tárgya elsődlegesen a tulajdonjog. Így a bűncselekmény akkor is megvalósulna, ha csak birtokolja, de nem használja az illegális forrásból származó termékeket.

A kártalanítás teljesen más jogi fogalom (a jogos jogsérelemmel kapcsolatos fogvatartásért járó pénzbeni kompenzáció), az Ön esetéhez nincs köze.

A kérdését persze értem: Mi van abban az esetben, ha az orgazdaság megvalósul, majd ugyanazt a terméket “normál” áron megvásárolja?

A lényeg itt nem az, hogy Ön mennyi pénzt adott ki a termékért, hanem az, hogy tudta e az ügyvitelt megelőzően, hogy a termék illegális módon került e az eladó tulajdonába. Ha tudta, akkor az orgazdaság tényállása akkor is megvalósul, ha (akár utólag) normál áron veszi a terméket.

kovacslevente98 # 2021.04.01. 11:02

Kedves Tundra!

Az orgazdaságnak nincs gondatlan alakzata csak szándékos? Akkor lehet, hogy a német jog szigorúbb e tekintetben, ezt nem tudom. De ott arra hivatkoznak, hogy a feltűnően alacsony árból már önmagában arra kellett volna következtetnie a vásárlónak, hogy nem legális a termék. Mintha pl. egy kocsit akarna neked valaki eladni az eredeti ár tizedrészéért. Csak az a helyzet, hogy egy szoftvernél azért nem ennyire egyértelmű a dolog, kiváncsi vagyok mi a bírói gyakorlat ilyen esetben.

Engem egyébként inkább a szerzői jogsértés esete érdekel, hogy az, hogy valakinek a birtokában kerül jogtalanul egy szoftverliszensz, de nincs felhasználva, az attól még ugyanúgy szerzői jogsértésnek minősül-e mintha fel is használná, vagy a birtoklás önmagában még nem törvénysértő?
Illetve ha az illető utólag megvásárolta eredeti forrásból is a liszenszt (persze még a büntetőeljárás előtt), akkor azt tekintheti a hatóság automatikusan kártalanításként?

Tundra # 2021.03.29. 10:38

Kedves Levente!

Az orgazdaság bűncselekménye csak egyenes szándékkal követhető el, a jogtalan haszonszerzésre irányulóan célzatos.

Ráadásul feltételezi, hogy tudtad, hogy maga a dolog, ami felett tulajdonjogot szerzel, eleve valami más bűncselekmény elkövetésre révén került az eladó tulajdonába.

Ha ezekről nem tudtál, akkor ez ellened nem felróható. Ha viszont tudtál, akkor bizonyítsák be. Ez utóbbi csak akkor lenne mondjuk lehetséges, ha hosszabb elektronikus levélváltásod volt az eladóval, mely során egyértelműen kiderül, hogy a licencek illegálisak, de te így is megvennéd.

Elnézésedet kérem, a szabálysértés határa 100 ezer a hatályos BTK. szerint. A gyakorlatban viszont nem igen indítanak eljárást fél millió alatti összegekre, bűncselekmény ide vagy oda. A büntetőeljárásnak ugyanis szintén van költsége, amit csak akkor tudnak rádverni, ha a nyomozás sikeres. Pár száz ezer forintért nem jellemző, hogy ezt megkockáztatnák.

kovacslevente98 # 2021.03.29. 06:06

Kedves Tundra!

Köszönöm a válaszod. Alapvetően egyetértek veled, de sajnos a németországi példa azt mutatja, hogy felelősségre vonhatnak pusztán a vásárlás miatt is. Az ottani hatóságok szerint ugyanis "nem életszerű", hogy a hivatalos forgalmazói ár töredékéért vett licence-ről azt gondolhatta jóhiszeműen a vásárló, hogy azok legálisak. Ezért most pénzmosásban való közreműködéssel is vádolják őket (a szerzői jogsértés mellett), ez az eset pedig az itthoni jogszabályok szerint kb. pont az orgazdaságnak felelt meg tavaly év végéig, idéntől itthon is pénzmosási tényállás. Persze azt is tudom, hogy a németek híresen szigorúan kezelik a szellemi termékhez fűződő jogokat is, de sajnos úgy tűnik, hogy az orgazdaság igenis ráhúzható erre az esetre.

A szabálysértési határ félmillió Ft, nem 100 ezer? Én úgy tudtam, hogy az utóbbi.

Tundra # 2021.03.28. 20:58

Rövid válasz: nem vagy felelősségre vonható.

Egyszerűen hiányzik a felróhatóság. Te, mint fogyasztó megvásároltál egy terméket (licencet), élet- és értelemszerű, hogy ezt a lehető legolcsóbban kívánod megtenni.

Nincs olyan büntetőjogi kategória, miszerint egy vásárolt termékért büntetőjogilag felelősségre vonható lennél. Néhány kivétel ez alól az orgazdaság, gyermekpornográfia, stb., de ezek kritériumrendszere nem húzható rá az általad említett esetre.

E mellett a gyakorlatban sem tartom reálisnak, hogy az alulfinanszírozott, bürokratikus és legkevésbé sem hatékony hatóságok ilyen típusú “razziákat” tartana magánszemélyek otthonaiban.

Aztán ott van az elévülés. Írtad, hogy régebben megvásároltad, most már nem használod. A legtöbb bűncselekménynek van elévülési ideje. Másképpen fogalmazva, ha nem indítanak ellened eljárást az elévülési időn belül, úgy mentesülsz a büntetőjogi felelősségre vonás alól.

Végül megemlíteném azt is, hogy amennyiben nem fél millióval forintnál olcsóbban vásároltad ezeket a licenceket, úgy ez legfeljebb szabálysértésnek minősülne, nem bűncselekménynek.

Én te helyedben egy csöppet sem aggódnék emiatt.

kovacslevente98 # 2021.03.27. 10:22

Sziasztok!

A címben nevezett témával kapcsolatban lenne egy kérdésem.
Nemrég, megjelent egy hír, hogy Németországban a rendőrség elkezdte vizsgálni azokat, akik "túl olcsón" vásároltak Windows szoftverkulcsot különböző netes webáruházakból, merthogy ezek nagy része elvileg nem teljesen jogtiszta. Itthon ilyen vizsgálatról még nem hallottunk, de mivel itt is számos weboldal reklámoz és/vagy árul ilyen licensz kulcsokat, nem zárható ki, hogy majd itthon is elkezdik ezeket kivizsgálni.
Na most a kérdés, hogy abban az esetben ha én is rendelkezem ilyen olcsón vásárolt szoftverkulccsal, de már nem használom (mert számomra is világossá vált, hogy valószínűleg nem jogtiszta), tehát a jogtalan szoftverhasználat csak a múltban állt fenn, mára már abbamaradt, akkor ettől még felelősségre vonnának a hatóságok? Mondjuk teszem azt egy házkutatás során már nem találnak ezzel a kulccsal aktivált szoftvert a gépemen, csak azt, hogy a birtokomban van maga a kulcs. Ilyenkor mi a helyzet szerintetek?

Köszönöm a segítséget!