Érdemes - e kártalanítást kérni?


Dinamite # 2021.06.27. 16:18

Tisztelt Fórumozók!

2020.November 1-jén, éjjel, egy házibuli után, mivel fogyasztottunk alkoholt úgy döntöttem, hogy nyilván nem vezetek haza italozás után. Ezért a vezető ülésen az autóban aludtam bent, hátsó parkoló, kevés autó- nem zavartam senkit sem.

Hajnali 5kor a rendőrök ébresztettek, szonda, pozitív, jogosítvány azonnali elvétele, vérvétel-vizet stbstb.
Ittas járművezetéssel vádoltak meg.

2013-óta a jogosítványomból élek, nyilván ott azonnal elvesztettem az állásom, és hónapokig sajnos nem is találtam, közben többször kérelmeztem az ügyészséget is hogy, legalább adják visza addig a jogosítványt, amíg ez az egész le nem zárul, vagy nem történik végre valami. Minden kérelmem elutasították, a kihallgatások alatt valami kegyetlen bunkó hozzáállást produkáltak, többször akarták hogy valljam be hogy ittasan vezettem. Ezt természetesen nem tettem meg, mert tudtam hogy nem került rá sor.

233 !!!!! nap elteltével, kaptam a határozatot, hogy megszüntetik az ügyet, mert se nem a térfigyelő kamerák alapján, se nem az orvosszakértő véleménye alapján nem tudnak semmit bizonyítani, és az autó az adott időpontban nem mozdult a helyéről, az orvosszakértő pedig kimondta hogy a vérvizsgálat alapján amikor érkeztem nem lehetett alkohol a szervezetemben az értékek alapján.

A határozatban szerepel hogy kérhetek kártalanítást, egyszerűsített, illetve sima eljárásban is.

Érdemes esetleg ? Keresőképtelenné válltam, 7 éve a jogosítványomból éltem, és egyik napról a másikra mindennek vége lett.

Válaszotokat előre is köszönöm !

Slainte # 2021.06.28. 06:28

Kártalanítást bizonyosan nem, mert az csak a személyi szaabdság alaptalan korlátozása vagy elvonása miatt jár el. A jogosítvány elvételéért legfeljebb a polgári jog szabályai szerint indíthatnál kártérítési pert, de ahhoz azt kellene bizonyítani, hogy a hatóság nem úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben elvárható lett volna.

Dinamite # 2021.06.28. 07:52

Értem. De akkor miért írták bele a határozatba, hogy egyszerűsített kártalanítási igényt is valamint polgárjogit is benyujhatok?

Slainte # 2021.06.28. 08:28

Mert benne van a sablonban. A pótmagánvádat is minden szóba jöhető nyomozást megszüntető határozatba beleírják, akkor is, ha az törvényben kizárt.

A Be. 844. §-a egyértelmű: "Az e törvényben meghatározott feltételek fennállása esetén kártalanítás jár a terheltnek, ha a büntetőeljárásban vagy annak eredményeként a szabadságát alaptalanul korlátozták, illetve elvonták. A kártalanítás kizárólag a szabadság korlátozásának, illetve elvonásának a ténye és a tartama miatti hátrányok orvoslására szolgál."

Aztán a későbbiekben részletezi is, hogy kártalanítás a letartóztatásért, az előzetes kényszergyógykezelésért és az olyan bűnügyi felügyeletért, amelynek során a bíróság a terhelt számára előírta, hogy lakást, egyéb helyiséget, intézményt, vagy ahhoz tartozó bekerített helyet engedély nélkül nem hagyhat el, valamint az ezek elrendelését megelőzően elrendelt őrizetért, továbbá a jogerős ítélet alapján végrehajtott szabadságvesztésért, elzárásért, javítóintézeti nevelésért, illetve kényszergyógykezelésért járhat.

Atis77 # 2021.07.21. 06:24

Ha az indito kucs a helyen volt akkor vezetonek szamitasz. Engem lattak is vezetni mikor leparkoltam a kocsival azonnal kivettem a kulcsot ws a kesztutartoba tette m. Utanam jott k kerdeztek hogy mirt lampa nelkul jottem. Es ennyi volt tovabb alltak

Tundra # 2021.07.31. 09:25

Tisztelt Dinamite,

Nem értek egyet azzal a hozzászólással, hogy Önnek nem járna kártalanítás.

Bár való igaz, hogy a Be. úgy rendelkezik, hogy az alaptalan szabadságkorlátozás esetén járna Önnek a kártalanítás, ugyanakkor nincs egy általános kártalanítási kötelezettséget megállapító norma, azt a jogszerű károkozást megengedő norma határozza meg.

Ami Önt érte az nem egy jogellenes károkozás volt. Ugyanakkor a Ptk. 6:520. paragrafusa alapján minden károkozás jogellenes. Bár kivétel, amikor a károkozó a kárt jogszabály által megengedett magatartással okozza, ez a magatartás csak azért nem jogellenes, mivel a károkozót előzetesen kártalanításra kötelezi.

Amúgy ez észszerű is. Önnek jelentős érdeksérelmet okoztak, miközben az eljárást Ön ellen megszüntették. Ezért az érdeksérelemért az államnak helyt kell állnia. Sérelemdíj, elmaradt jövedelem, stb. címszavak alatt mindenképp igényelhet jóvátételt.

Azt tanácsolom, hogy keressen fel az ilyen ügyekre specializált ügyvédet / ügyvédi irodát. Ezek általában úgy működnek, hogy (az alaphonoráron mellett) az Önnek kiutalt kártérítési/kártalanítási összeg egy bizonyos %-áért dolgoznak. Így az ügyvédek érdekében is áll elérni, hogy Önt minél magasabb összegben kompenzálják.

Remélem tudtam segíteni!

Slainte # 2021.08.01. 07:45

T. Tundra,

a kérdező ezt írta: "A határozatban szerepel hogy kérhetek kártalanítást, egyszerűsített, illetve sima eljárásban is."

Ez a Be, szerinti jogintézményekre utal (egyszerűsített kártalanítási eljárás - Be. 851.-852. §, kártalanítási per - Be. 853.-854. §). Ezekről írtam, hogy a kérdező nem veheti igénybe, mert csak a személyi szabadság alaptalan korlátozása miatt alkalmazhatók. Ezt részletezi a Be. 845. §, de egyérrtelműen rögzíti még egyszer a Be. 851. § (1) bekezdése és a Be.. 853. § (1) bekezdése is.

Az általános kárfelelőssség szabályai szerint természetesen polgári perben bármilyen kár megtérítése igényelhető, ahogy azt le is írtam a 2021.06.28. 06:28-as hozzászólásomban.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.08.01. 11:03

A gyanúsítás, intézkedés foganatosítása nem olyan ok, amire kártérítési igényt lehet alapozni. Csak kivételesen, ha a gyanúsítás, intézkedés kirívóan téves jogértelmezésen vagy jogalkalmazáson alapszik.