Eljárás, meg nem jelenés


Surmoka # 2021.09.15. 20:32

Sziasztok.
Magánvádas ügyben vagyok terhelt, de az elsőfokú tárgyaláson a magánvádló nem jelent meg, és magát előzetesen nem mentette ki.
A bíró ennek megfelelően a helyszínen végzést hozott, hogy ezt a vád ejtésének kell tekinteni, és megszüntette az eljárást. (Ez ellen 8 napig fellebbezésnek van helye.)
Majd pont aznap, mire az írásos kézbesítés megérkezett a végzésről, jött egy elektronikus is, hogy a bíróság a magánvádló utólagos kimentését elfogadta, és mégis lesz tárgyalás.
A kérdésem: van olyan, hogy utólagos kimentés? Nyomát se találom a büntetőeljárásról szóló törvényben, ott csak az előzetes kimentés szerepel mint lehetőség.
Kétlem, hogy a magánvádló ennyire gyorsan fellebbezést adott volna be, hiszen az elsőfokú végzést még nem is igen kézbesíthették neki.
Akkor a bíró milyen alapon vonta vissza a végzését? Lehet egÿáltalán ilyet? A rövid kis levélkében semmilyen paragrafusra nem hivatkozik. Nekem ez gyanús.

Slainte # 2021.09.17. 07:06

Feltehetően igazolta a távolmaradását, és ezért a bíróság a Be. 141. § (1) bekezdés b) pontja alapján megismétli a tárgyalást.

Surmoka # 2021.09.21. 15:54

Köszi a választ.
De vajon a bíróság mért nem óhajtja az orromra kötni a döntés jogalapját? Rendben van egy negyed wécépapír méretű kis folyószöveg és kész?

Szomorú örökös # 2021.09.21. 17:54

Surmoka

Gondolom te azt szeretnéd, hogy szűnjön meg ellened az eljárás, de rossz hírem van. Nagy valószínűséggel a bíró tisztában van a lehetőségeivel és nem csak úgy blindre fogadta el a magánvádló távollétének az igazolását. Szerintem szépen csendben várd azt a tárgyalást, mást nem nagyon tehetsz most.