Csalás, sikkasztás


ZZ24 # 2023.01.10. 07:41

Üdvözlet,

sajnos évekkel ezelőtt ügyeletes balek voltam, számos ügyet leírtam itt már, most az egyik aktuálissá válóban kérnék segítséget, iránymutatást:

A rényállás a következő: egy jól menő vállalkozó ismerősöm a segítségemet kérte évekkel ezelőtt, hogy egy \"rendszert\" épít ki, ehhez lenne szüksége egy telekommunkiációs műszaki cikkre, de ő már nem tudja a T-home-tól kihozni, mert betelt a kerete,, ezért segítsek neki és az én nevemre kihozza a készüléket, a részleteket meg fizeti rendszeresen. Sajnos belementem és a következő történt. A T-home-os ismerőse már elkészítette a digitális szerződést az adataim alapján, én meg digitálisan aláírtam. Ekkor az ismerősöm egy hatalmas reklámszatyorban átvette a műszaki cikkeket. Napokkal később a T-home-tól kapott e-mailekből derült ki, hogy a \"kedves\" ismerős, az akkori legújabb Iphone-t és egy méregdrága drónt hozott ki a nevemre nullásan, azaz még kauciót se kellett fizetni a cuccok kihozatalánál, mert mgbízható ügyfél voltam a T-home-nál. és el tudta intézni a belsős emberével, hogy a nevemre így kiadják ezt a 2 dolgot, aminek kb 800.000.-Ft volt akkor a piaci értéke.

Amikor szembesíttem vele, hogy a rendszer kiépítése alatt ezt értette e, elkezdett összevissza beszélni és ígérte, hogy fizetni fogja a részleteket. Folyamatosan hitegetett és addig fajult az ügy, hogy a T-home átadta egy behajtócégnek és elkezdték bevasalni rajtam a cuccok árát. Még a végrehajtási fázis előtt megállapodtam a követeléskezelővel, így nem növekedett még brutálisabbra a behajtási összeg. Az ismerősöm közben a saját SIM kártyájával használta az Iphone-t és a drónt is saját használatra megtartotta és elérhetetlenné vált, hiába kerestem és hívtam folyamatosan.

Nemrég sikerült telefonon egy óvatlan pillanatban beszédre bírnom, és HANGFELVÉTELT készítettem, amelyben lényegében elismeri, hogy éngem baleknak használt fel és esze ágában sincs kifizetni a cuccokat, sőt már meg sincsenek nála, sőt az egyik közös ismerősümket hamisan megvádolta az Iphone elopásával!

A kérdéseim:

A.) A csalás és sikkasztás megállja e a helyét az ügyben? Folyamatosan tévedésben tartott haszonszezés céljából, ezzel kárt okozott (csalás része), illetve a rá bízott idegen dolgokat ( a telefont és a drónt) jogtalanul sajátjaként használta majd eladta őket (sikkasztás része).

B.) Büntetőeljárásban befogadják e ezt a felvételt a szabad bírói mérlegelés keretében? Annyit tudok, hogy rejtett kamerás felvételt elfogadnak büntetőeljárásban bizonyítéknak.

C.) Ha a feljelentésnél előterjesztek polgári igényt a károm megtérítésére, akkor adjak e be még külön fizetési meghagyást is ellen? Azért lenne fontos tudni, mert a polgári útnál szabad bizonyítási rendszer van, és a hangfelvételt szinte biztos, hogy elfogadnák bizonyítási eszközként, mégha \"jogellenesen\" készült is, de perdöntő erejű.

D.) Az elévülés hogyan számítódik, ha a követeléskezelőnek havi szinten fizetem a résztleteket és eddig kb 200.000.-Ft-ot hajtottak be rajtam a 800.000.-res tartozásból. Az ismerősömön csak a 200.000.-Ft ot tudom követelni, mi lesz a maradék 600.000.-rel? Meg kell várni a jogerős ítéletet? Miért jó ez ennek az embernek, hogy ezt csinálja, az IMEI adatokból is egyértelműen kiderül, hogy saját célra használta és sikkasztás keretében lenyúlta a telefont és a drónt. Tanú is van, aki látta ezeket nála és eljön tanúskodni ellene. Az illető havonta közel 1 milliót megkeres és ilyen aljas mocsok sajnos, de nagyonbiztos magában és bele fog állni az ügybe, és meég engem fenyeget, hogy kiszámláztatja nekem a kieső munkaidejét, amit a kihallgatásokon kell töltenie!!!!

Szomorú örökös # 2023.01.10. 15:21

zz24

egy jól menő vállalkozó ismerősöm a segítségemet kérte évekkel ezelőtt, hogy egy "rendszert" épít ki, ehhez lenne szüksége egy telekommunkiációs műszaki cikkre, de ő már nem tudja a T-home-tól kihozni, mert betelt a kerete,, ezért segítsek neki és az én nevemre kihozza a készüléket, a részleteket meg fizeti rendszeresen.

Hát ilyet valóban egy igazi született balekkel lehet csak megcsinálni, már megbocsáss.
Ez annyira átlátszó történet, hogy kezdettől fogva gyanakodnod kellett volna. :-O

A csalás és sikkasztás megállja e a helyét az ügyben?

A csalás igen, a sikkasztás már szerintem kevésbé.

Ha a feljelentésnél előterjesztek polgári igényt a károm megtérítésére, akkor adjak e be még külön fizetési meghagyást is ellen?

Szerintem tök felesleges a fizetési meghagyás, főleg hogy egy bizonyos összeghatár felett már nem is adhatsz be fizetési meghagyást, a bíróság határozata peres eljárás végén szükséges hozzá, hogy végrehajthatóvá váljon. De ha a bíróság határozatban megítéli neked az általad csalással megszerzett eszközök értékét...no meg hát akár esély is van rá, hogy a plusz költségeket is megkapd, amit már a követeléskezelő szedett be tőled.

Az elévülés hogyan számítódik, ha a követeléskezelőnek havi szinten fizetem a résztleteket és eddig kb 200.000.-Ft-ot hajtottak be rajtam a 800.000.-res tartozásból. Az ismerősömön csak a 200.000.-Ft ot tudom követelni, mi lesz a maradék 600.000.-rel? Meg kell várni a jogerős ítéletet?

Bármit követelni szerintem te csakis jogerős bírósági határozattal tudsz.

Miért jó ez ennek az embernek, hogy ezt csinálja

Hát ezt csak te tudod. Talált egy balekot és azt hiszi, hogy meg fogja úszni.

az IMEI adatokból is egyértelműen kiderül, hogy saját célra használta

Azokat csak akkor fogják tudni lekérni a rendőrségen, ha sikerül nyomozást indítani a történetben.
De ezt szerintem csakis a bíróság rendelheti el, én úgy gondolom.

sikkasztás keretében lenyúlta a telefont és a drónt.

Továbbra is: szerintem ez nem sikkasztás.

Tanú is van, aki látta ezeket nála és eljön tanúskodni ellene.

Egészen addig, amíg ő meg nem fenyegeti a tanúdat és onnan kezdve nem lesz az.
De ha ez nem következik be, akkor a hiteles tanú mindig jól jön.

még engem fenyeget, hogy kiszámláztatja nekem a kieső munkaidejét, amit a kihallgatásokon kell töltenie

Próbálkozni lehet!

Majordomus # 2023.01.10. 20:20

Ekkora összegnél már érdemes fogadni egy ügyvédet.
Az eddig kifizetett 200 ezer ft-ra indits ellene egy fizetési meghagyást. Ha ellentmond oerré alakul az ügy és a bíróságon bizonyithatod az igazadat.
Addig ne adj ki adatokat(tanuk stb)

Majordomus # 2023.01.10. 20:21

Te e szerencsétenkedj!
Az ügyvéd simán felgöngyöliti ezt az ügyet.

ZZ24 # 2023.01.10. 22:02

Köszönöm szépen a tanácsokat. Annyi kérédsem lenne még, hogy az általam lefizetett 200.000.-Ft elévülése mikor kezdödött a csaló ismerős vonatkozásában.

A.) Amikor a nevemre kihoztam az eszközöket?

  1. Amikor a T-home átadta a behajtócégek az ügyet?

C.) Amikor az első részletet lefizettem a behajtócégnek?

És még egy fontos kérdés:

A hangfelvételt bemutassam a rendőrségnek, vagy csak végső esetben, illetve apolgári úton használjam? Azért kérdem, mert büntetőeljárásban ezt sokkal szigorúbban veszik az olvasottak alapján, ráadásul ez a mocsok még séréelemdíjat is kérhet, hogy jogellenes felvételt használok fel ellene. Az más kérdés, hogy a bíróság megállapítaná, hogy nem jogos a sérelmdíj, mivel az igazság elleplezése céljából élne vissza a személyiségi jogainak védelmével.

Szomorú örökös # 2023.01.11. 04:33

ZZ24

Fogadd meg Majordomus tanácsát: „Ekkora összegnél már érdemes fogadni egy ügyvédet.
Ő majd tudni fogja, hogy mit és hogyan csinálj.

ZZ24 # 2023.01.12. 04:58

Rendben, csak addig is próbálok képbe kerülni. A fizetési meghagyásnál az a furcsa helyzet állhat elő, hogy megítélik, amit eddig lefizettem, de minden hónapban jön az új törlesztő, mert 600ezer még lóg a levegőben. Ezért kérdeztem, hogy minden új részletnél új elévülés kezdődne a csalóval szemben? Vagy a bűncselekmény napja az összes részlet elévülési időpontja?

ZZ24 # 2023.01.12. 05:00

Pontosabban az elévülés kezdő napja.

osztap # 2023.01.12. 07:07

ZZ24,

Ha pénzt akarsz látni, akkor érdemes a polgári úton indulni. Köztetek létrejött egy szóban kötött szerződés. Ebben Te vállaltad, hogy felveszed a hitelt, ő vállalta, hogy fizeti neked a törlesztőket. Ez nem történt meg. Én a helyedben követelném tőle (i) az összes pénzt, amit eddig kifizettél, akár a banknak, akár a követeléskezelőnek, plusz (ii) amit még a követeléskezelőnek fizetned kell, ha ma rendeznéd a teljes tartozást egyösszegben, plusz (iii) bármilyen számlával igazolható költségedet, plusz (iv) Ptk. szerint járó késedelmi kamatot.

Küldtél már neki tértis levelet, hogy fizesse meg neked a fentiek szerinti teljes tartozást mondjuk kézhezvételtől számított három napon belül? Annak kéne lennie az első lépésnek. Ha nem fizet, utána küldhetsz neki fizetési meghagyást. Késedelmi kamat viszont csak akkortól jár, hogy a követelésed vele szemben lejárt - bíróság előtt a tértis levélben szabott határidő a legkönnyebben bizonyítható.

Szerintem az elévülés ott kezdődik, hogy nem fizette meg neked az első törlesztőrészletet, azaz kb. egy hónappal azután, hogy az eszközöket megvetted. Ekkor szegte ugyanis meg a veled kötött szóbeli szerződést.

Vadsuhanc # 2023.01.12. 12:19

Nagyon nagyvonalúan kezeli itt mindenki, hogy maga a kérdező is - álláspontom szerint - bűncselekményt követett el.......

Szomorú örökös # 2023.01.12. 13:59

Vadsuhanc

maga a kérdező is - álláspontom szerint - bűncselekményt követett el

Miért is? A szolgáltatónak aztán mindegy, hogy ki vesz tőle kedvezményesen készüléket.
Neki volt rá lehetősége, aláírta a szolgáltatóval a szerződést, szerintem nekik semmi közük hozzá, hogy másnak lett véve.
Itt inkább annak a közreműködése az, ami talán büntetőjogi felelősséget takar, aki ebben a szolgáltatónál segédkezett.

Majordomus # 2023.01.12. 20:36

Még az sem mert nem a szolgáltatót verte át hanem saját magát.

Osztapnak igaza van. 1.flszólitó levél
2.fizetési meghagyás a 200 ezer ft-ra

ZZ24 # 2023.01.13. 05:16

Köszönöm szépen a válaszokat, sokat segítettek, mind a büntető, mind a polgári vonal el fog indulni. Ha jól tudom a büntetpekjérésban lesz lehetőség mediációra is, ha az ügyész engedélyezi.

ZZ24 # 2023.01.13. 05:17

jav: büntetőeljárásban

ZZ24 # 2023.01.13. 05:24

Még azt meg szeretném jegyezni, hogy elvileg a csaló ismerős és a szolgáltatónál lévő belsős haverja személyes adatokkal való visszaélést is megvalósítottak, hiszen, mire bértem a készülékeket felvenni már kész szerződés várt minden adatommal, tehát a csalónak a szolgáltató belsős haverja kiadta az adtaimat és az ő megrendelésére elkészítette a szerződést, amit én csak a digitális tollal aláírtam.

Szomorú örökös # 2023.01.13. 05:45

ZZ24

elvileg a csaló ismerős és a szolgáltatónál lévő belsős haverja személyes adatokkal való visszaélést is megvalósítottak, hiszen, mire bértem a készülékeket felvenni már kész szerződés várt minden adatommal, tehát a csalónak a szolgáltató belsős haverja kiadta az adtaimat és az ő megrendelésére elkészítette a szerződést, amit én csak a digitális tollal aláírtam.

Az a baj, hogy kizárólag a csalód hazug ismerősödet tudod konkrétan feljelenteni, mert max. ismeretlen tettes ellen lehet feljelentést tenni egy ilyen ügyben a belsős ismerőssel kapcsolatban, ugyanis ha név szerint gyanúsítod meg őt, akkor esetleg visszafelé is elsülhet az a bizonyos puska és a végén te kerülsz a vádlottak padjára. Nem biztos, hogy vele kapcsolatban a vádakat igazolni tudnád. Szóval nagyon óvatosan csináld!

ZZ24 # 2023.01.14. 03:36

Ezt a vonalat nem is akartam erőltteni az ügyben, mert a helyzetemen nem változtat. Én csak az igazamat akarom bebizonyírtani és a károm megtérülését elérni valamint, hogy lemenjen a nyakamról ez az adósság. Ehhez minden bizonyíték megvan, a legjobb tudásom szerint fogok beleállni az ügybe. Jövő héten a felszólító levéllel kezdem a folyamatot.

ZZ24 # 2023.01.14. 03:40

Amúgy megjött a követeléskezelőtől kért tájékoztatás, megvan a pointos összeg amit eddig befizettem, 2022. decemeberéig eddig összesen 202.000.-Ft-ot. Ezt csatalom majd a felszólításhoz is.

osztap # 2023.01.14. 08:57

ZZ24,

Arról is kéne valami, hogy még mennyivel tartozol, ha ma kifizetnéd a teljes tartozást. Aztán a kettőt együtt követelni a felszólításban.

Szomorú örökös # 2023.01.14. 09:15

osztap

Arról is kéne valami, hogy még mennyivel tartozol, ha ma kifizetnéd a teljes tartozást. Aztán a kettőt együtt követelni a felszólításban.

Nehéz lesz így meghatározni, mert az a tartozás naponta változik.
Ha nem fizet azonnal rá - jó esély van rá - akkor mi lesz a plusz kamattal, ami még utána rájön?

osztap # 2023.01.14. 10:00

Szomorú örökös,

Ha nem fizet azonnal rá - jó esély van rá - akkor mi lesz a plusz kamattal, ami még utána rájön?

Követelheti azt is. Az FMH-nyomtatványon ki kell tölteni a kamatra vonatkozó részt, annak megfelelően, amit neki is felszámítanak.
Meg lennék lepve, ha emiatt mondana ellen a kötelezett az FMH-nak, már ha ellentmond egyáltalán.

ZZ24 # 2023.01.15. 00:06

A kimutatásban szerepel a fennmaradó összeg is:
Tőkehátralék: 505 317,- Ft
2022.12.31. napig esedékessé vált kamat: 9 711,- Ft

ZZ24 # 2023.01.15. 00:08

A részletfizetési megállapodás szerint a futamidő végéig erre még rámegy több, mint egy százas, ha havi részletekben lesz kifzeteve a hátralévő időszakban.

osztap # 2023.01.15. 08:30

ZZ24,

Gondolom, ott van a kamat százalékos mértéke is. Azzal minden információd megvan a felszólító levélhez, és ha arra nem fizet, az FMH-hoz is.

ZZ24 # 2023.01.15. 18:06

Igen, ez van benne: a tőkekövetelést 2023.01.01. napjától a teljesítés időpontjáig a Ptk. szerint számított, jelenleg 13% további késedelmi kamat terheli.