Taxis baleset - kártérítési per


alfaomega # 2008.05.12. 22:40

Ne ítéljünk olyan gyorsan. Ha ez a taxi esetleg egy 1-2 éves autó volt, esetleg eddig töretlen, akkor az 540ezer forintos kár nem túlzott, sőt, ha belevesszük, hogy ebből 100ezer körüli összeg a javítás idejére elmaradt bruttó bevétel (ez sem irreális sztem), még szerénynek is mondható.

Az, hogy honnan gányolja össze és hogyan oldja meg a taxis az esett kárt, az az ő dolga.

Arról nem merek nyilatkozni, hogy jogilag felelős vagy-e a kár bekövetkezésében, vagy sem, viszont a ha az esetet "megsózzuk" a következő fogalmakkal: "elvárható körültekintés", "mindennapokban bevett gyakorlat", stb, akkor azért változik a helyzet.

Jól hangzanak ezek a kifogások, hogy hol parkolt le a taxi, meg te vagy az utasa, akinek biztonságáról a vezető dolga gondoskodni, stb.

Nem tudom, jogilag mennyire merev a dolog megítélése, de pl ha az emberi oldaláról nézzük a dolgot, elvárom bárkitől, aki az autómban ül, hogy körülnézzen, mielőtt kinyitja az ajtót. A taxi szabálytalanul állt meg - kérdés, hogy ezt nem az utas kérésére tette-e... Sőt, az első leírásból nem tűnik ki, hogy kérted volna arra, hogy ne szabálytalan helyen tegyen téged ki.

Szóval szerintem annyira nem fekete-fehér ez az ügy.
Szerintem próbálj vele megegyezni egy fele-fele kárviselésben, az volna a korrekt lépés.

hajnalbandi # 2008.05.12. 15:31

monalisa1!

Köszönöm a hozzászólást!
Én is ezzel indítanám majd szükség esetén a "védelmem", hogy mivel rossz helyen állt meg, én csak rossz helyen, rosszul tudtam kiszállni.
Illetve azt is többen mondták, hogy mivel neki van tükre, és amíg az autójában ülök ő felel értem, neki kellett volna figyelnie, hogy mikor szállhatok ki, szólnia, hogy várjak még, stb...
Különben tényleg olyan 30 centin, és 2 másodpercen múlt, hogy nem engem gyűrt le a teherautó, ennek közösen örültünk amikor kiszálltunk az autóból.

A több mint félmilliós kár pedig állítása szerint úgy jött össze, hogy 449.000.- volt a szervíz, bal hátsó, és bal első ajtó is ki lett cserélve, illetve valamilyen húzató padon kellett javítani.
Az összeg nekem is soknak tűnik, főleg azért mert még onnan a helyszínről hívta egy haverját, hogy "szevasz, kéne egy bal hátsó ajtó..."
A számla meg gondolom nagyobb összegről került kiállításra mint a valós javítási költség, ahogy ez lenni szokott...
A fennmaradó összeg +110.000.- forint pedig a szervizelés idejére, azaz 2 hétre számolt kereset kiesés.

Azóta a taxist nem tudom elérni, pedig még ő írta a levelében, hogy 30 napot ad hogy megkeressem, különben perel. Hát így nehéz lesz...

Ügyvédet, illetve véleményeket vadászni jöttem erre a fórumra, úgyhogy ha valaki tud segíteni ... :)Természetesen kifizetek mindent, csak ilyen irányú ismeretségre ezidáig nem volt szükségem, és nem tudtam merre induljak, vagy hogy, hol, és mi alapján válasszak ügyvédet.

monalisa1 # 2008.05.12. 14:56

"... a taxis sem engem hibáztatott." Hát ha annyira akar, csak pereljen be téged (...) de szerintem nemigen lesz nyerő az eljárás végén. Egyrészt mert olyan helyen állt meg ahol nem lett volna szabad, de az utas mivel mindeközben mégis kiszállt - mégis csak ő felel érte -, a minden szempontból biztonságos kiszállás feltételét nem biztosította számodra - akár téged csaphatott volna el a kamion...

Aztán még az, hogy számlával kell bizonyítania, hogy a költségei valóban 540 ezer forintra rúgtak (?), mert 1 db bal hátsó ajtó - melyet akár a bontóból is beszerezhetett - és a némi lakatosmunka, valamint a festés ennyibe került volna?!

Javaslom beszélj ügyvéddel, és válaszoljon ő a taxisnak levélben. (Ez neked még mindig és bőven nem fél milliós kiadást feltételez.)

hajnalbandi # 2008.05.12. 08:28

Üdv,

Alábbi témában kérném a segítségetek:

Februárban volt egy közúti balesetem egy taxival, és egy kamionnal. Én voltam a taxi utasa, bal hátul ültem. A taxi megállt a ház előtt, (szabálytalanul, ezért meg is büntették - megállni és várakozni tilos tábla miatt). Mi fent álltunk félig a padkán, mellettünk (balra) két sávban állt a forgalom a piros lámpánál. Én kinéztem, nyugtáztam hogy állnak az autók, nyitottam az ajtót, kiszálltam, majd mikor már kint voltam, egy kamion mellettünk nyomott egy kövér gázt, és elindult. Mivel a holtterében álltunk, nem láthatta hogy ott vagyok. Egy pillanat alatt visszahuppantam a kocsiba, de az ajtót már nem volt időm becsukni, így azt a kamion legyűrte.
Ott a helyszínen mindenki elmondta a maga verzióját, a taxis sem engem hibáztatott, és a kamionos is elmondta, hogy nem látott minket.
A lényeg, hogy most, május 8.-án kaptam egy levelet a taxisofőrtől, amiben jelzi, hogy velem szeretné megfizettetni a kárát, ami cirka 560.000.- forint.
Ha 30 napon belül megegyezünk az szuper, ha nem akkor beperel.

Azóta voltam a rendőrségen is, kiderült, hogy megbírságoltak 8000.- forintra a KRESZ 23.§ (3) bekezdésére hivatkozva, mondván, hogy figyelmetlenül nyitottam ki az ajtót.

A kérdésem az lenne, hogy el tudom-e kerülni valahogy azt hogy fizetnem kelljen.

Illetve a KRESZ szabályait nem ismerő ember lévén lehet-e engem a KRESZ-re hivatkozva megbüntetni?

Továbbá ha egy taxi utasa vagyok, kit milyen felelőség terhel?

Előre is köszönök minden segítséget!!