Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


súlyos testi sértés kísérlete

rigoz # e-mail 2020.10.24. 08:55

Hát volna egy-két ötletem Gerbera, sőt amennyire Én tudom a súlyos testi sértés bizonyos eshetőségei még előkészületként is büntethetők.

Slainte # e-mail 2020.10.23. 10:03

A súlyos testi sértés kísérletének jól kialakult gyakorlata van, számtalan közzétett döntés is van mind a BHGY-ben, mind BH-kban, melyekben ilyen cselekmény miatt került sor marasztalásra. Elméletben nem kizárt a könnyű testi sértés kísérlete sem, de a gyakorlatban valóban nem nagyon merül fel.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.10.22. 16:31

Nem kizárt, legalábbis a súlyos testi sértés kísérlete nem. A "sima" testi sértés kísérlete valóban inkább csal elméletben lehetséges.

De a konkrét esetben ez eléggé mindegy. Kilencéves gyerek nem büntethető.

www.kbs-ugyved.hu

gerbera317 # e-mail 2020.10.22. 10:57

A könnyű/ súlyos testi sértést hogyan lehet "megkísérelni"? Honnan lehet tudni, hogy ha a kísérlet sikerül, az könnyű vagy súlyos sérülést okozott volna? A megkísérlés ezeknél fogalmilag kizárt.
A kísérlet egyébként az, amikor az elkövető a szándékos bűncselekmény elkövetését megkezdi, de nem fejezi be. Itt az elkövetés megkezdésekor elhangzott egy szándéknyilatkozat, de az nem súlyos testi sértésről szólt, hanem valamivel többről. Most ilyenkor mi van?

Szomorú örökös #   2020.10.22. 10:26

mona91

Kiskorú az elkövető, szinte biztos, hogy őt ezért nem fogják büntetni. Az edző pedig a leírás alapján teljesítette a kötelességét. Nagy valószínűséggel a másik gyerek szüleinek is írt...

mona91 #   2020.10.22. 09:54

Tiszteletem, szeretném megtudni, hogy mit tehetek? Kislányomat (9 éves) edzés óra előtt az öltözőben egy másik hasonló koru, de erősebb lány (M) hátsó fojtófogásban felemelte a földről miközben azt mondta: "Nézzétek, most megolom Pannit!" Kislányom nem kapott levegőt kapálózott... Mikor M elengedte kislányom kirohant és szólt az edzőnek, aki azon kívül, hogy nyugtatgatta mást nem csinált. Engem szóban, M szüleit írásban (messenger) értesítette az edzo történtekről. Azt szeretném megtudni, hogy ilyen esetben hova lehet fordulni, ill. ez a tett fedi-e a hirtelen felindulásból elkövetett emberölési kísérlet, vagy a hirtelen felindulásból elkövetett súlyos testi sértés kísérlete fogalmát?

lajcsó # e-mail 2011.09.12. 21:49

Ha elég erős és bátor vagy akkor megvédheted magad (jogos védelem). A helyedben kerülném a kocsmát.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

maestro456 # e-mail 2011.09.12. 20:24

üdv.!
nemrég költöztünk új helyre. egy kis falu, az ország keleti részén. A helyi "vagányok" ki is néztek már maguknak, hogy jól megruháznak mint új lakost, merthogy itt ez a szokás, és ha belépek a kocsmába mint ismeretlen, egy két modvacsinált ürügy révén megvernek. Ezt több ujdonsült munkatársam is megerősítette, hogy így van.
Nos, azt szeretném megtudni, ha összevernek, és tegyük vel 8 napon túl gyógyulok, mire számíthatnak az elkővető, vagy elkövetők?
Mert azt is megtudtam, hogy ha feljelentem akármelyiket, és tegyük fel el is itélik, a haverjai, ujra megvernek és már lehet hogy annyira, hogy nem tudok feljeleneni...:(
Jogi téren lehet ezzel a helyzettel valamit kezdeni?
köszönöm válaszát!

ObudaFan # e-mail 2011.09.04. 10:32

Nem tartom valószínűnek, hogy benn tartanának.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

beka123 # e-mail 2011.09.03. 23:40

tiszteletem ,most kaptam az informáciot ismeröstöl hogy lehet hogy kitudja hozni a sértett hogy az egyik heréje maradandoan részleges károsult, kiblicelte 9 napig a korházba .tehát jelenleg sujoss testi sértés maradando egészségügyi károsodás amit kiakar hozni belöle.kérdésem az lenne ,most ha bemegyek ügyvéddel ha beidéznek akor ben is tarthatnak.mert sajnos ellég érdekesenek tünik hogy egy részeg ámokfutó borzalmas estéjét rendessen bescületessen dolgozo családok sinylenék illy modon meg . mire számithatok?mik a teendöim ?szomszédom én is féltem családunkat gyerekeinket munkahejünket.

ObudaFan # e-mail 2011.09.02. 14:10

Nehéz ezt megjósolni. Nem ismerjük az előéletét, a leírtak meg az eljárás során alakulhatnak garázdasággá is, de emberölés előkészületévé is.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

beka123 # e-mail 2011.09.01. 23:09

köszönöm a válaszokat ,még annyit ha kérdezhetnék hogy a jelenlegi sértett aki a gyerekekre késsel rohant és kergette öket fel a lépcsöházba részegen gyilkossági szándékkal mert neki épp ölni volt kedve ,és miután mi felnöttek lekisértük a gyerekeket ujbol lejöt késsel befejezni tettét ,vajon ö mire számithat ?mert azota is rettegnek a gyerekek .és ha kiengedik a korházbol ki tudja mit csinál.

ObudaFan # e-mail 2011.09.01. 20:48

Azt azért nem hiszem, hogy különösen védett tanú lenne ebben az ügyben. Te jelentsd be tanúnak, aztán majd ő a hatósággal megbeszéli, hogy kell-e őt védeni, és ha igen, hogyan.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

beka123 # e-mail 2011.09.01. 20:13

köszönöm a választ ,és mijen modon lehet kérni az orvost hogy nyilatkozzon a betegröl aki kérkedet a korházba is kásellési szándékaival.Zártan titkossan e közölje a biroság ügyvéd rendörség felé,hogy neki mivel orvos ne legyen neki ebböl az ügyböl esetleg kellemtlenége .nyilatkozat elég vagy tanuskodás ?

ObudaFan # e-mail 2011.09.01. 19:10
beka123 # e-mail 2011.09.01. 19:00

nagyonszépen köszönöm hogy válaszoltak ,teljessen kivagyunk borulva velünk és családommal ilyen még nem történt gyermekemnek rémálmai vannak hogy megakarták ölni ,és nekem is vissztaér mindig a kép mikor megjelent és rámemelte a kezét ,és ellöte is mindig kés volt nála mikor a gyerekekre ment .elszomorit hogy ebben az országba egy dolgozo szolid család igy tönkremehet más gátlástalan mulatozása végett.még az lenne a kérdésem mivel a korházba is henceget az orvosnak hogy késsel jött le fenyegetözni 2-szorra mikor már felnötek is voltak a gyerrekekkel .az orvos mint védet szeméj meghalgathato-e ,nem akarok neki kellemetlenséget ,de lehet az ö vallomása is perdöntö lehet melletünk.

ObudaFan # e-mail 2011.09.01. 18:29

Hát, legalább a vélt jogos védelem azért így is valószínűleg megállapítható.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

beka123 # e-mail 2011.09.01. 16:39

azt nem tudhatom mert nem motoztam meg ,azt se tudtam abban a pillanatban hogy mi lessz velem ha leszur ugy megvoltam rémülve,de mint kiderült sörösdoboz volt akkor már csak nála .

ObudaFan # e-mail 2011.09.01. 16:34

Kés akkor már nem volt nála?

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

beka123 # e-mail 2011.09.01. 15:43

most olvastam vissza ,mi villant a kezébe kérdésér a válaszom .akkor mikor a sötétböl jött alépcsöház fellé férreálltam direkt nekemjött orditott és megpillantottam valami nagy fényesset felém abban a pilanatba kezdödött a dulakodás amint lentebb irtam ,Mint késöbb kiderült sörösdoboz voltt de ezt én nem tudhattam ugy megijedtem hogy csak kapáloztam és összegabajodtunk.

beka123 # e-mail 2011.09.01. 15:07

remélem igaza lessz és védelembe megáll a dolog ,azota retegünk gyerekek és felnöttek ,nagyon jo igy élni gondolhatják.az lenne a kérdésem mint elsö büntényes a sullyos testi sértésér mire számithatok ha még részlegessen is az egyik herélyénél maradando a sérülés ?szinte aludni se tudok hogy mi lessz a családommal munkahejemmel egy ijen részeg örjöngö vadálat véget akki gyerekkeket akar késelni.és még ránk felnötekre is rátamad viszzatérve abba aházba ahol mulatott.

ObudaFan # e-mail 2011.09.01. 13:39

Akkor jó eséllyel arányos volt az, amit kapott, elvileg megáll a jogos védelem.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

beka123 # e-mail 2011.09.01. 13:28

énés a szomszéd nem is gondoltam hogy visszajön megkönnyebültünk hogy ellmentek a házbol ,szinte remegtem hogy mit csinálhatott volna a gyerekekkel és még utánna is ,valamint amikor visszajöt és elment mellettem üvöltött látam emmeli a kezét és valami fémes volt a kezébe akkor kezdödött a dulakodás ,amit elöbb leirtam szinte allig emlékszek sokkban voltam valoszinü a cobjára kapot eggyet a fadarabbal és elérte a mellékheréjét ,de felsem tünt neki másnapi mesélte az orvos hogy bedagat a zacskolya .utána vitték az urologiára de a korházba is hangoztatta hogy kés volt nála .mikor lejött a gyerekekre.

ObudaFan # e-mail 2011.09.01. 13:13

Mi villant a kezében?

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Rexor # e-mail 2011.09.01. 13:11

Amennyire ki tudtam hámozni a dolgot a leírás alapján a jogos önvédelem esete állhat fenn, tehát nem lesz következménye a dolognak.. Ami kérdéses, hogy a támadás elhárításához szükséges mértéket nem lépted e túl.